Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

Az egyetem rektora nyitó gondolataiban az NKE küldetését ismertetve kiemelte: az intézmény a biztos jövő egyeteme, „a mi küldetésünk az, hogy biztos jövőt nyújtsunk mindenki számára, aki hozzánk jelentkezik”. Deli Gergely hozzátette: a Rendészettudományi (RTK) és a Hadtudományi Karok (HHK) hallagatói „életre szóló hivatást és feladatot kapnak, és ehhez hozzájárul az a kiszámítható karrierpálya is, amely az egyetemre történő belépéskor megkezdődik, hiszen szolgálati jogviszonyuk lesz és illetményt kapnak”. A rektor hangsúlyozta, az egyetemi polgárok nemcsak a hivatásos, hanem a civil karokon is megszerzik a munkaerőpiacion történő sikeres elhelyezkedéshez szükséges szakmai gyakorlati ismereteket az egyetem által biztosított gyakornoki helyeken. 

A várható pályakezdő bruttó átlagbérek alapján állította sorrendbe a szakokat az UNIside internetes portál, amelynek 15-ös listáján az NKE több képzése is szerepel. A legjobban fizető szakok közül négy az államtudományi képzési területről került ki, amely területen egyedüliként az NKE hirdet képzést. A lista első helyére az NKE HHK-n meghirdetett katonai vezetői alapszakon végzettek kerültek 650 ezer forintos bruttó jövedelemmel. A harmadik helyen szerepel a katonai logisztika 564 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelemmel, amely képzésére szintén csak az NKE HHK-n van lehetőség jelentkezni. A lista nyolcadik és kilencedik helyeit az NKE RTK két szakja foglalja el. A rendészeti igazgatási szak diplomásainak havi bruttó átlagjövedelme 482 ezer forint, míg a bűnügyi igazgatási alapszakok végzettek átlagosan bruttó 478 ezer forintot keresnek havonta.

Ennek kapcsán Deli Gergely rávilágított, az NKE az egyetemek élvonalába tartozik, tudományos pozícióját tekintve pedig egyedülálló lehetőségekkel rendelkezik, ugyanis „nincs még egy olyan hazai magyar egyetem, amelynek társadalomtudományok területén saját kutatóközpontja lenne”.

Az NKE nemzetközi rektorhelyettese az intézmény egyik legfontosabb stratégiai célkitűzését, a nemzetköziesítést ismertette. Koller Boglárka kifejtette: az egyetem fennállásának tíz éve során jelentős lépéseket tett e téren, amelynek eredményeképpen mind az európai uniós, mind az unión kívüli kapcsolati rendszerei jelentősen bővültek. Az egyetem angol nyelvű képzései mellett számos angol nyelvű kurzuson is részt vehetnek az NKE-re felvételt nyertek. Akik angol nyelven tanulnak, „versenyképességi pluszt kapnak”, ezért az egyetem hosszú távú célkitűzése, hogy még több angol nyelvű szakot biztosítson a hallgatók számára.

Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) képzéseit Tischler Zoltán, az ÁNTK Oktatásszervezési Osztályának vezetője mutatta be. Elmondta, hogy a kar hallgatói széles körű, a 21. század  társadalmi, gazdasági kihívásainak megfelelő tudásanyagot kapnak, amelynek birtokában a központi közigazgatás számos területén el tudnak helyezkedi. A felvételi előtt állóknak Tischler Zoltán azt tanácsolta, hogy minden, érdeklődésükre számot tartó képzési lehetőséget jelöljenek meg.

A Víztudományi Kar képzéseivel kapcsolatban Bíró Tibor dékán arról beszélt, hogy a vízügyi infrastruktúrák tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez képeznek szakembereket. A VTK-ra jelentkezők bajai lakhatása biztosított, a campus területén található kollégium ugyanis ingyenes lakhatást kínál valamennyi hallgatónak a teljes képzési idő során. Bíró Tibor kitért a karon elérhető vízügyi ösztöndíjra is, amelyre a nappali munkarendű építőmérnöki alapképzésben részt vevő elsőéves, közszolgálati ösztöndíjas, aktív státuszú hallgatók pályázhatnak. A dékán kiemelte: VTK-s diplomával a vízügyi szolgálat és a víziközmű ágazaton kívül a versenyszférában is el lehet helyezkedni. A vízügyi diplomával rendelkező szakemberek kezdő fizetése mintegy bruttó 600 ezer forint – szögezte le.

A honvéd tisztjelölti jogviszonyról és a felvételi követelményrendszerről Szászi Gábor ezredes beszélt. A HHK oktatási dékánhelyettese elmondta, hogy 2023-ban is a tavalyi évi felvételi eljárási rend marad érvényben, „az egyetlen minimális változás, hogy a 280 pontos minimumértéket központilag megszüntették”. 2022-ben módosult a honvédek jogállásról szóló törvény, amelynek értelmében a HHK-ra jelentkezők nem honvéd tisztjelölt jogviszonnyal, hanem szerződéses katonaként kezdik meg tanulmányaikat és ennek megfelelően már hallgatóként biztos jövedelmet kapnak.

Az RTK képzéseiről Hautzinger Zoltán r. ezredestől hallhattak az érdeklődők. Az RTK oktatási dékánhelyettese felvázolta, hogy RTK-s hallgatónak lenni egyszerre jelenti azt, hogy bizonyos rendben kell tudni élni, illetve azt is, hogy a hagyományos egyetemi élettől sincsenek távol a hallgatók, valamint hogy a karon a gyakorlati képzés az egyik legfontosabb súlypont”. A rendvédelmi pálya egyre inkább vonzó a fiatalok számára, akik a karon biztos hivatást, egyben biztos jövőt kapnak. „Aki tisztjelölti jogállásban hallgatója az RTK-nak, az mintegy nettó 300 ezer forint illetményben részesül”. Okleveleik megszerzését követően a hallgatók többnyire tiszti rendfokozattal, versenyképes jövedelemmel tudnak elhelyezkedni a rendvédelmi szerveknél – emelet ki Hautzinger Zoltán.

Érces Gergő tű. őrnagy, az RTK Katasztrófavédelmi Intézetének megbízott tanszékvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézet a 2023/2024-es tanévre újra felvételt hirdet tűzvédelmi mérnöki alapszakon. Az új tűzvédelmi mérnök képzés esetében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai támogatása mellett folyik a mérnök hallgatók képzése, hogy a legaktuálisabb tűzvédelmi szabályozókkal és hatósági gyakorlattal első kézből találkozhassanak a hallgatók. „Egy másik specialitás, hogy a képzésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási szolgáltatással vesz részt, és együttműködési megállapodás keretében valósul meg a tűzvédelmi mérnöki szakon folyó képzés mérnökoktatói közreműködéssel és laboratóriumok használatának biztosításával. Így a mérnöki tudományok tekintetében a legszélesebb spektrumon és legszínvonalasabb módon tudjuk képezni a mérnök jelölteket” – mondta.

Az NKE-n működő karok képzési kínálatának bemutatása mellett a közvetítést követők virtuális campustúra keretében bejárhatták a Ludovika Campust, a  Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campust, valamint a Víztudományi Kar bajai campusát is. A nyílt napon szó esett továbbá az NKE-n elérhető egyetemi sportéletről, a campusokon szerveződő közösségi életről, és a volt NKE-s hallgatók által a közszolgálati életpályákba is betekintést nyerhettek a felvételi előtt állók, valamint a felvételivel kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphattak a felvételi előtt állók.

Az egyetem képzéseiről bővebben a felveteli.uni-nke.hu weboldalon olvashatnak, ahol mindemelett számos hasznos információ, videó és kiadvány is várják a tájékozódni vágyókat.

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2023. 03. 27. 16:00
Megosztás:

Eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 15:30
Megosztás:

Általános sztrájkot hirdetett Izraelben a szakszervezeti szövetség, ha folytatódik a jogrend átalakítása

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött.
2023. 03. 27. 15:00
Megosztás:

A nemzetközi bokszszövetség perrel fenyegeti a NOB-ot

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) perrel fenyegette meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), mert bíróit beleegyezése nélkül kérte fel arra, hogy részt vegyenek a jövő évi párizsi olimpián, amelyről az IBA ki van zárva.
2023. 03. 27. 14:45
Megosztás:

Mérséklődtek az albérleti díjak a tavalyi utolsó negyedévhez képest

Az év első negyedévében 216 ezer forinton alakult a fővárosi használt téglalakások átlagos havi bérleti díja, ami ugyan magasabb a tavalyi éves átlagnál, de 6 százalékkal alacsonyabb 2022 utolsó negyedévéhez képest - közölte az Otthon Centrum (OC) ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 27. 14:00
Megosztás:

Novák Katalin fogadta a miniszterelnököt a Sándor-palotában

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta hétfőn Orbán Viktor miniszterelnököt, aki az Európai Tanács március 23-i üléséről adott tájékoztatást - tájékoztatta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága az MTI-t.
2023. 03. 27. 13:00
Megosztás:

Civil járműből ellenőriztek a rendőrök Budapesten

"Civil jellegű" kamerás gépkocsit vezetve szűrtek ki a forgalomból másokra veszélyt jelentő, illetve kirívó szabálysértéseket elkövető autósokat a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.
2023. 03. 27. 12:30
Megosztás:

Javult a német üzleti hangulat

Márciusban a vártnál jobban erősödött az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, a kilátás és az aktuális állapot megítélése is javult a gazdasági szereplők körében.
2023. 03. 27. 12:00
Megosztás:

Jönnek a kedvezményes zöld lakáshitelek

Hamarosan jöhetnek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek. Áprilistól legalább a kezdeti költségek egy részét el kell engedniük a bankoknak az ilyen kölcsönöknél, ha minősített fogyasztóbarát lakáshitelt választ az ügyfél. Kamatkedvezményt is adhatnának, de ebben egyelőre nem látszik nagy tolongás – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2023. 03. 27. 11:30
Megosztás:

Kevés cég törődik a nők esélyegyenlőségével

A fenntarthatóságnak csupán egyik eleme a természeti környezet védelme, a gazdasági tevékenység környezetet károsító hatásainak tompítása. Ezzel egyenértékű annak a jelentősége, hogy a cégek mennyire vállalnak felelősséget az őket körülvevő társadalomért. A K&H fenntarthatósági indexe szerint a helyzet a hazai közepes és nagyvállalatok esetében nem romlott az előző félévhez képest.
2023. 03. 27. 11:00
Megosztás:

Nőtt a recesszió esélye az Egyesült Államokban

Neel Kashkari, a Fed minneapolis-i tagbankjának vezére a recesszió esélyének növekedését látja jelenleg a piacokon, amit elsősorban a friss bankrendszeri bizonytalanságnak tulajdonít.
2023. 03. 27. 10:30
Megosztás:

Sztrájk nehezíti a közlekedést Németországban

Csaknem teljesen leállt a távolsági és a térségi közösségi közlekedés hétfőn Németországban több szakszervezet közös figyelmeztető sztrájkja miatt.
2023. 03. 27. 10:05
Megosztás:

Ma van a színházak világnapja

Ma van a színházi világnap, amelyre számos teátrum készül programokkal; a színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét, amelyet az idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írt.
2023. 03. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és mínuszt jeleztek a térségben még nyitva tartó piacok hétfőn reggel.
2023. 03. 27. 09:05
Megosztás:

Ismerje meg a legnépszerűbb sportfogadási cégrészvényeket

Az online sportfogadások területe rendkívül jövedelmező környezet, amely sokaknak megélhetési lehetőséget jelent. Ennek megértéséhez és sikeres végrehajtásához jártasnak kell lenni az iparágban, és tudni kell, hogyan lehet ebből profitot húzni.
2023. 03. 27. 08:55
Megosztás:

Emelkedésre számítanak a magyar tőzsdén a mai napon - mibe fektessünk most?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, mert javult a nemzetközi befektetői hangulat.
2023. 03. 27. 08:54
Megosztás:

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól szavaztak meg törvényt az USA-ban

A szülők gyerekük oktatásához fűződő jogairól fogadott el törvényt az amerikai törvényhozás alsóháza pénteken, annak jogerőssé válásához szükség van a Szenátus szavazataira, valamint az elnök aláírására, ami az előzetes nyilatkozatok alapján kis valószínűséggel lesz meg.
2023. 03. 27. 07:00
Megosztás:

Állattartó telepeket újít fel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet az MTI-vel.
2023. 03. 27. 06:00
Megosztás:

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
2023. 03. 27. 05:00
Megosztás:

Hány kutya tartható egy lakásban a törvény szerint? Tartható kutya panelben, társasházi lakásban?

Néhány éve már sem a társasházak, sem az önkormányzatok nem szólhatnak bele abba, hogy hány kutyát tarthatsz egy társasházi lakásban. Régebben ezt belefoglalták a társasház szervezeti és működési szabályzatába, de ma már nem jellemző - olvashatjuk a tarsaslakhatas.hu oldalon. Hány kutya tartható egy lakásban a jogszabályok szerint? Bizonyos négyzetméteren hány kutya tartható?
2023. 03. 27. 04:01
Megosztás: