Kiosztották a Szakma Sztár Fesztivál díj nyerteseit

Az idei Szakma Sztár Fesztivál zárónapján 21 agrárszakmában 63 diák részesült elismerésben - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.

Kiosztották a Szakma Sztár Fesztivál díj nyerteseit

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve az idén április 24-26. között rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált Budapesten, az eseményen mintegy 60, köztük 21 agráriumhoz köthető szakmával, szakiránnyal ismerkedhettek meg a látogatók.

Az agrárkamara közleményében felidézte, hogy a szakmai tanulmányi versenyek elődöntőit Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen szervezték meg. A központi interaktív és írásbeli elődöntőkön 90 szakképző intézményből 681 versenyző tanuló vett részt.

Kiemelték, a Szakma Sztár Fesztivál a magyar szakképzés legnagyobb ünnepe, amelynek három éve már az agrárszakképzés is a része.

A szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal. Remélhetőleg sokan közülük ezen a pályán tanulnak majd tovább - írták. Az agrárszakmával, szakképesítéssel rendelkezők nemcsak kézzelfogható szakmai tudást kapnak, hanem biztos megélhetési és folyamatos fejlődési lehetőséget, természetközeliséget, életformát, jövőt - tette hozzá közleményében a NAK.

Továbbra is a felvásárlási árak alakulása a legnagyobb kihívás a gazdálkodók számára

A gazdálkodók 82 százaléka értékelte negatívan az előző évet a termelés eredményessége szempontjából. A legnagyobb kihívásnak továbbra is a felvásárlási árak alakulását, a termeléshez kapcsolódó költségek magas szintjét tartják, miközben továbbra is tartanak az új támogatási rendszerhez kapcsolódó adminisztráció vélt nehézségeitől – derül ki az Agroinform.hu AgroFeeling 2024 címet viselő, a gazdálkodói hangulatot és terveket célzó felméréséből.
2024. 05. 15. 10:00
Megosztás:

Népszerű az eÁfa bevallás, az M2M rendszert egyre többen használják

Az eÁfával kapcsolatos jogszabályok idén január 1-jétől hatályosak, és első alkalommal 2024.február 1-jétől nyílt lehetősége az adózóknak arra, hogy az eÁfa rendszeren keresztül – a webes felületen, vagy az ún. M2M gép-gép kapcsolattal (a továbbiakban: M2M) – nyújtsák be az áfa bevallásaikat. A Deloitte szakértői röviden összefoglalták az eddigi tapasztalatokat, tudnivalókat az eÁfa használatával kapcsolatban.
2024. 05. 15. 09:30
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 15. 09:00
Megosztás:

Okos pénz áramlik be, ahogy a forró mémérmék, a Pepe Coin és a KangaMoon szárnyalnak

A gyorsan növekvő kriptopiacon a forró mémérmék nagy vonzerőt jelentenek a kereskedők számára. A Pepe (PEPE) és a KangaMoon (KANG) ezek közé tartoznak; sok nagy befektető keresetté tette őket. Míg a PEPE a mémérmék egyik óriása, addig a KANG újonc, jelenleg az előértékesítés bónusz szakaszában. Azonban sok szakértő szerint ez lesz a következő 100-szoros növekedésű mémérme 2024-ben.
2024. 05. 15. 08:30
Megosztás:

Az SEC 2 milliárd dollárra perli a Ripple-t (XRP), a Tether (USDT) növeli befektetését a CityPay-ben, a Rollblock (RBLK) árának 1200%-os emelkedését jósolják

Nemrég az SEC úgy döntött, hogy folytatja a Ripple (XRP) elleni pert 2 milliárd dollárra, mivel a jogi harc fokozódik.
2024. 05. 15. 08:00
Megosztás:

Növekedésben az európai élménygazdaság: egyre többen választják az élményeket a tárgyi emlékek helyett

Idén Európa számos globális sporteseménynek, zenei turnénak és filmfesztiválnak ad otthont, melynek apropóján a Mastercard új kutatásában mélyrehatóan vizsgálta, hogy miért helyezik az emberek egyre inkább előtérbe az élményekre fordított kiadásokat. Évről-évre az „Öreg Kontinens” számít egyébként is a legnépszerűbb utazási célpontnak: csak 2023-ban 700 millió turista töltötte itt a szabadidejét.
2024. 05. 15. 07:30
Megosztás:

A Graphisoft Park SE növelte eredményét az első negyedévben

A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság 2024. első negyedévi pro forma nettó eredménye 2,13 millió eurót tett ki, amely 4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának teljesítményét - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsdén közzétett jelentésében.
2024. 05. 15. 07:00
Megosztás:

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.
2024. 05. 15. 06:30
Megosztás:

A kapcsolattartás kulcsfontosságú a szülés után visszatérő munkavállalók megtartásában

Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés – derül ki a Profession.hu felméréséből. A munkaadók sok esetben nem rendelkeznek kellően részletes tervvel azokra az esetekre, ha egy munkavállalójuk szülési szabadságra megy. Tudatos tervezéssel és energiabefektetéssel ugyanakkor a cég és a munkavállaló is könnyebben veheti a kilépési folyamat és a távollét során felmerülő akadályokat. A kismamák visszatérésében kulcsfontosságú szerepe van annak, hogy hogyan zajlott a kilépés és hogy a szülési szabadság alatt milyen minőségű volt a kapcsolattartás.
2024. 05. 15. 06:00
Megosztás:

A kudarc a fejlődés egy útja – de azért nem árt felkészülni mindenre!

Bár sok sportoló magáénak érzi a fenti sorokat, azért az ő esetükben is érdemes felkészülni mindenre. A kudarc a fejlődés egy olyan útja, amin gyakorlatilag mindenki átmegy, csak nem mindegy, hogy miként éljük meg ezt az utazást! Ugyanakkor a váratlanra is érdemes felkészülnünk, lelkileg és persze anyagilag is.
2024. 05. 15. 05:30
Megosztás:

Csak az a cég lehet sikeres, amely tesz a fenntarthatóságért!

Egyre többet hallani ezt a szót: fenntarthatóság. De mit is jelent ez a gyakorlatban? A nagy gyártócégek már tudatosan törekednek arra, hogy olyan alapanyagokat használjanak fel, amelyek környezetbarátak, sőt visszaforgathatók!
2024. 05. 15. 05:00
Megosztás:

A spanyol parlament felsőháza elutasította az amnesztiatörvényt

A spanyol parlament felsőháza (szenátus) kedden elutasította az amnesztiatörvény tervezetét, amely a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosítana.
2024. 05. 15. 04:30
Megosztás:

A NAV legújabb gyakorlata - a transzferárazás audit

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.
2024. 05. 15. 04:00
Megosztás:

A Gránit Bank a nyolcadik legnagyobb bank

A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t kedden.
2024. 05. 15. 03:00
Megosztás:

A bátor nyugdíjas legyűrte a csalót - de mi lett a vége?

A csendes Dunántúli településen, ahol az idősek nyugalomban élvezhetik nyugdíjas éveiket, egy nem mindennapi esemény rázta meg a lakosságot. Sz. Kálmán, a 75 éves nyugdíjas, aki korábban hivatásos sportolóként és rendőrként dolgozott, legyűrt egy csalót, aki a faluban akart garázdálkodni.
2024. 05. 15. 02:00
Megosztás:

Átgondolt alkoholfogyasztás

Az alkoholos italok fogyasztása sok kérdést felvet. Az egyik ilyen, hogy mit tegyünk akkor, ha szeretnénk italozni a barátokkal, de a másnapi programunk szempontjából ez mégsem lenne olyan jó ötlet. Jó hír, hogy már létezik megoldás erre a problémára, és nem feltétlenül kell kompromisszumos eredményeken törnünk a fejünket.
2024. 05. 15. 01:30
Megosztás:

Ha lefotóz a traffipax gyorshajtás miatt, megúszhatod a büntetést! Mutatjuk hogyan

Előfordulhat bárkivel, aki nap mint nap autózik, hogy véletlenül éppen akkor gyorsít egy kicsit, amikor egy sebességmérő radar (traffipax) van ott. Ilyenkor általában ránézünk a sebességmérőre, és megijedünk, mert a megengedettnél magasabb értéket látunk. Azonban ne essünk pánikba azonnal! Lehetőség van arra, hogy ne kelljen büntetést fizetnünk. Mennyivel léphetjük túl a megengedett sebességhatárt anélkül, hogy sárga csekket kapnánk? És egyáltalán kinek kell fizetnie a bírságot?
2024. 05. 15. 01:00
Megosztás:

Erre a két kriptóra a bálnák is felkapták a fejüket

Az előértékesítések kedvelt vadászterületet jelentenek a bálna vásárlóknak, akik a nagyon olcsó érméket hatalmas mennyiségben képesek megvásárolni. Így általában szép summát is szakítanak egy későbbi értékesítéskor. Természetesen nem elég, hogy egy érme olcsó legyen, sok egyéb szempont is számít, amikor egy bálna bevásárol. A projekt megalapozottsága, az ütemterve, a marketing vagy éppen a közösségének építése.
2024. 05. 15. 00:01
Megosztás:

Csökkent a közvetlen külföldi befektetések értéke Romániában

Romániában 5,46 százalékkal csökkent a közvetlen külföldi befektetések értéke az idei első negyedévben éves összevetésben - közölte a Román Nemzeti Bank (BNR) kedden.
2024. 05. 14. 23:30
Megosztás:

Új CEO, Vécsey Balázs a Siemens Mobility Kft. élén

Tapasztalt vezető a közlekedés átalakításáért és fenntarthatóságáért. A Siemens Mobility több mint 135 éve megbízható partner Magyarországon.
2024. 05. 14. 23:00
Megosztás: