Megjött a MOL eredménye: a vártnál jobb, de a tavalyinál sokkal gyengébb eredmény

A MOL második negyedéves eredménye jobb lett, mint a várakozás, de a tavalyi évhez képest hatalmas a visszaesés a rosszabb fundamentumok és a túladóztatás miatt. A MOL 140,8 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyereséget ért el 2023. második negyedévében a 124,1 milliárd forintos piaci várakozással szemben.

Megjött a MOL eredménye: a vártnál jobb, de a tavalyinál sokkal gyengébb eredmény

A társaság tavaly, ugyanebben a periódusban 525,4 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyereséget mutatott ki, így az tisztított EBITDA csökkenése 73% év/év alapon.

A vezető szegmensek közül a kutatás-termelés 33,9 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyeresége kisebb, mint a piaci várakozás, ami 44,7 milliárd forint volt. A realizált szénhidrogén ár 66,8 dollár/hordóegyenértékes szintre esett a tavalyi 107,5 dollárról, míg a termelés is kisebb lett. A 87,3 ezer hordóegyenértékes/nap szénhidrogén termelés alacsonyabb a tavalyi 92,4 ezer hordóegyenértékesnél a hosszabb nyári karbantartás és az észak-iraki Shaikan mező leállása miatt.

A termelési egységköltség 5,9 dollár/hordóegyenértékesre nőtt a tavalyi 4,8 dollárról. A megemelt magyar bányajáradék teljes hatása 38,3 milliárd forint volt.

A feldolgozás-kereskedelem tisztított, CCS-alapú EBITDA nyeresége 35 milliárd forintot tett ki, ami magasabb a piac által várt 27,4 milliárdnál. A magyar üzemanyag kereslet 12%-kal esett vissza az ársapka eltörlése miatt, míg a szomszédos országok esetében növekedés volt, különösen Horvátországban (+8%).

A Brent alapú MOL finomítói marzs hordónként 5,4 dollárra esett vissza a tavalyi 16,4 dollárról, az integrált petrolkémiai marzs 358 euróra csökkent tonnánként a tavalyi 600 euróról. A Brent/Ural különbség 22 dollár volt hordónként, de a 7,5 dollár feletti rész 95%-át elvonja a magyar kormány egy különadóval.

A fogyasztói szolgáltatások tisztított, CCS-alapú EBITDA eredménye 59,9 milliárd forintot tett ki, ami megfelel a piaci konszenzusnak. A divízió profitja a magyar ársapka szabályozás eltörlésével emelkedett, míg a MOL Polska megvásárlása növelte a nem-üzemanyag értékesítésből származó árrést. Az egységköltség pedig csökkent, miután a tavalyi évet Magyarországon sújtotta a kiskereskedelmi különadó, miközben a MOL nem emelhetett árat.

A földgáz üzletág jó eredménye a tranzitbevételek megugrásának köszönhető. A pénzügyi sor 17 milliárd forintos profitja a jelentős árfolyamnyereségnek tudható be, elsősorban a gyenge dollár miatt, ami a nettó eredményt is feljebb vitte, mint a várakozás. Az anyavállalati nettó profit így 78,4 milliárd forint lett, ami jobb, mint a piac által becsült 31,3 milliárd.

ERSTE elemzői kommentár: A MOL második negyedéves tisztított, CCS alapú EBITDA nyeresége meghaladta a konszenzust, de az eredmény jelentősen csökkent év/év alapon. A cég profitabilitása visszaesett a normál (2021-es) szintre, sőt a túladóztatás következtében, ami főleg a magyar kormány oldaláról érzünk, a tőkearányos megtérülés a hosszú-távú átlag alá zuhant ebben a negyedévben.

A jó hír, hogy a fundamentumok – a tovább romló petrolkémiát leszámítja – jelentősen javultak júliusban. Az olaj és gázárak, és különösen a finomítói árrések erőteljesen emelkedtek az elmúlt hónapban.

A MOL a második negyedév során ráadásul elszámolta a különadók egy jelentős részét, amelyek a teljes 2023-as évre vonatkoztak, így az év második felének állam felé történő kötelezettsége már nem lesz akkora teher, mint az előző időszakban fizetett sarc. Mi semleges piaci reakcióra számítunk a mai jelentés után.

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás: