Egy éve 20 százalékkal drágább lakást tudtunk venni. Miért?

A lakáshitelek kamata gyorsuló ütemben nőtt az elmúlt hónapokban. Emiatt egyre kisebb összegű hitelre leszünk jogosultak, hiszen a fizetésünk egyre kevesebb kölcsön törlesztőrészletét bírja el. Mindezek miatt 20 százalékkal – vagyis az ötödével – drágább lakást tudtunk vásárolni egy évvel ezelőtt, mint most.

Egy éve 20 százalékkal drágább lakást tudtunk venni. Miért?

A magas infláció – 2022. márciusában 8,5 százalék volt az éves áremelkedés – miatt a jegybank kamatemelési ciklust indított 2021 nyarán. Ez begyűrűzött a hitelpiacra is. Az új lakáshitelek kamata a tavalyi év második felétől folyamatosan emelkedik. A legnépszerűbb lakáshiteleknél a THM mutató egy év alatt a duplájára nőtt. Ez természetesen azt eredményezi, hogy ugyanakkora hitelösszegre jóval nagyobb törlesztőrészletet kell fizetnünk. Illetve a fizetésünk jóval kisebb hitelösszeg felvételére lesz elegendő.

Egy éve 33 százalékkal több lakáshitelt kaptunk volna

A kamatemelkedés bizony egyre jobban érezteti hatását a hitelpiacon, és előbb utóbb a lakáspiacot is befolyásolni fogja. A lakáshitelek drágulása ugyanis már érdemben befolyásolja azon vevők helyzetét, akiknek kölcsönre is szükségük van a vásárláshoz.

Mennyi 20 éves futamidejű lakáshitelre elég nettó 400 ezer Ft jövedelem?

Nettó 400 ezer forint jövedelemmel az igényelhető hitelösszeg 5,6-9,2 millió forinttal csökkent egy év alatt.

A jelenleg legnépszerűbb egy évtizeden át fix kamatozású új lakáshitel kamata 2,94 százalékról 6,39 százalékra emelkedett az elmúlt évben. (Ráadásul ezek az elérhető legkedvezőbb ajánlatok.) A kamatemelkedés miatt 400 ezer forint fizetéssel jelenleg csak 27 millió forint kölcsönt tudnánk felvenni, tavaly májusban 36,2 millió forintra lett volna elég ez a jövedelem. Vagyis 33 százalékkal csökkent az elérhető hitelösszeg nagysága.

Ez természetesen hatással van a megvásárolható ingatlanok körére is: jelenleg 20 százalékkal olcsóbb ingatlant tudunk megvenni, mint egy éve.

Hogyan befolyásolja a megvásárolható lakás paramétereit az emelkedő kamatszint?

400 ezer forint jövedelemmel a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű kölcsönből legfeljebb 27 millió forint hitelt tudnánk igényelni, egy évvel ezelőtt még 36,2 millió forint kölcsönre lettünk volna jogosultak. (Azt feltételezve, hogy jövedelmünk feléig elmehet a törlesztőrészlet nagysága.)

Ha abból indulunk ki, hogy 15,5 millió saját megtakarításunk van, akkor jelenleg egy 42,5 millió forint értékű lakást tudnánk megvásárolni, egy évvel ezelőtt még 51,7 millió forintért is tudtunk volna ingatlant venni. (Természetesen az önerő pontos összege befolyásolja a ténylegesen megvásárolható ingatlan értékét.) Ezek alapján 20 százalékkal drágább ingatlant tudtunk megvásárolni egy évvel ezelőtt csak azért, mert a lakáshitelek olcsóbbak voltak.

Duplájára nőttek a hitelkamatok egy év alatt?

A legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban: valamennyi bank ajánlata jóval drágább lett. A változást a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatnák be: egy 400 ezer forint havi jövedelemmel rendelkező igénylő 20 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelének THM értéke az alábbiak szerint alakult az elmúlt egy évben a bankoknál

Hogyan alakult a lakáshitelek THM értéke az elmúlt egy évben?

Egy év alatt közel duplájára nőtt a bankoknál az átlagos THM érték. (2021. májusában a banki ajánlatok átlagos THM értéke 3,97 százalék volt, jelenleg viszont már 7,35 százalék ugyanez az adat.) A drágulás egyelőre nem lassul: az elmúlt hónapban 0,68 százalékponttal emelkedett a teljes hiteldíj mutató értéke. A példában szereplő 20 millió forint összegű kölcsönre havi 30 ezer forinttal kell többet fizetni 20 éven keresztül csak azért, mert egy évvel később igényeltük a kölcsönt.

Sajnos a piaci környezet nem változott az elmúlt időszakban: az infláció továbbra is magas. Emiatt a hitelkamatok további emelkedésére lehet számítani. Így a hitelfelvétel előtt állóknak érdemes sietni, megelőzve a kölcsönök további drágulását.

Más tényezők is befolyásolják a lakáshitel összeg

Természetesen nem csak a kamat befolyásolja azt, hogy mekkora hitelre leszünk jogosultak, milyen lakást tudunk megvenni. Az alábbi tényezők még lényegesek lehetnek:

Hogyan alakult a jövedelmünk az elmúlt évben? A bevállalható törlesztőrészlet a jövedelmünk nagyságától is függ, ha emelkedett a fizetésünk, akkor nagyobb kölcsönösszegre lehetünk jogosultak. Az elmúlt évben 14,5 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek – KSH februári adatai szerint – , akik tehát kaptak béremelést azoknál az valamelyest kompenzálhatja a hitelek drágulását.

Az ingatlanárak is emelkedtek az elmúlt évben. A Duna House által közzétett adatok alapján 2022. első negyedévében 9,6 százalékkal drágábbak a pesti lakások négyzetméterára, mint egy évvel korábban. Ez viszont még rosszabb helyzetbe hozza a lakásvásárlókat. Többet kell fizetnünk ugyanazért a lakásért.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen.

A súlyosbodó válságok három éve magasan tartják az éhezők számát - figyelmeztet az ENSZ

Közel hétszázharminchárommillió ember éhezett 2023-ban: globálisan minden tizenegyedik, illetve Afrikában minden ötödik ember – olvasható az öt ENSZ szakosított szerv által jegyzett „Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete” című globális jelentésben.
2024. 07. 27. 11:00
Megosztás:

Tízezreket költünk dísznövényekre, de a biztosításukra nem fordítunk kellő figyelmet

A hazai otthonok döntő többsége, 82 százaléka rendelkezik kerttel, terasszal vagy erkéllyel. Évente átlagosan több mint huszonkétezer forintot költünk a dísznövényekre, a meglévők pótlása pedig közel hatvanezer forintba kerülne – derül ki egy friss országos kutatásból. Az idén márciusban első alkalommal meghirdetett lakásbiztosítási kampány enyhítette az alulbiztosítottságot, a Groupama Biztosító tapasztalatai szerint azonban a növények, kerti bútorok biztosítására még mindig nem fordítunk kellő figyelmet, holott egy váratlanul lecsapó vihar, jégeső ezekben is komoly pusztítást végezhet.
2024. 07. 27. 10:00
Megosztás:

A Keppel MET Renewables naperőműprojekteket vásárol Észak-Olaszországban

A svájci központú, megújuló energetikai eszközökkel foglalkozó Keppel MET Renewables (KMR) tovább erősíti elköteleződését a napenergia-projektek mellett. A MET Csoport és a szingapúri Keppel Infrastructure vegyesvállalata lezárta két fotovoltaikus projekt 100 százalékos részesedésének megvásárlását Észak-Olaszországban, Piemont és Lombardia régiókban.
2024. 07. 27. 09:40
Megosztás:

A Chainlink és a Shiba Inu forgalma csökken, de az új Raboo mém érme továbbra is emelkedik!

A kriptovaluta piac továbbra is ingadozik, és a már megalapozott szereplők, mint a Chainlink és a Shiba Inu, a szélviharban vannak. Kereskedési volumenük csökkenése éles ellentétben áll a Raboo, egy új mém érme növekvő lendületével, amely jelentős figyelmet kelt.
2024. 07. 27. 08:52
Megosztás:

Csökkent júniusban az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban

A várt növekedés helyett csökkent az új egylakásos családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júniusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdai jelentése alapján.
2024. 07. 27. 08:00
Megosztás:

Javult az amerikai gazdaság teljesítménye júliusban

Javult, több mint két éves csúcsot ért el az amerikai gazdaság BMI-teljesítménymutatója júliusban az S&P Global Market Intelligence felmérésének előzetes adatai alapján. A javulás azonban kizárólag a szolgáltatóipari szektornak volt köszönhető, mert a feldolgozóipar teljesítménye csökkenésbe váltott.
2024. 07. 27. 07:00
Megosztás:

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium - jelentette be Nagy István tárcavezető a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.
2024. 07. 27. 06:00
Megosztás:

Kevesebb cég tervez áremelést

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) felmérése szerint a vállalkozások 61 százaléka tervezi, hogy emeli belföldi értékesítési árait a következő fél évben. Ez az utóbbi három év stabilan 70 százalék feletti adataihoz képest számottevően kisebb arány, utoljára 2021. áprilisában tapasztaltak hasonló szintet - ismerteti az MKIK GVI az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2024. 07. 27. 05:00
Megosztás:

Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá

Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megkezdik a Szeged és Temesvár közötti vasútvonal építésének előkészületeit, valamint 2027-ig újabb határátkelőhelyet létesítenek - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 27. 04:00
Megosztás:

Lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának növekedése júliusban

A várt mérsékelt gyorsulás helyett lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának növekedése júliusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének szerdán ismertetett előzetes értékeiből.
2024. 07. 27. 03:00
Megosztás:

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

A 3 legjobb altcoin, amelyek 100x-os növekedésre készülnek az Ethereum ETF és a Solana ETF bevezetésével

A kriptovaluta-befektetők mindig keresik a következő nagy lehetőséget. Az Ethereum ETF bevezetésével és a közelgő Solana ETF bevezetéssel a piac tele van spekulációkkal és izgalommal.
2024. 07. 26. 19:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás: