Vége a befektetési aranykornak, az új idők új befektetői készségeket követelnek

Évi tízmilliárdokat bukik a lakosság azzal, hogy hagyja parlagon heverni a pénzét befektetés helyett – nem mindegy azonban, hogy mibe rakjuk a pénzünket. Karagich István a Blochamps Capital tulajdonos ügyvezetője a Forbes Money Masters Workshop sorozat első előadójaként átfogó áttekintést nyújtott a pénzpiacok és a vagyonosok világáról, és arra a kérdésre is választ adott, az állampapírokon túl milyen befektetések közül választhatunk még pénzünk gyarapítása érdekében. A pénzügyi workshop sorozatban Karagich István mellett előadók lesznek az ingatlanok, a részvények, a devizapiac és a kriptovilág szakértői Balla Ákos, Miró József, Szőcs Gábor, Gede Balázs és Szabó Dávid.

Vége a befektetési aranykornak, az új idők új befektetői készségeket követelnek

A Forbes Money Masters rendezvényen Karagich István felhívta a figyelmet a kockázatkezelés és a befektetői racionalitás fontosságára, különösen most, amikor a világgazdaság és -kereskedelem átalakulóban van, komoly geopolitikai kockázatok uralkodnak és az egész pénzügyi piac instabil, így állandó befektetői figyelmet követel nem csupán a kisbefektetőktől, de a professzionális vagyonkezelőktől is.

Karagich kiemelte: „Működési fronton kihívás a befektetési szabályozói környezet, a befektetők növekvő kockázati költségei, a volatilis és bizonytalan globális részvénypiacok, a csökkenő ám még mindig magas kamatlábak, a masszív infláció és a bizonytalan munkaerőpiaci helyzet, melyek megnehezítik a vagyonkezelő szolgáltatók számára, hogy tartósan kiemelkedő befektetési teljesítményt nyújtsanak, ám a szakértelmet ebben a környezetben sem váltja ki a véletlen szerencse.”

Míg az elmúlt éveket nyugodtan nevezhetjük befektetési aranykornak, most az aktív portfólió- és vagyonkezelés időszaka jött el.

Nem lehet ölbe tett kézzel ülni, és várni a hozamokat, azokért meg kell küzdeni - diverzifikációval, szakmai hozzáértéssel felvértezve. Jórészt az állampapír befektetési csábításának és a magas hozamkörnyezetnek köszönhetően némileg már érzékelhetőek pozitív társadalmi pénzügyi tudatossági folyamatok, 2022-ben például a bevallott tőkejövedelem 2400 milliárd forint volt, ami bíztató az egy évvel korábbi mindössze 1900 milliárd forinthoz képest. És bár a 2023-as tőkejövedelmekről csak május után kapunk pontos adatokat, de prognózisunk szerint bőven 3000 milliárd forint felett lesz ami üdvözítő növekedési dinamika lenne, azonban sajnálatosan az érintett társadalmi réteg még mindig elkeserítően vékonynak mondható. 2021-ben 263 ezer, 2022-ben 329 ezer magánszemély vallott be bármilyen tőkejövedelmet, ami 2023-ra akár 380 ezer főre emelkedhet, ez azonban még mindig fedi le a legfelső vagyondecilis 420.000 háztartást felölelő rétegét.

Az elmúlt évtizedekben nem volt kétszámjegyű infláció, ez pedig nemcsak lakossági, de befektetési fronton is sok beidegződést okozott. A vagyonkezelők az elmúlt években passzív befektetési stratégiával indexkövető alapokon keresztül is tisztes reálhozamot produkáltak. A megemelkedett inflációs környezetben viszont teljesen más eszköztárra lett szükségük. Ez az ügyfelek megítélését is megváltoztatta.

„A befektetői világban a tudatos kockázatkezelés és befektetői racionalitás ma kritikusabb szükség, mint valaha!" - emelte ki Karagich István.

„Ebben a hozamvágta környezetben a befektetőknek a tőzsdei önmérséklet kialakítása és fenntartása elengedhetetlen a stabil és sikeres befektetésekhez. Ugyanakkor a vagyonkezelés már nem csupán a hagyományos megtakarítási és befektetési célokat szolgálja. Az állampapíron túl is van élet. Az ügyfelek értékrendjének változása és a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése is egyre inkább megjelenik a piacon, lehetőséget adva azoknak, akik a pénzügyeket és befektetéseket a fenntarthatóság jegyében szeretnék kezelni." tette hozzá.

Karagich külön felhívta a figyelmet a tényre, hogy az elmúlt időszakban a befektetői pszichológia, az érzelmi intelligencia és hagyományosan női alapkészségek is felértékelődtek.

„Ezen erények és képességek újrafelfedezése és értékelése jelentős áttörést hozhat a befektetések sikeres kezelésében és hosszú távú gyarapításában." - tette hozzá.

A workshopon bemutatott 70 ábrás PB&WM infografika slideshow az esemény résztvevői számára izgalmas és tanulságos információkkal illusztrálta az előadást. A Blochamps Capital örömmel áll rendelkezésre, és osztja meg a média részéről érdeklődőkkel egy szakmai találkozó keretében.

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás: