Markolják a külföldiek a magyar állampapírokat - de meddig lesz ez így? És mi lesz a forint árfolyamával?

A külföldiek kezén levő állampapír állomány nagyot növekedett az év elején, majd egy újabb hullámban áprilisban is. A korábbi csúcs 2012-2015 folyamán volt látható 5.000 milliárd forint környékén, de ez idén év elején előbb 6.500 milliárd forintra ugrott, majd május elejére megközelítette a 7.500 milliárd forintot (7.434 milliárd). A kamatcsökkentési várakozások növekedésével innen indult egy lemorzsolódás, s most 7.214 milliárd forinton áll.

Markolják a külföldiek a magyar állampapírokat - de meddig lesz ez így? És mi lesz a forint árfolyamával?

Míg januárban az erőteljes beáramlás hatalmas hozamcsökkenést generált, melynek során a 9 százalék körüli hozam 7 százalék környékére esett, addig áprilisban a mozgás már kisebb volt, 8,7-ről 7,7 környékére csökkent a hozam. Most viszont nagyon más a helyzet.

Miközben mintegy 200 milliárd forint morzsolódott le a külföldiek állampapír állományából, addig a hozam csak enyhén emelkedett, majd az elmúlt hét eseményeinek (a lakosság megtakarításainak adóval való csatornázása az államapapír piacra) hatására újabb hozamcsökkenés következett. 

Kérdés, hogy a csökkenő hozamok hatására megindul e valamiféle profit realizálás vagy sem?

Ugyan egyelőre csak május 31-ig bezárólag látjuk a külföldiek állampapír állományát, de a május eleji csökkenést követően a hónap folyamán valójában stagnálást láthattunk. 

Egyrészt a 7 százalékos hozamig valószínűleg nem lesz jelentős mozgás, hiszen a januári nagybevásárlás során még 7 százalékos hozam mellett is vásárolhattak a magyar papírokból, másrészt a velünk versenyző piacokon alacsonyabbak a hozamszintek. 

Például a cseheknél 4,4, a lengyeleknél 6, a románoknál pedig 6,9! százalékon áll a 10 éves referencia hozam, miközben itthon 7,5 százalékon állunk. Ha a magyar hozamtöbbletet vizsgáljuk a német 10 éves állampapír fölött, akkor 5,2 százalékot láthatunk, ami januárban 5 százalékig csökkent. 

Ez alá valószínűleg akkor csökkenhet a magyar hozam, ha pl. megindulnak az eddig visszatartott EU-s források Magyarország felé, vagy nagyot változik a befektetői hangulat, a kockázatvállalási hajlandóság a világban. Mind a két esetben javulni fog a relatív pozíció.

Vagyis az pozíció leépítése nem lesz indokolt. 

Persze ezt felülírhatják negatív események, mint pl. a földgáz árának újbóli elszabadulása. Mindent egybe véve, ha tovább haladunk az egyensúlyi pálya felé, azaz javul a fogyasztás, az ipari termelés, csökken az infláció és marad a jó külkereskedelmi egyenleg, akkor a jegybanki kamatcsökkentések ellenére sem kell számítanunk jelentős tőke kiáramlásra. 

Persze az fontos tényező, hogy a kamat alapvetően a javuló mutatókkal páhuzamosan mutasson csökkenést. Ez pedig stabil forintot eredményezhet egészen addig, amíg a kamatcsökkentés a „kelleténél” gyorsabbá nem válik. Na, igen! S itt van a nemzeti bank egy harapófogóban. Az inflációs cél elérése miatt még jó darabig a stabil, relatíve erős forint árfolyamban érdekelt. 

Ugyanakkor a napról napra emelkedő veszteségek miatt alacsonyabb kamat és gyengébb forint lenne az üdvözítő. 

AZ ERSTE elemzői szerint az elkövetkező hónapokban inkább az előbbire fog koncentrálni, s csak második helyen lesz a növekvő veszteség kérdése. Abban viszont egyetérthetünk, hogy a gyorsan csökkenő inflációban és a minél magasabb külkereskedelmi többletben (javuló folyó fizetési mérlegben) érdekletek a jegybankárok. 

A héten ezekben a számokban kaphatunk iránymutatást megint, hiszen csütörtökön a májusi inflációval és az áprilisi külkereskedelmi mérleg adattal leszünk gazdagabbak.

Tisztábban láthatnak a fogyasztók – az optikai webáruház javította megtévesztő reklámjait

Hasznosult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárása, az eOptika szemüveg- és kontaktlencse webáruház üzemeltetője módosította a jogsértő hirdetéseit. Az GVH vizsgálata megállapította, hogy a vállalkozás az árfeltüntetés terén és bizonyos termékek elérhetőségével kapcsolatban megtévesztette a fogyasztókat. Tekintettel az együttműködésre és a jogsértések gyors megszüntetésére a versenyhatóság figyelmeztette a céget.
2023. 09. 21. 16:30
Megosztás:

Van egy kis gond - zuhannak a tőzsdék

A tegnapi Fed döntés a vártnak megfelelő volt. S valljuk, meg hogy a „héja” beszédre is számítottunk.
2023. 09. 21. 16:00
Megosztás:

Újra vár mindenkit a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivált rendeznek szombattól Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 09. 21. 15:30
Megosztás:

Az előző évinél jobb lehet az unió szemeskukorica-termése

Európai uniós szinten az elmúlt 5 év átlaghoz képest 3 százalékkal csökkent ugyan a szemes kukorica idei várható termésátlaga elsősorban Románia, Bulgária és Görögország időjárási körülményei miatt, de a 7,26 tonnás hektáronkénti átlagtermés így is 23 százalékkal meghaladja a tavalyit - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai elemzéséből.
2023. 09. 21. 15:00
Megosztás:

Százhatvannégymilliárd forintos gazdaságélénkítés a Baross Gábor tőkeprogramon keresztül

Szeptember közepére mintegy százhatvannégymilliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjain keresztül - jelentette be csütörtöki közleményében az NTH.
2023. 09. 21. 14:30
Megosztás:

Érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett - közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2023. 09. 21. 14:00
Megosztás:

Mire számíthatunk, ha a gyártás-termelés területén szeretnénk dolgozni?

A dolgozók iránti kereslet a tavalyi évben már meghaladta a járvány előtti szintet: a munkaerőhiány az egyes ágazatokban háromszor akkora, mint volt 10 évvel ezelőtt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a magasan képzett munkaerő terén nincs elegendő, a cégek számára rendelkezésre álló szakember.
2023. 09. 21. 13:30
Megosztás:

164 milliárd forintos gazdaságélénkítés a Baross Gábor Tőkeprogramon keresztül

Szeptember közepére mintegy 164 milliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor Tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjain keresztül. Ezzel 10 alapkezelő összesen 13 hazai alapja kezdheti meg gazdaságélénkítő tevékenységét a beruházási aktivitás növelésén, a zöldfejlesztések serkentésén, valamint a tőzsdei befektetések forgalomösztönzésén keresztül. A 164 milliárd forintnyi forrás hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához, a versenyképesség növeléséhez, így a munkahelyek és a családok megvédéséhez.
2023. 09. 21. 13:00
Megosztás:

A vártnál hosszabb ideig tarthat a Fed szigora

Az amerikai jegybank 5,25-5,5%-on változatlanul hagyta a kamatokat, ami nem okozott meglepetést, a piaci szereplők túlnyomó többsége erre a döntésre számított.
2023. 09. 21. 12:30
Megosztás:

Lejjebb esett a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 30,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 60,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 21. 12:00
Megosztás:

A mai napon ünnepeljük a magyar dráma napját

Ma van a magyar dráma napja: magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is. Egyes teátrumok jegyvásárlási akciókkal is várják a közönséget.
2023. 09. 21. 11:30
Megosztás:

10 százalék alatt a külföldre vágyó fogorvostanhallgatók aránya

Lexikális tudás helyett gyakorlati tapasztalat: rohamléptekkel alakítja át a digitalizáció a fogászati ellátást. Milyen lehetőségeket rejt a szakma 10 éves távlatban és hogy áll most a legmodernebb technológiák adaptációja a gyakorlatban a fogorvosok új generációja szerint?
2023. 09. 21. 11:00
Megosztás:

5 azonnali pénzkeresési lehetőség, amit nem hagyhat ki

2023-ban több mint lehetséges pénzt keresni, számos lehetőség áll rendelkezésére, hogy azonnal, vagy rövid időn belül pénzhez jusson. A szabadidő alatt megkeresett pénz jelensége ma már a lakosság jelentős részének a jövő világáról alkotott elképzelésének része, ami főleg az internetnek köszönhető. A lehetőségek tárháza végtelen, amelyből ismertetünk párat!
2023. 09. 21. 10:30
Megosztás:

Óriási kamatemelés jöhet Törökországban, pedug már így is 25%-on áll az alapkamat

A várakozások szerint óriási, 500 bázispontos kamatemelés jöhet Törökországban a mai kamatdöntés alkalmával, így az eddigi 25%-ról 30%-ra emelkedhet az alapkamat.
2023. 09. 21. 10:15
Megosztás:

Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi pozitív zárás után indexveszteséggel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 21. 10:00
Megosztás:

Bővül a gyapjú termékeket és matracokat gyártó Havitu Bt.

A technológiai fejlesztést elősegítő eszközök beszerzésével bővíti kapacitását érsekcsanádi telephelyén európai uniós támogatással a különféle gyapjú termékeket és matracokat gyártó Havitu Bt. - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
2023. 09. 21. 09:30
Megosztás:

Online Casino Magyarország - Az 5 legjobb kaszinó értékelései

Összegyűjtöttük az 5 legjobb online kaszinót Magyarországon, amelyek előnyös bónuszokat, biztonságos fizetéseket és minőségi játékokat kínálnak.
2023. 09. 21. 09:06
Megosztás:

Tokod lakossága gazdagabb lesz egy bölcsődével

Tokodon megkezdődött egy, új 28 férőhelyes bölcsőde építése, 420 millió forintos beruházással, európai uniós támogatás felhasználásával - közölte a település önkormányzata az MTI-vel.
2023. 09. 21. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés

Csökkenéssel indulhat a csütörtöki kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. A BUX 320,40 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel 57 379,38 ponton zárt szerdán, a részvénypiac forgalma 13,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 21. 08:30
Megosztás:

Esett csütörtök reggelre a forint értéke

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 21. 08:00
Megosztás: