Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Az egészségpénztárak tagsága évek óta dinamikusan nő. A Covid járvány alatt az állami egészségügy helyett gyakran kénytelenek voltunk a magánorvost választani, majd jött a megemelkedett infláció, amely miatt a betegek keresni kezdték a spórolás lehetőségeit. Erre lehetséges válasz az egészségpénztár, amely egy célzott megtakarítás kifejezetten egészségügyi kiadásokhoz, adókedvezménnyel egybekötve.

Az állami ellátórendszerben tapasztalható várakozási idők azóta is sokakat terelnek a magánegészségügy irányába. Ennek megfelelően az egészségpénztári taglétszám folyamatosan nő, és vele együtt a tagok befizetései is emelkednek.

Erre szükség is van, hiszen a magánorvosi szolgáltatások ára is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. A népszerűbb szakterületeken akár 40 ezer forintot is fizethetünk egy-egy orvosi vizitért.

A tagok befizetései akkor is nőnek, ha a munkáltatói befizetések nem követik ezt az emelkedést, sőt, akár csökkennek is. Összességében a munkáltatók egyre kisebb részt vállalnak az egészségpénztári befizetésekből, az emberek tehát magukról is hajlandók gondoskodni.

Sőt, a tétet ennél magasabbra is emelik – emeli ki Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Úgy tűnik, hogy a pénztártagok igyekeznek maximalizálni az egészségpénztári befizetések után járó adóvisszatérítést, és hajlandók megtakarítást is képezni a pénztárban.

Az egészségpénztári befizetések 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot a tagok visszaigényelhetik a személyi jövedelemadójukból. Bár a BiztosDöntés.hu véleménye szerint az adókedvezmény lehetne magasabb is, hiszen az összege hosszú évek óta változatlan, de sokan vannak, akik a befizetéseik alapján nem tudják kihasználni a maximum keretet.

Ehhez ugyanis havi 62 500 forint, azaz évi 750 ezer forint befizetésre lenne szükség. Az adókedvezményt azonban két módon is lehet növelni. 

Az egyik az, ha prevenciós szolgáltatásokat vesz igénybe a pénztártag, például szűrővizsgálatokra jár. Ezen szolgáltatások árának 10 százalékát a maximum erejéig szintén visszaigényelheti az adójából.

A másik lehetőség, hogy a pénztárban tartott megtakarítását két évre leköti a tag, amely után a lekötés évében szintén 10 százalék jár.

A pénztártagok lekötései is jelentősen nőttek az elmúlt évben, esetenként 10 százalékos mértékben. A tagok tehát úgy gondolják, hogy a pénzük jó helyen van az egészségpénztárban, és igyekeznek a jövőbeli kiadásaikra félretenni.

Hiába azonban a növekvő taglétszám, növekvő pénztári vagyon és szolgáltatási kiadások, még mindig nagyon kevesen használják ezt a lehetőséget, és hagyják veszni az akár 150 ezer forintos adókedvezményt.

Tere pedig lenne a fejlődésnek. A magyarok ugyanis nemcsak úgy érzik, hogy sokat költenek saját zsebből az egészségükre, az adatok is ezt mutatják. Magyarországon több, mint 4 ezer milliárd forint megy egészségügyi kiadásokra. Ebből az emberek több, mint ezer milliárd forintot fizetnek saját maguk. Ez Uniós összehasonlításban is magas arány, jelentősen meghaladja a 15 százalékos EU-s átlagot.

Ugyanakkor önkéntes egészségügy-finanszírozás keretein belül (ilyen az egészségpénztár is) mindössze 118,5 milliárd forintot fizetnek az emberek. Ez a lakosság által vállalt kiadásnak mindössze 12 százaléka, a teljes egészségügyi kiadásnak pedig a 3 százaléka. Ráadásul az egészségpénztári tagok nagy része, közel 60 százaléka nem használja az egészségpénztár szolgáltatásait, inaktív.

Az egészségpénztár adta lehetőségeket tehát kevesen ismerik, vagy ha mégis, akkor nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan szolgálhatná az egészségüket és ezzel együtt a pénzügyi tudatosságot is.

Az egészségpénztárak a maguk keretei közt igyekeznek tájékoztatni a tagokat, de a hirdetési potenciáljuk jelentősen elmarad például a bankokétól. Ezen felül jót tenne a szolgáltatásnak némi egyszerűsítés is, hogy a lehetőség jobban érthető és kényelmesebben használható legyen.

A nagyobb pénztárak, de akár a kisebbek is rendszeresen tartanak sikeres akciókat, nyereményjátékokat, amelyek kedveltek ugyan, de a tagok nagy részének a mobilizálása továbbra is nehéz. A kedvezmények növelésén túl az állam a tájékoztatásban vállalt nagyobb szerepe is fontos lenne – véli a BiztosDöntés.hu szakértője.

Az egészségpénztárak tapasztalati alapján az egészségpénztárak tagjai többet törődnek az egészségükkel, mint a pénztári tagsággal nem rendelkező társaik. Ebben a pénztárak is jelentős szerepet vállalhatnak a szolgáltatási palettájukkal és a tagok tájékoztatásával.

Több pénztár kínál a tagjai számára egészségbiztosítási vagy szűrővizsgálati csomagokat, illetve egy-egy magán rendelőintézettel összefogva kedvezményes vizsgálatokon vehetnek részt rajtuk keresztül a tagok.

A KSH adatai alapján a lakosság saját zsebből finanszírozott egészségügyi kiadásainak mindössze 1 százalékát költi prevencióra, míg az egészségpénztári tagoknál ez az arány 23 százalék. Az egészségpénztári tagok tehát nem csupán a kedvezmény vagy a hozamok miatt tagjai a pénztárnak, valóban többet törődnek az egészségükkel.

Az egészségpénztárak igyekeznek a szolgáltatásaikat minél kényelmesebbé tenni a tagjaik számára. Több pénztárnál van lehetőség online belépésre. Nincs szükség nyomtatásra és postázásra, és a tagsághoz szükséges azonosítás is elvégezhető elektronikusan, sok egyéb pénztári üggyel együtt.

Már öt egészségpénztár kínál modern, a bankkártyával összeköthető egészségkártyát. A csapat legújabb tagja az OTP Egészségpénztár, amely egy nyereményjátékkal várja a funkciót beállító tagokat. A pénztár a Prémium, az IZYS a Patika és az Új Pillér Egészségpénztárakhoz csatlakozott az új kényelmi szolgáltatás bevezetésével.

Eljárás indult az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 18:00
Megosztás:

Az MNB iránymutatást tett közzé a bankoknak az online hitelcsalások ellen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki a magyar bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalások megelőzésére - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 17:00
Megosztás:

Ezért veszélyes ma külföldről autót behozni Magyarországra

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.
2024. 07. 19. 16:00
Megosztás:

A Richter a denosumab engedélyezését kérte

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumabhoz köthető két forgalomba hozatali kérelmét.
2024. 07. 19. 15:00
Megosztás:

Mit érdemes tudni a retinolról?

Ha szeretnénk odafigyelni az arcbőrünk egészségére, esetleg javítani szeretnénk az állapotát, és hatékonyan felvennénk a harcot a különböző problémákkal – például egyenetlen bőrkép, pattanások, pigmentfoltok, ráncok –, akkor fontos a személyre szabott arcápolási rutin kialakítása.
2024. 07. 19. 14:30
Megosztás:

Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.
2024. 07. 19. 14:00
Megosztás:

Leszállította az alaptőkéjét a PannErgy

Leszállította alaptőkéjét a PannErgy az árpilis közgyűlés határozatnak megfelelően - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 07. 19. 13:00
Megosztás:

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
2024. 07. 19. 12:30
Megosztás:

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 19. 12:00
Megosztás:

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás:

Járatkésések: így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz – a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.
2024. 07. 19. 04:00
Megosztás:

Donald Trump árnyékos oldala - érdemes megnézni azt is...

The Dark Side of The Moon: vagy más néven a Trump trade árnyékos oldalát láthattuk a tegnapi napon.
2024. 07. 19. 03:00
Megosztás: