Színes programokat kínál a Csabai Nyár rendezvénysorozat

Május közepétől szeptember végéig kínál összművészeti programokat a Csabai Nyár rendezvénysorozat - mondta Varga Tamás alpolgármester hétfőn a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.

Színes programokat kínál a Csabai Nyár rendezvénysorozat

"Nagyon gazdag csabai nyarat kínálnak a város kulturális intézményei azoknak, akik szeretnének kicsit kimozdulni" - fogalmazott a városvezető. Emlékeztetett, hogy 2013 óta szervezik meg ilyen néven a programsorozatot, amelynek első részében a színházi előadások kerülnek előtérbe a városháza udvarán; második részében pedig a koncertek válnak hangsúlyossá. Tavaly óta a Munkácsy-negyed "fűzi össze" az intézmények programkínálatát.

A kínálatból néhányat kiragadva elmondta: május 18-án Miklósa Erika énekel az Orgonák éjszakáján; Csaba-napra Wolf Kati-koncerttel készülnek; augusztus 20-án a Bohemian Betyars és Rúzsa Magdi lépnek fel.

Június 14-16. között a békéscsabai reptéren rendezik meg az I. Országos Kamionos Találkozót és Fesztivált, amelyen bemutatót tart Bessenyei Péter műrepülő világbajnok; esténként pedig Tankcsapda- és Bikini-koncert lesz - közölte.

Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese elmondta, nyáron a stégre és a teraszra fókuszálnak; utóbbin jellemzően szombatonként lesz elektronikus zene; a stégre pedig hetente két koncertet szerveznek: általában szerdánként komolyzenei, pénteken pedig könnyűzenei koncertek lesznek.

Kifejtette, fellép nyáron az Aurevoir együttes, Deák Bill Gyula, egy ZZ Top tribute zenekar, a ZZ Copy és az Első Emelet.

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, június 21-én egy felnőtt előadással készülnek; másnap avatják fel a teátrum előtt Széri-Varga Géza szobrászművész A köpülő asszony című alkotását. Aznap, a Múzeumok éjszakáján nyílik a Munkácsy Más-Kép elnevezésű tárlatuk, amelyben a gyerekek nyelvén, játékosan dolgozzák fel a festőfejedelem alkotásait.

Július 13-án egy énekesnőként is kiváló bábos rendező, Cseri Hanna ad koncertet; július 20-án a Malac és Liba gyermeklőadásra; augusztus 3-án Danny Bain előadására várják az érdeklődőket - közölte.

Martyn Emília, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese a nyári programok közül kiemelte, hogy május 13-án a Munkácsy mesél című rendezvényen az Alföld Quartet és Bartus Gyula színművész közösen lépnek fel. Május 18-án a Gabonamúzeumban szerveznek méhészettel kapcsolatos komplex programot; a hónap végén pedig határmenti konferencián ismertetik a csabai, a nagyváradi és az aradi múzeum régészei és négy görög szakember a csabai kastéllyal kapcsolatban végzett talajradaros, geofizikai és levéltári vizsgálataikat.

Júniusban kamarakiállításokon lesznek láthatók holó Hóbel László festőművész, valamint Gyóni Géza és Dedinszky Gyula alkotásai; valamint megnyílik a Mi háborúnk - Békés vármegyei történetek a II. világháborúból című időszaki tárlat.

Hozzátette, szeptemberben nyílik a Békés Vármegye Természetfotója 2024 kiállítás, de augusztusban még bemutatkozási lehetőséget kap a tavalyi pályázat nyertese.

A Békés Megyei Könyvtár programjait Juhász Zoltán igazgató ismertette. Mint mondta, június 13. és 15. között az Ünnepi Könyvhéten mutatják be Ablonczy Balázs történész és Ván Hajnalka művészettörténész új könyveit; és lesz egy író-olvasó találkozó Ádám Adriennel is. Június 21-én Tallér Edina Jóemberek - Road movie a buckaságon című könyvét különleges módon mutatják be: zenés produkcióval, ismert színészek felolvasásaival fűszerezve.

A Múzeumok éjszakáján lesz irodalmi délután; Lego-történetmesélés, városismereti séta és LézerSzimfónia interaktív hangszerkiállítás 8 különleges elektronikus hangszerről. Július 2. és augusztus 17. között pedig heti két alkalommal alkotó-kreatív foglalkozások (robotika, kötészet, társasjátékozás, gyurmazongorázás) lesznek a Digilaborban - mondta.

Varga Tamás a sajtótájékoztató végén elmondta, a nyári nagy sporteseményeket, a futball Európa-bajnokságot és az olimpiát kivetítőkön közvetítik majd, a Csabai Nyár rendezvénysorozatot hagyományosan a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar koncertje zárja szeptember 25-én a Szent István téren.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 17. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

A főbb európai értékpapírpiacok többsége indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.
2024. 05. 17. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint és a hetet is nyereséggel fejezte be

Pénteken erősödött a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is nyereséggel fejezte be.
2024. 05. 17. 19:00
Megosztás:

Az erdők fenntartása mindannyiunk közös célja

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az állami erdészeti cégcsoportokra - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlésén a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:30
Megosztás:

A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb ágazatunk

Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segíti a kormányzat a baromfiágazatot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a baromfi világnap alkalmából megtartott konferencián a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:00
Megosztás:

Változatlan maradt az amerikai ipari termelés áprilisban havi szinten

Az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 05. 17. 17:30
Megosztás:

Moldovában terjeszkedik a Romgaz

Moldovában terjeszkedik a román gázipari vállalat, a Romgaz - írja az economedia.ro.
2024. 05. 17. 17:00
Megosztás:

Bajban Oroszország - Több százezer hektáron fagyott el a vetés

Mintegy 830 ezer hektáron fagyott el a vetés Oroszországban az idén - közölte Okszana Lut orosz mezőgazdasági miniszter csütörtökön egy moszkvai szaktanácskozáson.
2024. 05. 17. 16:30
Megosztás:

Változtat szerződési feltételein a Viagogo

A másodlagos jegyértékesítési platformot üzemeltető Viagogo közös uniós nyomásra vállalta, hogy változtat szerződési feltételein és javít fogyasztói tájékoztatási gyakorlatán - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 17. 16:00
Megosztás:

Kína nagy hangsúlyt fektet a feldolgozóipar digitalizálására

Kína fokozza a feldolgozóipari digitalizálására fordított kormányzati erőfeszítést és figyelmet az új minőségi termelőerőt képviselő ágazatok megerősítésére a gazdasági növekedés gyorsítása, valamint a kkv-szektor ebben játszott szerepének erősítése érdekében.
2024. 05. 17. 15:30
Megosztás:

Vigyázz, kész, Debrecen Drive!

A Debrecen Drive járműipari fesztiválon minden ami gurul ott lesz a Nagyerdőben - jelezték a szervezők csütörtökön, a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 17. 15:00
Megosztás:

A szőlőtermelők és a borászok mellett áll a kormány

Kihívásokból van elég a szőlő- és borágazatban, de a magyar kormány - ahogy eddig, úgy a jövőben is - a termelők és a borászok mellett áll. Partnerként segíti a változásokhoz való alkalmazkodást. A szektor támogatási forrásai mellett a borpiaci aktualitásokról és az ágazatot érintő jogszabályváltozásokról is szó esett a csütörtökön tartott XII. Avasi Borangolás szakmai napon, Miskolcon - közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:30
Megosztás:

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban; a kormány a népszerű pályázat útján hetvenötmilliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében - tájékoztatta az MTI-t az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 05. 17. 14:00
Megosztás:

Újraindult a megújult E-cég betekintő szolgáltatás

Újra elindult az úgynevezett E-cég betekintő szolgáltatás, amely immár megújult formában áll a felhasználók rendelkezésére - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 17. 13:30
Megosztás:

Lemondta részvény-visszavásárlási aukcióját a Magyar Telekom

A Magyar Telekom lemondja a május 23-ra tervezett részvény-visszavásárlási aukcióját egy uniós rendelet módosítására hivatkozva - közölte a társaság csütörtökön piaczárás után a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 05. 17. 13:00
Megosztás:

Fel kell húzni a Dél-Dunántúl gazdaságát

A Dél-Dunántúl a demokratikus átmenet utáni időszak legnagyobb vesztese a magyarországi térségek közül, ezért a cél olyan folyamatok beindítása, amelyek korábban Északkelet-Magyarországon már megindították a gazdasági növekedést - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Kaposváron csütörtökön.
2024. 05. 17. 12:30
Megosztás:

Újabb két kínai autómárka jelenik meg Magyarországon

Újabb két kínai autómárka jelenik meg a magyarországi autópiacon, a SERES Automotive járműveinek kizárólagos importőri szerződését csütörtökön Budapesten írták alá a SERES Group és a Duna Autó cégcsoport képviselői.
2024. 05. 17. 12:00
Megosztás:

Folyamatban van a Fertő-tó fejlesztése

Folyamatban van a Fertő tó partjának fejlesztése, a teljes beruházás megvalósítása előtt a következő három hónapban megteremtik azokat a feltételeket, amelyek révén a part egy része használható lesz a helyiek számára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Sopron TV-nek adott interjújában.
2024. 05. 17. 11:30
Megosztás:

Újjáválasztották az EBRD elnökét

Ismét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökévé választotta csütörtökön a pénzintézet kormányzótanácsa Odile Renaud-Bassót, aki második elnöki mandátumát kezdheti a bank élén.
2024. 05. 17. 11:00
Megosztás:

Tovább kell erősíteni a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokat

Folytatni kell a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok erősítését, a további sikerek érdekében - mondta Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a Kínai-Magyar Gazdasági és Kereskedelmi Együttműködési Találkozón csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 17. 10:30
Megosztás: