Rekordösszegű költségvetése lesz Debrecennek

Debrecen közgyűlése csütörtöki ülésén 24 igen és 7 nem szavazattal elfogadta a város idei, rekordösszegű költségvetését, amelynek mérlegfőösszege 230,9 milliárd forint, 27 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Rekordösszegű költségvetése lesz Debrecennek

Papp László (Fidesz-KDNP) megerősítette, hogy a fejlődés, a stabilitás, a környezetvédelem és a gondoskodás határozza meg az idei büdzsét, és folytatódik az elmúlt években elkezdett horizontális fejlesztéspolitika, aminek az a lényege, hogy a város minden területén, a belvárostól a kertségekig érzékeljék az ott lakók a növekedést, a gondoskodást, a fejlesztést.

Kiemelte, hogy a tervezett büdzsé beruházási főösszege csaknem 100 millió forint, ami 88,6 százalékos növekedést jelent a múlt évi 52 milliárdhoz képest. Ugyanakkor az idén sem kalkulálnak hitelfelvétellel.

Az előterjesztés szerint erre az évre 34,5 milliárd forint helyi iparűzési adóbevételre számítanak, ami 20 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest. A költségvetés működési kiadási főösszege 90,7 milliárd forint, a polgármesteri hivatalban, a kulturális és szociális intézményekben, az intézményműködtető központnál és a közterület-felügyeletnél 17 százalékos, az óvodapedagógusoknál 32 százalékos bérnövekmény várható.

Gazdaságfejlesztésre 80,66 milliárdot költenek az idén, folytatódik a városi iparterületek - az északnyugati, a déli gazdasági övezet, a Határ úti ipari park, illetve a kis- és középvállalkozások által működtetett nyugati ipari park - fejlesztése. Az ipari övezethez kapcsolódóan vizes infrastruktúra, áramhálózat-fejlesztés és közlekedési infrastruktúra-fejlesztés történik.

A környezetvédelemhez kapcsolódó beruházások keretében a panelfelújítási programra 500 millió forintot költenek ebben az évben, új kezdeményezésként pedig 200 millió forintos ráfordítással megkezdődik az épített örökség felújítási program is Debrecenben.

A költségvetési vitában Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője polgárcentrikusnak nevezte az ide büdzsét, amelyben "minden forint a debreceniek érdekét" a városlakók jóllétét szolgálja. Azt mondta, az idei költségvetés is biztosítja, hogy a város minden területen fejlődjön. Kiemelte a 12 éve elindított, életminőségjavító kertségi fejlesztési programot, amelyre az idén 60 százalékkal több forrást biztosítanak, mint tavaly. A frakcióvezető a gazdaságfejlesztésre utalva azt mondta, "ha a gazdaság jól prosperál, annak a nyertesei a lakosok". Papp Viktor jelezte: a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója támogatja a költségvetést.

Vaszkó Imre (Demokratikus Koalíció) azt mondta, jelenlegi formájában nem támogatják a költségvetést. Módosító javaslatában indítványozta a Pallagi úti idősotthon fejlesztésére szánt 60 millió forint 250 millióra emelését, illetve a városi közösségi közlekedés teljesen ingyenessé tételét. Forrásként a nemzetközi iskola működtetésére, illetve a déli ipari övezetre szánt költségvetési tételek csökkentésében jelölte meg. A módosító javaslatokat a közgyűlési többség elutasította.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviselője szerint a debreceniek döntő többsége a városvezetés által meghirdetett gazdaságpolitikát elutasítja, elsődlegesen a kínai akkumulátorgyár építése miatt. Azt mondta, míg a BMW építését általános támogatottság övezte, addig az elmúlt év ázsiai tőkére alapított fejlesztései egyértelmű elutasításhoz vezettek. Szerinte ennek a költségvetés tervezésében és előterjesztésében is tükröződni kellett volna. Hozzátette: a gazdaságpolitikai irányvonalat nem a város igényeinek és a közösség érdekeinek megfelelően alakítják, hanem a központi kormányzat "akkumulátorgyártó nagyhatalom" koncepciójának vetik alá, ami szerinte "oly mértékben beárnyékolja a 2024. évi költségvetést, hogy annak esetleges más pozitív elemeit háttérbe szorítja, így a Civil Fórum Debrecen Egyesület ezt az előterjesztést nem tudja támogatni".

Madarasi István (MSZP), a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének arra a felvetésére, hogy dolgozzanak együtt, kijelentette, "ha ezt két évvel korábban mondja, most nem lennének akkumulátorgyárak Debrecenben". Szerinte Debrecenre "ráerőltették az akkumulátorgyárakat, amire nincs ráhatásuk". A szocialista képviselő nem támogatta a költségvetést, mint ahogy Mándi László (Momentum) sem, aki kifogásolta, hogy az előterjesztésben nincs nyoma az ellenzéki javaslatoknak. Kifogásolta, hogy az 500 milliós panelprogram nem bővül az idén, s ha a jelenlegi ütemben folytatódik az utak aszfaltozása, akkor hetven év múlva tűnik el az utolsó földút a városban.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester arra kérte a képviselőket, hogy "Debrecen hosszú távú stratégiája mentén" szavazzák meg a költségvetést. A 2014-ben elindult, 2030-ra befejeződő gazdaságfejlesztési program eredményeként évről-évre nagyobb forrást tudnak biztosítani környezetvédelmi, jóléti fejlesztésekre, a polgárokról való gondoskodásra.

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás:

Megkezdődött a gazdák támogatásainak kifizetése

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 12:00
Megosztás:

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

A smart home, azaz az okosotthon témája köré szerveződik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mérnökkarának legkiemelkedőbb szakmai rendezvénye, a 17. Pollack Expo április 18-án és 19-én Pécsen - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2024. 04. 15. 11:30
Megosztás:

Ethena és a NEO ígéretesek, de ez az új kriptovaluta igazán ragyog

Annak ellenére, hogy a kriptopiac zűrzavaros időszakon megy keresztül, az Ethena (ENA) és a Neo (NEO) azok az altcoinok, amelyek jelentős árnövekedést produkálnak. Mindazonáltal egy új előértékesítési kriptovaluta, a DTX Exchange (DTX), úgy tűnik, hogy túlszárnyalja teljesítményüket az úttörő kereskedési stratégiákkal és nyereségekkel. Lássuk, miért van előnyben a DTX az ENA-val és a NEO-val szemben.
2024. 04. 15. 10:40
Megosztás:

Egy kis segítség, hogy milyen bőröndöt válassz az elkövetkezendő utazásaidhoz

Nem tudod eldönteni, hogy merev falú vagy puha bőröndöt válassz a közelgő nyári utazásaidhoz? Akkor feltétlenül olvasd el a mai cikkünket, amelyben az anyagminőség szerint rangsoroltuk a különböző bőröndöket!
2024. 04. 15. 10:30
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 04. 15. 10:15
Megosztás:

Enyhe emelkedés várható a nyitásban

Enyhe emelkedés várható a hétfői nyitásban a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 04. 15. 10:00
Megosztás:

Jórészt gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 0,90 százalékkal, 39 209 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 0,77 százalékkal süllyedt.
2024. 04. 15. 09:30
Megosztás:

Fedezd fel április ígéretes kriptovalutáit: TON, DTX, XRP

Meghatározni azt, hogy melyik digitális eszközökbe érdemes befektetni most, különösen kihívást jelenthet, mivel a piac turbulencián megy keresztül a Bitcoin felezési esemény előtti várakozások közepette. 2024 áprilisában azonban néhány kiemelt választás közé tartozik a Toncoin (TON) és az XRP, amelyek kitartásukat mutatják azzal, hogy megőrzik pozícióikat. Ezzel szemben egy új előértékesítési token, a DTX Exchange (DTX), is felbukkan, ami óriási nyereségpotenciállal rendelkezik.
2024. 04. 15. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 15. 08:30
Megosztás: