Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

Korábbi éltanulóból az elmúlt hónapokban a középmezőnybe esett vissza Magyarország a bankkártyás a csalásokban elszenvedett kár tekintetében. Míg a statisztikák szerint a korábbi években hazánk rendre dobogós helyen végzett a bankkártyás fizetések biztonsága tekintetében – köszönhetően például a világon először nálunk bevezetett sms-kontrollnak -, addig az elmúlt hónapokban romlott a helyzet. 

8 milliárd forint a kár

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt év során elkövetett bankkártyás visszaélések száma meghaladta a 182 ezret, a csalások során több, mint 8 milliárd forintot szereztek meg a bankkártyacsalók. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint egyetlen év alatt ötödével nőtt a sikeres visszaélések száma, ám ennél is aggasztóbb hogy a kárérték lényegében megduplázódott. Bár az egy visszaélésre jutó kárösszeg továbbra is eltörpül az átutalásos károk esetében egy visszaélésre jutó 1,5 millió forinthoz képest, a szakértő szerint figyelmeztető, hogy a tavalyi év második felében egy-egy sikeres bankkártyás csalás esetén már több mint ötvenezer forinttal rövidítették meg csalók az ügyfeleket. Ez az érték 2021-ben még csak 20 ezer forint volt. 

Leáldozott a zsebtolvajoknak

A bankkártyás csalások több mint háromnegyedét az interneten megszerzett bankkártya adatok felhasználásával indítják a csalók. Gergely Péter szerint lényegében eltűnt a bankkártyák vagy azok adatainak fizikai módon megszerző bűnözői kör, hiszen az interneten való adatszerzésért nem kell készpénzkiadó ATM-automatákat vagy kártyaelfogadó terminálokat manipulálni, pénztárcákat megszerezni, ahol sokkal nagyobb a lebukás veszélye.  

Óvatosan a keleti webshopokkal

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint sajnálatosan az internetes vásárlási szokásaink tehetők leginkább felelőssé azért, hogy a bankkártyás visszaélésekben ez a növekedés bekövetkezett. Gergely Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarok is előszeretettel vásárolnak már olyan jellemzően távol keleti webáruházakból, amelyek rendkívül olcsó áraikkal könnyen elnyerik az ügyfelek bizalmát. A gondot a szakértő szerint az jelenti, hogy ezeknél a nem európai webáruházaknál nem kötelező alkalmazni a fő biztonsági elemet, a kétfaktoros ügyfél-hitelesítést. 

A kontinensünkön belül ennek a megoldásnak köszönhetően bankkártya adataink megadása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az online térben fizetési tranzakciót indítsunk, ahhoz valamilyen egyéb módon további engedélyt kell adnunk a tranzakció külön egyedi jóváhagyásával. Az elmúlt években az online csalások visszaesését maximális mértékben segítette ez a kétfaktoros ügyfél-hitelesítés, ám a netes fizetési szokások változásával, azzal, hogy az internet segítségével bárhol fizethetünk, ez sokkal kevésbé véd bennünket. 

Ne mentsük el a kártyaadatokat!

Fontos arra is felhívni a figyelmet - folytatta a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, hogy a túlzott kényelmünk is okozhatja a vesztünket. Sajnálatos módon az ügyfelek egyre nagyobb arányban adják meg bankkártya adataikat egy-egy webshopnak azért, hogy a következő vásárlás esetén ne kelljen bíbelődniük a bankkártya adatok bevitelével. A problémát a szakértő szerint az jelenti, hogy ebben az esetben ezeket a szenzitív adatokat egy ismeretlen webshopra, vagy annak a bankkártyás tranzakciókat felügyelő szolgáltatójára bízzuk. Ha az adatok őrzése nem a legszigorúbb szabvánnyal történik, akkor a bankkártya adatok feltörhetőek lehetnek. A csalók pedig előszeretettel támadják ezeket az adatbázisokat azért, hogy onnan adatokat szerezzenek.

A figyelmetlenségnek, kényelmünknek komoly ára van: a bankkártyás visszaélések esetében dinamikusan növekszik az az érték, amelyet végül is mi, a számlatulajdonosok vagyunk kénytelenek kifizetni. Míg korábban a kártyás visszaélések elenyésző hányadát, 8-10 százalékát kellett, hogy az ügyfelek fizessék, az elmúlt év végén ez az arány már a 70 százalékot is meghaladta.

Gergely Péter szerint nagyon fontos épp ezért, hogy lehetőség szerint ne mentsük el a bankkártya adatainkat külföldi webáruházak honlapjain, nem európai webáruházak esetén pedig használjunk olyan fizetési módot, amely azt garantálja hogy a fizetéshez kiadott adatainkat nem lehet felhasználni.

Van megoldás a biztonságos netes fizetésre

A hazai bankok jó része kínál az ügyfeleinek virtuális bankkártyát, ami csak az online térben használható. Ezekre a vásárlás előtt vezethetjük át azt az összeget, amelyet el akarunk költeni a webshopokban, így biztosítva azt, hogy a csalók a bankkártya megszerzett adataival sem tudnak hozzáférni a számlánkon tartott további pénzünkhöz. 

A BiztosDöntés.hu szakértője emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy itthon a CIB és a Revolut pedig már olyan egyszer használatos bankkártyákat is kínál, ahol minden egyes bankkártya tranzakcióhoz egyszer használatos virtuális kártyát igényelhetünk. Ebben az esetben már annak a veszélye sem áll fenn, hogy a webes kártya adatait a későbbiekben felhasználva csalók hozzáférjenek a virtuális kártyához tartozó pénzösszeghez is.

De ugyanígy védhet az Erste Bank és az OTP Bank külön internetkártya megoldása - itt az egyedi kártyalimit, illetve az elkülönített egyenleg segíthet. Több banknál az ügyfél ingyen lezárva tarthatja a kártyáját két kártyahasználat között (blokkolás), amivel mindenféle csalás próbálkozást eleve kivéd. Ilyen megoldást a Gránit, Erste, K&H, MBH, Raiffeisen és UniCredit bankok kínálnak. Végül létezik egy földrajzi korlátozási lehetőség, illetve külön internetes tranzakciók tiltásának lehetősége is a CIB, OTP és Revolut bankoknál.

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 19. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 12. 20:00
Megosztás:

Első osztályú kényelem az autóban!

Sokat beszélünk az autók biztonságosságáról, töréstesztjéről, gyorsulásáról, műszaki jellemzőiről, a gumikról, a karbantartási költségekről – valamivel kevesebb szó esik azonban a kényelmi funkciókról. Pedig aligha lenne lényegtelen szempont, egyrészt a sofőr, másrészt az utasok számára. Családosok esetén különösen, gyerek mellett, hosszú távú utazások során már-már kardinális kérdést jelent mindez. A kényelem egyik fő támogatója az üléshuzat, de számos egyéb hasznos kiegészítőt is tehetünk a kocsiba.
2024. 05. 12. 19:00
Megosztás:

Több száz kiállító várja a vendégeket a Szegedi Borfesztiválon

Több száz kiállító, köztük 160 borász várja a vendégeket a csütörtökön kezdődő Szegedi Borfesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléje idén tizenegy napig tart majd - tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t.
2024. 05. 12. 18:00
Megosztás:

Érezd magad a Szaharán Európában, egy japán bőrébe bújva!

Alighanem sokak fejében megfordult már az ötlet, vagy épp a bakancslisták közkedvelt eleme a Szaharán való quadozás. Nos, a 21. században ez nem is olyan drasztikus gondolat. Persze innen Magyarországról nem könnyű minden nap a Szaharába menni, de szerencsére nem is kell, hiszen otthon a kertben, az utcában vagy az erre kijelölt pályákon is átélhetjük a felejthetetlen quadozási élményt! És hogy jönnek ide a japánok? Nos, a legmegbízhatóbb, legminőségibb járműveket – részben – e téren is ők gyártják. Na és persze a németek – de az olaszok stílusa és szenvedélye nélkül se lenne teljes a kép.
2024. 05. 12. 17:00
Megosztás:

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Avasi Borangolást Miskolcon

Idén immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol május 16. és 19. között nyolcvan helyszínen hatvankét borászat várja az érdeklődőket - közölték az MTI-vel a szervezők.
2024. 05. 12. 16:00
Megosztás:

Jó befektetés egy trambulin?

Most őszintén, ki ne szeretne ugrálni egyet egy trambulinon, nem igaz? Már ebből is látszik, hogy befektetési szempontból nem nyúlhatunk mellé, ha vásárolunk egyet. De mégis milyet érdemes beszerezni? Lássuk!
2024. 05. 12. 15:29
Megosztás:

Babaváró: ketyeg az óra az átmeneti időszaknál, meg is ugrott a szerződések száma

Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma, amit az általános hitelpiaci fellendülés mellett az is magyarázhat, hogy az év végével lejár a 30 év feletti igénylőknek fenntartott átmeneti időszak. A megemelt maximális hitelösszeg adta lehetőséget pedig láthatóan kihasználják az adósok.
2024. 05. 12. 14:00
Megosztás:

A hosszú távú kedvezményes lakásáfa hozhatna kiszámíthatóságot a lakásfejlesztésben

TLE-interjú - Az ingatlanfejlesztők üdvözlik, hogy a kormány két évvel meghosszabbította a kedvezményes lakásáfát, ám igazán annak örülnének, ha ez még hosszabb távra, leginkább örökre szólna – jelentette ki az igylakunk.hu-nak Kiss Gábor a Metrodom ügyvezetője, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke.
2024. 05. 12. 13:00
Megosztás:

Magyar infláció: Nem kellett májusig várni, hogy újból emelkedést lássunk

Ma tette közzé a KSH az áprilisi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év negyedik hónapjában a fogyasztói árak 0,7 százalékkal nőttek egy hónap alatt. Az éves inflációs ráta így enyhén emelkedett: 3,7 százalékra a februári-márciusi 3,6 százalékról. Ezzel együtt kedvező, hogy tovább lassult a maginfláció: 4,1 százalékos éves szinten állt áprilisban.
2024. 05. 12. 12:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1199,71 ponttal, 1,76 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 69 201,95 ponton, új történelmi csúcson zárt.
2024. 05. 12. 11:00
Megosztás:

Nem használják ki a fenntartható működésben rejlő üzleti lehetőségeket az európai cégek

A cégek többsége még nincs tisztában azzal, hogy a fenntartható működés miként járul hozzá az üzleti sikerhez – állapítja meg az EY friss, 15 európai ország 200 vállalatvezetőjének részvételével készült kutatása. Magyarországon idén január óta törvény kötelez számos hazai szervezetet arra, hogy zöldebbé váljanak.
2024. 05. 12. 09:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött a Pensum Group és a Livita-Dorta munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódó projektmenedzsmentről

Együttműködési megállapodást kötött a munkaerő-kölcsönzés terén Magyarországon meghatározó pozíciójú Pensum Group és a Livita-Dorta. A megállapodás keretében a társaságok együttműködnek harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésével kapcsolatos projektmenedzsment és munkavállalóknak nyújtott szolgáltatások területén.
2024. 05. 12. 08:00
Megosztás:

Lemondott a Pénztárszövetség elnöke

Lemondott posztjáról Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke, utódjáról a szervezet május 14-i közgyűlésén születik majd döntés.
2024. 05. 12. 07:00
Megosztás:

Időben el kell kezdeni a felkészülést a bérszakadék megszüntetésére

A bérek átláthatóságára és a nemek közötti bérkülönbség kiküszöbölésére 2023 márciusában született az az európai uniós szabályozás, melynek a nemzeti jogrendbe történő átültetését 2026 júniusára tűzte ki a jogalkotó. 2027 júniusában pedig már a 150 főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknak is jelentést kell közzé tenniük arról, hogy hol tartanak a nemek közötti bérszakadék megszüntetésében.
2024. 05. 12. 06:00
Megosztás:

Nem várt területeken is pezsgő lakáspiacra bukkanhatunk

Az Eurostat közelmúltban publikált lakáspiaci forgalmi kimutatása alapján a vizsgált uniós országok legpezsgőbb lakáspiacaként aposztrofálható a magyar. A statisztika módszereivel egy-egy országon belül is meghatározhatóak a piac tartósan aktív vagy csendesebb régiói.
2024. 05. 12. 05:05
Megosztás:

Új sorsjegy érkezik: Biliárd és Darts sorsjegyek

A népszerű kocsmasportok és a játékszalonok atmoszférája elevenedik meg a Szerencsejáték Zrt. legújabb, háromtagú sorsjegycsaládjának egyes darabjain. Az 1500 forintért elérhető testvérpár, a Biliárd és Darts sorsjegyekkel 75 millió forintot, míg a nagytestvérüknek számító, prémium árkategóriát képviselő Szalon kaparóssal akár 150 milliót is nyerhetnek a legszerencsésebbek.
2024. 05. 12. 04:00
Megosztás:

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél, a többi banknál is ez lesz hamarosan

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak. Szeptembertől minden magyarországi banknak meg kell ezt tenni, de az ügyfeleknek érdemes maguktól is beállítani átutalási limitet - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024. 05. 12. 03:00
Megosztás:

Váratlan pénz és szerencse jön! Heti pénzhoroszkóp Neked!

Fedezd fel, hogy a csillagok hogyan befolyásolják a pénzügyeidet és szerencsédet ezen a héten! Egyedi és izgalmas pénzügyi horoszkópunkkal megtudhatod, melyik nap a legjobb a lottózásra, milyen szerencsés számokra érdemes figyelned, és milyen váratlan találkozások vagy üzleti lehetőségek várnak rád. Ne hagyd ki a szerencsés állataidat sem, amik még tovább fokozhatják a jólétet! Horoszkóp a jövő hétre: 2024. május 13-19-ig.
2024. 05. 12. 02:00
Megosztás:

Ezt tedd a nadrágod bal zsebébe, és sok pénzhez fogsz jutni!

Kedves olvasó, tarts velünk egy varázslatos utazásra, amelyben felfedezzük, milyen egyszerűen hívhatod magadhoz a bőséget.
2024. 05. 12. 01:00
Megosztás:

Az AI érmék megállíthatatlanok, a WienerAI a legnagyobb nyertesek között szerepel

A kriptokereskedők mostanában nem tudnak betelni az AI érmékkel. Több, a mesterséges intelligenciára összpontosító token is keményen emelkedett a héten, méghozzá olyan árfolyam mozgásokkal, amelyekre sok befektető felfigyelt már. Az indexelési protokolloktól kezdve az AI-alapú mém érmékig ezek a projektek egyértelműen elnyerik a befektetők tetszését.
2024. 05. 12. 00:01
Megosztás: