Kell az ügyfél a bankoknak – tovább tart a lakáshitelek kamatversenye

Folyósított összegben már csúcsközelben van a lakáshitelezés, a szerződések számában viszont még komoly az elmaradásunk. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint épp ezért zajlik továbbra is komoly kamatverseny a bankok között az ügyfelekért.

Kell az ügyfél a bankoknak – tovább tart a lakáshitelek kamatversenye

Kezd visszaállni a világ rendje: 2024. márciusában és áprilisában már ismét az összes folyósított hitel több mint 50 százalékát tették ki a lakáshitelek. Ilyen magas arányra utoljára 2022. tavaszán volt példa.

Az év első négy hónapjában folyósított 386,2 milliárd forint másfélszerese annak a 154,3 milliárdnak, amit 2023-ban rendkívül magas kamatok mellett hajlandóak voltak lakáshitelként az év első harmadában felvenni az ügyfelek. Ugyanakkor ez az összeg nem jelent abszolút négyhavi csúcsot - 2022-ben ugyanis a statisztikákat nagyban megdobta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld otthon hitele, ami maximum 2,5 százalékon volt elérhető és április végéig a kihelyezett összeget 500 milliárd forint közelébe repítette - emlékeztetett Gergely Péter.

Ami a piaci kamatozású hiteleket illeti, a BiztosDöntés.hu szakértője szerint optimizmusra ad okot, hogy az év első négy hónapjában az ügyfelek által felvett 280,3 milliárd forint, lényegében megegyezik az eddigi csúcsév, 2021. hasonló adatával.

Ám a szakértő egyben óv attól is, hogy túlzott elbizakodottsággal tekintsünk az adatokra. A statisztikákban - a 2023-as földbeállást nem számítva - 2016-ig kell visszamennünk ahhoz, hogy olyan csekély számú lakáshitel-szerződést találjunk, mint a 2024-ben. Az év első négy hónapjában 24 129 lakáshitel szerződést kötöttek az ügyfelek, miközben 2022-ben ennél több mint tízezerrel több hitelt folyósítottak a bankok. A lakáshitel-felvétel eddigi csúcshónapjában, 2021 júliusában pedig egyetlen hónap alatt 11 800 szerződésre került aláírás.

Míg azonban akkor az átlagos hitelösszeg nem érte el a 11,6 millió forintot, addig idén áprilisban az átlagos szerződéses érték a 18 millió forintot közelíti. Gergely Péter szerint az átlagos hitelösszeg megugrása jelentős részben az előretörő támogatott lakáshiteleknek, elsősorban a maximum 50 millió forintos értékben igénybe vehető CSOK Plusznak köszönhető. Áprilisban az ügyfeleknek folyósított hitelösszeg 30 százaléka támogatott hitel volt.

A BiztosDöntés.hu szakembere szerint a bankok továbbra is érdekeltek abban, hogy a felívelő lakáshitelezési dinamikát fenntartsák, tovább erősítsék. Ez lehet a magyarázata Gergely Péter szerint annak, hogy annak ellenére hogy április közepén a lakáshitelek referenciakamataként használt bankközi kamatok 7 százalék fölé emelkedtek, a pénzintézetek áprilisban tovább csökkentették piaci lakáshiteleik kamatát. A hónapban az ügyfeleknek folyósított, 10 évre fix törlesztést kínáló kölcsönök teljes hiteldíj mutatója (thm) a márciusinál 9 bázisponttal 6,46 százalékra csökkent, a végig fix hitelek esetében pedig 11 bázispontos csökkenés után 6,82 százalékos thm alakult ki. Gergely Péter szerint mindez azt jelzi, hogy a pénzintézetek továbbra is kitartanak az önkéntesen vállalt 7,3 százalékos thm-plafon mellett – valamennyi hazai bank ma is a thm-plafon alatti szinten kínálja lakáshitelét.

A BiztosDöntés.hu adatai szerint ma a havi nettó 417 000 forintos átlagkereset mellett jelenleg 4 bank – Gránit, MBH, Raiffeisen, Erste - is 7 százalék alatti thm mellett hajlandó 20 millió forintos kölcsönt adni az ügyfeleknek. Ha pedig a családi nettó jövedelme eléri a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kimutatott nettó átlagbér másfélszeresét, 625 000 forintot, a 7 százalék alatti thm-et kínáló bankok köre a MagNet Bankkal egészül ki. A ma legkedvezőbb ajánlatot adó Gránit Bank esetében 20 milliós hitel 6,48 százalékos thm mellett érhető el, ez havi 10 000 forinttal alacsonyabb, 146 400 forintos törlesztőrészletet jelent, mint amit a 7,3 százalékos thm-plafon mellett folyósított hitelek jelentenének, és a futamidő egészében visszafizetendő összeg akár 2 millió forinttal kisebb lehet.

Alacsony forgalomban emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,35 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel 69 711,91 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 17. 19:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 06. 17. 18:30
Megosztás:

A régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét

A sikeres technológia- és fajtaváltást követően a régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét - mondták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdai rendezvényén Budapesten a termelői érdekképviseletek vezetői.
2024. 06. 17. 18:00
Megosztás:

Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 17:30
Megosztás:

Átadták az iskolakertet Tótkomlóson

Az iskolakertprogram fontosságát mutatja, hogy az idén meghirdetett ötödik ütemre is kétszáznál több oktatási intézmény jelentkezett - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Tótkomlóson, ahol hivatalosan is átadták az iskolakertet.
2024. 06. 17. 17:00
Megosztás:

Az EU pályázatot írt ki uniós hírek határokon átnyúló terjesztésére

Az Európai Bizottság két pályázatot írt ki, amelyek keretében 9,5 millió eurót ítél oda uniós médiaorgánumoknak digitális formátumú hírek vagy innovatív formátumú hanganyagok gyártására és terjesztésére - közölte a brüsszeli testület hétfőn.
2024. 06. 17. 16:30
Megosztás:

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás - közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 16:00
Megosztás:

Létrejött az egyik legnagyobb alkotóműhely a magyar IT piacon

Az Adevinta Classified Media Hungary Kft. ingatlan.com Zrt. által történt, tavaly októberben bejelentett felvásárlása után United Platforms (UP) néven a tulajdonosok idén júniusban egy munkáltatói ernyőmárkát hoztak létre. Az ernyőmárka magában foglalja az ingatlan.com Zrt. márkái, az ingatlan.com, a money.hu és Az Év Irodája mellett a Használtautó.hu-t, Autonavigátor.hu-t, valamint az ED Grouphoz tartozó Jófogást és Vaterát is.
2024. 06. 17. 15:30
Megosztás:

A bankok is drukkolnak a labdarúgó válogatott sikeréért

Nagyon megdobná a magyar labdarúgó válogatott németországi sikere az áruhitelezést – épp ezért a kereskedők és a bankok is szurkolnak azért, hogy a magyar válogatott kiköszörülje a svájci bicska okozta csorbát Németország ellen – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője a sorsdöntő mérkőzés előtt.
2024. 06. 17. 15:00
Megosztás:

Brutális, közel 20%-os emelkedés várható az építőipari árakban

Az építőipar 1-2 éve megtorpanó fázisban van, az idei év második felére azonban szakemberek az iparág fellendülését jósolják, ami nem csak egy közel húsz százalékos emelkedést jelenthet az árakban, de jó eséllyel szakemberhiánnyal is szembe kell néznie az építtetőknek. A Budapest környéki agglomerációban már most nehéz ár-érték arányban megfelelő ingatlanhoz jutni, hamarosan azonban szinte lehetetlen lesz.
2024. 06. 17. 14:30
Megosztás:

Az EU elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályt

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet, a jogszabály intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 06. 17. 14:00
Megosztás:

Komplex fejlesztés zárult Salgótarjánban

A salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt. 206 millió forintos beruházással bővítette termelőkapacitását, és korszerűsítésekkel csökkentette az energiaköltségeket - tájékoztatta az MTI-t a cég hétfőn.
2024. 06. 17. 13:30
Megosztás:

Kissé javultak Svájc GDP-előrejelzései

A svájci gazdaság az idei évben 1,2 százalékkal bővülhet - áll a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) hétfőn közzétett előrejelzésében. Az előző, márciusban közzétett prognózisban még 1,1 százalékos svájci GDP-növekedés szerepelt 2024-re.
2024. 06. 17. 13:00
Megosztás:

A budapesti bérleti díjak a középmezőnyben járnak

Tavaly 17 százalékkal emelkedett a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja 2022-höz képest, ezzel a magyar főváros az európai uniós fővárosok között a középmezőnyben van közvetlenül Madrid és Zágráb után - ismertette az MTI-vel a Duna House az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány részleteit hétfőn.
2024. 06. 17. 12:30
Megosztás:

Oroszországban felgyorsult az éves infláció májusban

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az áprilisi 7,8 százalék után májusban 8,3 százalék volt az éves infláció Oroszországban.
2024. 06. 17. 12:00
Megosztás:

Néprajzi kiállítás nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Takarékos módi címmel nyílik néprajzi kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).
2024. 06. 17. 11:30
Megosztás:

A gazdaságot is felpörgethetik a nyári sportesemények?

Az idei nyár különösen sok izgalmat tartogat a sportkedvelőknek, hiszen nem csak a Németországban rendezett labdarúgó-Európa-bajnokságon, de a párizsi olimpián is szurkolhatnak a magyar sportolóknak. Bár hazánk nem szervezője egyik sporteseménynek sem, a rendezvények így is kimutatható hatást gyakorolnak a gazdaság különböző területeire. Az MBH Elemzési Centrum szakértői megvizsgálták, pontosan mely ágazatokban és milyen mértékű mozgásokra lehet számítani az Eb és az olimpia kapcsán.
2024. 06. 17. 11:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 2,01 százalékkal, 38 074 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 1,62 százalékkal süllyedt.
2024. 06. 17. 10:00
Megosztás:

Kriptovaluták már a Neon54-nél is

Az utóbbi években a kriptovaluták világa nagy fejlődésnek örvendhet. Manapság már számos területen használatosak például az online játékokban is.
2024. 06. 17. 09:49
Megosztás:

Álmodozók és befektetők paradicsoma: Eladó a történelmi Barkóczy-kastély

Lenyűgöző természeti kincsek és kiaknázatlan üzleti lehetőségek a Mátra szívében. Képzeljen el egy helyet, ahol a történelem és a természet találkozik, egy helyet, ahol a múlt meséje és a jövő lehetőségei kéz a kézben járnak. Ez a Barkóczy-kastély, amely nemcsak egy ingatlan, hanem egy életre szóló élmény és egy kivételes befektetési lehetőség.
2024. 06. 17. 09:30
Megosztás: