Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Hale-Bopp üstökös

Az egyik ilyen üstökös a Hale-Bopp volt, amely 1997-ben haladt el a Föld közelében. Az üstökös átmérője körülbelül 60 km volt, és ha eltalálta volna a Földet, akkor jelentős pusztítást okozhatott volna.

Elenin üstökös

Egy másik üstökös, amelyet figyelnek, az Elenin volt, amely 2011-ben haladt el a Föld közelében. Az üstökös átmérője csak körülbelül 3-4 km volt, így ha eltalálta volna a Földet, akkor is jelentős károkat okozhatott volna.

Fontos megjegyezni, hogy az üstökösök nagyon távoli és kicsi célpontok a Földről nézve, így a valószínűsége annak, hogy az üstökös eltalálja a Földet, nagyon alacsony. Ráadásul az üstökösök pályáját és viselkedését a csillagászok állandóan figyelik, és ha bármelyikük veszélyesnek tűnik, akkor a tudósok időben észlelik és megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljék a találatot.

Melyek a legismertebb üstökösök, melyek a Földet veszélyeztethetik?

Az üstökösök rendszeresen közelítik meg a Földet, de csak néhány van közöttük, amelyek veszélyt jelenthetnek a bolygóra. Az alábbiakban néhány példa a legismertebb üstökösekről, amelyek a Földet veszélyeztethetik:

- Halley-üstökös: Az egyik legismertebb üstökös, amely 76 éves keringési idejével rendszeresen közelít a Földhöz. Utoljára 1986-ban volt látható, és következő közelítése 2061-re várható.

- Bennu-üstökös: Ez az üstökös az egyik legismertebb azok közül, amelyek a Földre veszélyt jelenthetnek. Az üstökös átmérője körülbelül 500 méter, és 2175-ben veszélyeztetheti a Földet.

- Apophis-üstökös: Ez az üstökös az egyik legveszélyesebb a Földre, mivel 2029-ben rendkívül közel fog elhaladni a bolygóhoz, és veszélyeztetheti a műholdakat. További közelítései is lehetnek, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek a Földre.

- Toutatis-üstökös: Ez az üstökös többször is közelített a Földhöz, és utoljára 2012-ben volt látható. Az üstökös több mint 4 km hosszú, és ha ütközne a Földdel, akkor jelentős pusztítást okozhatna.

A tudósok folyamatosan figyelik az összes ismert üstökös pályáját, és igyekeznek előre jelezni a közeljövőben várható találatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket tenni. Lássuk, mi történne, ha jönne egy veszélyes égitest:

A jövőben mikor esedékes olyan üstökös érkezése, ami keresztezheti a Föld pályáját és ha minimális eséllyel is de ütközéshez vezethet?

A tudósok jelenleg is figyelik a Föld közelében haladó összes ismert üstökös pályáját, és észlelnék azokat a veszélyes objektumokat, amelyek esetleg keresztezhetik a Föld pályáját. Azonban a jövőben, ahogy új üstökösök fedeznek fel, néhányuk talán veszélyesebbnek tűnhet a Földre nézve.

Az Egyesült Államok Aszteroida Védelmi Stratégiájának részeként a NASA figyeli az összes ismert potenciálisan veszélyes üstökös pályáját, és azon dolgozik, hogy előre jelezze a közeljövőben várható találatokat, és megfelelő védelmi intézkedéseket tegyen.

Azonban az üstökösök előrejelzése mindig bizonytalan tényezőkkel jár, például a gravitációs hatásokkal, az üstökösöket érő napszéllel és más tényezőkkel, így bármi megtörténhet. Jelenleg azonban nem ismert olyan üstökös, amelynek nagyon nagy valószínűsége lenne a Földre történő ütközésre a közeljövőben.

Ha egy veszélyes üstökös közelítene a Földhöz és a NASA ütközéstől tartana, akkor nyilvánosságra hoznák azt?

Igen, ha egy veszélyes üstökös közelítene a Földhöz és az ütközés veszélye állna fenn, akkor a NASA és más hasonló szervezetek nyilvánosságra hoznák ezt az információt. Az ilyen esetekben a tudósok figyelik és elemzik az üstökös pályáját, hogy meghatározzák, hogy milyen veszélyt jelenthet a Földre nézve, és ha szükséges, akkor megteszik a megfelelő védelmi intézkedéseket.

Az üstökösök előrejelzése azonban nagyon bizonytalan és bonyolult folyamat, mivel a pályájukat és viselkedésüket számos tényező befolyásolhatja, így az előrejelzések mindig bizonyos mértékű bizonytalanságot hordoznak.

Az ilyen helyzetekben a NASA és más szervezetek azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot és az illetékes hatóságokat a veszélyről, és segítenek megértetni, hogy milyen intézkedéseket kell tenni a veszély elhárítása érdekében.

A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés?

Az elmúlt években jelentős előrelépések történtek az űrtechnológia és a csillagászat terén, amelyek lehetővé teszik az üstökös pályájának módosítását annak érdekében, hogy elkerüljék a Földdel való ütközést. Az üstökös pályájának módosítása azonban nagyon nehéz feladat, és számos technikai és pénzügyi kihívást jelent.

A legfontosabb technikai megoldások közé tartoznak az üstökös pályájának megváltoztatása az üstökös sebességének és irányának megváltoztatásával. Az üstökös sebességének és irányának megváltoztatása érdekében különböző technológiákat alkalmaznak, például az üstökösön végrehajtott robbantást, a gravitációs vonzás hatását, vagy akár egy műhold felhelyezését az üstökösre, amely megváltoztatja az üstökös gravitációs mezőjét.

Azonban az üstökös pályájának módosítása nagyon időigényes és költséges lehet, és a technológiai lehetőségek korlátozottak lehetnek a nagyon közel jövőben. Emellett az üstökös pályájának módosítása nagy pontosságot és alapos tudományos ismereteket igényel, hogy a beavatkozás eredménye elérje a kívánt hatást.

Összességében azt lehet mondani, hogy az üstökösök pályájának módosítása még nagyon nehéz és költséges feladat, és jelenleg csak a legveszélyesebb üstökök esetében valószínű, hogy ezeket a megoldásokat alkalmazzák a Földdel való ütközés elkerülése érdekében.

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 66 169,03 ponton zárt pénteken, 94,15 ponttal, 0,14 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
2024. 03. 03. 08:00
Megosztás:

A kriptó elemző 35-szörös rally-t jósolt ennek az altcoinnak 2024-re, miközben a Polygon (MATIC) elérte az 1 dolláros árat, és a Gala (GALA) is szárnyal

A Bitcoin ETF jóváhagyásának hosszú folyamata után a kriptovaluták többsége komoly menetelésbe kezdett. A Polygon (MATIC) ára hónapok óta először érte el az 1 dolláros szintet. Eközben a Gala (GALA) bullish árfolyammozgást tapasztal, az elemzők hatalmas ralit jósolnak a következő hetekben is. Egy másik fejleményként a KangaMoon (KANG), a piac egyik legjobb meme érméje, 50%-os megtérülést biztosított korai befektetőinek. Az elemzők szerint a KangaMoon-t az erős hasznossága fogja 35-szörösére röpíteni az árát 2024-ben.
2024. 03. 03. 07:00
Megosztás:

Elhasalt több fehérjepor is a vizsgálatokon

Nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék, probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 03. 06:00
Megosztás:

Már lehet jelentkezni a tavaszi Erzsébet-táborokba

Már lehet jelentkezni a tavaszi Erzsébet-táborokba: május 22. és június 14. között osztálykirándulásoknak ad otthont a Zánkai Erzsébet-tábor - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 03. 05:00
Megosztás:

Támogatja a kormány a locsolást! Az öntözés közérdek!

Teljes mértékben mentesíti a kormány a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól az idei esztendőben is - jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán az MTI-nek küldött pénteki közlemény szerint.
2024. 03. 03. 04:00
Megosztás:

Rákapcsolt az orosz feldolgozóipar

Gyorsult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése februárban januárhoz képest.
2024. 03. 03. 03:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az EURÓ-t? Mi fog történni a forinttal és hogyan készül minderre a Magyar Nemzeti Bank?
2024. 03. 03. 02:00
Megosztás:

Kisebb adagot adnak drágábban a boltban?! Ennek vége! Lépett a kormány a boltosokkal szemben

Pénteken indult a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó kötelező tájékoztatás a boltokban - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 03. 03. 01:00
Megosztás:

A Green Bitcoin annyira kapós, hogy máris rekordot állított fel

Máris több mint 1 millió dollárt gyűjtött össze az indulás óta eltelt, rövid előértékesítési időszakban a Green Bitcoin. Az új, környezettudatos kriptovaluta kezdeményezés tokenjéért rajonganak a felhasználók.
2024. 03. 03. 00:03
Megosztás:

A költségvetésnek célratörőnek kell lennie

A költségvetésnek a gazdasági környezethez kell alkalmazkodnia, a gazdaság határozza meg a költségvetés teljesítményét - mondta a pénzügyminiszter a Károli Szabadegyetem csütörtök esti előadásán Budapesten,
2024. 03. 02. 23:00
Megosztás:

Népszerű hely Nagy-Britannia

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss negyedéves adatai szerint 2023 végéig több mint 7 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok.
2024. 03. 02. 22:00
Megosztás:

Nem született megállapodás

Megállapodás nélkül zárult csütörtökön az a találkozó, amelyen Donald Tusk lengyel kormányfő kezdeményezésére részt vettek a gazdatiltakozásokat szervező agrárszervezetek - közölték a megbeszélésről távozó gazdák.
2024. 03. 02. 21:00
Megosztás:

Hátrányba került a Huawei a szomszédban

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
2024. 03. 02. 20:00
Megosztás:

Drágul a bankolás

A Raiffeisen Bank a bankszámlavezetéshez és bankkártyákhoz kapcsolódó díjakat - a kedvezményes ajánlatokon kívül - 17,6 százalékkal emeli április 1-jével, a lakossági számlacsomagok többsége azonban továbbra is nulla forintos számlavezetési díjjal vehető igénybe - közölte a bank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 02. 19:00
Megosztás:

Szombathely zöld lámpát kapott

Elfogadta Szombathely idei költségvetését csütörtökön az önkormányzat közgyűlése; 2024-ben a tervezett bevételi és kiadási főösszeg 31 milliárd 376 millió forint, nagyságrendileg hasonló mint tavaly és az előző évben.
2024. 03. 02. 18:00
Megosztás:

Szolnok vezetése örülhet

Mintegy 32,7 milliárd forint főösszeggel elfogadta Szolnok idei költségvetését a város közgyűlése csütörtökön. Szalay Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) szerint stabil működést biztosít a városnak 2024-es büdzsé.
2024. 03. 02. 17:00
Megosztás:

Újabb rendelet módosítását fogadta el az unió

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.
2024. 03. 02. 16:00
Megosztás:

Nincs gáz az áfával a horvátoknál

A zágrábi kormány csütörtöki ülésén elfogadta az áfatörvény módosítását, amely továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolja a földgázt és a távhőszolgáltatást Horvátországban, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat, továbbá a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját is öt százalékon tartja - jelentette be Marko Primorac pénzügyminiszter.
2024. 03. 02. 15:00
Megosztás:

Szigorít az unió a szállásadókkal szemben

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendelkezéseket fogadott el, hogy egységes és szigorúbb előírásokkal átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé tegyék a rövid távú szálláskiadás szabályozását - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.
2024. 03. 02. 14:00
Megosztás:

Nagy beruházás zárult az Abraziv Kft.-nél

Közel egymilliárd forintos beruházással új csarnokot épített és gyártóeszközöket szerzett be, napelemes rendszert telepített és kutatás-fejlesztésbe is kezdett a takarmánygyár építői és technológiai szolgáltatásairól ismert Abraziv Kft. - közölték a cég ügyvezetői az MTI-vel.
2024. 03. 02. 13:00
Megosztás: