Drágulnak az élelmiszerek Magyarországon

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe 128,3 pont lett áprilisban, 1 százalékkal magasabb márciushoz képest, és 7,6 százalékkal magasabb a 2024. áprilisi szintnél.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és a cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél.
A FAO gabonaárindexe 1,2 százalékkal emelkedett márciushoz képest. A búza globális ára kissé emelkedett, részben Oroszország exportkészleteinek szűkülése miatt, a rizsár-index az illatos fajták iránti erősebb kereslet miatt nőtt. A kukorica nemzetközi ára az Egyesült Államok szezonálisan szűkebb készletszintjei miatt emelkedett.
A FAO húsár-indexe áprilisban 3,2 százalékkal emelkedett márciushoz képest, az árak minden húskategóriában nőttek, de különösen a sertéshús drágult.
A tejtermékár-index áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, és 22,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az emelkedést a nemzetközi vajárak okozták, új történelmi csúcsra emelkedtek az európai készletek csökkenése miatt.
A növényi olajár-index 2,3 százalékkal csökkent, de így is 20,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A pálmaolaj ára jelentősen csökkent a főbb délkelet-ázsiai termelő országok szezonálisan magasabb termelése miatt, míg a globális szója- és repceolaj ára az erős globális importkeresletnek köszönhetően emelkedett. A napraforgóolaj ára alapvetően nem változott.
A cukorár-index 3,5 százalékkal csökkent márciushoz képest. Ennek oka jórészt azzal függ össze, hogy bizonytalanok a globális gazdasági kilátások, ezek pedig - egyelőre még nem tisztázott mértékben - visszafogják majd az ital- és élelmiszer-feldolgozó ágazatok keresletét, amelyekre együttesen a globális cukorfogyasztás nagy része esik.