65 évnél idősebb vagy? Akkor 60% az esélye, hogy komoly pénzügyi bajban vagy!

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ népességének 33%-a 50 évnél idősebb lesz, azonban sem az idősödő korosztály, sem a biztosítók nem készültek fel arra, hogy ez mit eredményezhet.

65 évnél idősebb vagy? Akkor 60% az esélye, hogy komoly pénzügyi bajban vagy!

Nyugdíjazás okosan?

Igen magasra tehető azoknak a 65 év felettieknek az aránya (60%), akik nem kértek professzionális pénzügyi tanácsadást a nyugdíjazásra való felkészüléshez vagy a vagyonátruházáshoz – derül ki a Capgemini Research Institute legfrissebb kutatásából. 

Pedig a nyugdíj előtt álló emberek közül sokan kénytelenek egyre nagyobb pénzügyi terhet vállalni, mivel a gazdasági nehézségek, a csökkenő állami támogatás és az egészségügyi költségek növekedése súlyosbítja a megélhetési válságot.

2024 januárjában a nyugdíjakat 6%-kal fogják emelni. Miért épp ennyivel? Ki találta ezt ki? A legtöbben sajnos nem értik, ezért magyaráztuk ezt el érthetően az alábbi videóban (kattints a képre):

nyugdíjemelés 2024 január

Mindezek egyre nagyobb igényt támasztanak az életbiztosítások iránt, ám a fogyasztók számos nehezítő tényezővel szembesülnek a szerződések megkötése előtt. Az ügyfelek visszajelzése alapján az életbiztosítási ajánlatok összetettsége és a korlátozott ismertség (39%) jelentik a legnagyobb akadályt, amit a bizalom hiánya (29%) követ. 

„A biztosítóknak meg kell találniuk a módját, hogyan igazodjanak a fogyasztók változó igényeihez azáltal, hogy innovatívabb terméktervezéssel személyre szabott élményt nyújtsanak. Azok, akik az ügyfelekkel és a kedvezményezettekkel való korai elköteleződést helyezik előtérbe, bizalmat teremtenek" - mondta Samantha Chow, a Capgemini élet-, életjáradék- és juttatási ágazatának globális vezetője. 

nyugdíj 2024

Példátlan kihívás előtt az életbiztosítási szektor

A kutatás arra az életbiztosítók számára példátlan változásra is rávilágít miszerint a kezelt vagyon (assets under management, AUM) jelentős kiáramlásával kell szembesülniük.

Ezt erősíti az ENSZ előrejelzése is, amely szerint 2050-re a világ népességének 33%-a 50 évnél idősebb lesz. Jelenleg a 65 év feletti biztosítottak birtokolják a biztosítók AUM-jának 40%-át, ami a 40 legnagyobb globális életbiztosító esetében 7,8 billió USD-t tesz ki.

A kutatás szerint ez a vagyon 2040-ig átkerül a kedvezményezettekhez[1], amely komoly felkészültséget irányoz elő a szektor számára.

A riport rávilágít arra az útra, amely a biztosítókat a mai termékközpontú megközelítéstől az ügyfélközpontúságra összpontosító működési modell felé kell, hogy vigye: olyan átfogó, magasabb értékű megoldásokat kell bevezetniük, amelyek célja, hogy segítsék a fogyasztók „jó” öregedését.

nyugdíj előtakarékosság nyugdíjmegtakarítások nyugdíjbiztosítás

A legfrissebb adatok szerint az 50 év feletti jómódú ügyfelek több mint 44%-a elvárja, hogy a biztosítók nyújtsanak szolgáltatásokat a wellness-lehetőségektől kezdve a saját lakókörnyezetben való egészségmegőrző lehetőségek segítéséig. 

Tökéletesen személyre szabott tanácsadás, egyszerűsödő ügyfélkezelési folyamatok

A biztosítóknak minden eddiginél nagyobb fókuszt kell helyeznie arra, hogy a fenti kihívások mellett fellendítsék a növekedést. Ennek érdekében a biztosítók összehangolhatják az adatokat, hogy egységes képet kapjanak az ügyfélről és a mesterséges intelligencia felhasználásával digitálisan képessé tehetik az ügynököket arra, hogy tökéletesen személyre szabott tanácsadást nyújtsanak. 

A biztosítóknak azonban csak 21%-a rendelkezik a fejlett adatelemzési képességekhez szükséges eszközökkel, és még kevesebben (19%) használják ki a fejlett technológiákat a műveletek egyszerűsítésére, az ügyfélélmény gazdagítására, az új ökoszisztémák integrálására, valamint a gyorsabb és adatvezérelt döntések meghozatalára. 

Azonban nem csak ezen a területen kell fejlődnie a biztosítóknak. A biztosítottak és a kedvezményezettek elkötelezettségét az ügyfélkezelési folyamat egyszerűsítésével és személyre szabásával fokozhatják; a kárigények átstrukturálásának rugalmassága révén javíthatják a kárigényekkel kapcsolatos élményt; a technológiai szint korszerűsítésével egységes képet kaphatnak az ügyfélről.

Azok a biztosítók, amelyek sikerrel járnak ezen az úton, képesek lesznek megerősíteni a generációk közötti bizalmat, elősegíteni a jövőbeli növekedést és megóvni a közeljövőben átruházásra kerülő jelentős vagyont - állapítja meg a kutatás.

A jelentés módszertana 

A 2023-as globális életbiztosítási jelentés két elsődleges forrásból, a 2023 Global Insurance Voice of the Customer Survey és a 2023 Global Insurance Executive Interviews felmérésből származó adatokra támaszkodik. Ez a primer adatgyűjtés 23 piacra nyújt betekintést: Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Hong Kong, India, Olaszország, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Portugália, Szingapúr, Spanyolország, Svédország, Svájc, az Egyesült Arab Emirátusok, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. A 2023 májusában és júniusában a Phronesis Partnersszel együttműködésben végzett "Az ügyfelek hangja" felmérés során 6775 50 év feletti biztosítási ügyfelet kérdeztek meg 20 országban. A jelentés 14 piac 200 vezető biztosítótársaságának felsővezetőjével készített interjúkból származó meglátásokat is tartalmazza. 

Uniós forrásból bővül Szentlőrinc

Tizennégy férőhelyes új bölcsőde épül a baranyai Szentlőrincen a magyar kormány és az Európai Unió támogatásával, egy több mint 225 millió forintos fejlesztés eredményeként - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 02. 22. 11:30
Megosztás:

Látogatási tilalom a miskolci kórházban

Látogatási tilalmat rendelnek el csütörtöktől a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház miskolci telephelyeinek fekvőbeteg-ellátó osztályain - közölte szerdán az MTI-vel az intézmény sajtószóvivője.
2024. 02. 22. 11:00
Megosztás:

Jól indult az év a Lenovónak

Nőtt, és az elemzők által vártnál nagyobb lett a világ vezető PC-gyártó kínai Lenovo negyedéves bevétele a cég csütörtöki bejelentése szerint.
2024. 02. 22. 10:30
Megosztás:

Jól kezdték a napot az európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 02. 22. 10:00
Megosztás:

Gurulnak a dollármilliók a háromkerekű Teslába

Bár még csak néhány hete érhető el, az eTukTuk előértékesítése már most rekordokat döntöget. A csapatnak ugyanis minimális idő alatt sikerült 1.2 millió dollárt is meghaladó bevételt elérni a natív TUK tokenek forgalmazásával.
2024. 02. 22. 09:33
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén

A javuló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően pozitív tartományban indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 22. 09:30
Megosztás:

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, amikor a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,13 százalékos emelkedéssel rekordszinten, 39 ezer 116 ponton zárt.
2024. 02. 22. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Mi az a CodeBerry?

A CodeBerry egy népszerű online programozási iskola, amely a kezdő és középhaladó szintű felhasználók számára kínál programozási tanfolyamokat. Az iskola célja, hogy interaktív és gyakorlati módon oktassa a hallgatókat a programozás alapjaiban.
2024. 02. 22. 04:59
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás: