Heti kamattükör – olcsóbb a 20, mint a 10 éves kamat

Miután a meglódult infláció és az arra adott jegybanki válaszok nyomán a pénzpiaci kamatok folyamatosan emelkednek, hétről-hétre változnak a bankok jelzáloghitel és személyi kölcsön kamatai is. A money.hu az ügyfelek és az újságírók jobb tájékoztatása érdekében ezentúl minden hétfőn Heti kamattükör című közleményben tájékoztat az aktuális változásokról.

Heti kamattükör – olcsóbb a 20, mint a 10 éves kamat

A Heti kamattükör első számában arra a lakáshitelezés történetében először előforduló esetre hívjuk fel a figyelmet, hogy egyre több banknál olcsóbb kamatot kaphatunk, ha 11-20 évre végig fix törlesztésű konstrukciót választunk, mintha 5 vagy 10 éves kamatperiódusú kölcsönt vennénk fel hasonló futamidőre. A személyi kölcsönök piacán némely bank kemény drágítást jelentett be. Ám ezek a kamatemelések egyelőre csak egy-egy szegmensre vonatkoznak. A banki verseny szempontjából fontos hitelsávokban a pénzintézetek még kedvezményekkel próbálják tompítani az emelések hatásait.

Heti kamattükör – 2022. 4. hét

I. Lakáshitelek

Minél rövidebb a kamatperiódus, annál nagyobb a drágulás

Az év elejével sem lassult a banki lakáshitel kamatok emelkedése. Továbbra is megfigyelhető, hogy a hosszabb időre fixált kölcsönök esetében a referenciakamatok eltérő mértékű módosulása miatt  mérsékeltebben fog a bankok ceruzája. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy így egyre több pénzintézetnél olcsóbb kamaton vehetünk fel hitelt 11-20 évre végig fix kamatozás mellett, mintha 5 vagy 10 éves kamatperiódusú kölcsönt vennénk fel hasonló futamidőre.

Heti lista

Az Oberbank január 15-től az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatát 1,22, a 10 évesekét 0,88 százalékponttal emelte. Így az akciós 5 éves kamatperiódusú lakáshitel kamata 5,88-ról 7,10 százalékra drágult. A nem akciós termék esetében az emelés után a korábbi 7,4 százalék helyett immár 8,70 százalékon érhető el csak a kölcsön. Tíz éves fixálás mellett akciósan a korább 5,82 helyett 6,70, nem akciósan 7,42 helyett 8,30 százalékos kamaton hozzáférhető a lakáshitel. A szabad felhasználású jelzáloghitel 5 éves fixálás mellett a korábbi 7,98 százalék helyett 9,20, a 10 éves kamatperiódus esetében 7,92 helyett 8,8 százalékon érhető el a banknál. Az Oberbank ezen kamatajánlata március 14-ig érvényes.

Az Erste Banknál január 17-től emelkedtek a jelzáloghitelek kamatai. Az 5 éves kamatperiódusú ügyleteknél 30, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 éves futamidejű ügyleteknél 20 bázispontos volt az emelés. A szabad felhasználású jelzáloghitelek estében hasonló volt az emelés mértéke – ott nincs 15 éves konstrukció.

Január 24-étől a K&H Bank 80 bázisponttal drágította az 5 éves kamatperiódusra meghirdetett lakáshiteleit. A 10 éves kamatperiódusú, valamint 10 és 15 éves végig fix kamatozású termék esetében 60 bázispontos volt az emelés, míg a 20 évre fixált hitelek 0,5 százalékpontos emelkedés után 6,44 százalékos minimum kamaton érhetőek el.

Az UniCredit Banknál január 27-étől, szerdától 70 bázisponttal, 6,16 százalékra emelkedik az 5 éves, 0,65 százalékponttal, 6,49 százalékra a 10 éves kamatperiódus mellett elérhető jelzáloghitelek kamata az UniCredit Banknál. A végig fix hitelek a futamidő függvényében 50-94 bázisponttal emelkednek. Így a 20 évre fixált kölcsönök 6,2 százalékos kamata már alacsonyabb lesz a 6-10 évre felvett fix kamatozású kölcsönöknél. A banknál így a legolcsóbb kamat – 6,08 százalék – a 11-13 évre felvett végig fix törlesztést biztosító konstrukció lesz.

Nagyítóval kell keresni változó kamatozású ajánlatot

Az emelkedő kamatok (és talán a kamatstop szabályozás) betette az ajtót a változó kamatozású jelzáloghitelek előtt. A Bankholding tagbankjai (MKB, Budapest Bank és Takarékbank) decembertől már nem kínálnak változó kamatozású kölcsönöket. A lépéshez egyre több bank csatlakozik. Az év elejétől felfüggesztette a referenciakamathoz kötött hitelek értékesítését az OTP Bank is, így visszatérésükig nem lehet szerződést kötni forint adósságrendező hitelre, illetve változó kamatozású OTP lakás- és jelzáloghitelre. Az Oberbank június 30-ig nem értékesít 3 havi BUBOR referenciakamathoz kötött jelzáloghitelt. Január 24-től már az Ersténél sem igényelhető 6 havi kamatperiódusú lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitel, ilyen rövid kamatperiódusra a bank csak áthidaló hiteleket értékesít.

II.  Személyi kölcsön

A szegmens-emelések heteit éljük

A személyi kölcsönök piaca nagyjából 3 havi késéssel követi a lakáshiteleknél már megtapasztalt trendeket. Jelenleg ott tartunk, hogy egyre több bank nyúl igen keményen a kamatokhoz. Ugyanakkor az akár jelentős, 2 százalékot is meghaladó kamatemelések csak egy-egy terméknél, bizonyos összegű és futamidejű kölcsönökre érvényesek. Eközben más sávokban a bankok még extra kedvezmények hatásával igyekeznek tompítani, vagy akár kiegyenlíteni a kamatemelés hatásait. A money.hu szakértői szerint hasonló, ellentétes változások érezhetőek a feltételekben is: a többség szigorít, mások viszont engednek például a jövedelem-elvárások terén.

Heti lista

A korábbinál 0,5 százalékponttal magasabb, 8,49 százalékos kamatot kell fizetnie az ügyfeleknek az Erste Banknál a most extra személyi kölcsön, illetve az Erste Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MFSZ) után 250.000 forintos jövedelem igazolása esetén 8 millió forint feletti hitel igénylésekor. Az Erste most extra esetében hasonló mértékű emelés után, 400 ezer forintnyi igazolt jövedelem mellett 8,99 százalékon elérhető a 6-8 millió forint közötti hitelösszeg.

A Raiffeisen Banknál a kedvezmények nélküli, nem akciós személyi kölcsön kamata 1 százalékponttal, 16,95 százalékra emelkedett. Ugyanakkor ezt az aktív számlahasználat és a hitelkiváltó kedvezmény konstrukciót választó ügyfelek nem érzik meg. Náluk ugyanis a kamatemeléssel párhuzamosan hasonló mértékben emelkedett a feltételek teljesítésére adott kedvezmény mértéke. A banknál március végéig újra elérhető az új ügyfél kamatakció. Így azok, akik eddig nem voltak Raiffeisen ügyfelek és legalább 250 ezer forintos jövedelmet tudnak igazolni, 8 százalékpontnyi kedvezményt kapnak. Nekik 8,95 százalékos lesz a kamat 1 millió forint feletti kölcsön igénylésekor. A 250 ezer forintot el nem érő jövedelműeknél az új ügyfél kedvezmény mértéke 3 százalékospontos.

Az OTP Banknál január 17-től a korábbi 250 ezer forint helyett nettó 300 ezer forintos jövedelmet kell igazolni az MFSZ kölcsön igénybevételéhez.

A K&H Banknál január 12-től a személyi kölcsön THM-je a korábban jelzett 2 százaléknál is erőteljesebben, 2,2-2,3 százalékponttal ment feljebb. A „sima” személyi kölcsön kamatkedvezmény nélkül 14,2 százalékról 16,5 százalékra ugrott. A kamatkedvezménnyel számított THM 13,5 százalékról 15,7 százalékra emelkedett. A bank kiemelt személyi kölcsönének THM-je kamatkedvezmény nélkül 10,3 százalékról 12,5 százalékra módosult. Így már kamatkedvezménnyel sem érhető el egyszámjegyű kamat, hiszen a THM itt 8,5-ről 10,7 százalékra nőtt.

Az Unicredit Bank március végéig meghosszabbította a hitelkiváltási célú személyi kölcsönre vonatkozó akciót. Így a hitelkiváltásra igényelt stabil kamat személyi kölcsön esetében a korábbi kedvezményeken túl további 0,2% kamatkedvezmény kapható. Ezzel az éves kamat akár 6,75 százalék is lehet. Sőt, ez akár 6,55 százalékra csökkenthető Generali hitelfedezeti biztosítás együttes megkötése esetén – ekkor a THM 7,06 százaléktól indul. A minimális jövedelemelvárást 200 ezer forintra csökkentette az Unicredit. A kamatkedvezményt csak idegen bank kölcsönének kiváltása esetén lehet igényelni. Ugyanakkor a Providentnél igényelt személyi kölcsön kiváltása esetén kamatkedvezmény nem jár.

A már említett, kifejezetten kis összegű kölcsönökkel operáló Providentnél január 11-től az 57 hetes kölcsön kamata 22,07 százalékról 23,29 százalékra, a 72 hetesé 21,98-ról 23,28 százalékra emelkedett. A 110 hétre adott kölcsönt a korábbi 22,08 százalék helyett 24,6 százalékos kamaton adja a pénzügyi szolgáltató. A 30 hónapos kölcsön kamata 22,19 százalékról 23,41 százalékra jutott. A teljes hiteldíj mutató (THM) minden esetben a korábbi 24,5-24,6 százalék helyett 26,1 százalékra emelkedett. Ez nagyon közel van a törvényi maximumhoz. A szabályok értelmében személyi kölcsönnél az aktuális jegybank alapkamat +24 százalék lehet a THM maximuma. Ez jelenleg 26,4 százalék lenne.

Január 10-től drágított a Takarékbank is.  A Takarék Fix és Takarék Fix Kiváltó Személyi Kölcsönök kamata a top ajánlati szinten csak 50 bázisponttal, 6,49 százalékról 6,99 százalékra nőtt. Ugyanakkor a konstrukció másik oldalán drasztikusabb volt az emelkedés. Itt az ügyfél minősítéstől függően a legrosszabb ajánlatot kapó ügyfelek a korábbi 16,99 százalék helyett 5,5 százalékponttal magasabb, 22,49 százalékos ajánlatot is kaphatnak. A Takarék Minősített Fogyasztóbarát Személyi hitelnél (MFSZ) a korábbi 6,49-10,99 százalékos kamatsáv helyett egységesen 11,99 százalékos a banki ajánlat. Itt nincs mód kamatkedvezmény igénybevételére. A bank a személyi kölcsönök egyéb kondícióit is rendesen átszabta. A legkomolyabb változás talán az, hogy a korábbi 150 ezer forint helyett már 350 ezres jövedelmet kell igazolni az MFSZ igénybevételéhez.

Mitől szűz valójában az extra szűz olívaolaj?

Mitől szűz az extra szűz olívaolaj? Miért drágább és mennyiben más, mint az ami nem extra szűz? Milyen elvárások vannak az extra szűz olívaolajjal szemben? Milyen technológiát használnak az olaj sajtolásakor és mitől függ, hogy egy olaj milyen minőségű lesz? Milyen egyéb minőségi kategóriák vannak az olívaolajok között?
2024. 10. 23. 05:00
Megosztás:

Nagy Márton: elérhető az 1.000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagkereset

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjaival, mindazon munkáltatói és munkaadói szervezetek képviselőivel, amelyek részt vesznek a minimálbér meghatározásában.
2024. 10. 23. 04:00
Megosztás:

Nem változtatott a magyar kamaton az MNB - hogy állunk most?

Ezúttal kamattartásról határozott az MNB. Az előzetes várakozásoknak és jegybanki kommunikációnak megfelelően 6,50 százalékon maradt a hazai alapkamat.
2024. 10. 23. 03:00
Megosztás:

Ha ez a 8 tárgy a hálószobádban van, akkor meghatározza, mennyi pénz áll a házhoz!

Van néhány tárgy, amelyről az ezoterikus hagyományok azt tartják, hogy befolyásolhatják a pénzügyeidet. Ezek a hétköznapi tárgyak nemcsak dekorációk, hanem jelek, amelyek felfedik, mennyire lesz sikeres anyagilag a jövőd.
2024. 10. 23. 02:00
Megosztás:

Megvizsgáltuk az Algopyrint! Kiderült, miért működik ilyen hatékonyan

Az Algopyrin, ez a jól ismert fájdalomcsillapító, évtizedek óta kíséri mindennapjainkat. De mi teszi különlegessé? A gyógyszerpiacon számtalan fájdalomcsillapító verseng a figyelmünkért, mind azt ígérve, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a fájdalmat. Mégis, amikor igazán elviselhetetlen fej- vagy fogfájás üti fel a fejét, sokan újra és újra az Algopyrint választják.
2024. 10. 23. 01:00
Megosztás:

Megütötték rendesen a GE részvényeit

Harmadik negyedéves jelentését követően mélyrepülésbe kezdett a GE Aerospace árfolyama, a piacnyitás óta már 8 százalékot csökkent.
2024. 10. 23. 00:30
Megosztás:

Az ApeCoin árfolyam 130%-ot ugrott az ApeChain bevezetése után – a Pepe Unchained lehet a következő?

Az ApeCoin (APE) legutóbb 130%-os növekedésével került a figyelem középpontjába. A látványos emelkedés az ApeChain nevű, Layer 3 blokklánc elindításának köszönhető, amely új lehetőségeket kínál az APE token felhasználására.
2024. 10. 23. 00:01
Megosztás:

Egy veterán kriptobefektető szerint egy olcsó XRP rivális 30 nap alatt 20 000%-os növekedést érhet el

Egy tapasztalt kereskedő szerint egy megfizethető XRP rivális akár 20 000%-os növekedést is elérhet egy hónap alatt. Az ilyen hatalmas nyereség lehetősége lázba hozta a kriptovaluta rajongókat, miközben az új kitörési sztárt keresik a digitális valuta világában. A piacok folyamatos változásával a befektetők arra törekednek, hogy felfedezzék, mely feljövő érmék hozhatnak rendkívüli hozamokat.
2024. 10. 22. 23:30
Megosztás:

Ezek lehetnek az 5 leggyorsabban dráguló altcoin, amelyet érdemes megvásárolni idén októberben, akár 8000-szeres hozamot is hozhat 2024 decemberéig

Október kiváló lehetőséget kínál bizonyos altcoinokba való befektetésre, amelyek akár 8000-szeres értéknövekedést is elérhetnek 2024 decemberére. Fedezze fel azt az öt gyorsan növekvő kriptovalutát, amelyek kis befektetéseket jelentős vagyonná alakíthatnak. Ez a cikk bemutatja a kriptopiac potenciális játékmódosítóit.
2024. 10. 22. 23:00
Megosztás:

Kötelező altcoinok, amelyek akár 15-szörös növekedést érhetnek el az év végéig – Plusz 1 új érme, amit érdemes felfedezni

Ahogy a kriptopiac potenciális növekedésre készül, bizonyos altcoinok felkeltették a szemfüles befektetők figyelmét. Ezek a digitális eszközök akár tizenötszörös értéknövekedést is elérhetnek az év végéig. Emellett egy új szereplő is hullámokat kelt a kripto szférában. Ideje megvizsgálni, mely érmék mutathatnak jelentős növekedési potenciált.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

2024 első három negyedévében is európai második a magyarországi e-autóflotta bővülése

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

Ahogy a kriptotőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme (DOGEN) a szakértők szerint 17 000%-kal szárnyalhatja túl a DOGE-t

Egy új szereplő a kripto világában készül túlszárnyalni a Dogecoint, az elemzők szerint pedig akár 17 000%-os növekedést is elérhet. Ahogy a tőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme egyre nagyobb figyelmet kap. Ez a cikk feltárja azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak.
2024. 10. 22. 21:30
Megosztás:

Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Pedig ezek az inaktív szakemberek fontos tartalékot jelenthetnek egy olyan kifeszített munkaerőpiaci környezetben, mint a mostani. A Morgan Stanley budapesti irodája immár kilencedik alkalommal hirdette meg Return to Work – Lendülj újra munkába! programját, amelynek keretében a karrierjüket bármilyen okból megszakítóknak segít visszarázódni. A 16 hetes képzésre október végéig lehet jelentkezni.
2024. 10. 22. 21:00
Megosztás:

A PEPE legutóbbi megbotlása utat nyitott Dogen 11.000%-os ralija előtt, miközben a Dogecoin küzd, hogy visszaszerezze a mémcoinok trónját

A mémérmék világa gyors ütemben változik, ahogy egy token hibái mások számára megnyitják az utat a fellendülésre. Míg egy jól ismert kedvenc azon küzd, hogy visszaszerezze vezető pozícióját, egy váratlan versenyző elképesztő nyereségekkel tört előre. Ez a cikk a kriptomém világ változó dinamikáját tárgyalja, és feltárja, mely érmek mutathatnak ígéretes növekedést.
2024. 10. 22. 20:30
Megosztás:

Japán hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot

A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
2024. 10. 22. 19:30
Megosztás:

Így élénkülhet jövőre a lakáspiac

A fiatalokat hozhatja helyzetbe a kormányhatározatba foglalt, 21 pontból álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterv, amely támogatásokkal és korlátozásokkal élénkítené jövőre a lakáspiac forgalmát - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.
2024. 10. 22. 19:00
Megosztás:

Csinálj 500 dollárból akár 1 milliót ezzel a mesterséges intelligencia alapú kriptovalutával, amely várhatóan túlszárnyalja a Shiba Inut és a Chainlinket a 2024-es altcoin őrületben

Egy 500 dolláros befektetés elképesztő módon akár 1 millió dollárrá is változhat egy forradalmi mesterséges intelligencia (AI) alapú kriptovalutával, amely jelenleg nagy figyelmet kap. A digitális eszköz várhatóan túlszárnyalhat olyan jelentős tokeneket, mint a Shiba Inu és a Chainlink, miközben exponenciális növekedés előtt áll a 2024-es altcoin-őrületben. Ez a cikk bemutatja, hogyan válhat ez az új kriptovaluta játékváltóvá a befektetők számára, akik rendkívüli hozamokra vágynak.
2024. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Így fejlesztik az agrárképzéseket

Innovatív fejlesztések történtek az agrárszakképzésben - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium okostanterem átadó ünnepségén az AM keddi közleménye szerint.
2024. 10. 22. 18:00
Megosztás:

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változtak a világgazdaság idei és jövő évi kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
2024. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem.
2024. 10. 22. 17:00
Megosztás: