Tavaly május óta először csökkent a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. január és március közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 725 ezer fő volt, 29 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 100 ezer fő felett stabilizálódott 2023-ban, január-március között 109 ezer fő volt, 8 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 5 ezerrel, 63 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 74,7%-ra emelkedett január-március között. Egy éve 74,3%-on, a megelőző három hónapban 74,6%-on állt a mutató.

Tavaly május óta először csökkent a háromhavi munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 229 ezer fő volt a vizsgált három hónap átlagában, egy év alatt 30 ezer fős a növekmény, míg a megelőző három hónaphoz képest 3 ezer fővel csökkent a számuk. A nemzetközi módszertan szerint számított munkanélküliségi ráta január-március között 4,6%-ot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 4,1%-kal, a megelőző három hónaphoz képest is 0,2 százalékponttal magasabb értéket közöltek.

Az NFSZ nyilvántartásában 236,1 ezer regisztrált álláskereső szerepelt márciusban, 7,7 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Az álláskeresők száma egy év alatt 3,2%-kal csökkent, egy hónap alatt pedig 0,3%-kal bővült. Az üres álláshelyek száma (negyedéves adatközlések) 2023. IV. negyedév végén 74 450 volt, közel 8,5 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, és a tavalyi harmadik negyedévhez képest is 4,1 ezer feletti volt a mérséklődés.

Kilátások

A munkaerőpiac feszességének korábban látott oldódása a mai adattal mintha lassulni látszana. A foglalkoztatottság növekedése kitart, miközben a munkanélküliségi ráta csökkenésnek indult, mivel a háromhavi átlagos adat visszatért a januári 4,6 százalékra. Ez ugyan elmarad az általunk várt, 4,5 százalékos értéktől, ugyanakkor amellett, hogy csökkenést jelent (amire utoljára tavaly májusban láttunk példát), a márciusi egyhavi adatnál már csak 4,4 százalékot látunk. Azaz joggal lehet arra számítani, hogy a következő hónapokban további csökkenést fog regisztrálni a KSH a munkanélküliségi rátában.

Továbbra is kedvező fejlemény, hogy az inaktivitás csökkenése éves összehasonlításban még mindig markáns. Mindez a foglalkoztatottak bővülése és a népesség kismértékű csökkenése mellett a munkanélküliek számának emelkedésében csapódik le éves összehasonlításban. Ugyanakkor utóbbiak körében éves alapon már kisebb az emelkedés, mint egy hónappal ezelőtt, ami ugyancsak a munkaerőpiac oldódásának a lelassulására, megállására utal.

A fentiek mellett ugyanakkor elég valószínű, hogy ebben a szezonalitásnak érdemi szerepe lehet: a téli időszakban a foglalkoztatottak száma mindig csökkenni szokott, a tavaszi hónapokban azonban ez megfordul. A szezonalitásnak a munkanélküliségi ráta további csökkenésében is bizonyára lesz még szerepe. Az év második felében azonban egyre inkább elkezdhet érződni a gazdaság talpra állása a munkaerőpiacon is, így év végére a munkanélküliségi ráta visszatérhet a 4%-os szint alá.

A munkaerőpiac elmúlt egy évben látott oldódása mellett továbbra is feszesnek tekinthető, a teljes foglalkoztatottság állapota nincs túlságosan messze. Erre a mai adat is ráerősít, mivel a korábbi oldódás megállására utal. Ahogy az év második felében a gazdasági növekedés erőteljesebbé válhat, úgy jelenthet ez nyomást az inflációra, amelynek éves értéke amúgy is emelkedhet a bázishatás és a nagyon magas reálbérnövekedés miatt. Emiatt különösen fontos lenne, hogy a vállalatok erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába, illetve valósítsanak meg olyan, elsősorban tőkeintenzív beruházásokat, amit eddig a kellő számban rendelkezésre álló munkaerő miatt nem valósítottak meg vagy nem térült volna meg.

Nőtt a román gazdaság az első negyedévben

A román gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt az első negyedévben 2023. azonos időszakához viszonyítva - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 15. 16:30
Megosztás:

Éves viszonylatban csökkent az építőipari termelés volumene

2024. márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 15. 16:00
Megosztás:

Gyorsuló növekedés várható Európa egyes térségeiben

A globális geopolitikai feszültségek ellenére gyorsuló gazdasági növekedés várható idén és jövőre az európai feltörekvő térségben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett friss regionális előrejelzése szerint.
2024. 05. 15. 15:30
Megosztás:

Támogatni kell a szülési szabadságból visszatérőket

Azokhoz a munkáltatókhoz térnek vissza motiváltan, felkészülten a munkavállalók a szülés utáni szabadságról, amelyek támogatták a távozás folyamatát, és a szabadság idején is tartották a kapcsolatot a dolgozóikkal - derül ki a Profession.hu MTI-hez eljuttatott felméréséből.
2024. 05. 15. 15:00
Megosztás:

A Duna House közzétette az osztalék végleges mértékét

A Duna House Holding Zrt. kedden közzétette a 2023. év után fizetett osztalék végleges mértékét, amely szerint egy darab "A" sorozatú törzsrészvényre 125,21 forint bruttó osztalékot fizet az osztalékra jogosult részvényeseknek.
2024. 05. 15. 14:30
Megosztás:

Több ezer kilométer külterületi út újult meg hazánkban

A vidékfejlesztési program két felhívása keretében csaknem 2500 kilométer külterületi helyi út újult meg az országban - mondta az agrárminiszter kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Geszteréden.
2024. 05. 15. 14:00
Megosztás:

A Graphisoft Park SE remekül indította az évet

A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság 2024. első negyedévi pro forma nettó eredménye 2,13 millió eurót tett ki, amely 4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának teljesítményét - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsdén közzétett jelentésében.
2024. 05. 15. 13:30
Megosztás:

Robotsebészeti központtal gazdagodott a Debreceni Egyetemen

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.
2024. 05. 15. 13:00
Megosztás:

A kamatstop megvédte a kkv-kat

A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól; az intézkedés kivezetése sem jelentett többletterhet számukra a csökkenő hitelkamatoknak és a bankokkal megszületett megállapodásnak köszönhetően - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára kedden a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján.
2024. 05. 15. 12:30
Megosztás:

A vártnál jobban alakult az euróövezeti hangulatindex

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet májusi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 05. 15. 12:00
Megosztás:

A magyar bor sikere közös érdekünk

A magyar bor sikere közös érdek, egyúttal nemzetépítő erő is, hírnevét a kormány támogatásain túl összefogással, együttműködésekkel, szemléletformálással, újításokkal és változtatásokkal lehet a leghatékonyabban növelni - mondta az agrárminiszter a 43. országos borverseny keddi megnyitóján Budapesten.
2024. 05. 15. 11:30
Megosztás:

Javult a német vegyipar üzleti hangulata

Áprilisban emelkedett a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi vegyipari ágazati üzleti hangulatindexe.
2024. 05. 15. 11:00
Megosztás:

Szemináriumot tart a GVH és az OECD

A közbeszerzési kartellek elleni hatékony fellépés kerül a fókuszba a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös, budapesti oktatóközpontjának szemináriumán - közölte a GVH kedden az MTI-vel.
2024. 05. 15. 10:30
Megosztás:

Továbbra is a felvásárlási árak alakulása a legnagyobb kihívás a gazdálkodók számára

A gazdálkodók 82 százaléka értékelte negatívan az előző évet a termelés eredményessége szempontjából. A legnagyobb kihívásnak továbbra is a felvásárlási árak alakulását, a termeléshez kapcsolódó költségek magas szintjét tartják, miközben továbbra is tartanak az új támogatási rendszerhez kapcsolódó adminisztráció vélt nehézségeitől – derül ki az Agroinform.hu AgroFeeling 2024 címet viselő, a gazdálkodói hangulatot és terveket célzó felméréséből.
2024. 05. 15. 10:00
Megosztás:

Népszerű az eÁfa bevallás, az M2M rendszert egyre többen használják

Az eÁfával kapcsolatos jogszabályok idén január 1-jétől hatályosak, és első alkalommal 2024.február 1-jétől nyílt lehetősége az adózóknak arra, hogy az eÁfa rendszeren keresztül – a webes felületen, vagy az ún. M2M gép-gép kapcsolattal (a továbbiakban: M2M) – nyújtsák be az áfa bevallásaikat. A Deloitte szakértői röviden összefoglalták az eddigi tapasztalatokat, tudnivalókat az eÁfa használatával kapcsolatban.
2024. 05. 15. 09:30
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 15. 09:00
Megosztás:

Okos pénz áramlik be, ahogy a forró mémérmék, a Pepe Coin és a KangaMoon szárnyalnak

A gyorsan növekvő kriptopiacon a forró mémérmék nagy vonzerőt jelentenek a kereskedők számára. A Pepe (PEPE) és a KangaMoon (KANG) ezek közé tartoznak; sok nagy befektető keresetté tette őket. Míg a PEPE a mémérmék egyik óriása, addig a KANG újonc, jelenleg az előértékesítés bónusz szakaszában. Azonban sok szakértő szerint ez lesz a következő 100-szoros növekedésű mémérme 2024-ben.
2024. 05. 15. 08:30
Megosztás:

Az SEC 2 milliárd dollárra perli a Ripple-t (XRP), a Tether (USDT) növeli befektetését a CityPay-ben, a Rollblock (RBLK) árának 1200%-os emelkedését jósolják

Nemrég az SEC úgy döntött, hogy folytatja a Ripple (XRP) elleni pert 2 milliárd dollárra, mivel a jogi harc fokozódik.
2024. 05. 15. 08:00
Megosztás:

Növekedésben az európai élménygazdaság: egyre többen választják az élményeket a tárgyi emlékek helyett

Idén Európa számos globális sporteseménynek, zenei turnénak és filmfesztiválnak ad otthont, melynek apropóján a Mastercard új kutatásában mélyrehatóan vizsgálta, hogy miért helyezik az emberek egyre inkább előtérbe az élményekre fordított kiadásokat. Évről-évre az „Öreg Kontinens” számít egyébként is a legnépszerűbb utazási célpontnak: csak 2023-ban 700 millió turista töltötte itt a szabadidejét.
2024. 05. 15. 07:30
Megosztás:

A Graphisoft Park SE növelte eredményét az első negyedévben

A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság 2024. első negyedévi pro forma nettó eredménye 2,13 millió eurót tett ki, amely 4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának teljesítményét - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsdén közzétett jelentésében.
2024. 05. 15. 07:00
Megosztás: