Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Hale-Bopp üstökös

Az egyik ilyen üstökös a Hale-Bopp volt, amely 1997-ben haladt el a Föld közelében. Az üstökös átmérője körülbelül 60 km volt, és ha eltalálta volna a Földet, akkor jelentős pusztítást okozhatott volna.

Elenin üstökös

Egy másik üstökös, amelyet figyelnek, az Elenin volt, amely 2011-ben haladt el a Föld közelében. Az üstökös átmérője csak körülbelül 3-4 km volt, így ha eltalálta volna a Földet, akkor is jelentős károkat okozhatott volna.

Fontos megjegyezni, hogy az üstökösök nagyon távoli és kicsi célpontok a Földről nézve, így a valószínűsége annak, hogy az üstökös eltalálja a Földet, nagyon alacsony. Ráadásul az üstökösök pályáját és viselkedését a csillagászok állandóan figyelik, és ha bármelyikük veszélyesnek tűnik, akkor a tudósok időben észlelik és megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljék a találatot.

Melyek a legismertebb üstökösök, melyek a Földet veszélyeztethetik?

Az üstökösök rendszeresen közelítik meg a Földet, de csak néhány van közöttük, amelyek veszélyt jelenthetnek a bolygóra. Az alábbiakban néhány példa a legismertebb üstökösekről, amelyek a Földet veszélyeztethetik:

- Halley-üstökös: Az egyik legismertebb üstökös, amely 76 éves keringési idejével rendszeresen közelít a Földhöz. Utoljára 1986-ban volt látható, és következő közelítése 2061-re várható.

- Bennu-üstökös: Ez az üstökös az egyik legismertebb azok közül, amelyek a Földre veszélyt jelenthetnek. Az üstökös átmérője körülbelül 500 méter, és 2175-ben veszélyeztetheti a Földet.

- Apophis-üstökös: Ez az üstökös az egyik legveszélyesebb a Földre, mivel 2029-ben rendkívül közel fog elhaladni a bolygóhoz, és veszélyeztetheti a műholdakat. További közelítései is lehetnek, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek a Földre.

- Toutatis-üstökös: Ez az üstökös többször is közelített a Földhöz, és utoljára 2012-ben volt látható. Az üstökös több mint 4 km hosszú, és ha ütközne a Földdel, akkor jelentős pusztítást okozhatna.

A tudósok folyamatosan figyelik az összes ismert üstökös pályáját, és igyekeznek előre jelezni a közeljövőben várható találatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket tenni. Lássuk, mi történne, ha jönne egy veszélyes égitest:

A jövőben mikor esedékes olyan üstökös érkezése, ami keresztezheti a Föld pályáját és ha minimális eséllyel is de ütközéshez vezethet?

A tudósok jelenleg is figyelik a Föld közelében haladó összes ismert üstökös pályáját, és észlelnék azokat a veszélyes objektumokat, amelyek esetleg keresztezhetik a Föld pályáját. Azonban a jövőben, ahogy új üstökösök fedeznek fel, néhányuk talán veszélyesebbnek tűnhet a Földre nézve.

Az Egyesült Államok Aszteroida Védelmi Stratégiájának részeként a NASA figyeli az összes ismert potenciálisan veszélyes üstökös pályáját, és azon dolgozik, hogy előre jelezze a közeljövőben várható találatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket tegyen.

Azonban az üstökösök előrejelzése mindig bizonytalan tényezőkkel jár, például a gravitációs hatásokkal, az üstökösöket érő napszéllel és más tényezőkkel, így bármi megtörténhet. Jelenleg azonban nem ismert olyan üstökös, amelynek nagyon nagy valószínűsége lenne a Földre történő ütközésre a közeljövőben.

Ha egy veszélyes üstökös közelítene a Földhöz és a NASA ütközéstől tartana, akkor nyilvánosságra hoznák azt?

Igen, ha egy veszélyes üstökös közelítene a Földhöz és az ütközés veszélye állna fenn, akkor a NASA és más hasonló szervezetek nyilvánosságra hoznák ezt az információt. Az ilyen esetekben a tudósok figyelik és elemzik az üstökös pályáját, hogy meghatározzák, hogy milyen veszélyt jelenthet a Földre nézve, és ha szükséges, akkor megteszik a megfelelő védelmi intézkedéseket.

Az üstökösök előrejelzése azonban nagyon bizonytalan és bonyolult folyamat, mivel a pályájukat és viselkedésüket számos tényező befolyásolhatja, így az előrejelzések mindig bizonyos mértékű bizonytalanságot hordoznak.

Az ilyen helyzetekben a NASA és más szervezetek azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot és az illetékes hatóságokat a veszélyről, és segítenek megértetni, hogy milyen intézkedéseket kell tenni a veszély elhárítása érdekében.

A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés?

Az elmúlt években jelentős előrelépések történtek az űrtechnológia és a csillagászat terén, amelyek lehetővé teszik az üstökös pályájának módosítását annak érdekében, hogy elkerüljék a Földdel való ütközést. Az üstökös pályájának módosítása azonban nagyon nehéz feladat, és számos technikai és pénzügyi kihívást jelent.

A legfontosabb technikai megoldások közé tartoznak az üstökös pályájának megváltoztatása az üstökös sebességének és irányának megváltoztatásával. Az üstökös sebességének és irányának megváltoztatása érdekében különböző technológiákat alkalmaznak, például az üstökösön végrehajtott robbantást, a gravitációs vonzás hatását, vagy akár egy műhold felhelyezését az üstökösre, amely megváltoztatja az üstökös gravitációs mezőjét.

Azonban az üstökös pályájának módosítása nagyon időigényes és költséges lehet, és a technológiai lehetőségek korlátozottak lehetnek a nagyon közel jövőben. Emellett az üstökös pályájának módosítása nagy pontosságot és alapos tudományos ismereteket igényel, hogy a beavatkozás eredménye elérje a kívánt hatást.

Összességében azt lehet mondani, hogy az üstökösök pályájának módosítása még nagyon nehéz és költséges feladat, és jelenleg csak a legveszélyesebb üstökök esetében valószínű, hogy ezeket a megoldásokat alkalmazzák a Földdel való ütközés elkerülése érdekében.

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Nők 40 év nyugdíjszabály - Változik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2023. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Nőttek a jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Ha 1973-1993 között születtél, akkor nagy baj fenyeget! Szülőtartásnak hívják

A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs környezetben. Ez a jelenlegi helyzet. És ezt a helyzetet bonyolítja most meg az úgynevezett "szülőtartás", mely jogi fogalmat sokan nem is ismerik, pedig komoly társadalmi és pénzügyi veszélyt jelenthet sokak számára. Mi az a szülőtartás? A gyerektartartásról sokan hallottak már, most ismerkedjünk meg a szülőtartással kicsit, érdemes.
2023. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Elindult Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt, melynek nyitányát szombaton, a Falu- és Gyereknap keretében jelentette be ünnepélyesen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Edelman György, a település fideszes polgármestere.
2023. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.
2023. 05. 28. 00:05
Megosztás:

115 ezer ukrajnai menekülőnek segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre - közölte a civil szervezet abban a közleményében, amelyben a szervezet szombaton megtartott országos küldöttgyűléséről számolt be.
2023. 05. 27. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
2023. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 05. 27. 20:00
Megosztás: