1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Az akkori és a mai helyzet között több hasonlóság is látszik, így érdemes – persze kitérve a különbségekre is – párhuzamot vonni és megvizsgálni, hogy az egyes eszközosztályok akkor hogyan teljesítettek, és mi lehet ebből releváns a jelenre nézve is.

A gazdaságtörténetet véleményem szerint azért érdemes figyelemmel követni, mert bár maga a piac szerkezete, a befektetési iparág, annak infrastruktúrája is rengeteget változtak (elég csak az információáramlás sebességére, a piacok mélységére, a QE vagy az AI megjelenésére gondolni),  egy nagyon fontos tényező viszonylag állandó: mégpedig az emberi természet. A gazdaságtörténet abban nyújthat segítséget, hogy egy bizonyos forgatókönyv fennállása esetén milyen reakciók várhatóak a befektetők részéről.

Ezért ugorjunk is 1994-1995 környékére!

1994 februárját követően relatíve rövid időn belül 7 alkalommal jelentős mértékben emelt kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). Köztük volt egy 75 bázispontos, látványos szigorítás is, amivel összességében az irányadó ráta 1995 elejére 3%-ról 6%-ra nőtt. A kamatemelések eredményeként az infláció kordában is maradt, a gazdaság pedig nemcsak, hogy nem omlott össze, de még közel 5 évig kitartott a növekedési ciklus és vele a tőzsdei bikapiac. A kamatok 6%-on tetőztek, ami nagyságrendileg hasonló, mint a mostani célsáv tetejét jelentő 5,5%.

A gazdaság pedig úgy nőtt tovább, hogy a munkaerőpiac inflációs sokk nélkül erősödött, úgyhogy 1995-ben már kamatot is lehetett vágni. Itt is érdekes a hasonlóság: a piaci kereskedők többször is mély kamatvágásokat, adott esetben 200 bázispontos lazítást is árazni kezdtek, a Fed azonban végül „csak” 75 bázisponttal lazított, mivel a gazdaság sosem lassult annyit, mint amennyit a konszenzus várt.

Ez kísértetiesen hasonlít a jelenlegi helyzethez: 2024 januárjának közepén a piac mintegy 160-180 bázispontos kamatvágást várt a Fed-től az idei év egészére, míg a jegybankárok csak 75 bázispontos lazítást vizionáltak az előrejelzéseikben. (Az időközben beérkező erős amerikai makroadatok hatására mérséklődtek is a kamatcsökkentési várakozások: jelenleg mintegy 95 bázispontos lazítást vár a piac, ami erősen közelít ez utóbbihoz.)

Kezdjük egy ábrával, amely megmutatja, miért is volt az 1990-es évek második fele a tökéletes puha landolás mintapéldája. 1994-től  úgy sikerült az inflációt 2% közelében, vagy alatta tartani, hogy a gazdasági növekedés még 1995-ben sem maradt el nagyon a 3%-tól. A következő években pedig rendre 4% felett alakult egészen a 2000-es évek elején kipukkadt “dotcom lufi”– ig. A munkanélküliségi ráta is folyamatosan csökkent: az 1990-91-es recessziót követő, 7%-ot meghaladó értékről 1997-ben süllyedt (1973 óta először) 5%, majd a 2000-es évek elejére 4% alá.

usa infláció és növekedés ábra grafikon

Mi történt ez idő alatt a kötvény és részvény piacokon?

Az 1995-ös ciklus idején a kamatcsökkentést követően az amerikai 10 éves kötvényhozamok nagyságrendileg 50 bázisponttal korrigáltak még a kamatvágási ciklus közepén, amikor újra árazódtak a ciklus mértékét illető várakozások. Az újabb hozamesést követően egy nagyjából 150 bázispontos korrekció is történt, amikor 75 bázispont kamatcsökkentést követően véget ért a ciklus – holott volt, amikor a piac csaknem háromszor akkora kumulált vágást várt.

A hozamokban jelentős volatilitás volt, a piac többször “túlfutott” a realitásokon, de a korábbi legmagasabb szintekhez már nem tért vissza. Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai kamatkörnyezet végig magas maradt: 1995 és 2001 eleje között a medián kamat 5,5% volt, és ez olyan támaszt adott a dollár árfolyamának is, hogy az kisebb ingadozásoktól eltekintve (jellemzően a kamatvágások idején) végig erős maradt – persze ez utóbbiban jelentős szerepet játszott a kiemelkedő növekedés és részvénypiaci rali is.

USA alapkamat és 10 éves USA állampapírpiaci hozam grafikon

Kamatemelés ide-vagy oda, a részvényindexek kisebb-nagyobb megállókkal emelkedtek tovább, csak a 2000-ben kipukkanó “dotcom lufi” vége tudott megálljt parancsolni az extrém hosszú felfelé ívelő gazdasági és tőzsdei ciklusnak.

amaerikai tőszdeindexek

Most menjünk bele kicsit mélyebben is az 1995-ös folyamatokba, részletekbe, hogy megnézzük, vajon a mai hasonlónak tűnő ciklusban mi valósulhat meg mindezekből.

Szerző: Németh Gábor, VIG Alapkezelő

További hasznos pénzügyi, befektetési témájú írások a TotalReturn blogban.

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás:

Megkezdődött a gazdák támogatásainak kifizetése

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 12:00
Megosztás:

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

A smart home, azaz az okosotthon témája köré szerveződik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mérnökkarának legkiemelkedőbb szakmai rendezvénye, a 17. Pollack Expo április 18-án és 19-én Pécsen - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2024. 04. 15. 11:30
Megosztás:

Ethena és a NEO ígéretesek, de ez az új kriptovaluta igazán ragyog

Annak ellenére, hogy a kriptopiac zűrzavaros időszakon megy keresztül, az Ethena (ENA) és a Neo (NEO) azok az altcoinok, amelyek jelentős árnövekedést produkálnak. Mindazonáltal egy új előértékesítési kriptovaluta, a DTX Exchange (DTX), úgy tűnik, hogy túlszárnyalja teljesítményüket az úttörő kereskedési stratégiákkal és nyereségekkel. Lássuk, miért van előnyben a DTX az ENA-val és a NEO-val szemben.
2024. 04. 15. 10:40
Megosztás:

Egy kis segítség, hogy milyen bőröndöt válassz az elkövetkezendő utazásaidhoz

Nem tudod eldönteni, hogy merev falú vagy puha bőröndöt válassz a közelgő nyári utazásaidhoz? Akkor feltétlenül olvasd el a mai cikkünket, amelyben az anyagminőség szerint rangsoroltuk a különböző bőröndöket!
2024. 04. 15. 10:30
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 04. 15. 10:15
Megosztás:

Enyhe emelkedés várható a nyitásban

Enyhe emelkedés várható a hétfői nyitásban a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 04. 15. 10:00
Megosztás:

Jórészt gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 0,90 százalékkal, 39 209 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 0,77 százalékkal süllyedt.
2024. 04. 15. 09:30
Megosztás:

Fedezd fel április ígéretes kriptovalutáit: TON, DTX, XRP

Meghatározni azt, hogy melyik digitális eszközökbe érdemes befektetni most, különösen kihívást jelenthet, mivel a piac turbulencián megy keresztül a Bitcoin felezési esemény előtti várakozások közepette. 2024 áprilisában azonban néhány kiemelt választás közé tartozik a Toncoin (TON) és az XRP, amelyek kitartásukat mutatják azzal, hogy megőrzik pozícióikat. Ezzel szemben egy új előértékesítési token, a DTX Exchange (DTX), is felbukkan, ami óriási nyereségpotenciállal rendelkezik.
2024. 04. 15. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 15. 08:30
Megosztás:

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás: