Júliusban megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program újabb pályázatai

Július első felében megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázatai - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a regionális diaszpóraértekezleten pénteken.

Szilágyi Péter a washingtoni magyar nagykövetségen összegyűlt diaszpóravezetőket arról tájékoztatta, hogy a program tavaly, a járványt követően új formában indult újra, ugyanakkor a jelenlegi ösztöndíjidőszak során nem tudták feltölteni a teljes keretet jelentkezőkkel. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a diaszpóraszervezetek által keresett területekről nem volt megfelelő számú jelentkező. A diaszpóra részéről a legnagyobb igény cserkészvezetők, néptáncoktatók és magyar idegen nyelvi tanárok iránt mutatkozik - mondta a helyettes államtitkár. Bejelentette, hogy az északi féltekére vonatkozó ösztöndíjidőszak a tervek szerint 2023. október 1-től 2024. június 30-ig tart majd, és emelkedhet az ösztöndíj összege.

Online előadásában a politikus hangsúlyozta: a 2010 óta az egyszerűsített honosítási eljárásban részt vett 1,15 millió új magyar állampolgár jelzi, hogy a nemzetpolitika milyen mértékben vált fontossá a magyar kormányzatnak. Közölte, hogy jóval a pályázati keret felett érkezett igény a világban működő magyar szervezetek részéről a közelmúltban zárult nyílt diaszpórapályázatra, amely idén a Gondoskodó Nemzet Program részeként jelent meg. A diaszpóra alprogram két céljára összesen 408 pályázat érkezett, amelyek közül 144-et az Egyesült Államokból adtak be - tette hozzá a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, hogy a bírálatot végző Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szeretne minél gyorsabban döntést hozni.

Szilágyi Péter azt is mondta: egyre többen döntenek úgy a diaszpórából, hogy ideiglenesen vagy véglegesen hazaköltöznek Magyarországra. Letelepedésük megkönnyítése érdekében úgynevezett hazaváró iroda (welcome office) nyílik nekik, ahol egyablakos ügyintézés keretében kapnak segítséget a többi között a gyerekek iskolai beiratkozásához, adó- és lakcímkártya ügyintézéséhez, valamint vállalkozás indításához.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén működő diaszpóraszervezetek vezetőit Takács Szabolcs nagykövet köszöntötte, aki felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban tartottak először regionális diaszpóraértekezletet Washingtonban, és 2019 után rendezték meg újra az eseményt. Kijelentette, hogy a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, és emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi egyesült államokbeli népszámláláson mintegy 1,4 millióan vallották magukat magyarnak vagy magyar származásúnak, tehát "a magyar nemzet mintegy tizede az Egyesült Államokban él". Ez fontos visszajelzés a magyar kormánynak és a diplomáciai testületeknek - tette hozzá.

Takács Szabolcs azt mondta, hogy a magyar kormányzati politika számára az elsődleges a magyar érdekek végrehajtása, amellett, hogy teljesíti a NATO- és EU-tagságból fakadó kötelezettségeit. A diaszpóra szervezetei segítenek a magyar érdekek érvényesítésében - hangsúlyozta a nagykövet.

Lauer Rice Andrea, a Magyar Amerikai Koalíció elnöke, a Diaszpóra Tanács amerikai elnöke a konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében az amerikai magyar diaszpóra előtt álló egyik fontos feladatnak nevezte, hogy gondoskodjon az utánpótlásról, fiatalításról az '56-osok generációja után. Másik teendőként említette, hogy a magyar közösségekbe minél nagyobb számban bevonják a magyarul nem beszélő, de identitásukat őrző magyarokat is.

A konferencián bemutatták a washingtoni magyar nagykövetségen a jövőben dolgozó közösségi diplomatát Fekete Zsuzsanna személyében, aki a posztról négy év után leköszönő Mirk Zitát váltja. A regionális diaszpóraértekezlet hangversennyel zárult a nagykövetségen, amelyet az amerikai közönség előtt is megnyitottak. A Kaliforniában élő magyar-amerikai zongoraművész, Peter Klimo játszotta magyar zeneszerzők ismert darabjait.

Nagy volt a forgalom nyáron a fürdővárosokban

Az első féléves adatok alapján Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön az MTI-vel.
2023. 09. 21. 17:30
Megosztás:

Szükségesek a közlekedési beruházások

Közlekedési beruházások nélkül nincs gazdasági erő, nincs erős és befolyásos Magyarország - mondta csütörtökön Budapesten, a közlekedési elismerések ünnepélyes átadásán Lázár János.
2023. 09. 21. 17:00
Megosztás:

Tisztábban láthatnak a fogyasztók – az optikai webáruház javította megtévesztő reklámjait

Hasznosult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárása, az eOptika szemüveg- és kontaktlencse webáruház üzemeltetője módosította a jogsértő hirdetéseit. Az GVH vizsgálata megállapította, hogy a vállalkozás az árfeltüntetés terén és bizonyos termékek elérhetőségével kapcsolatban megtévesztette a fogyasztókat. Tekintettel az együttműködésre és a jogsértések gyors megszüntetésére a versenyhatóság figyelmeztette a céget.
2023. 09. 21. 16:30
Megosztás:

Van egy kis gond - zuhannak a tőzsdék

A tegnapi Fed döntés a vártnak megfelelő volt. S valljuk, meg hogy a „héja” beszédre is számítottunk.
2023. 09. 21. 16:00
Megosztás:

Újra vár mindenkit a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivált rendeznek szombattól Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 09. 21. 15:30
Megosztás:

Az előző évinél jobb lehet az unió szemeskukorica-termése

Európai uniós szinten az elmúlt 5 év átlaghoz képest 3 százalékkal csökkent ugyan a szemes kukorica idei várható termésátlaga elsősorban Románia, Bulgária és Görögország időjárási körülményei miatt, de a 7,26 tonnás hektáronkénti átlagtermés így is 23 százalékkal meghaladja a tavalyit - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai elemzéséből.
2023. 09. 21. 15:00
Megosztás:

Százhatvannégymilliárd forintos gazdaságélénkítés a Baross Gábor tőkeprogramon keresztül

Szeptember közepére mintegy százhatvannégymilliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjain keresztül - jelentette be csütörtöki közleményében az NTH.
2023. 09. 21. 14:30
Megosztás:

Érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett - közölte az adóhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2023. 09. 21. 14:00
Megosztás:

Mire számíthatunk, ha a gyártás-termelés területén szeretnénk dolgozni?

A dolgozók iránti kereslet a tavalyi évben már meghaladta a járvány előtti szintet: a munkaerőhiány az egyes ágazatokban háromszor akkora, mint volt 10 évvel ezelőtt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a magasan képzett munkaerő terén nincs elegendő, a cégek számára rendelkezésre álló szakember.
2023. 09. 21. 13:30
Megosztás:

164 milliárd forintos gazdaságélénkítés a Baross Gábor Tőkeprogramon keresztül

Szeptember közepére mintegy 164 milliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor Tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjain keresztül. Ezzel 10 alapkezelő összesen 13 hazai alapja kezdheti meg gazdaságélénkítő tevékenységét a beruházási aktivitás növelésén, a zöldfejlesztések serkentésén, valamint a tőzsdei befektetések forgalomösztönzésén keresztül. A 164 milliárd forintnyi forrás hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához, a versenyképesség növeléséhez, így a munkahelyek és a családok megvédéséhez.
2023. 09. 21. 13:00
Megosztás:

A vártnál hosszabb ideig tarthat a Fed szigora

Az amerikai jegybank 5,25-5,5%-on változatlanul hagyta a kamatokat, ami nem okozott meglepetést, a piaci szereplők túlnyomó többsége erre a döntésre számított.
2023. 09. 21. 12:30
Megosztás:

Lejjebb esett a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 30,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 60,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 21. 12:00
Megosztás:

A mai napon ünnepeljük a magyar dráma napját

Ma van a magyar dráma napja: magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl is. Egyes teátrumok jegyvásárlási akciókkal is várják a közönséget.
2023. 09. 21. 11:30
Megosztás:

10 százalék alatt a külföldre vágyó fogorvostanhallgatók aránya

Lexikális tudás helyett gyakorlati tapasztalat: rohamléptekkel alakítja át a digitalizáció a fogászati ellátást. Milyen lehetőségeket rejt a szakma 10 éves távlatban és hogy áll most a legmodernebb technológiák adaptációja a gyakorlatban a fogorvosok új generációja szerint?
2023. 09. 21. 11:00
Megosztás:

5 azonnali pénzkeresési lehetőség, amit nem hagyhat ki

2023-ban több mint lehetséges pénzt keresni, számos lehetőség áll rendelkezésére, hogy azonnal, vagy rövid időn belül pénzhez jusson. A szabadidő alatt megkeresett pénz jelensége ma már a lakosság jelentős részének a jövő világáról alkotott elképzelésének része, ami főleg az internetnek köszönhető. A lehetőségek tárháza végtelen, amelyből ismertetünk párat!
2023. 09. 21. 10:30
Megosztás:

Óriási kamatemelés jöhet Törökországban, pedug már így is 25%-on áll az alapkamat

A várakozások szerint óriási, 500 bázispontos kamatemelés jöhet Törökországban a mai kamatdöntés alkalmával, így az eddigi 25%-ról 30%-ra emelkedhet az alapkamat.
2023. 09. 21. 10:15
Megosztás:

Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi pozitív zárás után indexveszteséggel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 21. 10:00
Megosztás:

Bővül a gyapjú termékeket és matracokat gyártó Havitu Bt.

A technológiai fejlesztést elősegítő eszközök beszerzésével bővíti kapacitását érsekcsanádi telephelyén európai uniós támogatással a különféle gyapjú termékeket és matracokat gyártó Havitu Bt. - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
2023. 09. 21. 09:30
Megosztás:

Online Casino Magyarország - Az 5 legjobb kaszinó értékelései

Összegyűjtöttük az 5 legjobb online kaszinót Magyarországon, amelyek előnyös bónuszokat, biztonságos fizetéseket és minőségi játékokat kínálnak.
2023. 09. 21. 09:06
Megosztás:

Tokod lakossága gazdagabb lesz egy bölcsődével

Tokodon megkezdődött egy, új 28 férőhelyes bölcsőde építése, 420 millió forintos beruházással, európai uniós támogatás felhasználásával - közölte a település önkormányzata az MTI-vel.
2023. 09. 21. 09:00
Megosztás: