Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

Az egyetem rektora nyitó gondolataiban az NKE küldetését ismertetve kiemelte: az intézmény a biztos jövő egyeteme, „a mi küldetésünk az, hogy biztos jövőt nyújtsunk mindenki számára, aki hozzánk jelentkezik”. Deli Gergely hozzátette: a Rendészettudományi (RTK) és a Hadtudományi Karok (HHK) hallagatói „életre szóló hivatást és feladatot kapnak, és ehhez hozzájárul az a kiszámítható karrierpálya is, amely az egyetemre történő belépéskor megkezdődik, hiszen szolgálati jogviszonyuk lesz és illetményt kapnak”. A rektor hangsúlyozta, az egyetemi polgárok nemcsak a hivatásos, hanem a civil karokon is megszerzik a munkaerőpiacion történő sikeres elhelyezkedéshez szükséges szakmai gyakorlati ismereteket az egyetem által biztosított gyakornoki helyeken. 

A várható pályakezdő bruttó átlagbérek alapján állította sorrendbe a szakokat az UNIside internetes portál, amelynek 15-ös listáján az NKE több képzése is szerepel. A legjobban fizető szakok közül négy az államtudományi képzési területről került ki, amely területen egyedüliként az NKE hirdet képzést. A lista első helyére az NKE HHK-n meghirdetett katonai vezetői alapszakon végzettek kerültek 650 ezer forintos bruttó jövedelemmel. A harmadik helyen szerepel a katonai logisztika 564 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelemmel, amely képzésére szintén csak az NKE HHK-n van lehetőség jelentkezni. A lista nyolcadik és kilencedik helyeit az NKE RTK két szakja foglalja el. A rendészeti igazgatási szak diplomásainak havi bruttó átlagjövedelme 482 ezer forint, míg a bűnügyi igazgatási alapszakok végzettek átlagosan bruttó 478 ezer forintot keresnek havonta.

Ennek kapcsán Deli Gergely rávilágított, az NKE az egyetemek élvonalába tartozik, tudományos pozícióját tekintve pedig egyedülálló lehetőségekkel rendelkezik, ugyanis „nincs még egy olyan hazai magyar egyetem, amelynek társadalomtudományok területén saját kutatóközpontja lenne”.

Az NKE nemzetközi rektorhelyettese az intézmény egyik legfontosabb stratégiai célkitűzését, a nemzetköziesítést ismertette. Koller Boglárka kifejtette: az egyetem fennállásának tíz éve során jelentős lépéseket tett e téren, amelynek eredményeképpen mind az európai uniós, mind az unión kívüli kapcsolati rendszerei jelentősen bővültek. Az egyetem angol nyelvű képzései mellett számos angol nyelvű kurzuson is részt vehetnek az NKE-re felvételt nyertek. Akik angol nyelven tanulnak, „versenyképességi pluszt kapnak”, ezért az egyetem hosszú távú célkitűzése, hogy még több angol nyelvű szakot biztosítson a hallgatók számára.

Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) képzéseit Tischler Zoltán, az ÁNTK Oktatásszervezési Osztályának vezetője mutatta be. Elmondta, hogy a kar hallgatói széles körű, a 21. század  társadalmi, gazdasági kihívásainak megfelelő tudásanyagot kapnak, amelynek birtokában a központi közigazgatás számos területén el tudnak helyezkedi. A felvételi előtt állóknak Tischler Zoltán azt tanácsolta, hogy minden, érdeklődésükre számot tartó képzési lehetőséget jelöljenek meg.

A Víztudományi Kar képzéseivel kapcsolatban Bíró Tibor dékán arról beszélt, hogy a vízügyi infrastruktúrák tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez képeznek szakembereket. A VTK-ra jelentkezők bajai lakhatása biztosított, a campus területén található kollégium ugyanis ingyenes lakhatást kínál valamennyi hallgatónak a teljes képzési idő során. Bíró Tibor kitért a karon elérhető vízügyi ösztöndíjra is, amelyre a nappali munkarendű építőmérnöki alapképzésben részt vevő elsőéves, közszolgálati ösztöndíjas, aktív státuszú hallgatók pályázhatnak. A dékán kiemelte: VTK-s diplomával a vízügyi szolgálat és a víziközmű ágazaton kívül a versenyszférában is el lehet helyezkedni. A vízügyi diplomával rendelkező szakemberek kezdő fizetése mintegy bruttó 600 ezer forint – szögezte le.

A honvéd tisztjelölti jogviszonyról és a felvételi követelményrendszerről Szászi Gábor ezredes beszélt. A HHK oktatási dékánhelyettese elmondta, hogy 2023-ban is a tavalyi évi felvételi eljárási rend marad érvényben, „az egyetlen minimális változás, hogy a 280 pontos minimumértéket központilag megszüntették”. 2022-ben módosult a honvédek jogállásról szóló törvény, amelynek értelmében a HHK-ra jelentkezők nem honvéd tisztjelölt jogviszonnyal, hanem szerződéses katonaként kezdik meg tanulmányaikat és ennek megfelelően már hallgatóként biztos jövedelmet kapnak.

Az RTK képzéseiről Hautzinger Zoltán r. ezredestől hallhattak az érdeklődők. Az RTK oktatási dékánhelyettese felvázolta, hogy RTK-s hallgatónak lenni egyszerre jelenti azt, hogy bizonyos rendben kell tudni élni, illetve azt is, hogy a hagyományos egyetemi élettől sincsenek távol a hallgatók, valamint hogy a karon a gyakorlati képzés az egyik legfontosabb súlypont”. A rendvédelmi pálya egyre inkább vonzó a fiatalok számára, akik a karon biztos hivatást, egyben biztos jövőt kapnak. „Aki tisztjelölti jogállásban hallgatója az RTK-nak, az mintegy nettó 300 ezer forint illetményben részesül”. Okleveleik megszerzését követően a hallgatók többnyire tiszti rendfokozattal, versenyképes jövedelemmel tudnak elhelyezkedni a rendvédelmi szerveknél – emelet ki Hautzinger Zoltán.

Érces Gergő tű. őrnagy, az RTK Katasztrófavédelmi Intézetének megbízott tanszékvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézet a 2023/2024-es tanévre újra felvételt hirdet tűzvédelmi mérnöki alapszakon. Az új tűzvédelmi mérnök képzés esetében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai támogatása mellett folyik a mérnök hallgatók képzése, hogy a legaktuálisabb tűzvédelmi szabályozókkal és hatósági gyakorlattal első kézből találkozhassanak a hallgatók. „Egy másik specialitás, hogy a képzésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási szolgáltatással vesz részt, és együttműködési megállapodás keretében valósul meg a tűzvédelmi mérnöki szakon folyó képzés mérnökoktatói közreműködéssel és laboratóriumok használatának biztosításával. Így a mérnöki tudományok tekintetében a legszélesebb spektrumon és legszínvonalasabb módon tudjuk képezni a mérnök jelölteket” – mondta.

Az NKE-n működő karok képzési kínálatának bemutatása mellett a közvetítést követők virtuális campustúra keretében bejárhatták a Ludovika Campust, a  Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campust, valamint a Víztudományi Kar bajai campusát is. A nyílt napon szó esett továbbá az NKE-n elérhető egyetemi sportéletről, a campusokon szerveződő közösségi életről, és a volt NKE-s hallgatók által a közszolgálati életpályákba is betekintést nyerhettek a felvételi előtt állók, valamint a felvételivel kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphattak a felvételi előtt állók.

Az egyetem képzéseiről bővebben a felveteli.uni-nke.hu weboldalon olvashatnak, ahol mindemelett számos hasznos információ, videó és kiadvány is várják a tájékozódni vágyókat.

A kriptó elemző 35-szörös rally-t jósolt ennek az altcoinnak 2024-re, miközben a Polygon (MATIC) elérte az 1 dolláros árat, és a Gala (GALA) is szárnyal

A Bitcoin ETF jóváhagyásának hosszú folyamata után a kriptovaluták többsége komoly menetelésbe kezdett. A Polygon (MATIC) ára hónapok óta először érte el az 1 dolláros szintet. Eközben a Gala (GALA) bullish árfolyammozgást tapasztal, az elemzők hatalmas ralit jósolnak a következő hetekben is. Egy másik fejleményként a KangaMoon (KANG), a piac egyik legjobb meme érméje, 50%-os megtérülést biztosított korai befektetőinek. Az elemzők szerint a KangaMoon-t az erős hasznossága fogja 35-szörösére röpíteni az árát 2024-ben.
2024. 03. 03. 07:00
Megosztás:

Elhasalt több fehérjepor is a vizsgálatokon

Nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék, probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 03. 06:00
Megosztás:

Már lehet jelentkezni a tavaszi Erzsébet-táborokba

Már lehet jelentkezni a tavaszi Erzsébet-táborokba: május 22. és június 14. között osztálykirándulásoknak ad otthont a Zánkai Erzsébet-tábor - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 03. 05:00
Megosztás:

Támogatja a kormány a locsolást! Az öntözés közérdek!

Teljes mértékben mentesíti a kormány a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő mezőgazdasági vízszolgáltatás díja alól az idei esztendőben is - jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán az MTI-nek küldött pénteki közlemény szerint.
2024. 03. 03. 04:00
Megosztás:

Rákapcsolt az orosz feldolgozóipar

Gyorsult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése februárban januárhoz képest.
2024. 03. 03. 03:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az EURÓ-t? Mi fog történni a forinttal és hogyan készül minderre a Magyar Nemzeti Bank?
2024. 03. 03. 02:00
Megosztás:

Kisebb adagot adnak drágábban a boltban?! Ennek vége! Lépett a kormány a boltosokkal szemben

Pénteken indult a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó kötelező tájékoztatás a boltokban - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 03. 03. 01:00
Megosztás:

A Green Bitcoin annyira kapós, hogy máris rekordot állított fel

Máris több mint 1 millió dollárt gyűjtött össze az indulás óta eltelt, rövid előértékesítési időszakban a Green Bitcoin. Az új, környezettudatos kriptovaluta kezdeményezés tokenjéért rajonganak a felhasználók.
2024. 03. 03. 00:03
Megosztás:

A költségvetésnek célratörőnek kell lennie

A költségvetésnek a gazdasági környezethez kell alkalmazkodnia, a gazdaság határozza meg a költségvetés teljesítményét - mondta a pénzügyminiszter a Károli Szabadegyetem csütörtök esti előadásán Budapesten,
2024. 03. 02. 23:00
Megosztás:

Népszerű hely Nagy-Britannia

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss negyedéves adatai szerint 2023 végéig több mint 7 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok.
2024. 03. 02. 22:00
Megosztás:

Nem született megállapodás

Megállapodás nélkül zárult csütörtökön az a találkozó, amelyen Donald Tusk lengyel kormányfő kezdeményezésére részt vettek a gazdatiltakozásokat szervező agrárszervezetek - közölték a megbeszélésről távozó gazdák.
2024. 03. 02. 21:00
Megosztás:

Hátrányba került a Huawei a szomszédban

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
2024. 03. 02. 20:00
Megosztás:

Drágul a bankolás

A Raiffeisen Bank a bankszámlavezetéshez és bankkártyákhoz kapcsolódó díjakat - a kedvezményes ajánlatokon kívül - 17,6 százalékkal emeli április 1-jével, a lakossági számlacsomagok többsége azonban továbbra is nulla forintos számlavezetési díjjal vehető igénybe - közölte a bank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 02. 19:00
Megosztás:

Szombathely zöld lámpát kapott

Elfogadta Szombathely idei költségvetését csütörtökön az önkormányzat közgyűlése; 2024-ben a tervezett bevételi és kiadási főösszeg 31 milliárd 376 millió forint, nagyságrendileg hasonló mint tavaly és az előző évben.
2024. 03. 02. 18:00
Megosztás:

Szolnok vezetése örülhet

Mintegy 32,7 milliárd forint főösszeggel elfogadta Szolnok idei költségvetését a város közgyűlése csütörtökön. Szalay Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) szerint stabil működést biztosít a városnak 2024-es büdzsé.
2024. 03. 02. 17:00
Megosztás:

Újabb rendelet módosítását fogadta el az unió

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.
2024. 03. 02. 16:00
Megosztás:

Nincs gáz az áfával a horvátoknál

A zágrábi kormány csütörtöki ülésén elfogadta az áfatörvény módosítását, amely továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolja a földgázt és a távhőszolgáltatást Horvátországban, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat, továbbá a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját is öt százalékon tartja - jelentette be Marko Primorac pénzügyminiszter.
2024. 03. 02. 15:00
Megosztás:

Szigorít az unió a szállásadókkal szemben

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendelkezéseket fogadott el, hogy egységes és szigorúbb előírásokkal átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé tegyék a rövid távú szálláskiadás szabályozását - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.
2024. 03. 02. 14:00
Megosztás:

Nagy beruházás zárult az Abraziv Kft.-nél

Közel egymilliárd forintos beruházással új csarnokot épített és gyártóeszközöket szerzett be, napelemes rendszert telepített és kutatás-fejlesztésbe is kezdett a takarmánygyár építői és technológiai szolgáltatásairól ismert Abraziv Kft. - közölték a cég ügyvezetői az MTI-vel.
2024. 03. 02. 13:00
Megosztás:

Drágább lett az élet az USA-ban

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban januárban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése alapján.
2024. 03. 02. 12:00
Megosztás: