A német cégek továbbra is a legfontosabb partnerek

A kormány továbbra is stratégiai partnerként tekint a Magyarországon működő német vállalatokra - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) rendezvényén kedden Budapesten.

A német cégek továbbra is a legfontosabb partnerek

Szőcs Gábor kiemelte: a német vállalatok meghatározó súllyal vannak jelen a magyar gazdaságban. A német cégek az elmúlt bő évtizedben már többször bizonyították, hogy a nehéz időkben is számítani lehet rájuk - emelte ki, és leszögezte, a kormány továbbra is kiemelt stratégiai partnerként tekint a német vállalkozásokra, és Németországra, valamint elkötelezett az adócsökkentések és az adminisztratív terhek csökkentése mellett. "Számíthatnak ránk" - fogalmazott.

Elmondta, véget ért a technikai recesszió, november közepén a tárca adatai szerint is visszatért a növekedés; a munka alapú magyar modell válságálló, a munkaerőpiac stabil, az inflációt sikeresen leszorította 10 százalék alá a kormány. Hozzátette, a magyar gazdaságot is megviselte az elhúzódó háború, és az energiaválság, a védekezés azonban sikeres volt, megőrizték a magyar gazdaság eddigi eredményeit. Több nemzetközi szervezet, hitelminősítő is optimista a magyar gazdasággal kapcsolatban, rendre a növekedés erős alapjaként említik a magyar bankrendszert, és a magas beruházási rátát, amely az unión belül a legmagasabb - sorolta.

Szőcs Gábor kiemelte: tavaly is Németország volt Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, a 67,7 milliárd eurós áruforgalom a teljes magyar külkereskedelem 23 százalékát tette ki. Továbbra is a legfontosabb partner a befektetésekben is, a közvetlen külföldi befektetéseik (FDI) értéke 18,2 milliárd euró volt a legutóbbi, 2021-es adatok alapján, ami a teljes magyar FDI 20 százalékát tette ki.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával 2014. és 2023. első fél éve között már 187 német befektetői projekt 9,5 milliárd euró értékű beruházását hagyták jóvá, ami több mint 30 ezer új munkahelyet teremt - mondta, és célnak nevezte a beruházások további ösztönzését.

Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs vezetője ismertette a kamara legutóbbi, több mint 200 vállalat megkérdezésével készített őszi konjunktúrafelmérésének eredményeit, miszerint az általánosan gyenge gazdasági helyzet negatívan hat a magyarországi német vállalatok üzleti hangulatára. Az egész régióban negatívak a cégek gazdasági várakozásai, a Németországban működő cégek pedig még az ittenieknél is pesszimistábbak - hangsúlyozta.

Arra is kitért, hogy a Magyarországon működő cégek fele az általános gazdasági helyzet további romlására számít, és csak 12 százalékuk vár javulást. Saját üzleti helyzetét az itt működő cégek döntő többsége jónak vagy legalább kielégítőnek minősíti (42, illetve 47 százalék), és csak minden tizedik vállalat véli rossznak. Saját üzleti várakozásaik azonban jelentősen gyengültek: a válaszadóknak mindössze 18 százaléka számít javulásra, míg 34 százalékuk romló üzletmenettől tart. A pozitív és negatív válaszok -17 százalékpontos egyenlege utoljára a 2009-es pénzügyi válság idején volt ilyen alacsony - ismertette. Hozzátette: tíz éve először fordul elő, hogy több vállalat tercezi csökkenteni beruházási kiadásait (37 százalék), mint növelni (25 százalék). A legutóbbi adataik szerint a német vállalatok évi 2-3 milliárd euró értékben hajtanak végre beruházásokat Magyarországon, árbevételük 55 milliárd eurót tesz ki.

Jelasity Radovan, az Erste Bank Hungary igazgatóságának elnöke, a Bankszövetség elnöke szerint a gazdaság túl van a nehezén, a legutóbbi inflációs adatok, GDP-adatok, és befektetések ezt mutatják. Számos kihívás van még ugyanakkor, a háztartások fogyasztása alacsony, ahogy a beruházások mértéke is. A kamatkörnyezet javult az elnök szerint, viszont az alapkamat még mindig kirívóan magasnak számít a régióban. A magas kamatkörnyezet miatt bezuhant a lakossági hitelezés, 44 százalékkal mérséklődött, a csökkenést ezen belül elsősorban a lakáshitelezés 63 százalékos visszaesése okozta - ismertette. A vállalati hitelezés eközben magas maradt a devizahitelezésnek és az államilag támogatott programoknak köszönhetően. Jövőre a hitelezési dinamika felfutása várható: a háztartási hitelezésben növekedést hoznak a következő negyedévek, a vállalati hitelezés növekedési üteme 2024-ben felpörög, 2025-re 9 százalék körül lehet a növekedési ütem közlése szerint.

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Régóta lejtmenetben van már a feldolgozóipar

Februárban tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója a gyenge kereslet hatására, ugyanakkor a cégek optimisták a kilátásokat tekintve.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Nőtt a privátbanki vagyon

Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban lévő vagyona 2023. és 2024. januárja között - közölte a pénzintézet pénteken.
2024. 03. 03. 23:00
Megosztás:

Már lehet licitálni az EM-nél

Új tőzsdén lehet kereskedni, még februárban lezajlott az energiamegtakarítások első aukciója - jelentette be pénteki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 03. 03. 22:00
Megosztás:

Nagyot futott tavaly az export

Ismét óriási rekordot döntött tavaly a magyar exportteljesítmény, miközben a külkereskedelmi mérleg is nagy nyereséggel zárt, így sikerült ledolgozni az energiaárak égbe szökése miatti 2022-es veszteséget - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a törökországi Antalyában.
2024. 03. 03. 21:00
Megosztás:

Magához tért valamelyest a lakáspiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 03. 20:00
Megosztás:

Megnyílt a Safari Hotel

Safari Hotel néven új, háromcsillagos szálloda nyílt Szegeden, a Szegedi Vadaspark szomszédságában.
2024. 03. 03. 19:00
Megosztás:

Új vezérigazgatója lett a Novartis Magyarországnak

Március 1-jétől Colette Matz lett a Novartis Magyarország új vezérigazgatója - közölte a Novartis Hungária Kft. pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 03. 18:00
Megosztás:

Jócskán adakoztunk a postákon a tavalyi évben

A Magyar Posta Zrt. tavaly több mint 12,3 millió forint adományt gyűjtött a postai perselyekben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amelyet ünnepélyes keretek között adott át a szervezet országos segélyközpontjában, Csepelen.
2024. 03. 03. 17:00
Megosztás:

Keresettek az egészséges reggelik

A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint, amelyből kiderül az is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom emelkedett, így egyes gyártók esetében a jelenleg forgalomban lévő termékek már nem tartoznak a népegészségügyi termékadó alá - ismertette a kamara pénteki közleményében.
2024. 03. 03. 16:00
Megosztás:

Zöldebb lett az ALDI

Az ALDI valamennyi áruházában üzembe álltak a visszaváltó automaták, a vásárlók pedig már megtalálhatják a polcokon az első visszaváltható palackokat, amelyeket a csomagoláson található visszaváltási logó és az ártáblán is feltüntetett pluszinformációk segítségével azonosíthatnak - közölte az áruházlánc az MTI-vel.
2024. 03. 03. 15:00
Megosztás:

Export-import - melyik országgal a legnagyobb Magyarország kereskedelme?

2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 5,8, importja 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
2024. 03. 03. 14:00
Megosztás:

Felemás volt év elején az export-import

2023 decemberében a kivitel volumene 8,4, a behozatalé 0,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakihoz viszonyítva.
2024. 03. 03. 13:00
Megosztás:

A 4iG Nyrt. hasított 2023-ban

A 4iG Nyrt. megduplázta árbevételét, és háromszorosára növelte EBITDA-eredményét tavaly, az infokommunikációs vállalatcsoport konszolidált árbevétele 594,4 milliárd forintra, pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti szokásos (EBITDA-) eredménye 197,4 milliárd forintra nőtt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentés szerint.
2024. 03. 03. 12:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság rábólintott a módosításokra

Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, mely tükrözi az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról létrejött megállapodás szerinti változtatásokat - tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.
2024. 03. 03. 11:00
Megosztás:

A BMI eredményei finom mozgást mutattak

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be - közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 03. 03. 10:00
Megosztás:

Valaki nagyon belejött... Ismét volt öttalálatos a lottón!

Ismét sikerült valakinek mind az öt számot teliba trafálnia az ötöslottón, így a rekordnyeremény után újra van főnyeremény a legkedveltebb hazai lottójátékon. Vajon mennyi lehet az esélye annak, hogy ugyanaz a személy nyerte, mint a rekodnyereményt a múlt héten?
2024. 03. 03. 09:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 66 169,03 ponton zárt pénteken, 94,15 ponttal, 0,14 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
2024. 03. 03. 08:00
Megosztás: