Mobillal is lehet már készpénzt felvenni a legtöbb bankautomatából

Nincs nálad a bankkártyád, de készpénzt szeretnél felvenni? Ha be van digitalizálva a mobilodba, akkor van rá esély, hogy sikerülni fog a dolog, ugyanis az ATM-ek egy része mobiltárca-alkalmazással is használható. Mutatjuk, mire figyelj.

Mobillal is lehet már készpénzt felvenni a legtöbb bankautomatából

Körülbelül minden ötödik bankkártya (18%) volt beregisztrálva valamelyik mobiltárca-alkalmazásba 2023-ban, a számuk így év végén elérte az 1,2 millió darabot. A fejlődés látványos, hiszen a számuk csak tavaly 37%-kal nőtt, azaz 450 ezer új kártya lett feltöltve az Apple Wallet, a Google Wallet vagy valamelyik bankspecifikus mobiltárca-alkalmazásba.

Ha pedig már digitalizálva van egy bankkártya, akkor a magyarok szívesen használják is, legalábbis erre utal, hogy a kártyás fizetések 14%-a már mobiltárcán keresztül valósul meg, ami 105%-os növekedés a megelőző évhez képest. A dolog érthető, hiszen a telefon legtöbbször kéznél van, az elfogadóhelyek 96%-ánál pedig lehet érintés nélkül fizetni. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy akár készpénzt is lehet felvenni mobiltárca-alkalmazásból, persze csak akkor, ha az adott banki ATM képes erre.

Hogy az adott automata ilyen, arról a rajta lévő kis piktogram tanúskodik. Ha ilyenhez van szerencsénk, akkor a készpénzfelvételt ugyanúgy kell levezényelnünk, mintha plasztik lapot használnánk, azzal a különbséggel, hogy amikor a gép azt kéri, hogy helyezzük be a kártyát, akkor a mobilunkat kell az érzékelőhöz érintenünk.

Ilyenkor nagyrészt azokat a szolgáltatásokat éred el, mint a bankkártyáddal, vagyis a készpénzfelvételen kívül például lekérdezheted a számlaegyenlegedet, feltöltheted a telefonegyenleget, ám pénzt befizetni nem mindenhol tudsz majd.

Fontos ugyanakkor, hogy hiába használod a mobiltárcádat, a PIN kódodat ennek ellenére meg kell adnod az ATM-en. Ez akkor lehet esetleg probléma, ha a mobiltárcádban mondjuk mindig ujjlenyomattal azonosítod magad, így a PIN kódodat esetleg már el is felejtetted.

Nem minden bankjegykiadó automatából lehet érintésmentesen készpénzt felvenni

Egyelőre nem minden ATM képes érintésmentes készpénzfelvételre, ám ezek száma folyamatosan nő, ahogy cserélik le a régi készülékeket. Az Erste az egyetlen olyan bank, aminél az összes saját ATM használható digitalizált kártyával, míg a többi pénzintézetnél a készülékek egy része ilyen csak. Hogy menni fog-e a dolog, azt az ATM előlapján látható kis PayPass piktogram jelzi, de az OTP webes keresője például jelzi, hogy a bank melyik készüléke van felvértezve a szolgáltatással. Van egy kakukktojás is: az UniCredit Bank, amelyik más megoldást választott a fizikai kártya jelenléte nélküli készpénzfelvételre.

UniCredit minden ATM-jében lehet ugyanis készpénzt felvenni kártya nélkül, ám ehhez a mobilalkalmazás mCash szolgáltatását használhatjuk. A procedúra rendkívül egyszerű: az alkalmazásban kapott nyolcjegyű azonosító kódot kell megadnunk az ATM-en, és máris hozzájutunk a megadott összegű készpénzhez. Bár az ötlet nem rossz, mivel kizárólag UniCredit automatáknál működik a dolog, mindenképpen kompromisszumos.

Jár az ingyenes készpénzfelvétel az érintés nélküli pénzfelvételre is?

Bankszámlánként havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer Ft értékben díjmentesen vehető fel készpénz bármelyik bank forint ATM-jéből, ami jelentős megtakarítást jelenthet. Az ingyenesség az érintésmentes készpénzfelvételre is vonatkozik, vagyis emiatt nem kell a valós kártyánkat használnunk. Ha van Revolut számlánk, akkor az ahhoz tartozó bankkártyával csomagtól függően további 75-750 ezer forintot vehetünk fel ingyenesen, természetesen akkor is, ha a kártyát a mobiltárcában regisztráltuk. A dolog azért lehet praktikus, mert a Revolut számlára a magyar bankszámláról díjmentesen lehet kártyás tranzakcióval pénzt átemelni, így költség nélkül toldható meg az ingyenes készpénzfelvételi limit.

Az Erste Csoport jó teljesítménye folytatódott az első negyedévben is

Az Erste Csoport 1,51 milliárd eurós működési eredményt ért el 2024 első negyedévében (2023 első negyedév: 1,26 milliárd euró). A 208,1 milliárd eurós hitelállomány 2023 végéhez képes nem változott, az ügyfélbetétek állománya kis mértékben, 235,3 milliárd euróra (+1,1%) emelkedett. 2023 azonos időszakával ellentétben 2024 első negyedévében már kellett kockázati költséget könyvelni; mindazonáltal a 95 millió eurós összeg hosszabb távon mérsékelt szintet jelent. Az NPL ráta 2,3%-os aránya nem változott az előző negyedévhez képest. A költség/bevétel arány 46,0%-ra javult (2023 első negyedév: 49,7%). Az értékpapír-megtakarítási programok száma 1,24 millióra emelkedett 2024 első három hónapjában, ami éves szinten 24%-os növekedést jelent. A negyedéves nettó nyereség 783 millió euró volt (2023 első negyedév: 594 millió euró)
2024. 05. 01. 11:00
Megosztás:

Útjára indult a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 10:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
2024. 05. 01. 09:07
Megosztás:

A szálláshelyek márciusi forglmát közli a KSH

A márciusi turisztikai szálláshelyek forgalmát publikálja ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 01. 08:00
Megosztás:

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a nemek aránya pedig még koránt sem egyenlő a hazai mezőgazdaságban. Jó hír viszont, hogy a képzettséggel rendelkezők száma már jelentős ideje emelkedik.
2024. 05. 01. 07:00
Megosztás:

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Magyarországon a Mol és az O&GD

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Tura közelében a Mol és az O&GD; a sikeres fúrás a két társaság közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán az olajvállalat 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában - közölte a Mol kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 05:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) májusban 100%-os ugrásra készül, a Solana (SOL) és a Ripple (XRP) közel állnak az alj kialakításához?

Az instabil kriptopiac közepette a kereskedők a legjobb befektetési lehetőséget keresik. Egy olyan érme, amely sok érdeklődést váltott ki, a Rollblock (RBLK), egy első szakaszbeli előértékesítési sztár, amely májusban akár 100%-os emelkedést is mutathat. Eközben sokan azt kérdezik, vajon a Solana (SOL) és a Ripple (XRP) közelítenek-e az aljukhoz. Vizsgáljuk meg.
2024. 05. 01. 04:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a CETIN Hungary Zrt.

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.
2024. 05. 01. 03:00
Megosztás:

Egy ügyes trükkel csökkenthetjük a fűtés-számlát 30%-kal!

A magyarországi ingatlanok nagy része energiahatékonysági szempontból még mindig elavult. A háztartásokban felhasznált energiának akár 80 százalékát is felemésztheti az elavult fűtésrendszer.
2024. 05. 01. 02:10
Megosztás:

Tényleg a Raboo lesz a következő nagy kriptovaluta? Az új mémcoin előértékesítése túlteljesítette a PEPE-t és a WIF-et

Nézzük a legnagyobb nyerteseket az elmúlt évben, és senkit sem lepne meg, hogy a mémcoinok foglalják el a vezető helyek többségét. A Pepe Coin (PEPE) és a DogWifHat (WIF) rendkívül felkavarták a piacokat. Most egy új mémcoin tör be a piacra. A Raboo mesterséges intelligencia által hajtott meghajtórendszerrel és egy zseniális történettel lép az arénába, hogy a következő nagy kriptovaluta legyen a piacon. Jelenleg előértékesítésben van, a Raboo már több mint egymillió dolláros bevételt ért el, és továbbra is emelkedik!
2024. 05. 01. 01:30
Megosztás:

Fogyókúrás gyógyszerrel Te is sok pénzt kereshetsz!

Ha egy cég feltalálná a tuti fogyókúrás gyógyszert akkor azzal az egész világon hatalmas sikert aratna. Mivel egyre több a súlyproblémával küzdő ember, így egyre nagyobb a kereslet a fogyókúrás gyógyszerek iránt. Ezzel bizony nagyon sok pénzt lehet keresni. Akár otthonról, a fotelból is. Hogyan?
2024. 05. 01. 01:00
Megosztás:

A Dogecoin vajon eléri az 1 dollárt, vagy érdemesebb inkább Dogeverse-t venni?

A mostani, csökkenő tendencia ellenére egyes szakértők továbbra is optimisták a Dogecoin jövőjét illetően. A kérdés azonban sokakat foglalkoztat: vajon ebben a bikafutásban eléri-e Dogecoin az 1 dollárt?
2024. 05. 01. 00:01
Megosztás:

Megszépül Tiszafüred

Megújul Tiszafüred belvárosa, a beruházásra csaknem 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település önkormányzata - közölte a projekt kommunikációját végző cég közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 30. 23:00
Megosztás:

A KSH révén megismerhetjük az ipari árak márciusi alakulását

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé az ipari termelői árak márciusi alakulását.
2024. 04. 30. 22:00
Megosztás:

Ötödével nőtt a Budapest Airport forgalma előző évben

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma tavaly 20 százalékkal, 14,6 millióra nőtt, így az év végére elérte a 2019-es rekordév 91 százalékát - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adataiból.
2024. 04. 30. 21:00
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 30. 20:00
Megosztás:

Meghaladta az elvárt szintet a német GDP

A vártnál jobban alakult az első negyedévi német GDP-növekedés a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált előzetes adatai alapján: az idei első negyedévben ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest.
2024. 04. 30. 19:30
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 256,1 pontos, 0,38 százalékos emelkedéssel, 68 142,02 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
2024. 04. 30. 18:30
Megosztás:

Öt mód, ahogyan a generatív mesterséges intelligencia felturbózhatja a munkaerőt

Ahogy a mesterséges intelligencia (MI) egyre inkább mindannyiunk életének részévé válik, úgy kezdik a cégek is rendszerszinten beépíteni azt a napi munkafolyamataikba. Egyre több vállalat látja be, hogy az MI segítségével gyorsabb, átgondoltabb, a gazdasági és piaci helyzetnek megfelelő döntéseket hozhatnak, de a mesterséges intelligencia a munka világára is hatással lesz, ám nem úgy, ahogy sokan félnek tőle: nem felváltja, hanem megerősíti, új eszközökkel vértezi fel a munkavállalókat. A Magyarországon informatikai és ügyfélszolgálati területen mintegy 800 főt foglalkoztató Unisys szakértői összegyűjtötték, hogyan.
2024. 04. 30. 18:30
Megosztás: