Arany, ingatlan, részvények: mi a jó befektetés a háború árnyékában?

Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően komoly pánikhullám söpört végig a befektetési piacokon, miközben kilőtt az igény a személyre szabott biztosításokra. Egyed Györgyi és Varga-Pinczel Zsófia a hitel-biztosítás-befektetés háromszögben teljes körű szolgáltatást nyújtó, Dorado XXI vezetői szerint továbbra is igaz, hogy a biztosítás nem szükséges rossz, hanem segítség a bajban. Schuszter Péter, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettese a befektetésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy az ingatlanpiacon további áremelkedés várható, nincs annyi arany most készleten, amit ne lehetne eladni, a kriptovaluták pedig továbbra is az egyik legkockázatosabb befektetésnek számítanak.

Arany, ingatlan, részvények: mi a jó befektetés a háború árnyékában?

Az ukrajnai háború első napjaiban érezhetően nagy volt a riadalom a nemzetközi piacokon, ami komoly hatással volt a biztosításokra is: miután rengetegen felvették a bankból a pénzüket, ráirányult a figyelem az otthon tartott pénz veszélyeire, mert a lakásbiztosítások csak bizonyos limitig nyújtanak ebben biztonságot.

Egyed Györgyi, a 30 éve a piacon lévő Dorado XXI cégcsoport biztosítási üzletágának vezetője elmondta, a folyamatosan változó világban is kijelenthető, a biztosítás nem szükséges rossz, hanem segítség a bajban.

„A személyre szabott biztosításra az igény folyamatosan nő, a háború pedig csak lendített ezen a tendencián. Az alkusz cégek óriási előnye, hogy egy minden részletre kiterjedő kockázati felmérés után, személyre szabott biztosítási portfóliót állítanak össze. Ezzel jókora terhet vesznek le mind a családok, mind a cégvezetők válláról” – magyarázta a független biztosítási alkusz cég egyik vezetője.

A szakember a szomszédban zajló fegyveres konfliktussal összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy háborúra nem lehet biztosítást kötni. Ez alap kizárás minden biztosítási szerződésben szerte a világban.

A hitelpiac sem a régi

Varga-Pinczel Zsófia, a száz százalékban magyar tulajdonban lévő Dorado XXI cégcsoport hitel üzletágának vezetője a hitelpiacról szólva kijelentette, itt is egy jelentős átalakulásnak lehetünk szemtanúi. Példaként említette, hogy aki tavaly gondolkodás nélkül belevágott egy babaváróba, az most lehet, hogy átgondolja ezt. A háború miatt az emberek megfontoltabbá, óvatosabbá váltak.

“Befolyásolja a hitelfelvételi kedvet a piaci környezet, és ha az ingatlanpiacot megnézzük, ott is kivárásra játszanak a legtöbben ezekben a hetekben. Az építkezések az orosz-ukrán helyzet miatt előbb-utóbb bajban lesznek, a különböző erőforrások beszerzése ugyanis akadozik, ez is komoly hatással lehet a piac egészére” – fogalmazott.

A befektetésekre rákanyarodva beszélt arról is, akinek nagyobb összeg áll rendelkezésére, annak a privát vagyonkezelést szokták javasolni (SPB), aki pedig hosszútávon kisebb összeggel szeretne például nyugdíjas tartalékot képezni, annak a nyugdíjbiztosítás lehet a legmegfelelőbb megoldás.

“Utóbbi esetben az ügyfeleknek felmérjük a kockázattűrő képességét, ez alapján teszünk javaslatot a portfólió összeállítására. Van rá lehetőség, hogy úgynevezett abszolút hozamú alapot válasszunk, ahol az alapkezelő aktívan részt vesz a portfólió kezelésében. A Dorado XXI cégcsoport víziója, az élethosszig tartó partnerség a pénzügyi szolgáltatások területén.”

Futnak fel az árupiaci termékek, kelendő az arany

Schuszter Péter, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Dorado XXI cégcsoport közvetlen partnere arról beszélt, a háború elején nem lehetett tudni, hogy mi fog történni, a devizák nagyon volatilis mozgást mutattak, egy euró 400 forintot is ért és csak találgatott mindenki, meddig tarthat az összeomlás.

Mint fogalmazott, a magyar piacnak az OTP volt a legnagyobb vesztese, amely 16 ezer forintról egészen 9 ezer forintig esett, de ma már 12 500 forint környékén jár. Példaként említette, hogy a leleményes befektetők közül sokan visszaváltották forintra a devizájukat és abból vásároltak OTP-részvényeket, ami logikus lépés volt. Egy ilyen tranzakcióval nagyon komoly nyereségre lehetett szert tenni.

Megjegyezte, a részvények esetében ma jó beszálló lehetőségek vannak, aki pedig biztosra akar menni, azoknak az állampapírokat javasolják. Az inflációkövető állampapírt ugyanis 7-8 százalék körüli hozammal lehet megvásárolni, aminél nem igazán van jelenleg biztonságosabb és egyszerre jobban meg is térülő megoldás.

Ami az egyéb típusú befektetéseket illeti, a Dorado XXI cégcsoport közvetlen partnere  rámutatott, jelenleg nincs annyi arany a piacon, amit a kereskedők ne tudnának eladni.

„Az arany kiegészítő termék, ami pánikhelyzetben mindig előtérbe kerül, ugyanakkor véleményem szerint nem lehet vele olyan jól keresni. Válságban nagyon felmegy az árfolyama, de amint ez elmúlik, el is kezd esni. Ugyan nullára soha nem fog, mint az előfordulhat egy részvénynél mondjuk, de hatalmas lehetőségeket hosszú távon nem látok benne” – fogalmazott Schuszter Péter.

Végül szót ejtett arról is, aki szeretne kockáztatni, annak megfelelő választás lehet kriptovalutába fektetni. A Bitcoin akár rövid távon visszaugorhat 50-60 ezer dollárra, de erre semmilyen garancia nincs, ráadásul a háború meg is kérdőjelezi a kriptovaluták hosszú távú jövőjét.

32 kilométernyi vízvezetéket tisztítanak meg az alábbi kerületekben

A Fővárosi Vízművek április 4. és 12. között végzi észak-pesti főnyomóvezetékeinek öblítését, amelynek során összesen 32 kilométernyi cső tisztul meg a IV., a XIII., a XIV., a XV. és a XVI. kerületben - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön.
2024. 03. 29. 16:00
Megosztás:

Béremelést kaptak a Continental Dohányipari Zrt. gyárában dolgozók

Tizenöt százalékos alapbérfejlesztést hajtott végre, valamint bruttó 230 millió forint jutalmat osztott szét a sátoraljaújhelyi dohánygyárában dolgozó munkavállalói körében a Continental Dohányipari Zrt. - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 15:00
Megosztás:

Új hajók felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 14:00
Megosztás:

Húsvéti programokkal készülnek a nemzeti parkok

Élménydús, az ünnepkörhöz kötődő, hagyományőrző programokkal készülnek a nemzeti parkok a húsvéti ünnepre. A négynapos hétvégén is nyitva lesznek a látogatóközpontok és tematikus túrákkal várják a kirándulókat - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 29. 13:00
Megosztás:

Tanúvallomásra hívta Joe Bident a Képviselőház republikánus bizottsági elnöke

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken.
2024. 03. 29. 12:00
Megosztás:

A német kormány új katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának

Berlin újabb katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának, tüzérségi és harckocsilőszerek, drónok, gránátvetők és aknamentesítő járművek lesznek benne - jelentette be csütörtökön a honlapján a német szövetségi kormány.
2024. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni, motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ).
2024. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat - közölte csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, miután a kínai-ausztrál kapcsolatok több mint három év után újra javulást mutatnak.
2024. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület elnöke, Illésné Áncsán Aranka felszólalt a gyermekvédelemért és a közelmúltban történt tragédiákat idézett fel, hogy felhívja a figyelmet a rendszer hibáira.
2024. 03. 29. 08:42
Megosztás:

Bővült a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás

Öt új MOL Bubi gyűjtőállomással bővült Kelenföldön és Lágymányoson a közbringa-szolgáltatás, így városszerte már 207 helyszínen elérhetők a zöld kerékpárok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Kriptóelemző Michaël Van De Poppe azt állítja, hogy a Sui erőt mutat majd, a Pepe birtokosok egy új mémcoinra váltanak

A kriptoelemző, Michaël Van De Poppe nemrégiben bika jellegű nyilatkozatot tett a Sui (SUI) kapcsán, előrejelzése szerint tovább erősödhet a kriptovaluta. Eközben a Pepe (PEPE) birtokosok egyre izgatottabbak a KangaMoon (KANG) kapcsán - egy új mémcoin-szenzáció iránt. Ez a negyedik fázisú előértékesítési csillag már 180%-ot emelkedett, és az elemzők 2024-re 0,5 dolláros árat jósolnak neki. Nézzük meg, hogy miért.
2024. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Debrecen mellett épít 55 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot a WLP

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön, az alapkőletételi ünnepséget követően.
2024. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.
2024. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Így vonulhat valaki nyugdíjba 2024-ben és azt követően

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárt, a 65. életévet, és dönthetnek a 2024-ben, esetleg később történő nyugdíj-igénylés mellett.
2024. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp a hosszú hétvégére - melyik csillagjegy fog nagy összeget nyerni?

Pénz és szerencse horoszkópunk a hosszú hétvégére készült és azt vizsgálja, hogy a csillagok állása alapján melyik csillagjegynek milyen pénzügyi kilátásai vannak. Jön a nagy nyeremény? Ha igen akkor hol és kinek és hogyan?
2024. 03. 29. 02:00
Megosztás:

Az Online Fizetési Rendszerek Jövője

A technológia rohamos fejlődése évről évre új fizetési rendszerek megjelenését idézi elő, átalakítva így a már megszokott fizetési szokásainkat.
2024. 03. 29. 01:31
Megosztás:

A paradicsomot már márciusban el kell ültetni Magyarországon?

Magyarországon a paradicsom palántáinak nevelése általában március elején kezdődik meg belső terekben vagy melegágyakban.
2024. 03. 29. 01:10
Megosztás:

Itt az új, 0%-os kamatú vállalkozások számára elérhető 155 milliárd forintos hitelkeret

Európai uniós forrásokból 155,54 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a GINOP Plusz program részeként meghirdetett KKV Technológia Plusz Hitelprogramban. A kölcsön nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, és április 30-tól igényelhető.
2024. 03. 29. 00:40
Megosztás:

A Dogecoin20 előértékesítése átlépte a 10 millió dollárt, de még van esély bevásárolni

A Dogecoin20 egy új Shiba Inu témájú, ERC-20-as mém érme, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Már az előértékesítés megkezdése után több mint 3 millió dollárt gyűjtött, és a Dogecoin20 mostanra átlépte a 10 millió dolláros összeget. Az érme hamarosan elindul az Uniswap DEX-en, majd ezt követik más Tier 1 tőzsdei bevezetések.
2024. 03. 29. 00:01
Megosztás: