Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 66 169,03 ponton zárt pénteken, 94,15 ponttal, 0,14 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

A részvénypiac heti forgalma 70,39 milliárd forint volt az előző heti 48,91 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában felidézte: keddi ülésén 100 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint az elmúlt hetekben bővült a monetáris politikai mozgástér, ugyanakkor a márciusi inflációs jelentés kiemelten fontos lesz annak megítélésében, hogy milyen ütemben folytatódik a kamatcsökkentés 2024. második negyedévében.

A Richter csütörtökön tette közzé tavalyi negyedik negyedéves jelentését, a vállalat konszenzus feletti árbevételről és adózott eredményről jelentett, de a bruttó profit és az üzleti eredmény is enyhén elmaradt a várakozásoktól. A 203,2 milliárd forintos árbevétel 4 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust, míg a 130 milliárd forintos bruttó eredmény és a 45 milliárd forintos üzemi eredmény 3, illetve 2 százalékkal elmaradt a várakozásoktól. A 36,4 milliárd forintos adózott eredmény viszont jelentős mértékben, 27 százalékkal múlta felül a konszenzust.

Céláremelés is érkezett a Richter részvényeire. A HSBC 9500 forintról 10 300 forintra emelte a gyógyszergyártó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is tartás.

Saját részvényt vett az OTP. A szerdai kereskedésben 28 856 részvényt vásárolt a bank 17 180 forintos átlagárfolyamon. A csütörtöki kereskedés során 33 600 papírt vettek, az átlagár 17 380 forinton alakult. Az Autonomous Research 20 500 forintról 21 058 forintra emelte az OTP-re vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is felülteljesítés.

Szintén céláremelés érkezett a Mol részvényeire, a Santander Biuro Maklerski 3200 forintról 3500 forintra emelte a részvényre vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlást semlegesről felülteljesítőre javították.

Az Equilor a kommentárjában kitért arra, hogy az AutoWallis is közzétette a tavalyi utolsó negyedév számait; 2023-ban összesen több mint 366 milliárd forintos árbevétel mellett 19,7 milliárd forintos EBITDA-t és 9,8 milliárd forintos nettó eredményt értek el. A vállalat hangsúlyozta, hogy a növekedést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatták, elsősorban a szolgáltatási területen. Partnerségre léptek több kínai márkával, a többi között a BYD-vel és az MG-vel. Az AutoWallis árfolyama az elmúlt egy évben csaknem 40 százalékkal emelkedett.

A 4iG-nél egy év alatt jelentősen nőtt az árbevétel és az EBITDA is, mind negyedéves, mind éves alapon. A bővülésben jelentős szerepe van a Vodafone felvásárlásának, amit tavaly január végén zárt le a társaság. Az értékcsökkenés és amortizáció miatt azonban a tavalyi negyedik negyedévben 13 milliárd forintot meghaladó mínuszt könyvelt el a 4iG, míg a teljes évet tekintve az EBIT 22,1 milliárd forintnyi pozitív értéket ért el. A pénzügyi eredmény a teljes tavalyi évre, mind a negyedik negyedévre érdemi mínuszt mutat, így az adózás előtti eredmény és a nettó eredmény negatív lett. A 2023-as évre kimutatott 32 milliárd forintnyi veszteség mellett azonban a korrigált adózott eredmény hatmilliárd forintot meghaladó pluszban van.

Az Opus sikeresen végrehajtotta részvény-visszavásárlási aukcióját. A társaság 2 milliárd forintot csaknem elérő mértékben fogadott be ajánlatokat, ami az előre meghirdetett mennyiségnek felel meg. Összesen 4 560 984 részvényt vásároltak vissza 438,5 forintos átlagáron, a legmagasabb elfogadott árszint 450 forint volt.

A vezető részvények közül a Magyar Telekom teljesített a legjobban a héten. A távközlési cég részvényeinek árfolyama 1,20 százalékkal emelkedett, a papír 843 forinton zárt pénteken, 2,75 milliárd forintos forgalommal fejezte be a hetet.

Az OTP 0,14 százalékkal erősödött. A részvény 17 425 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, 45,06 milliárd forintos heti forgalom mellett.

A Mol árfolyama 0,20 százalékkal csökkent, a részvény 6,28 milliárd forintos heti forgalmat ért el, pénteken 2926 forinton zárt.

A Richter 1,03 százalékkal gyengülve 9625 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 11,69 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5732,97 ponton zárt a héten, ami 15,36 ponttal, 0,27 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás: