Most akkor mi is van pontosan a zöld hitelekkel?

A héten híre ment, hogy egyre több bank függesztette el a MNB NHP Zöld Otthon Program (ZOP) hitelkérelmeinek befogadását. A money.hu szakértői 3 kérdés megválaszolásával igyekeznek segítséget nyújtani az ügyfeleknek azzal kapcsolatban, hogy mit lehet tudni a jelenlegi helyzetről és mit lehet tenni a hitellel számolóknak.

Most akkor mi is van pontosan a zöld hitelekkel?

Elfogyott a keret?

Az MNB összesen 200 milliárd forint forrást biztosított az NHP ZOP forrásául. Ekkora értékben ad 0 százalékos kamaton hitelt a bankoknak, akik azt maximum 2,5 százalékos kamatszint mellett folyósíthatják ki az ügyfelek számára. A fenti keret még nem merült ki.

Az MNB feltételei szerint az első 120 milliárd forintos keretre bármely bank szabadon jelentkezhet. Ugyanakkor, ahogy a leszerződött összeg eléri a 120 milliárd forintot az MNB behúzza a féket. A fennmaradó 80 milliárd forintot annak alapján osztja ki a NHP ZOP kölcsönt kínáló bankok között, amilyen arányban ők az első 120 milliárd forintból részesedtek. Március 20. környékén a leszerződött összeg meghaladta a 112 milliárd forintot.

A bankoknál még sok folyamatban lévő szerződés van benn, ezért rendelt el a többség befogadási stopot, hiszen az bizonyosan tudható, hogy a már csőben lévő szerződésekkel a 120 milliárd forintos határátlépésre kerül.

Van még remény, hogy lehet még zöld hitelre pályázni?

Az MNB a 120 milliárd forintos kihasználtság elérését követő munkanapon tájékoztatja a hitelintézeteket az allokált keretük pontos összegéről.

A bankok – ha a versenytársak adatait nem is - saját számaikat ismerik, tehát elvben számolni tudnak azzal, hogy a fennmaradó összegből mekkora részt kaphatnak.Itt azonban gondot jelenthet, hogy az elmúlt hetekben olyan felfutás volt a hitelszerződésekben, amely miatt reális a veszély, hogy a befogadott hitelek összege nem 120, hanem egyből 130-150 milliárd forintnál áll meg, következésképp nem 80, hanem kisebb összeg kerül majd szétosztásra.

Miután a bankoknál a megkötött szerződéseken felül szép számmal van befogadott és elindított hitelszerződés is, ezért azután a pontos számok megismeréséig nem oldják majd fel a hitel felfüggesztését.

Vannak olyan bankok, akik nem függesztették fel a hiteligénylés befogadását – pl. a Budapest Bank -, ám az ügyféltájékoztatókban és a weboldalukkonarra figyelmeztetnek, hogy a keretösszeg kimerülése esetén a bank nem tudja biztosítani ügyfeleinek az NHP ZOP lakáshitelt. Ebben az esetben az ügyfél egyéb, piaci lakáshitelt igényelhet.

Az allokáció és a már csőben lévő szerződések megkötése után egyes bankoknál fennmaradhat még szabad keret, ám azt, hogy ez mekkora összeg és melyik banknál lesz lehetőség még hitelt igényelni, ma még nem mondható meg. Érdemes figyelni a banki tájékoztatásokat.

Miután az elmúlt hetekben valóban csúcsra jártak az igénylések túlzott reményeket nem érdemes táplálni. Miután az NHP ZOP maximum 70 millió forintig igényelhető és az új lakások ára amúgy is az egekben van, az átlagos hitelösszeg lényegesen magasabb, mint a piaci hitelek 22-25 milliós értéke. A 200 milliárdos keret 50 milliós átlagos hitelösszeggel számolva 4000 szerződésre volt egyébként is elég.

Lesz még folyatása a zöld hitelnek?

Az MNB év eleji jelzései inkább azt valószínűsítették, hogy a keret kibővítése nem történik meg.

A támogatott konstrukció fenntartása az infláció elleni egyre szigorúbb monetáris politikai lépések közé nem igazán illeszthető be.

Csökkenti a folytatás esélyét az is, hogy 2022. júliusától már minden új építésű lakásnak el kell érnie az NHP ZOP-ban szereplő BB energitanúsítvány minősítési feltételeit. (Az MNB Zöld hitele ugyanakkor szigorúbb, mert a primer négyzetméterenkénti éves energiafogyasztásnál a BB minősítés 81-100 kWh teljesítményével szemben maximum 90 kWh-t tart elfogadhatónak.) Ha a program folytatásáról döntenének, minden új lakás zöld hitelből lenne finanszírozható.

Ez viszont lényegében ellehetetlenítené a használt lakások hitelezését, hiszen azokat csak piaci konstrukcióban lehetne hitelezni. Itt viszont az infláció és a jegybanki kamatemelés miatt egyre magasabb kamatokkal kellene számolni. Ezt csak az arra jogosultak esetében tudnák részben tompítani a teljes lakás megvásárlására nem elegendő családpolitikai kedvezmények, a CSOK és a Babaváró.

A beszakadó használtlakás-piac sokkal komolyabb gazdasági, társadalmi problémákat okozna – például a háztartások vagyonában kitüntetett szerepet játszó ingatlanvagyon gyorsan veszítene értékéből.

Ugyanakkor a money.hu szakemberei arra látnak esélyt, hogy az új, zöld lakások finanszírozása a jövőben is a piacinál olcsóbb hitelből valósuljon meg. Erre lehetőséget biztosít a Zöld jelzáloglevél program. A piacon kifejezetten keresett (ráadásul az MNB vásárlásaival is támogatott) zöld jelzáloglevelek a piacinál kisebb kamatozás mellett biztosítanak friss, kihelyezhető forrást a bankok számára. Ők ezeket a forrásokat csak zöld, az energiahatékonyságot szolgáló kölcsönökbe forgathatják. Mindez azt jelenti, hogy az új típusú zöld hitelek a piaci szintnél olcsóbbak lehetnek – ám a különbség a piaci és a zöld hitelek között messze nem lesz akkora, mint az NHP ZOP és a standard banki jelzáloghitel ajánlatok között.

Béremelést kaptak a Continental Dohányipari Zrt. gyárában dolgozók

Tizenöt százalékos alapbérfejlesztést hajtott végre, valamint bruttó 230 millió forint jutalmat osztott szét a sátoraljaújhelyi dohánygyárában dolgozó munkavállalói körében a Continental Dohányipari Zrt. - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 15:00
Megosztás:

Új hajók felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 14:00
Megosztás:

Húsvéti programokkal készülnek a nemzeti parkok

Élménydús, az ünnepkörhöz kötődő, hagyományőrző programokkal készülnek a nemzeti parkok a húsvéti ünnepre. A négynapos hétvégén is nyitva lesznek a látogatóközpontok és tematikus túrákkal várják a kirándulókat - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 29. 13:00
Megosztás:

Tanúvallomásra hívta Joe Bident a Képviselőház republikánus bizottsági elnöke

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken.
2024. 03. 29. 12:00
Megosztás:

A német kormány új katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának

Berlin újabb katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának, tüzérségi és harckocsilőszerek, drónok, gránátvetők és aknamentesítő járművek lesznek benne - jelentette be csütörtökön a honlapján a német szövetségi kormány.
2024. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni, motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ).
2024. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat - közölte csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, miután a kínai-ausztrál kapcsolatok több mint három év után újra javulást mutatnak.
2024. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület elnöke, Illésné Áncsán Aranka felszólalt a gyermekvédelemért és a közelmúltban történt tragédiákat idézett fel, hogy felhívja a figyelmet a rendszer hibáira.
2024. 03. 29. 08:42
Megosztás:

Bővült a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás

Öt új MOL Bubi gyűjtőállomással bővült Kelenföldön és Lágymányoson a közbringa-szolgáltatás, így városszerte már 207 helyszínen elérhetők a zöld kerékpárok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Kriptóelemző Michaël Van De Poppe azt állítja, hogy a Sui erőt mutat majd, a Pepe birtokosok egy új mémcoinra váltanak

A kriptoelemző, Michaël Van De Poppe nemrégiben bika jellegű nyilatkozatot tett a Sui (SUI) kapcsán, előrejelzése szerint tovább erősödhet a kriptovaluta. Eközben a Pepe (PEPE) birtokosok egyre izgatottabbak a KangaMoon (KANG) kapcsán - egy új mémcoin-szenzáció iránt. Ez a negyedik fázisú előértékesítési csillag már 180%-ot emelkedett, és az elemzők 2024-re 0,5 dolláros árat jósolnak neki. Nézzük meg, hogy miért.
2024. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Debrecen mellett épít 55 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot a WLP

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön, az alapkőletételi ünnepséget követően.
2024. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.
2024. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Így vonulhat valaki nyugdíjba 2024-ben és azt követően

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárt, a 65. életévet, és dönthetnek a 2024-ben, esetleg később történő nyugdíj-igénylés mellett.
2024. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp a hosszú hétvégére - melyik csillagjegy fog nagy összeget nyerni?

Pénz és szerencse horoszkópunk a hosszú hétvégére készült és azt vizsgálja, hogy a csillagok állása alapján melyik csillagjegynek milyen pénzügyi kilátásai vannak. Jön a nagy nyeremény? Ha igen akkor hol és kinek és hogyan?
2024. 03. 29. 02:00
Megosztás:

Az Online Fizetési Rendszerek Jövője

A technológia rohamos fejlődése évről évre új fizetési rendszerek megjelenését idézi elő, átalakítva így a már megszokott fizetési szokásainkat.
2024. 03. 29. 01:31
Megosztás:

A paradicsomot már márciusban el kell ültetni Magyarországon?

Magyarországon a paradicsom palántáinak nevelése általában március elején kezdődik meg belső terekben vagy melegágyakban.
2024. 03. 29. 01:10
Megosztás:

Itt az új, 0%-os kamatú vállalkozások számára elérhető 155 milliárd forintos hitelkeret

Európai uniós forrásokból 155,54 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a GINOP Plusz program részeként meghirdetett KKV Technológia Plusz Hitelprogramban. A kölcsön nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, és április 30-tól igényelhető.
2024. 03. 29. 00:40
Megosztás:

A Dogecoin20 előértékesítése átlépte a 10 millió dollárt, de még van esély bevásárolni

A Dogecoin20 egy új Shiba Inu témájú, ERC-20-as mém érme, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Már az előértékesítés megkezdése után több mint 3 millió dollárt gyűjtött, és a Dogecoin20 mostanra átlépte a 10 millió dolláros összeget. Az érme hamarosan elindul az Uniswap DEX-en, majd ezt követik más Tier 1 tőzsdei bevezetések.
2024. 03. 29. 00:01
Megosztás:

A Világbankkal közösen építenek kórházat Temesváron

A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban - jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.
2024. 03. 28. 23:00
Megosztás: