Milyen típusú burkolatot válasszunk az irodába?

Az irodánk megjelenése nem kizárólag presztízskérdés: az ügyfelek és tárgyalópartnerek lenyűgözése mellett az is fontos, hogy azok, akik az idejük jelentős részét itt töltik el, jól érezzék magukat. Azaz: egy olyan professzionális teret kell létrehoznunk, ami kényelmes a dolgozók számára, és kiszolgálja az igényeiket. Ennek megfelelően kell megválasztanunk a falak színétől kezdve a burkolatokon át az utolsó dísztárgyakig mindent.

Milyen típusú burkolatot válasszunk az irodába?

Egy ilyen munkát mindig az alapoknál kell kezdeni: a megfelelő padlóburkolat megtalálása az egész folyamat alfája és omegája. Éppen ezért most ezt a kérdéskört fogjuk alaposabban körbejárni, de arra is kitérünk, hogy pontosan mi tesz ideálissá egy irodát.

Egy munkakörnyezet, ami mindenkinek megfelel

Tény: szinte lehetetlen olyan belső teret kialakítani a munkahelyünkön, ami mindenkinek egyformán megfelel. Különösen igaz ez akkor, ha sok dolgozónk van, akik maguk is sokfélék. Vannak azonban olyan alapvető elvárások, amelyeket mindig szem előtt kell tartanunk.

Az egyik legfontosabb az, hogy elegendő hellyel kell rendelkeznünk: munkavállalókként minimum 12-14 négyzetméterrel számoljunk! Legyen mindenkinek saját munkaállomása, az pedig felszerelve minden olyan eszközzel, ami a feladatainak elvégzéséhez szükséges. Emellett kell lennie néhány plusz térnek – például elkülönített meeting-szobáknak –, de legalább egy kis teakonyhát is célszerű beépíteni egy étkezővel, a mosdó pedig szintén elengedhetetlen.

A berendezés és a dekoráció során érdemes a praktikumot előnyben részesíteni; próbáljuk a teret mindennapi használat közben elképzelni! Ne zsúfoljuk túl a helyiségeket, maradjon kellemesen szellős, de azért ne keltsen rideg érzetet. Erre tökéletes például néhány strapabíró zöld növény és egy kis dekoráció – de ezt se vigyük túlzásba, hiszen biztosan nem akarjuk elterelni a dolgozók figyelmét a feladatokról.

A színek terén inkább a neutrális, természetes, világos árnyalatokat hozzuk be, hiszen ezek nemcsak nyugtatólag képesek hatni az emberre, de jól kombinálhatóak, kevésbé megosztóak, ráadásul optikailag nagyítják a teret is.

A burkolat kiválasztása

Manapság már a burkolatok terén is hatalmas a kínálat, ami igencsak megnehezíti a helyzetét annak, aki választani szeretne közülük. Hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz, most vegyük sorra a legnépszerűbb opciókat, azok előnyeit és hátrányait!

Szőnyeg

A melegburkolatok egyik kedvelt típusa a szőnyeg. A melegburkolás során elhelyezett szőnyeg egy irodába is optimális választás lehet: kényelmes a lábaknak, akkor is, ha egész nap rajta pihennek, emellett remekül tompítja a különböző zajokat, például a székek görgését vagy a magassarkú cipők kopogását. Ráadásul jól is bírja az ilyen típusú „gyűrődést”, azaz igen tartós.

Ugyanakkor a tisztán tartása nem annyira egyszerű. A legtöbbször elég a porszívózás, ám bizonyos időközönként egy nagyobb mélytisztítást kell eszközölnünk, ami miatt lehet, hogy napokra ki kell ürítenünk a helyiségeket. Ha ezt szeretnénk elkerülni, remek alternatíva a modulszőnyeg. Ebben az esetben a melegburkolás során egy könnyen cserélhető felületet kapunk, így kevésbé problémás, ha elkoszolódik.

Linóleum

Ha szeretnénk a padlóburkolaton spórolni, akkor biztosan eljátszunk a linóleum gondolatával. Tény, hogy ma már egyre többféle mintával gyártják és a minősége is sokkal jobb, mint a régebbi változatoknak. Ám mivel egy puhább anyagról van szó, nem lesz kellően strapabíró: a napi szintű használat hamar kikoptatja, a leejtett nehezebb tárgyak pedig fel is sérthetik.

Járólap

A modern, elegáns irodákban kézenfekvő választás lehet egy szépen kivitelezett, fényes járólap, ami exkluzív hatást kelt. Ez a megoldás ráadásul tartós, főleg, ha megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember végzi a kivitelezést, a tisztán tartása pedig kifejezetten egyszerű. Mégis: ha minden helyiséget ezzel burkolunk, az nem kelt túl barátságos hangulatot, ezért célszerű inkább csak a vizes helyiségekre és azokra a terekre korlátozni, ahol a közlekedés zajlik.

Laminált parketta

Sokan kedvelik, hiszen viszonylag olcsó és a lerakása is egyszerű. A tisztán tartása sem okozhat gondot, ráadásul rengeteg színben és mintában elérhető, így könnyen megtalálhatjuk a mi irodánkba ideális típust. Itt különösen fontos a minőség, hiszen ettől függ, hogy a padlónk mennyire lesz kopásálló és mennyire bizonyul tartósnak.

Hajópadló

A hajópadló képes egyedivé tenni a helyiségeket, rusztikus, otthonos hatást kölcsönözhet nekik, mivel valódi fából készül. Emiatt egyébként tartós is – hiszen bármikor csiszolható és újralakkozható –, emellett pedig könnyen tisztítható, ha megfelelően le van kezelve. Ezt persze meg is kell fizetnünk: ha ezt a burkolattípust képzeltünk el az irodába, lehet, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Inspirálódjunk!

Amikor burkolatot választunk az irodánkba, számolnunk kell a költségekkel, a karbantartással, a kényelemmel– és számos egyéb tényezővel. Éppen ezért a döntés nem egyszerű, de közel sem lehetetlen. Ha még mindig bizonytalanok vagyunk, inspirálódjunk az interneten, és használjuk a képzeletünket!

Mérséklődtek az albérleti díjak a tavalyi utolsó negyedévhez képest

Az év első negyedévében 216 ezer forinton alakult a fővárosi használt téglalakások átlagos havi bérleti díja, ami ugyan magasabb a tavalyi éves átlagnál, de 6 százalékkal alacsonyabb 2022 utolsó negyedévéhez képest - közölte az Otthon Centrum (OC) ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 14:00
Megosztás:

Novák Katalin fogadta a miniszterelnököt a Sándor-palotában

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta hétfőn Orbán Viktor miniszterelnököt, aki az Európai Tanács március 23-i üléséről adott tájékoztatást - tájékoztatta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága az MTI-t.
2023. 03. 27. 13:00
Megosztás:

Civil járműből ellenőriztek a rendőrök Budapesten

"Civil jellegű" kamerás gépkocsit vezetve szűrtek ki a forgalomból másokra veszélyt jelentő, illetve kirívó szabálysértéseket elkövető autósokat a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.
2023. 03. 27. 12:30
Megosztás:

Javult a német üzleti hangulat

Márciusban a vártnál jobban erősödött az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, a kilátás és az aktuális állapot megítélése is javult a gazdasági szereplők körében.
2023. 03. 27. 12:00
Megosztás:

Jönnek a kedvezményes zöld lakáshitelek

Hamarosan jöhetnek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek. Áprilistól legalább a kezdeti költségek egy részét el kell engedniük a bankoknak az ilyen kölcsönöknél, ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt választ az ügyfél. Kamatkedvezményt is adhatnának, de ebben egyelőre nem látszik nagy tolongás – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2023. 03. 27. 11:30
Megosztás:

Kevés cég törődik a nők esélyegyenlőségével

A fenntarthatóságnak csupán egyik eleme a természeti környezet védelme, a gazdasági tevékenység környezetet károsító hatásainak tompítása. Ezzel egyenértékű annak a jelentősége, hogy a cégek mennyire vállalnak felelősséget az őket körülvevő társadalomért. A K&H fenntarthatósági indexe szerint a helyzet a hazai közepes és nagyvállalatok esetében nem romlott az előző félévhez képest.
2023. 03. 27. 11:00
Megosztás:

Nőtt a recesszió esélye az Egyesült Államokban

Neel Kashkari, a Fed minneapolis-i tagbankjának vezére a recesszió esélyének növekedését látja jelenleg a piacokon, amit elsősorban a friss bankrendszeri bizonytalanságnak tulajdonít.
2023. 03. 27. 10:30
Megosztás:

Sztrájk nehezíti a közlekedést Németországban

Csaknem teljesen leállt a távolsági és a térségi közösségi közlekedés hétfőn Németországban több szakszervezet közös figyelmeztető sztrájkja miatt.
2023. 03. 27. 10:05
Megosztás:

Ma van a színházak világnapja

Ma van a színházi világnap, amelyre számos teátrum készül programokkal; a színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét, amelyet az idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írt.
2023. 03. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és mínuszt jeleztek a térségben még nyitva tartó piacok hétfőn reggel.
2023. 03. 27. 09:05
Megosztás:

Ismerje meg a legnépszerűbb sportfogadási cégrészvényeket

Az online sportfogadások területe rendkívül jövedelmező környezet, amely sokaknak megélhetési lehetőséget jelent. Ennek megértéséhez és sikeres végrehajtásához jártasnak kell lenni az iparágban, és tudni kell, hogyan lehet ebből profitot húzni.
2023. 03. 27. 08:55
Megosztás:

Emelkedésre számítanak a magyar tőzsdén a mai napon - mibe fektessünk most?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, mert javult a nemzetközi befektetői hangulat.
2023. 03. 27. 08:54
Megosztás:

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól szavaztak meg törvényt az USA-ban

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken, annak jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.
2023. 03. 27. 07:00
Megosztás:

Állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet az MTI-vel.
2023. 03. 27. 06:00
Megosztás:

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás:

A folyamatos fejlődés jelentheti a magyar alma számára a jövőt

Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak mi akarunk fejleszteni, hanem a termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat, mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Mi lesz veled magyar alma...? - Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 27. 03:00
Megosztás:

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE), a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással - közölte az MTI-vel Mladenovics Szlanyinka Anna, a Zágrábi Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ igazgatója.
2023. 03. 27. 02:00
Megosztás:

Mire jó a szülői szabadság? 44 nap jár, de hol van benne a csapda?

Szülői szabadság 2023 feltételek és igénybevétel szabályai. A Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint, a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg. Bár e távollét időtartama vonzó lehet, a díjazása már nem az, hiszen a szülői szabadságra csak a távolléti díj 10%-a jár, amiből ráadásul le kell vonni a gyed, vagy gyes összegét. Az alábbiakban - az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján - áttekintjük, a munkavállalónak mikor lehet érdemes élni ezzel az új távolléttel.
2023. 03. 27. 01:00
Megosztás:

Új nanooptikai áramköröket és részecskegyorsítási módszereket fejlesztettek magyar kutatók

Egy most lezárult négyéves együttműködés során új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója - tájékoztatta az MTI-t az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont csütörtökön.
2023. 03. 27. 00:05
Megosztás: