Jön a bruttósított nyugdíjrendszer? Mit jelentene a nyugdíjak bruttósítása a nyugdíjasoknak?

Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt az ATV műsorában, hogy idén a nyugdíjasszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy júniusban vagy júliusban legyen egy olyan korrekció, ami tavaly és tavalyelőtt is volt, amikor egy kormányrendelet biztosította számukra, hogy január elsejéig visszamenőleg pótlólagos emelést kapjanak. De szó volt emellett a nyugdíjak bruttósításáról is. Mit is jelent mindez?

Jön a bruttósított nyugdíjrendszer? Mit jelentene a nyugdíjak bruttósítása a nyugdíjasoknak?

Az infláció Magyarországon még mindig rendkívül magas, ami miatt rengeteg nyugdíjas került nehéz helyzetbe. Emiatt örülnének, ha az Orbán-kormány az elmúlt két évhez hasonlóan rendkívüli nyugdíjemelést adna nekik, amivel segítségükre lehetnek a nehéz időkben - áll az ATV.hu híranyagában.

„A kormány a háborús időkben is garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést” – hangoztatta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Mint elmondta, az idősek teljes és emelt összegű tizenharmadik havi nyugdíjat kapnak 2024-ben. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa üdvözli a kijelentést.

Az Orbán-kormány jövőre 6 százalékos inflációt vár, ezért ahogy azt az államtitkár is megerősítette január elején, a nyugdíjak is 6 százalékkal nőnek majd. A nyugdíjas parlament elnökének azonban fenntartásai vannak. 

Banai Péter Benő azt ígérte, hogy az infláció alakulását nyomon követi a kormány novemberben, de akár hamarabb is elvégzik a nyugdíjkorrekciót, ha szükséges. A témában az ATV Start című műsorában Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője, a NYUSZET soros elnöke, valamint Farkas András nyugdíjszakértő nyilatkozott.

Jöhet a jó világ a nyugdíjasok számára?

Juhász László úgy gondolja, hogy nem. „A jövő évre 6 százalékos infláció várható és 6 százalékos nyugdíjemelés lesz. Ez azt jelenti, hogyha pont annyi lesz a nyugdíjemelés, mint az infláció, akkor csak szinten marad a vásárlóerő.

Tehát a nyugdíjasok a több pénzből nem tudnak semmivel se többet vásárolni. A legjobb esetben is csak szinten marad [a nyugdíjak vásárlóértéke]” – mondta a NYUSZET soros elnöke, hozzátéve, hogy ez már lassan 10 éve így van.

Rendkívüli nyugdíjemelés

Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt a műsorban, hogy idén a nyugdíjasszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy júniusban vagy júliusban legyen egy olyan korrekció, ami tavaly és tavalyelőtt is volt, amikor egy kormányrendelet biztosította számukra, hogy január elsejéig visszamenőleg pótlólagos emelést kapjanak.

„A nyugdíjas infláció átlaga az első négy hónapban 25 százalék fölötti volt, ezért érzik úgy a nyugdíjasok szerintem teljesen jogosan, hogy ezzel valamit kezdeni kellene” 

– tette hozzá a szakértő, aki elmondta, a kormány arra hivatkozik, hogy a nyugdíjtörvény nem ír elő évközi rendkívüli kompenzációt. Ugyanis a törvényben az áll, novemberben kell majd megnézni, hogy a január 15 százalékos emelésnél indokolt-e egy magasabb emelés azért, mert az éves infláció akkor még csak becsült mértéke magasabb lett.

„Nyilvánvalóan szükséges lenne egy kiegészítés az év során”.

A NYUSZET azonban elutasító választ kapott az évközi kompenzációval kapcsolatban a kormánytól, amit azzal indokoltak, hogy az emelést a KSH adatai nem támasztják alá. Juhász elárulta, újabb válaszlevelet küldtek, és most arra várják a választ, de továbbra is úgy látják, hogy a januári 15 százalékos emelés kevés lesz az év végéig.

„Az igazi problémát az jelenti, hogy mind tavaly, mint pedig tavalyelőtt megkapták évközben, visszamenőlegesen a korrekciót, ami tavaly nagyon indokolt volt az elszabadult pénzromlás miatt és tavalyelőtt is örültek neki a nyugdíjasok. […] 

De, ha már két éve csinálja ezt a kormány, akkor teljes joggal várhatták el a nyugdíjasok, hogy akkor a harmadik évben, amikor szintén nagyon magas az infláció és tényleg rengeteg gond van a nyugdíjasok megélhetésével, akkor idén is megkockáztatja azt [a kormány], hogy lesz egy ilyen rendkívüli júniusi vagy júliusi emelés” 

– hangsúlyozta a nyugdíjszakértő, aki kiemelte, júniusban már biztosan nem lesz, hiszen akkor a jogszabály már megjelent volna, ám nem tartja kizártnak, hogy júliusban még léphet a kormány. Farkas felidézte, a NYUSZET-nek küldött válaszlevélben kiemelték, hogyha KSH által mért adatokból az lenne indokolt, hogy 15 százaléknál magasabb éves infláció várható, akkor majd kaphatnak a nyugdíjasok emelést. 

„Azonban az a gond, hogy most kellene emelni a nyugdíjakat, nem is csak a nyugdíjasinfláció miatt, hanem a 40 százalékot még mindig közelítő élelmiszeráremelés miatt” – mondta, hozzátéve, hogy ez még mindig megnehezíti a nyugdíjasok életét.

Érdemes lenne bruttósítani a nyugdíjakat?

Farkas András felidézte, hogy egyszer már majdnem átalakították a magyar nyugdíjrendszert bruttó nyugdíjrendszerre. A jogszabály 2013-ban életbe is lépett volna, ám a kormány az utolsó pillanatban megváltoztatta a döntését.

„Azóta hungarikumként a hazai az egyetlen olyan nyugdíjrendszer, ahol a bruttó keresetekből egy nettó nyugdíjösszeget kell megállapítani” – emelte ki a nyugdíjszakértő, hozzátéve, hogy minden egyes modern nyugdíjrendszerben a nyugdíj összege is bruttó abban a tekintetben, hogy van egy kedvezményes adókulcs, amit a nyugdíjasok is fizetnek mindenhol a világon, például egy kedvezményes egészségbiztosítási járulékkulcs.

A nyugdíjszakértő elmondta azt is, hogy ez azt jelentené, hogy a magyar nyugdíjakat is fel lehetne bruttósítani, tehát emelkednének a nyugdíjak és ahhoz lenne egy kedvezményes adó- és járulékkulcs.

„Ez azért lenne fontos, mert egyrészt a nyugdíjasok mindenkit visszautasíthatnának onnantól fogva, hogy őket nem kell eltartani, nem mások fizetik az ő megélhetésüket, hiszen ők is adózó, járulékfizető állampolgárok” – fogalmazott Farkas András, aki elárulta, ez azt jelentené, hogy olyan szintre kellene ebben az esetben felemelni a nyugdíjakat, hogy semmiképpen ne sérüljön a ténylegesen kézhez kapott nyugdíjösszeg. 

„Egy ilyen magas inflációs közegben negyedéves gyakorisággal kéne emelni a nyugdíjakat. Így nem kellene a nyugdíjasoknak sokat várni, hogy kompenzálják őket, mert bele lenne építve a törvénybe, hogy nem januárban és novemberben, meg esetleg a kormánytól függően év közben, hanem minden harmadik hónap után kötelezően megemelnék a tényállásnak megfelelően a nyugdíjakat” – hangoztatta a nyugdíjszakértő a beszélgetés során.

Juhász László a bruttósítással kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, „nagyon nem mindegy, hogyan történik”.

Szerinte úgy kellene megvalósítani, hogy mindenkinél személy szerint addig a pillanatig vissza kellene menni, amikor megállapították a nyugdíjukat és az akkori szabályok szerint kellene megállapítani a bruttó fizetést, és a mostani nyugdíjszabály szerint vonják le ebből az összes adót.

Nyugdíj kalkulátorunk IDE kattintva érhető el.

Közbeszerzési eljárásokat indított autóbuszjáratok üzemeltetésére a BKK

Közbeszerzési eljárásokat indított autóbuszjáratok üzemeltetésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), így 2025-től további modern, klimatizált, alacsonypadlós és környezetbarát buszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark.
2023. 10. 02. 06:00
Megosztás:

Felhőalapú kriptobányászat? Így tudsz te is profitálni belőle

A sokak által izgatottan várt április <a href="https://www.business2community.com/hu/kriptovaluta/bitcoin-felezes" target="_blank">Bitcoin felezés</a> napja már a sarkon van, aminek köszönhetően egyre nagyobb figyelmet kap a bitcoinbányászat. Ezzel kapcsolatban egyre többen szeretnék megtudni, milyen módon lehet egyszerűen, gyorsan és hatékonyan hozzájutni a BTC jutalmakhoz.
2023. 10. 02. 05:00
Megosztás:

Ismét megfeleződik a távhő ára

Az Energiaügyi Minisztérium októbertől még alacsonyabb szintre szorítja az intézmények távhő díjait. A nem lakossági fogyasztók januárban egyszer már megfelezett költségeit újból azonos arányban csökkenti a tárca. Az önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások országos átlagban a tavaly év végi díjak negyedét fizetik tehát október elsejétől - jelentette be pénteki közleményében Lantos Csaba energiaügyi miniszter.
2023. 10. 02. 04:00
Megosztás:

Játékprogram pályázatot hirdet a Neumann Társaság

Pályázatot hirdet a Neumann Társaság, amelyre bárki beküldheti újonnan megírt játékprogramját, amit az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógépre, az Aircomp-16-ra írt - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.
2023. 10. 02. 03:00
Megosztás:

Erre várt mindenki – Ennyivel emelkednek a minimálbérek 2024-től

Az építőipar és a gazdaság jövője kapcsán fontos bejelentéseket tett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új csarnokának avatásán.
2023. 10. 02. 02:00
Megosztás:

Lemondott több mint húsz polgármester Szerbiában

Lemondott több mint húsz polgármester csütörtökön és pénteken Szerbiában, köztük a belgrádi főpolgármester, így az érintett településeken akár már december 17-én előrehozott önkormányzati választásokat tarthatnak.
2023. 10. 02. 01:30
Megosztás:

Az idei volt Belgium legmelegebb szeptembere

A mérések 1833-as kezdete óta a 2023-s volt Belgium legmelegebb szeptembere - tájékoztatott a belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) adataira hivatkozva a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap.
2023. 10. 02. 01:00
Megosztás:

Elindult az Aktív Iskola program

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén is megrendezte az Európai Diáksport Napját, melyen bejelentették a mozgásösztönző Aktív Iskola program elindulását.
2023. 10. 02. 00:05
Megosztás:

A kormányzati szektor egyenlegéről, az ipari termelésről és a kiskereskedelmi forgalomról érkeznek adatok a napokban

A kormányzati szektor második negyedévi egyenlegéről, a júliusi külkereskedelmi termékforgalomról, az augusztusi ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a turisztikai szálláshelyek forgalmáról közöl adatokat a jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 10. 01. 22:00
Megosztás:

Designhetet rendeznek Szegeden

Az építészet, a gasztronómia, a képzőművészet és a művészetterápia területét is érinti a csütörtökön kezdődő Szeged Design Week, amelyet első ízben szerveztek meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kreatív szakemberei - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 10. 01. 21:00
Megosztás:

Folytatódik a nyugodt, túlnyomóan napos idő

Október első hetében is folytatódik a nyugodt, túlnyomóan napos idő. Szerdán egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett, kevés helyen lehet zápor, esetleg zivatar. A front mögött pár Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet, de utána ismét melegedés kezdődik, vasárnap újra 21-26 Celsius-fok várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 10. 01. 20:00
Megosztás:

Érvénybe lépett Nagy-Britannia és Észak-Írország kereskedelmének új szabályrendszere

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.
2023. 10. 01. 19:00
Megosztás:

Az amerikai Kongresszus elkerülte a kormány részleges leállását

Az amerikai Kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé válik a kormányzati intézmények részleges leállása.
2023. 10. 01. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 10. 01. 17:10
Megosztás:

A vártnál kevésbé csökkent a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe

Az előzetesen becsültnél kevésbé csökkent a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe szeptemberben, azonban így is tovább távolodott a közel kétéves csúcsot jelentő júliusi 71,6 ponttól.
2023. 10. 01. 15:00
Megosztás:

Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX ezen a héten

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 55 838,55 ponton zárt pénteken, 0,84 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 10. 01. 14:00
Megosztás:

Nő a katonák lakhatási támogatása

A jövőben nagymértékben javul a katonák lakhatási helyzete, ugyanis október 1-jével számos településen nő a lakáspénz alapösszege, amely albérletre és lakáslízingre is fordítható - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvédelmi tárca szombati közleménye szerint.
2023. 10. 01. 13:00
Megosztás:

Bővült az árfigyelő rendszer

Térképes boltszűrő funkcióval bővült az árfigyelő rendszer - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szombaton az MTI-vel.
2023. 10. 01. 12:00
Megosztás:

A korábban becsültnél jobban teljesített a brit gazdaság

A felülvizsgált adatok szerint a brit gazdaság a korábban becsültnél számottevően jobban teljesített a koronavírus-járvány első sokkja okozta zuhanás óta.
2023. 10. 01. 11:00
Megosztás:

Csökkent a cseh gazdaság

A második negyedévben éves szinten 0,6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, negyedéves összehasonlításban a gazdaság stagnált - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában, pontosított adatként.
2023. 10. 01. 10:00
Megosztás: