Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Egy webshop beindításához és működtetéséhez a vállalkozói szellem mellett több tevékenységi kör végzése is szükséges. A következőkben röviden megnézzük, mik a feltételei egy webáruház jó működésének, a technikai háttértől a logisztikai feladatokon át az ügyfélszolgálatig és alapvető tanácsokkal is szolgálunk a témakörök kapcsán.

Mi szükséges egy webáruház megfelelő működéséhez?

Termék

Talán magától érthető, de nem árt kellően hangsúlyozni: egy webáruház indításához olyan termék vagy szolgáltatás szükséges, amire valóban létezik fizetőképes kereslet. A kereslet létezését piackutatással bizonyíthatjuk. Minden más elem teljesen felesleges egészen addig, amíg nincsen meg a megfelelő termék, termékcsoport vagy szolgáltatás, amit gazdaságos áron kínálni tudunk potenciális vásárlóinknak.

Technikai háttér

Egy webáruház működtetéséhez természetesen szükséges némi informatikai háttér. Gyakran ugyanattól a szolgáltatótól tudunk domaint, webtárhelyet és saját grafikai arculattal személyesre alakítható webshop motort vásárolni vagy bérelni. Fontos azonban már itt is úgy választani partnert, hogy az későbbi igényeinket, bővülésünket is szolgálhassa. Lényeges, hogy az oldal gyors legyen és reszponzív valamint integrálható legyen más szolgáltatók termékeihez (számlázó program, fulfillment partner programja, készletnyilvántartó stb.)

Az integrációval már utaltunk is rá, hogy további programokra is szükségünk lesz, de érdemes a beruházások előtt webáruházunk működési koncepcióját végiggondolnunk: mi az amit kiszervezünk és mi az amit valóban magunk fogunk napi szinten végezni a rendelések kapcsán? Miközben például számlázásra biztosan szükségünk lesz, a nyilvántartás egy részét könnyen lehet, hogy partnerünk fogja vezetni.

Hangsúlyosak a banki szolgáltatások, azon belül is a bankkártya elfogadás lehetővé tétele. Ugyan az utánvét továbbra is népszerű a magyar vásárlók körében, de ebben az esetben is egyre többen fizetnek kártyával. A webshop saját felületén az átutalás mellett egyre többen választják a virtuális POS terminálon keresztül történő kártyás fizetési lehetőséget. Minél szélesebb a fizetési lehetőségek köre, annál nagyobb eséllyel választ minket a fogyasztó.

Logisztikai háttér

Egy webáruháznak számtalan logisztikai feladata van, általában több, mint amennyire az alapításkor számítanak a tulajdonosok. A termékeket meg kell rendelni, majd fogadni a beszállítótól. Az új terméket fel kell venni a készletnyilvántartásba, majd elhelyezni tárolási helyén olyan módon, hogy onnan rendelés esetén kigyűjthető legyen. A beérkező rendeléseket fel kell dolgozni, tartalmuknak megfelelően ki kell gyűjteni raktárunkból a konkrét termékeket, majd azokat szakszerűen csomagolni kell és végül megszervezni a szállítást. Mindeközben ismét frissíteni szükséges a nyilvántartást.

Mindez hely-, munkaerő- és munkaidő-igényes tevékenység, ami a napi működés jelentős részét teszi ki. Miután mind a raktár, mind a munkaerő és annak ideje pénzünkbe kerül, a logisztika végzése költségigényes is. Ráadásul a tároláson, alapvető mozgatásokon és adminisztráción felül további feladatok is jelentkeznek, mint például a visszáru kezelés, ami megfelelően automatizált folyamatok nélkül rémálomszerű is lehet. Itt kell megjegyezni, hogy sokszor nem a visszáru ténye okoz anyagi veszteséget a vállalkozás számára, hanem az, hogy felkészületlenül éri az online kereskedelem jellegéből adódóan óhatatlanul is jelentős mennyiségű és különböző indokokkal visszaküldött termékek kezelése, mozgatása, adminisztrációja és az ehhez kapcsolódó ügyfélszolgálati teendők.

Szorosan kapcsolódik a webshopok logisztikai tevékenységéhez a megfelelő csomagolóanyagok beszerzése, tárolása és nyilvántartása, valamint a csomagolóanyagok használata során keletkező hulladékok kezelése.

A webáruházak maguk is végezhetik logisztikai feladataikat, de azokat részben vagy teljesen kiszervezhetik. A szállítási feladatok szinte mindig kiszervezésre kerülnek, de kisebb webáruházak, ahol a tulajdonos saját munkaidejét is befekteti, gyakran maguk intézik a raktározáshoz és rendeléskezeléshez kapcsolódó összes feladatukat. A webáruházi rendelések teljesítéséhez kapcsolódó logisztikai feladatok teljes körű kiszervezése a fulfillment, amit itthon is egyre több logisztikai szolgáltató kínál. Fulfillment esetén a termékek betárolása, raktározása, rendelések szerinti kigyűjtése és csomagolása valamint a kiszállítás megszervezése a mindezekhez kapcsolódó adminisztrációval együtt a logisztikai szolgáltatóhoz kerül, míg az ügyfélszolgálat és a pénzügyi feladatok maradnak a webáruház üzemeltetőjénél.

Láthatóság biztosítása

Amíg a fentiek jelentik az alapját a működésnek, addig a láthatóságot biztosító marketing vagy keresőoptimalizálás annak esélyét növeli, hogy a fogyasztó rátaláljon webáruházunkra. Semmit sem ér egy elméletben jól működő, de senki által nem használt webáruház, hiszen annak célja, hogy konverziókat, vásárlásokat és végső soron hasznot generáljon üzemeltetőjének.

A webáruháznak rendelkeznie kell egy marketing stratégiával és tervvel, amiben meghatározza célközönségét és azokat a legfontosabb lépéseket, amivel valóban el is tudja őket érni. Ugyan az eszközök különbözőek, de egy online vállalkozásnak nagyon hasonló marketing feladatai vannak, mint egy hagyományos üzletnek. Ez alól kivételt a keresőoptimalizálás, vagy angol rövidítéséből gyakran magyar nyelvű szövegben is használt SEO.

A SEO célja, hogy a fogyasztók által indított webes keresések esetén honlapunk előkelő helyen jelenjen meg a keresőmotorok találati oldalán és így a vásárló ellátogasson webáruházunkba. A keresők a fogyasztó által megadott keresési kulcsszavakhoz leginkább illeszkedő, leginkább releváns és értékes oldalakat listázzák. Leegyszerűsítve a keresőoptimalizálás minőségi és kulcsszavakra optimalizált tartalomgyártással éri el, hogy oldalunkat ne csak a vásárlók, hanem a keresőmotorok is relevánsak érezzék, míg az oldal értékességét annak kapcsolati hálóba helyezésével, úgynevezett linképítéssel növeli. Utóbbi logikája, hogy a legtöbb keresőmotor, például a Google is, azokat az oldalakat tartja értékesnek, amit más értékes oldalak érdemesnek találtak arra, hogy hivatkozzanak rá.

Mind a hagyományos marketing, mind a keresőoptimalizálás kitanulható, de a hatékonyság érdekében profi kezekbe adva kiszervezhető. Célszerű ugyanakkor a két részterületet nem szétválasztani, hanem egy ügynökségre bízni.

Elérhetőség

A legtöbb online vásárló nem szeretne beszélgetni különösebben senkivel a vásárlásával kapcsolatban, de ha kérdése van vagy problémája akad akkor azonnali és kielégítő válaszokat szeretne. Nagyon fontos a bizalomépítés szempontjából az elérhető legteljeskörűbb tájékoztatás a termékekről, a rendelés menetéről és a fizetés módjáról. Ez nem csak statikus információ megjelenítést takar, hanem a folyamat egyes állomásairól küldött információt is (megkaptuk rendelését, csomagját előkészítettük kiszállításra, terméke úton van stb.).

A tiszta, érthető és rövid útmutatás az egyes feladatokról szintén bizalomnövelő és egyben csökkenti az ügyfélszolgálatra befutó kérdések számát is. Ha előre le van írva (esetleg egy videóban bemutatva) miként lehet visszaküldeni egy terméket és a visszaküldés után mi fog történni, akkor ilyen jellegű kérdéssel kevesebben fordulnak az ügyfélszolgálathoz. Minél automatizáltabb és kiszámíthatóbb egy folyamat, annál gördülékenyebben és gyorsan megy végbe, ami még az olyan nem kedvelt tevékenységeknél is pozitív képet hagy a vásárlóban, mint a termék visszaküldése.

A fentiek nem helyettesítik, pusztán tehermentesítik az elérhető és felkészült ügyfélszolgálatot. Az ügyfélszolgálat talán az egyetlen olyan tevékenység, amit nem érdemes kiszervezni, hiszen itt kerülhetünk közvetlen kapcsolatba a vásárlóval és kérdései kapcsán nálunk lehet a legtöbb releváns információ. A jó ügyfélszolgálat elérhető, felkészült, gyors és pozitív hangvételű – nagyjából ebben a fontossági sorrendben.

Az európaiak az egészségügyre fordítanák a legtöbb helyreállítási forrást

Az európaiak az egészségügy, az energiaellátás, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, valamint a foglalkoztatás területeire fordítanák a legtöbb támogatást a Next Generation EU nevű uniós helyreállítási eszköz keretéből - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.
2023. 02. 01. 04:30
Megosztás:

Technikai recesszióba került Csehország

A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal visszaesett Csehország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, ezzel technikai recesszióba került az ország, miután a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent - jelentette a CTK hírügynökség a Cseh Statisztikai Hivatal közleményére hivatkozva.
2023. 02. 01. 04:00
Megosztás:

Lesz baj! Megszűnhet a TB-finanszírozott fogorvosi ellátás több helyen

Komoly problémával néznek farkasszemet az alapellátásban dolgozó fogorvosok, hiszen a praxisok rezsitámogatását jelentősen meg kellene emelni, mert annak hiányában nagyon sok fogorvos jelenthet csődöt a közeljövőben – nyilatkozta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti alapellátó fogorvos.
2023. 02. 01. 03:00
Megosztás:

A csornai szerelvénygyártó Farkas Kft. több mint 300 millió forintból növeli hatékonyságát

A csornai székhelyű Farkas Szerelvénygyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 334,66 millió forintos fejlesztéssel növeli hatékonyságát; a beruházáshoz 234,26 millió forintos, feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Széchenyi Terv Plusz programban - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2023. 02. 01. 02:30
Megosztás:

Béremelést követelnek a közszolgálati dolgozók szakszervezetei

Tizenharmadik havi juttatást és további bérfejlesztést követelnek a közszolgálatban dolgozó szakszervezetek - jelentette be Boros Péterné, az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke az érdekvédők Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én! címmel megrendezett hétfői, közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 02. 01. 02:00
Megosztás:

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart regisztráltak Hargita megyében a 2011-es népszámláláshoz képest

Több mint 26 ezerrel kevesebb magyart írtak össze tavaly Hargita megyében a 2011-es cenzushoz képest, mégis csaknem egy százalékponttal nőtt a magyarság aránya Románia "legmagyarabb" megyéjében - derült ki a román statisztikai intézet keddi közleményéből, amelyben területi bontásban közölt ideiglenes adatokat a tavalyi népszámlálásról.
2023. 02. 01. 01:30
Megosztás:

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.
2023. 02. 01. 01:00
Megosztás:

Duna House: az idei év a felújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - írta a Duna House az MTI-nek eljuttatott közleményében kedden.
2023. 02. 01. 00:01
Megosztás:

Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját - jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.
2023. 01. 31. 23:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva nőtt az euróövezeti GDP

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatok alapján.
2023. 01. 31. 23:00
Megosztás:

Jelentősen verte a várakozásokat az UniCredit

Az UniCredit 2,46 milliárd eurós adózott eredménnyel zárta a negyedik negyedévet, messze felülmúlva az 1,03 milliárd eurós várakozást - olvashatjuk az ERSTE hazai elemzői anyagában.
2023. 01. 31. 22:30
Megosztás:

Óva intenek a friss inflációs adatok - Mégsincs vége a drágulásnak?!

Tegnap a januári spanyol infláció, ma pedig a francia mutatott negatív meglepetést.
2023. 01. 31. 22:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az utasbiztosítások iránti kereslet

Több mint 21 ezer utasbiztosítást kötöttek az utazás előtt állók tavaly december elejétől idén január közepéig, ami 85 százalékos emelkedés éves összevetésben - közölte saját adatai alapján a Netrisk.hu. online biztosításközvetítő kedden az MTI-vel.
2023. 01. 31. 21:30
Megosztás:

Építőipari kilátások 2023-ra

2022-vel kétségkívül nehéz évet tudhatunk magunk mögött. A háború kitörése, a forint elszabaduló inflációja és az alapanyagárak emelkedése az építőiparra is kihatott. A 2023-as évre vonatkozóan nézve is sok a kérdés. Cikkünkben áttekintjük, mi az, ami már most, elöljáróban látszik az építőipar idei évére vonatkozóan.
2023. 01. 31. 21:00
Megosztás:

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására. Hiába beszélünk ugyanis a beporzók védelméről és írunk elő szabályokat ennek érdekében a mezőgazdasági termelés számára, ha az EU nem védi meg saját méztermékeit és méhészeit - közölte a magyar delegációt vezető Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben a tárca keddi közleménye szerint.
2023. 01. 31. 20:30
Megosztás:

Indiai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Hosszútávú oktatási és művészeti együttműködési megállapodást kötött Indiában a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) és a negyvenhatezer hallgatót számláló óriásegyetem, a MaharajaSayajirao University (MSU) - tájékoztatta az MKE kedden az MTI-t.
2023. 01. 31. 20:00
Megosztás:

Decemberben visszaesett, az egész évben csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban

A jelentős mértékben megemelkedett árak miatt az év második felében csökkenésnek indult és decemberben már visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Németországban. Az élelmiszerek forgalma rekordmértékben csökkent tavaly a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2023. 01. 31. 19:30
Megosztás:

A jelenléti ív már a múlté?

Már hazánkban is egyre több vállalat és irodaház áll át a beléptető kártyás rendszerre. Nem véletlen, hiszen nagyban megkönnyítheti a cégek mindennapos működését. Nemcsak biztonsági szempontból lehet jó választás, hanem az adminisztráció hatékonyságát is növelheti. Tudta például, hogy a munkaidőt is nyilvántarthatjuk vele? Így nincs szükség többé jelenléti ívek kitöltésére. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miként nyújt segítséget egy ilyen rendszer kiépítése a mindennapok során.
2023. 01. 31. 19:00
Megosztás:

Több mint 1,6 milliárd forintból megújult Bodrogkeresztúr

Több mint 1,6 milliárd forintot kötöttek uniós forrásból Bodrogkeresztúr turisztikai attraktivitásának fejlesztésére: tematikus borsétányt alakítottak ki a korábban elhanyagolt pincesorból, zenepavilont építettek, új kilátópont létesült, és megújult a település több utcájának burkolata - közölte a Bodrogkeresztúrért Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 01. 31. 18:30
Megosztás:

Ismét megrendezik a Mobil világkongresszust

Megtartják idén is a mobiliparág legjelentősebb seregszemléjét, a Barcelonában évente megrendezésre kerülő, de a koronavírus-járvány miatt 2021-ben elmaradt Mobil világkongresszust (Mobile World Congress - MWC) - jelentette be az esemény szervezője, a mobilszolgáltatók nemzetközi szakmai szervezete, a GSMA.
2023. 01. 31. 18:00
Megosztás: