Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A tárcavezető diplomáciatörténeti eseménynek minősítette a mostani vizitet, rámutatva, hogy magyar külügyminiszteri látogatásra még soha nem került sor a karibi szigetországban, s nem történt korábban magas szintű kapcsolatfelvétel.

Hangsúlyozta, hogy a térség második leggazdagabb államáról van szó, ami a természeti erőforrásainak köszönhető.

"Ez az ok, ami idehozott ma engem, ugyanis a közép-amerikai és karibi térség és az Európai Unió közötti energetikai együttműködés alapjait az elmúlt egy-két évben leraktuk, s a mi elnökségünk idejére esnek majd azok az első lépések, amelyek ezen energetikai együttműködés valódi kezdetét és a végrehajtását fogják jelenteni" - mondta.

Rámutatott, hogy Trinidad és Tobago mintegy 300 milliárd köbméternyi földgáztartalékkal rendelkezik, és jelentős cseppfolyósító kapacitást épített ki, az ország LNG-kikötője évi 20 milliárd köbméter földgáz cseppfolyósítására alkalmas.

Aláhúzta: tavaly ennek felét már ki is használták, és tízmilliárd köbméternyi földgázt exportáltak, ebből több mint négymilliárdot Európába, és közben pedig megegyeztek Venezuelával a közös kitermelésről, és ennek innen történő kiviteléről, részben Európa irányába.

Szijjártó Péter, aki a nap folyamán a Trinidad és Tobagó-i külügyminiszterrel, a sportminiszterrel és az energiaügyi miniszterrel fog tárgyalni, arról is beszámolt, hogy ezért az Európai Unió úgy döntött, hogy a Global Gateway nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a régióban kitermelt földgázt el lehessen szállítani LNG formájában.

"Az idei esztendőben pedig döntés született arról, hogy az itteni energetikai ipar, az itteni petrolkémiai ipar működését minden korábbinál környezetbarátabbá lehessen tenni" - tudatta.

"Tehát az Európai Unió és a Karib-térség közötti energetikai együttműködés első alapjait már lerakták. Az együttműködés valós megkezdése és végrehajtása pedig a magyar elnökség feladata lesz" - szögezte le.

Majd hangsúlyozta, hogy Trinidad és Tobago a következő években kulcsszerepet fog játszani a Közép- és Dél-Amerikából kiinduló földgázexport Európába irányításában, fontos tranzitország és importforrás lesz az EU számára.

"Arra számítunk, hogy az Európai Unió növekvő mértékben használ majd fel a karibi térségből, illetőleg Latin-Amerikából származó földgázt cseppfolyósított formában" - jelentette ki.

A miniszter arra is kitért, hogy az ország földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan erősen érintett az illegális migrációs folyamatokban, ekként a határvédelem és a menedékkérelmek elbírálása szigorú menetrend szerint zajlik.

"Egyetértünk, hogy a migráció kérdése súlyos biztonsági aggályokat vet fel, ezért az illegális migrációval szembeni fellépés nemcsak magyar, nemcsak európai, hanem fontos globális folyamat" - közölte.

Végezetül kitért a szavai szerint jól fejlődő kétoldalú kapcsolatokra is, hangsúlyozva, hogy 2010. óta 5,5-szeresére bővült a kereskedelmi forgalom a két ország között, idén pedig újabb 30 százalékos bővülést regisztráltak.

"Ez azt mutatja, hogy a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok terén is szép fejlődést tudunk elérni, és további nyitottsággal találkozunk arra vonatkozólag, hogy a magyar termékek és a magyar vállalatok szolgáltatásai minél nagyobb mértékben jelenhessenek meg" - mondta.

"A lényeg tehát az, hogy Európa földgázellátásának tekintetében az elkövetkezendő időszakban a karibi térségből érkező cseppfolyósított földgáz egyre nagyobb szerepet fog játszani, és ebben Trinidad és Tobago, az itteni cseppfolyósító képességek főszerephez jutnak majd. És ennek az együttműködésnek a valós gyakorlati beindítása a magyar elnökség idejére esik majd éppen" - összegzett.

A kriptó, amivel tanulva kereshetsz már 850 ezer dollárnál jár az előértékesítésen, de hamarosan emelkedik az ár

A 99Bitcoins token előértékesítése továbbra is gőzerővel folyik. Az érme ára az előértékesítési kampány alatt fokozatosan emelkedik, a következő emelkedés nagyjából egy nap múlva lesz.
2024. 05. 02. 00:01
Megosztás:

Kiemelkedő volt a Debreceni Állategészségügyi Intézet munkája

Kiemelkedő szakmai munkát folytat az élelmiszerlánc biztonságáért a Debreceni Állategészségügyi Intézet, amelynek tevékenysége egy fontos mérföldkő a hazai állatorvosi diagnosztika és kutatás területén - jelentett ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az Intézet alapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett eseményen, kedden Debrecenben az AM közleménye szerint.
2024. 05. 01. 23:00
Megosztás:

Harmincöt díjazottja volt a Szakma Sztár Fesztiválnak

Három szakmában mindhárom érmet budapesti versenyzők vihették haza az ország legnagyobb szakmai versenyének döntőjében, kiemelkedő szerepléssel 35 budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az MTI-vel kedden.
2024. 05. 01. 22:00
Megosztás:

Tartotta áprilisban az előző havi inflációs szint az euróövezetben

Az elemzői várakozásokkal összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett előzetes adatai szerint.
2024. 05. 01. 21:00
Megosztás:

Társadalmi célú kötvényeket bocsátott ki a Magyar Fejlesztési Bank

Közel 25 milliárd forintnyi forrást vont be a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) első társadalmi célú kötvényeinek aukcióján - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t kedden.
2024. 05. 01. 20:00
Megosztás:

Arany ékszereket is elárvereznek a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.
2024. 05. 01. 19:00
Megosztás:

Bővülnek a lehetőségek a MÁV-Volán-csoportnál

Május 1-től két területen is szintet lép a MÁV-Start és a Volánbusz integrációja: a közös tarifa- és kedvezményrendszer mellett egységesítik a telefonos utastájékoztatást, bővítik a jegyváltási lehetőségeket - közölte a MÁV-Volán-csoport kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 18:00
Megosztás:

Nőtt az eredményes közbeszerzési eljárások száma és értéke is

Idén az első negyedévben az ajánlatkérők 1873 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, 716,2 milliárd forint értékben, éves szinten az eljárások száma mintegy tíz, összértékük csaknem két százalékkal nőtt - közölte a Közbeszerzési Hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 17:00
Megosztás:

Nem változott a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Változatlan hozam mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 01. 16:00
Megosztás:

Kaposváron megújulnak az orvosi rendelők

Kaposvár idén hatszázmillió forintot költ orvosi rendelők felújítására - adta hírül a somogyi vármegyeszékhely polgármestere a Facebook-oldalán.
2024. 05. 01. 15:00
Megosztás:

Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye

Dinamikusan nő a turisztikai ágazat teljesítménye, márciusban a vendégek és vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 14:00
Megosztás:

Mind a vendégek és a vendégéjszakák száma is nőtt márciusban a tavalyi évhez képest

A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest a turisztikai szálláshelyeken - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 13:00
Megosztás:

Országszerte sok helyen elegendő az állami forrás a lakásvásárláshoz

Magyarország számos településén elegendő az állami támogatás ahhoz, hogy szinte teljes mértékben fedezze a lakásvásárlás költségeit, így például egy kétgyermekes család akár 90 négyzetméteres ingatlant is vehet a CSOK-ból egy kistelepülésen – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank kutatásából, amelyben az elemzők megvizsgálták, hogy milyen állami támogatásokat igényelhetnek Magyarország különböző részein az ingatlanvásárlást tervező családok. Elsősorban a preferált kistelepüléseken élő, több gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező családok pályázhatnak a falusi CSOK keretében magas támogatási összegekre. A városokban a CSOK helyére a CSOK Plusz lépett, így idéntől már csak a további gyermeket tervezők juthatnak hozzá az állami forrásokhoz. Az év első két hónapjában az új lakáshitel szerződések összege országosan a tavalyi azonos időszakban mért volumenhez képest több mint kétszeresére, 167 milliárd forintra nőtt, melynek jelentős részét a támogatott hitelek adják.
2024. 05. 01. 12:00
Megosztás:

Az Erste Csoport jó teljesítménye folytatódott az első negyedévben is

Az Erste Csoport 1,51 milliárd eurós működési eredményt ért el 2024 első negyedévében (2023 első negyedév: 1,26 milliárd euró). A 208,1 milliárd eurós hitelállomány 2023 végéhez képes nem változott, az ügyfélbetétek állománya kis mértékben, 235,3 milliárd euróra (+1,1%) emelkedett. 2023 azonos időszakával ellentétben 2024 első negyedévében már kellett kockázati költséget könyvelni; mindazonáltal a 95 millió eurós összeg hosszabb távon mérsékelt szintet jelent. Az NPL ráta 2,3%-os aránya nem változott az előző negyedévhez képest. A költség/bevétel arány 46,0%-ra javult (2023 első negyedév: 49,7%). Az értékpapír-megtakarítási programok száma 1,24 millióra emelkedett 2024 első három hónapjában, ami éves szinten 24%-os növekedést jelent. A negyedéves nettó nyereség 783 millió euró volt (2023 első negyedév: 594 millió euró)
2024. 05. 01. 11:00
Megosztás:

Útjára indult a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 10:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
2024. 05. 01. 09:07
Megosztás:

A szálláshelyek márciusi forglmát közli a KSH

A márciusi turisztikai szálláshelyek forgalmát publikálja ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 01. 08:00
Megosztás:

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a nemek aránya pedig még koránt sem egyenlő a hazai mezőgazdaságban. Jó hír viszont, hogy a képzettséggel rendelkezők száma már jelentős ideje emelkedik.
2024. 05. 01. 07:00
Megosztás:

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Magyarországon a Mol és az O&GD

Új kőolajlelőhelyet tárt fel Tura közelében a Mol és az O&GD; a sikeres fúrás a két társaság közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán az olajvállalat 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában - közölte a Mol kedden az MTI-vel.
2024. 05. 01. 05:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) májusban 100%-os ugrásra készül, a Solana (SOL) és a Ripple (XRP) közel állnak az alj kialakításához?

Az instabil kriptopiac közepette a kereskedők a legjobb befektetési lehetőséget keresik. Egy olyan érme, amely sok érdeklődést váltott ki, a Rollblock (RBLK), egy első szakaszbeli előértékesítési sztár, amely májusban akár 100%-os emelkedést is mutathat. Eközben sokan azt kérdezik, vajon a Solana (SOL) és a Ripple (XRP) közelítenek-e az aljukhoz. Vizsgáljuk meg.
2024. 05. 01. 04:00
Megosztás: