2 befektetés, amivel a legjobban biztosíthatod a családod jövőjét

Az Allianz legutóbbi kutatása[1] szerint a gyermekvállalás a legmeghatározóbb, sorsfordító esemény az életünkben. Egy gyermek felnevelése egyre többe kerül, – a KSH egy főre jutó éves kiadási adatai alapján a gyermek 18 éves koráig legalább 18 millió forintba. Ezért már a családtervezéskor érdemes elkezdeni a felkészülést a várható kiadásokra és a váratlan eseményekre. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak erre!

2 befektetés, amivel a legjobban biztosíthatod a családod jövőjét

Egy baba végtelen örömmel, de egyúttal óriási felelőséggel is jár, különösen, ha több gyermeket  vállalunk. Nemcsak a fizikai, mentális és érzelmi, hanem az anyagi jóllétükről is gondoskodnunk kell szülőként, és biztosítani számukra az önálló élethez szükséges feltételeket. Az alapvető szükségletek mellett jórészt gyermekeink oktatására költjük a legtöbb pénzt, illetve albérletre/kollégiumra és az első saját lakás támogatására. Az ehhez szükséges összeget többféle megtakarítási formával is összegyűjthetjük, melyek kiválasztásánál fontos szempont, hogy mennyit szeretnénk félretenni, mennyi a bevételünk, van-e lakáshitelünk, és hány évesek vagyunk. Mielőtt azonban bármilyen befektetés mellett letennénk a voksunkat, első lépésként érdemes kockázati életbiztosítást kötni.

Életbiztosítási védelem az egész családnak

„Az elmúlt években nagyon sokan családtámogatási hitelekkel (CSOK és Babaváró) jutottak saját otthonhoz, melyek egyik alapfeltétele a gyermekvállalás. Ezek a többmillió forintos hitelek nagy segítséget jelentenek a családoknak, ám az adósság terhe félelmet is kelt. Ilyenkor sokan elgondolkodnak azon, mi lesz, ha az egyik szülőt váratlan betegség vagy hirtelen baleset éri, hiszen a hitelt ebben az esetben is vissza kell fizetni, ami akár teljesen tönkre teheti anyagilag a családot. Az ilyen esetekre nyújthat védőhálót a kockázati életbiztosítás, amellyel a család minden tagját be lehet biztosítani”[2] – hangsúlyozta Kovács Tímea, az Allianz Hungária Zrt. szolnoki hálózati igazgatója.

Az Allianz tapasztalatai alapján a hitelek és a Covid által okozott félelem következtében a családalapítással együtt az életbiztosítás kötési kedv is megnőtt ebben az időszakban Magyarországon a fiatal házasok körében. Ez különösen a kockázati életbiztosításra igaz, mivel a
családtervezés során a párok elsőként a saját és gyermekük jövőjét szeretnék biztosítani, ezután tervezik csak meg, hogy milyen megtakarításokkal tudják támogatni az életét. A szülők jellemzően a gyermek születése után, de gyakran már a babavárás alatt is kötnek életbiztosítást, és általában mindkét szülő biztosítja magát.

A kockázati életbiztosításoknál elsősorban az életkor befolyásolja a díjat: minél fiatalabbak a családtagok, annál kedvezőbb . Egy háromtagú családnak például, ahol a szülők 30 évesek a gyerek pedig 5, és 20-20 millió forintra szeretnék egymást biztosítani, havonta körülbelül 10 000 forint lehet a biztosítás alapdíja, amennyiben a szülők 40 évesek, ugyanilyen feltételek mellett pedig havi 25 000 forint. Az összeg megállapítását továbbá az is befolyásolja, hogy mennyi a család havi bevétele. Ez alapján a pénzügyi szakértők egy évre tervezik meg az életbiztosítás biztosítási összegét, mivel általában ennyi idő kell ahhoz, hogy egy család anyagilag újrarendeződjön.

Megtakarításos életbiztosítás gyerekeknek

A megtakarításos vagy befektetési életbiztosítások a legelterjedtebb gyermekcélú megtakarítási programok közé tartoznak, ezek acsaládtervezés előtt álló és már gyermeket nevelő tudatos szülőknek egyaránt ajánlottak. Általában 10-15 évre szólnak, ezért hosszú távú elköteleződést igényelnek és piaci alapon működnek, így jól kiválasztott eszközalapok segítségével magas hozamokkal gyarapíthatjuk a tőkénket. Ennek a befektetési formának a legnagyobb előnye, hogy az így összegyűlt pénz 10 év után kamatadómentes és szabadon felhasználható, továbbá a biztosító a szülő halála esetén is kifizeti a szerződésben rögzített, fennálló megtakarítási összeget a gyereknek. További előnye, hogy 2 éves kortól a gyermekünk biztosított is lehet a szerződésben.

Az Allianz szakembere szerint a szülők többnyire 30 év felett kezdenek el gyermekcélú megtakarításokban gondolkodni, amikor már stabilabb a jövedelmük. Ezeknek a szerződéseknek a minimáldíja az Allianznál 12 000 forint, de a díj efelett rugalmasan meghatározható, mivel mi döntjük el, mennyit szeretnénk félretenni. A fiatal anyukák jellemzően a családi pótlék összegét rakják félre ilyen céllal, a 30-40 éves szülők pedig 15-20 000 forintot szánnak erre átlagosan havonta. Sokan talán nem tudják, de a szerződés időtartama alatt bekövetkezett családbővítés esetén lehetőség van egy nagyobb pénzösszeg kivonására is, ám ettől még a szerződés nem szűnik meg, tovább fizethető. Ezenkívül a megszületett további gyermekekre is kiterjeszthető a biztosítási védelem a szerződésben.

Gyermekcélú megtakarítás kiegészítő védelemmel

Ha anyagilag megengedhetjük magunknak, a legjobb, ha mindkét típusú szerződéssel, kockázati és befektetési életbiztosítással egyaránt rendelkezik a család, így minden helyzetre felkészülhetünk. Éppen ezért lehet jó egy olyan konstrukció is, amely kombinálja a megtakarítást és a kockázati életbiztosítási védelmet. A kockázati részt érdemes műtéti és kórházi napi térítéssel megkötni, mivel a szülő vagy a gyerek váratlan balesete, betegsége anyagi kiesést jelenthet, amit így fedezhet a biztosító.

Az életbiztosítások megtakarítási szempontból a család igényeihez és pénzügyi helyzetéhez igazítva bármikor módosíthatók, de minden évben legalább évfordulókor ajánlott felülvizsgálni a megkötött szerződést, hiszen egy év alatt is sok minden történik egy család életében, ami miatt változtatásra lehet szükség. 

Készülj fel az Allianz-cal, és hozd ki a számodra legjobbat minden élethelyzetből!

[1] Forrás: Az Allianz Hungária Zrt. „Felkészültél a legjobbra?” elnevezésű online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése 2023. június 16. és 30. között zajlott 294 válaszadó részvételével a 18 és 64+ éves korosztályból.
2 Az Allianz Gondoskodás Program keretében legfeljebb 10 főt.

Már termel az első kút a berettyóújfalui gázmezőn

Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu térségében. A tervezett ütemezésnek megfelelően a nyár elején, hétfőn üzembe helyezték az első kutat - jelentette be keddi közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 06. 18. 12:00
Megosztás:

A Doktor 24 alapítói kivásárolták a pénzügyi befektetőket

A Doktor24 Medicina Zrt. magánegészségügyi szolgáltató cégcsoport az idén 16 milliárd forintos árbevételre számít a 2023-as 14,5 milliárddal szemben - közölte a társaság azt követően, hogy Kóka János és Lancz Róbert alapító-tulajdonosok kivásárolták a pénzügyi befektetőket és fejlesztésekről döntöttek.
2024. 06. 18. 11:30
Megosztás:

Új lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt: vezető európai gyógyszercégekkel indíthatnak közös projekteket

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége.
2024. 06. 18. 11:00
Megosztás:

Erőteljesebb világgazdasági növekedés várható az idén

A korábban vártnál erőteljesebb világgazdasági növekedést valószínűsít az idei évre a Fitch Ratings hétfőn ismertetett legfrissebb globális előrejelzése, elsősorban az európai gazdaságok kilátásának jelentős javulása, a kínai exportszektor élénkülése és a feltörekvő térség keresletének erősödő lendülete miatt.
2024. 06. 18. 10:30
Megosztás:

Így verik át most a csalók a cégeket és lopják el a pénzt a bankszámlákról

Már nem a bankot, hanem közvetlenül az ügyfelet rabolják ki a bűnözők. Egyre több az áldozat és az elbukott pénz is. Egy átlagos bankszámla-tulajdonos magánszemély 1,3 milliót, egy átlagos vállalkozás 31 millió forintot veszített az első negyedévben, ha bedőlt a csalóknak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 06. 18. 10:00
Megosztás:

Pluszban nyithat a tőzsde

A kedvező nemzetközi befektetői hangulat hatására emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 175,35 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel 69 711,91 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 18. 09:35
Megosztás:

Itt az új otthonfelújítási támogatás feltételei

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében 2024. június 17-e délutánra ígérte a régen várt új Otthonfelújítási program részletes igénylési feltételeinek megjelenését. A program több ponton változott, amely az igénylőknek kedvez majd.
2024. 06. 18. 09:00
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen alakult a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 18. 08:30
Megosztás:

A sikeres zöld átállás megvalósításához fontos, hogy az európai gazdaság versenyképes maradjon

A sikeres zöld átállás megvalósításához fontos, hogy az európai gazdaság versenyképes maradjon - jelentette ki Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában.
2024. 06. 18. 08:00
Megosztás:

Mémcoin mánia közeledik: Az elemzők a Flokit, a dogwifhat-et és az Angry Pepe Forkot ajánlják óriási profitokért

A mémcoin piac hatalmas konszolidáción megy keresztül, amely az elkövetkező hetekben óriási árfolyam-emelkedéshez vezethet. Szerencsére a befektetők számára a piaci szakértők három mémcoin óriást választottak ki, amelyek jelentős profitot hozhatnak ebben az időszakban.
2024. 06. 18. 07:06
Megosztás:

Az Y és Z generációs munkavállalók preferenciái: munka-magánélet egyensúlya és értékeket támogató munkahelyek

A Deloitte 2024-es, immár 13. éve megjelenő Global Gen Z and Millennial kutatása világszerte 44 országban közel 23 ezer válaszadó bevonásával vizsgálta az Y és Z generációs munkavállalók munkához és munkahelyhez fűződő viszonyát. A felmérés betekintést nyújt abba, miként boldogulnak az Y és Z generáció tagjai a mai, gyorsan változó világban, és miként próbálják megőrizni értékeiket a munkahelyi és társadalmi környezetben.
2024. 06. 18. 07:00
Megosztás:

Az Ubernek is oda kell figyelni az adózásra

Az Uber Budapestre érkezése valószínűleg sok tekintetben át fogja rendezni a jelenlegi piacot. Eddig 2500 sofőr jelentkezett, akik vélhetően egyéni vállalkozóként vagy kisebb cégként fognak taxizni az új színekben.
2024. 06. 18. 06:30
Megosztás:

A 15 éves mélypont után már javulóban a hangulat az ingatlanpiacon

Mostanra jelentős mértékben enyhült a 2023-ban jellemző depressziós hangulat a hazai ingatlanpiacon, ugyanakkor a forgalom még nem érte el az egy-két évvel ezelőtt jellemző szintet. Az ingatlanközvetítők szavaiból az rajzolódik ki, hogy a kereslet növekedésének legfőbb oka a hitelre vásárló vevők visszatérése volt.
2024. 06. 18. 05:00
Megosztás:

A Raboo uralja a mémérme piacot, tudja-e tartani a lépést a Dogecoin és a Pepe?

A héten eddig hullámvölgyek jellemezték az Ethereum hálózatot, mivel néhány ETH-hoz kapcsolódó token profitot termelt. A Dogecoin (DOGE) és a Pepe Coin (PEPE) azonban a piac általános visszaesésének áldozatául esett, és a befektetők még mindig bizonytalanok az úttörő mémérme jövőjével kapcsolatban.
2024. 06. 18. 04:00
Megosztás:

A NATO tagjainak kétharmada teljesíti idén a 2 százalékos védelmi kiadási elvárást

A NATO főtitkára szerint az észak-atlanti szövetség több mint 20 tagállama teljesíti idén az elvárt 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetési kiadást.
2024. 06. 18. 03:30
Megosztás:

Friss kutatás: A magyarok többsége csökkentette otthona hőmérsékletét a téli időszakban

A magyar háztartások több mint fele rendelkezik már klímaberendezéssel, de a legtöbben a készülékeket csak hűtésre használják. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt a téli időszakban a megkérdezettek csaknem kétharmada csökkentette otthonában a hőmérsékletet.
2024. 06. 18. 03:00
Megosztás:

Eltűnik sok termék a Dohányboltokból a jogszabály miatt - siess, ha ezt szívod!

Az év végéig számos termék eltűnhet a dohányboltok polcairól, de a dohányipari szereplők szerint nincs ok a pánikvásárlásokra.
2024. 06. 18. 02:00
Megosztás:

Miért váltanak a Binance Coin (BNB) tulajdonosok a Rollblock (RBLK) kriptovalutára a magasabb hozamok érdekében?

A Binance Coin (BNB) tulajdonosok mostanában egy figyelemre méltó tendenciát mutatnak, egyre többen váltanak Rollblock (RBLK) kriptovalutára a nagyobb profit reményében.
2024. 06. 18. 01:30
Megosztás:

Változás a Dohányboltokban! Hány cigi lesz mostantól egy dobozban a Magyar Közlöny szerint?

Hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent a dohánytermékek gyártásáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság részletes szabályairól szóló kormányrendelet módosítása, amely különösen a nikotinpárnák – hivatalos nevükön nikotintasakok – fogyasztóit és gyártóit érinti. Mindemellett a Kormány döntött arról is, hogy hány szál cigaretta lehet egy dobozban.
2024. 06. 18. 01:00
Megosztás:

Már csak egy heted van: zárul a 4 milliós Sealana előértékesítés

A Solana mém érme Sealana ($SEAL) nagy lendülettel fordul rá az előértékesítés utolsó hetére, hiszen már több mint 4 millió dollárnyi befektetést gyűjtött.
2024. 06. 18. 00:01
Megosztás: