Betiltjuk a benzines és dízel autókat?! Abból botrány lesz!

A fosszilis tüzelőanyaggal működő belső égésű motorokkal felszerelt új autók 2035-től való betiltása ma igencsak ambiciózus tervnek tűnik.

Betiltjuk a benzines és dízel autókat?! Abból botrány lesz!

Az új elektromos autók regisztrációja felívelőben van, bár a keleti piacok jócskán el vannak maradva a nyugatiak mögött. A carVertical autóipari szakértője, Matas Buzelis szerint vannak olyan problémák, amelyekre úgy tűnik, hogy a hatóságok nem figyelnek eléggé, még ha több mint 10 évnyire is vagyunk az uniós célok megvalósításától.

Nyilvánvaló előnyök azoknak, akik megengedhetik maguknak

2021-ben az elektromos járművek aránya a járműtörténetet ellenőrző platformon átvizsgált összes autó közül mindössze 0,2% volt. Egy évre rá ez a szám már megduplázódott 0,4%-ra, 2023-ban pedig 0,6%-ra nőtt. És annak ellenére, hogy a számok csak cseppnek tűnhetnek a tengerben, elektromos járművek tízezrei esnek át előzményellenőrzésen.

elektromos autók

Egyre több sofőr vált elektromos autóra. A legnagyobb vonzerőt a csekély karbantartási és működési költségek jelentik. Bár az elektromos autók maradványértéke aggasztó, mégis könnyebb velük együtt élni, mivel kevésbé hajlamosak a meghibásodásokra, és kevesebb karbantartást igényelnek – nem kell például 30 ezer kilométerenként különféle folyadékokat és szűrőket cserélni bennük.

Az újratöltést meg kell szokni, de azok, akiknek ez már rutin, sokkal kényelmesebbnek találják a műveletet, mint a tankolást. Általában éjszaka töltik a járművüket, és csak nagyon ritkán keresnek fel nyilvános töltőpontokat.

A szűk keresztmetszet az infrastruktúra

Ha valaki meg is engedheti magának, hogy elektromos autót vásároljon, nem feltétlenül lesz jó élményben része. Azok, akiknek nincs saját töltőjük vagy nincs olyan töltőpont, amelyet munkaidőben használhatnának, kellemetlenségekkel szembesülhetnek, hiszen a nyilvános töltők használata nem olyan egyszerű, mint manapság a tankolás.

Nemcsak, hogy sokkal több időt vesz igénybe az elektromos töltés, mint a benzin vagy a gázolaj utántöltése, de a töltőkészülékekhez többnyire elengedhetetlen alkalmazások telepítése is szükséges. A töltés folyamata meg sem közelíti azt a „tölts és fizess” gyakorlatot, amit a sofőrök tankolásnál megszoktak.

Sőt, míg az elektromos autók nagyon hatékonyak városi környezetben és ott, ahol elkerülhetetlen az állandó fékezés, jóval kevésbé hatékonyak az autópályákon és az alacsonyabb rendű utakon. A sebesség és az aerodinamikai légellenállás közötti arány hatványozódik, vagyis ha a sebességet kétszeresére növeljük, a légellenállás megnégyszereződik. Ez csökkenti a hatótávolságot, és észrevehetően csökkenti az utazósebességet, így az elektromos járművek hosszabb utakra távolról sem ideálisak.

Problémák, amelyekre nem sokan gondolnak

elektromos autó

A legnagyobb gondot mégis azok a dolgok jelenthetik, amelyekről csak kevesen beszélnek. Először is, néhány többszintes parkolóhelyet nem olyan nehézségű autók számára terveztek, mint az elektromos járművek. A súlyos akkumulátorok miatt az elektromos járművek általában nagyon nehezek, emiatt egyes létesítményeket, például a többszintes parkolókat vagy hidakat a hatóságoknak felül kell vizsgálniuk és újra kell értékelniük.

Ráadásul az elektromos járművek biztonságát illetően is vannak bizonytalanságok. Mivel az akkumulátorok nagy mennyiségű energiát vesznek fel, tűz esetén a lángokat rendkívül nehéz eloltani. A tűzoltóknak jelenleg még nehézséget okoz a nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező elektromos járművek oltása. Még extrémebb a helyzet, ha egy elektromos autó egy mélygarázsban, például lakóházak alatt gyullad ki.

Az elektromos járművek jövőjével kapcsolatban még több kérdést vet fel az állapotuk 20 évvel a gyártás után. Manapság elég nagy a választék a használt elektromos autókból, de 10 év múlva már lesznek régebbi elektromos autók is. Mekkora lesz az értékük a használt autók piacán, ha az akkumulátoraik már kimerültek?

Lassú, de biztos ütemben csökken a brit feldolgozóipar

Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett havi mérőszámok alapján.
2024. 03. 04. 14:30
Megosztás:

Mennyire alacsony már az USA infláció ahhoz, hogy a kamathoz nyúljanak?

Több, mint fél tucat Fed-jegybankár szólalt meg pénteken, és megjelent a központi bank féléves rendszerességű monetáris politikai jelentése, ami Jerome Powell e heti kongresszusi meghallgatásának alapját adhatja.
2024. 03. 04. 14:00
Megosztás:

Többet keresnek a nők Romániában mint a férfiak!

A női munkavállalók átlagbére meghaladta a férfiakét Romániában - írja az Agerpres a bukaresti munkaügyi minisztérium közleménye alapján.
2024. 03. 04. 13:30
Megosztás:

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás: