Nyaralás közben Téged is csesztetett a főnököd? Akkor figyelj!

A Munkahelyeink.hu egy regionális kutatás keretében felmérést készített a magyarok nyári szabadságolási szokásairól és a szabadság alatti munkavégzéshez kapcsolódó attitűdjeikről. A szabadnapok száma tekintetében úgy tűnik az inflációs kontextus ellenére sem vagyunk hajlandók engedményeket tenni, de vajon sikerült-e kikapcsolódni és elszakadni a munkahelyi feladatoktól?

Nyaralás közben Téged is csesztetett a főnököd? Akkor figyelj!

Az irodai leterheltség, a kollégák segítésének vágya, a határok meghúzásának hiánya, vagy akár az állás elvesztésétől való félelem gyakran arra késztet bennünket, hogy szabadság alatt is dolgozzunk. A Munkahelyeink.hufelmérése[1] arra a kérdésre kereste a választ, hogy a magyarok mennyi időt töltöttek 2023-ban nyári szabadságon és mennyire sikerült elszakadni a munkahelyi feladatoktól a pihenés során.

A felmérés alapján 2023 nyarán a magyarok 83%-a volt szabadságon. A szabadnapok számát tekintve a legtöbb munkavállaló 1-től 10-ig terjedő munkanapot vett ki (74%), ezen belül 5 munkanapot 16%, 5-9 munkanapot 23% használt fel a nyáron. Tíz vagy annál több munkanapot 37% vett ki, ezen belül 10 napot 11%, 10-14 napot 9%, 15 napot 7%, illetve több mint 15 napot 10% használt fel. Azok közül, akik nyáron nem vettek ki szabadnapot, 4% még a közeljövőben tervez szabadságra menni, 8% nem is tervezett idén nyári üdülést, illetve 5% válaszolta, hogy nem volt lehetősége idén nyáron szabadságot kivenni. Az adatok alapján ugyanakkor 84% úgy gondolja, hogy minimum 10 nap szabadságra lenne szüksége ahhoz, hogy megfelelően ki tudja magát pihenni.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a munkavállalóknak a szabadságuk alatt mennyire sikerült elszakadni a munkahelyi feladatoktól, megkereste-e őket munkáltatójuk munkahelyi feladatok miatt, mit gondolnak az ilyen megkeresésekről, nézik-e szabadság alatt a munkahelyi e-mailjeiket, visznek-e magukkal laptopot a nyaralásra, és összességében mennyire voltak elégedettek a pihenés minőségével.  Az eredmények szerint a munkavállalók 54%-át kereste meg munkáltatója szabadsága alatt munkahelyi feladatok miatt, 67% legalább egy alkalommal megnézte a munkahelyi e-mailjét a szabadság közben, illetve 36% szokott laptopot vinni a nyaralásra, hogy biztosan meg tudja oldani a munkahelyén felmerülő sürgős helyzeteket.

A szabadság alatti munkával kapcsolatban 34% úgy gondolja, hogy akkor is zavarja, ha csak ritkán történik ilyen, 25% válaszolta, hogy ha néha előfordul nem zavarja. A válaszadók 8%-a nem bánja, ha a szabadidejét a munkájával kell kombinálnia mivel élvezi, amit csinál. Amennyiben ilyen megkeresés érkezik 41% igyekszik megoldani a feladatot, 13% pedig megpróbálja elmagyarázni munkatársainak, hogy nem dolgozik a szabadság alatt.

A kutatás arra is rákérdez, hogy amennyiben az alkalmazottat zavarja a nyaralás alatti munkavégzés, próbált-e erről beszélni a felettesével. A munkavállalók 19%-a válaszolta, hogy igen, megtette, de nem értették meg az igényeit, 21% fél előhozakodni ezzel témával, 31% pedig azt válaszolta, hogy még nem beszélt erről felettesével, de tervezi.

Arra a kérdésre, hogy mikor volt utoljára munkamentes nyaraláson csupán 11% válaszolta, hogy soha nem dolgozik nyaralás közben, illetve 13% mondta, hogy minden nyaralása alatt szokott dolgozni. További 43% válaszolta, hogy idén nyáron, 20% hogy az elmúlt 2-5 évben, 13% pedig, hogy több mint 5 éve. Összességében a kutatásban résztvevő válaszadók 33%-a nem teljesen elégedett munkaadója kapcsolódó gyakorlataival, viszont a munkavállalók több mint 71%-a válaszolta, hogy mindent egybe véve elégedett volt a nyaralás minőségével.

A kutatás továbbá kitér arra, hogy a családok hogyan oldották meg a gyerekek felügyeletét a nyári szünidő folyamán. A válaszadó szülők 34%-a iskolai felügyeletet vett igénybe néhány hétre, majd a gyerekek más tevékenységekben vettek részt (pl. nagyszülők, táborozás, családi nyaralás), 33% otthonról dolgozott a gyermekével/gyermekeivel, és együtt mentek családi nyaralásra, 19% otthonról dolgozott a gyermekével/gyermekeivel, de nem mentek nyaralni, és 14% vett igénybe nyári napközis felügyeletet arra a teljes időszakra, amikor a család többi tagja nem volt szabadságon.

"Felmérésünkkel arra kerestük a választ, hogy a járvány által felgyorsult otthoni munkavégzés trendje milyen hatással volt a nyaralás során történő munkavégzésre. A felmérés rámutat, hogy vannak, akik szívesebben végeznek el bizonyos feladatokat amikor szabadságon vannak, cserébe azért, hogy az irodába visszatérve ne halmozódjanak fel annyira az elvégzetlen feladatok.   A távoli munkavégzés a szabadúszók, vagy azok számára, akik igazán élvezik, amit csinálnak egy életforma, de őket leszámítva minden harmadik magyar munkavállalót zavar, ha a szabadság alatti munkavégzés általános gyakorlattá válik a munkahelyén. A felmérésünkből az is kiderül, hogy a munkavállalók körülbelül ötöde beszélt a vezetőivel, és a problémát orvosolták. A motiváció fenntartása szempontjából elengedhetetlen, hogy az alkalmazottak félelem nélkül hozhassák fel ezt a témát és olyan megoldásokat kereshessenek a munkáltatójukkal, amely lehetővé teszi számukra a munka és a magánélet egyéni szempontoknak megfelelő egyensúlyát” – mondta Costin Tudor, a Munkahelyeink.hu vezérigazgatója.

[1] A felmérés 2023. szeptember 1-8. között készült Romániában, Moldovában, Bulgáriában, Görögországban és Magyarországon összesen 11410 18-65 éves munkavállaló részvételével. A felmérésben résztvevő magyarországi  válaszadók száma 2232.

Mérsékelt emelkedés jöhet nyitásban az elemző szerint

A keddi negatív korrekcióban is fontos szint felett maradt a hazai részvényindex, szerdán mérsékelt emelkedés jöhet nyitásban az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 06. 09:13
Megosztás:

A mai nap erősödéssel nyitott a forint

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 06. 08:30
Megosztás:

Hiába nincs hitelezés, csak különadó: jóval ezer milliárd fölötti profit van a bankoknál

A tavalyi három és félszerese eddig a bankok nettó nyeresége. Az 1139 milliárdos szédítő szám mögött azonban sok a nagy összegű egyszeri tétel, például a korábban a háború miatt képzett tartalékok felszabadítása vagy a Sberbankból visszakapott pénz, és az osztalékok is javították a hitelintézetek eredményét - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 06. 08:00
Megosztás:

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítménynövekedése novemberben

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése novemberben.
2023. 12. 06. 07:30
Megosztás:

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat - az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 06. 07:00
Megosztás:

Átlagosan 12%-os béremeléssel számolnak a hazai munkaadók

Az idén a januári tervekhez képest végül jóval több vállalat emelt a munkavállalók bérén, ráadásul a növelés mértéke is meghaladta az eredeti elképzeléseket. Ennek elsődleges oka a munkaerő megtartása volt és az inflációt hivatott kompenzálni, de végül nem érte el annak szintjét. A 2024-re vonatkozó béremelési elképzelések az ideinél szerényebbek, azonban több munkaadó is tervezi a béren kívüli juttatás keretösszegének emelését jövőre.
2023. 12. 06. 06:30
Megosztás:

Lassuló növekedéssel búcsúzhat az évtől az elektronikus fizetés

Nyár végén is folytatódott a készpénzmentes fizetési megoldások térnyerése, igaz, hogy ennek üteme egyértelműen lelassult és kevéssel az infláció feletti forgalombővülés figyelhető meg az OTP Bank friss, 2023 harmadik negyedévére vonatkozó adataiban.
2023. 12. 06. 06:00
Megosztás:

Új gyártósort avatott Dunaharasztiban a Coca-Cola HBC Magyarország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében avatta fel kedden legújabb, ultramodern gyártósorát Dunaharasztiban a Coca-Cola HBC Magyarország. Az új sor és az annak helyet adó 3000 négyzetméteren elterülő új gyártócsarnok mintegy 23 millió eurós (8,7 milliárd Ft-os) beruházással készült el. Az ország legnagyobb üdítőital palackozója ezzel a 2023 tavaszán elindított fejlesztéssel 30 százalékkal növelte gyártási kapacitását, reagálva az egyre növekvő a hazai és a nemzetközi piac igényekre. A beruházásnak köszönhetően az ország legnagyobb üdítőitalgyártó vállalata újabb nagy lépést tett afelé, hogy a dunaharaszti üzem a Coca-Cola HBC vállalatcsoport vezető közép-európai gyártóbázisává válhasson.
2023. 12. 06. 05:30
Megosztás:

Magyarországi multinacionális vállalatokat érintő új adószabályok és K+F adókedvezmény

Az EU 2022/2523 irányelv a Globális Minimumadó (GloBe) alkalmazásának kötelezővé tételét írja elő 2024-es évtől. A tagállamoknak - így természetesen Magyarországnak is - át kell ültetniük az új szabályozást saját jogrendszerükbe 2023. december 31-ig.
2023. 12. 06. 05:00
Megosztás:

Így használhatják ki a bankok a generatív MI-ban rejlő összes lehetőséget

A bankoknak talán nem okoz akkora nehézséget megkezdeni a generatív MI használatát, azonban azt megtalálni, hogy hol és miként teremt új értéket a technológia, korántsem ennyire egyszerű. A McKinsey a siker receptjét keresve készített átfogó tanulmányt a generatív MI előnyeiről és az új technológia bevezetésének buktatóiról.
2023. 12. 06. 03:30
Megosztás:

A német cégek továbbra is a legfontosabb partnerek

A kormány továbbra is stratégiai partnerként tekint a Magyarországon működő német vállalatokra - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 12. 06. 03:30
Megosztás:

Azonnali bértárgyalást és minimum 70.000 Ft béremelést követelnek a vasutasok

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, s erre rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek a MÁV Zrt. vezérigazgatójának, Pafféri Zoltánnak írt közös levélben. Felszólítják, az egyeztetések halogatásával ne hátráltassa a folyamatot, mert a munkavállalók mielőbb tudni szeretnék, mennyiért dolgoznak jövőre. A szakszervezetek 15 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést és a lojalitási jutalom 50 ezerrel való növelését kérik.
2023. 12. 06. 03:00
Megosztás:

Egy új fejlesztésnek köszönhetően egyszerűsödik a parkolás a Yettelesek számára

Számos előnye miatt máig növekvő népszerűségnek örvend a mobilszámlára történő "vedd meg most, fizesd később" típusú kisértékű vásárlás, mint a mobilparkolás, az autópályamatrica, a lottó vagy a közösségi közlekedési jegy vásárlása. A Yettel alkalmazásban megjelent új fejlesztés most a mobilparkolás területén hoz el egy sokak számára jelentős kényelmet nyújtó új megoldást.
2023. 12. 06. 02:30
Megosztás:

Betiltjuk a benzines és dízel autókat?! Abból botrány lesz!

A fosszilis tüzelőanyaggal működő belső égésű motorokkal felszerelt új autók 2035-től való betiltása ma igencsak ambiciózus tervnek tűnik.
2023. 12. 06. 02:00
Megosztás:

A 40-49 évesek a legokosabbak Magyarországon - Ön is?

Egy friss kutatás készült hazánkban melynek egyik érdekes eredménye, hogy a 40-49 éves korosztályt találta kiemelkedőnek. Nézzük, hogy miért is!
2023. 12. 06. 01:01
Megosztás:

Öt kötelező kriptovaluta, amit figyelned kell 2024-ben

Kezdve az uptoberrel, a teljes kriptoszektorban az előző hónapokban szinte fékezhetetlen bikafutamnak lehettünk szemtanúi. Mindenki legnagyobb meglepetésére a BTC értéke képes volt áttörni a 40,000 dolláros szintet, miközben az Ethereum a 2200 dollár közelében jár.
2023. 12. 06. 00:01
Megosztás:

Országos járványnak nyilvánították Romániában a kanyarót

Országos járványnak nyilvánította Romániában a kanyarót kedden az egészségügyi minisztérium, miután a regisztrált megbetegedések száma megközelítette a kétezret és a fertőzés az ország 41 megyéje közül már 29-re átterjedt.
2023. 12. 05. 23:30
Megosztás:

Nagyszabású BTS-fejlesztést jelentett be a Panattoni

Európa vezető ipari ingatlanfejlesztőjének helyi leányvállalata, a Panattoni Hungary ma bejelentette, hogy egy országos kiskereskedelmi lánc megbízásából 32.000 négyzetméteres, built-to-suit logisztikai központot épít Budapest agglomerációjában. Az új fejlesztés a Panattoni harmadik hazai BTS-projektje és egyben a hazai logisztikai piac egyik legnagyobb BTS-megállapodása 2023-ban. A testre szabott logisztikai központ a kereskedelmi lánc hazai disztribúciós hálózatát fogja kiszolgálni korszerű raktározási és árumozgatási megoldásokkal. A projekt egyedüli befektetője az OTP Ingatlanbefektetési Alap, amely a Baross Gábor Tőkeprogram keretében tervezi a beruházás megvalósítását.
2023. 12. 05. 23:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 12. 05. 22:30
Megosztás:

Az EU informatikai támogatásokat hagyott jóvá

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy hét tagállam, köztük Magyarország összesen legfeljebb 1,2 milliárd euró (mintegy 470 milliárd forint) állami támogatást nyújtson egy, a felhő- és pereminformatika-technológiák területét érintő közös európai kezdeményezéshez - közölte a brüsszeli testület kedden.
2023. 12. 05. 21:30
Megosztás: