A Legújabb és Legérdekesebb Programozási nyelvek

Az utóbbi években megkezdődött a digitális társadalom korszaka, amelyben már több az emberek közötti digitális interakció, mint a való életben való interakció. A világunkat ma már nagymértékben különféle számítógépes programnyelvek irányítják.

A Legújabb és Legérdekesebb Programozási nyelvek

Az online streaming, az okoseszközök, a közösségi oldalak, a videójátékok és a hit n spin casino oldalhoz hasonló kaszinó oldalak elterjedése miatt a programnyelvek is egyre inkább átalakulnak, hogy a technológia tudja tartani a lépést a modern igényekkel.

A legtöbb ember sajnos semmit nem tud a programozásról és kifejezetten unalmas dolognak gondolja a számítástechnológiát. Pedig az informatikának számos nagyon izgalmas része van, ráadásul a számítógépes ismeretek a munkaerőpiacon is egyre nagyobb előnyt jelentenek. Ha elgondolkoztál már azon, hogy jobban meg akarod ismerni az informatikát, akkor tovább olvasva megismerhetsz 5 olyan új programnyelvet, amelyet bárkinek érdemes lehet megtanulnia, akit érdekel az informatika.

F#

Az F# egy szabad forráskódú, bárki által hozzáférhető, közösség által fejlesztett hibrid programnyelv, amely egyesíti az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált Python egyszerű használhatóságát, az évtizedek óta népszerű C# és Java programnyelvek robosztusságával és széleskörű alkalmazhatóságával. Az F# a különállók számára szinte hieroglifáknak tűnő szintaktikai szimbólumrendszert is igyekszik egyszerűsíteni, hogy maga a programkód minél könnyebben olvasható és áttekinthető legyen. A programnyelv remekül használható adatbázisokhoz, weboldalakhoz és .NET keretrendszert futtató alkalmazásokhoz.

A nyelven belül a változóknak rendkívül precízen meghatározott osztályaik vannak, amely segít a változók közötti inkompatibilitásból eredő logikai hibák kiküszöbölésében. A nyelv viszonylag könnyen elsajátítható a kellő tapasztalattal rendelkező programozók által és az eddigi tapasztaltok alapján rendkívül felxibilisen és hatékonyan alkalmazható számos területen.

Programozási nyelvek

Purescript

A Purescript egy köztes programozási nyelv, amely futtatáskor egyszerűen JavaScript utasításokra fordul le. Csakúgy, mint a JavaScriptet, a Purescriptet is leginkább weboldalak fejlesztésénél lehet felhasználni. A JavaScript szerves része volt a Web 1.0-nak és a Web 2.0-nak is, olyannyira, hogy a 2000-es évektől a 2010-es évekig szinte a fél internetet JavaScript működtette. A Javascripttel azonban rengeteg probléma volt, mivel a szintaktikája kellemetlen és logikátlan, így kifejezetten nehéz feladat volt JavaScriptben kódolni, ráadásul számos kompatibilitási problémát is magában hordozott.

Ezekre a problémákra kínálnak megoldást az olyan köztes programnyelvek, mint a Purescript. A Purescript egyszerű és könnyen átlátható kódolást tesz lehetővé, valamint a rendkívül hatékony compilernek köszönhetően futtatáskor úgy fordul le Javascript utasításokra, hogy közben a korábban tapasztalható kompatibilitási problémák és bugok is eltűnnek.

Swift

A Swift egy iOS környezetben alkalmazható programnyelv, amely az iOS régről hátramaradt programnyelvét, az Objective-C kódolást hivatott fokozatosan felváltani. A Swiftre szintén nagy hatással volt a Python, így ez a nyelv is a Pythonhoz hasonló szintaktikát és kódolási szabályokat használ, amely egyszerűvé és dinamikussá teszi a programozást, valamint segít kiküszöbölni a logikai hibákat is.

A Swift használatával gyakorlatilag bármilyen Apple eszközre lehet fejleszteni, okostelefonoktól és tabletektől kezdve, okosórákon át Mac számítógépekig és laptopokig. Ráadásul az Applenek kifejezett célkitűzése az, hogy az eszközeiken futó alkalmazások szép lasan mint Swift nyelven legyenek kódolva. Ennek megfelelően, ha valaki Apple eszközökre szeretne fejleszteni, akkor annak a Swift programnyelv ismerete már ma is elengedhetetlen.

Go

A Go a klasszikus, már évtizedek óta velünk lévő C-re épülő programnyelvek stílusát idézi. Ezt a programnyelvet a Google fejlesztette ki, azzal a céllal, hogy új, minden korábbinál egyszerűbben kezelhető és hatékonyabb kódolást alkosson. A Go a teljesítményét tekintve robosztusabb, mint a C++, azonban a kódolás egyszerűségét tekintve szintén a már sokat emlegetett Pythontól merít ihletet.

Az újszerű programnyelvnek előnyei és hátrányai is vannak. A hátránya, hogy az átlagostól eltérő szimbólumrendszert kell használni a kódoláshoz, amelyet nehéz lehet megszokni az akár már több évtizede a pályán lévő programozóknak. Néhány, a programozásban bevett dologgal szintén szakít, például nem lehet benne deklarált és nem deklarált változókat kombinálni logikai műveletekben, valamint az objektumok közötti változó öröklődési szabályok sem léteznek.

Ezzel szemben a legfőbb előnyei, hogy tanuló és kezdő programozók által is rendkívül könnyen és gyorsan elsajátítható, valamint a kiterjedt fejlesztői kezelőfelületnek köszönhetően kevesebb nyers programkód megírására van szükség. A Go programnyelvet jelenleg leginkább különféle felhő alapú alkalmazások használják.

Java 17

A Java 17 a legfrissebb kísérlet arra, hogy végre átfogóan megújításra kerüljön a több, mint 20 éve rendkívül széleskörűen használt, ám sok szempontból nagyon körülményes és sok problémát hordozó Java programnyelv. A Java 17 jóval egyszerűbb kódolást és könnyeb problémamegoldást ígér. Ez más programnyelvekben már rég alapvetőnek számít, azonban a technológiai robbanás őskorából ránkmaradt több, mint 20 éves Java programnyelv fejlesztői oldalról híresen kezdetleges.

Kódolási hiba esetén például az alkalmazás egyszerűen nem fut le, a fejlesztőket azonban semmi nem segíti abban, hogy megtalálják, hol van a hiba. A Java szintaxisa szintén legendásan nehéz és körülményes, amely ismételten nagymértékben nehezíti a Java alapú alkalmazások fejlesztését. Ennek ellenére a Java a mai napig megkerülhetetlen, mivel különleges jellegéből adódóan számos integrált áramkör alapú eszközön ez bizonyult a leghatékonyabbnak. Jelenleg is 56,000 millió (!) elektronikus eszköz működése alapul a Java programnyelven, így a legfőbb ideje, hogy a Java 17 elterjedésével megújításra kerüljön az egyik legrégebbi a mai napig szinte változatlan formában használt gépi nyelv.

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 17. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalomban emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,35 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel 69 711,91 ponton zárt hétfőn.
2024. 06. 17. 19:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 06. 17. 18:30
Megosztás:

A régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét

A sikeres technológia- és fajtaváltást követően a régiós terjeszkedés biztosíthatja a magyar dinnyetermesztés jövőjét - mondták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdai rendezvényén Budapesten a termelői érdekképviseletek vezetői.
2024. 06. 17. 18:00
Megosztás:

Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 17:30
Megosztás:

Átadták az iskolakertet Tótkomlóson

Az iskolakertprogram fontosságát mutatja, hogy az idén meghirdetett ötödik ütemre is kétszáznál több oktatási intézmény jelentkezett - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Tótkomlóson, ahol hivatalosan is átadták az iskolakertet.
2024. 06. 17. 17:00
Megosztás:

Az EU pályázatot írt ki uniós hírek határokon átnyúló terjesztésére

Az Európai Bizottság két pályázatot írt ki, amelyek keretében 9,5 millió eurót ítél oda uniós médiaorgánumoknak digitális formátumú hírek vagy innovatív formátumú hanganyagok gyártására és terjesztésére - közölte a brüsszeli testület hétfőn.
2024. 06. 17. 16:30
Megosztás:

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás - közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 17. 16:00
Megosztás:

Létrejött az egyik legnagyobb alkotóműhely a magyar IT piacon

Az Adevinta Classified Media Hungary Kft. ingatlan.com Zrt. által történt, tavaly októberben bejelentett felvásárlása után United Platforms (UP) néven a tulajdonosok idén júniusban egy munkáltatói ernyőmárkát hoztak létre. Az ernyőmárka magában foglalja az ingatlan.com Zrt. márkái, az ingatlan.com, a money.hu és Az Év Irodája mellett a Használtautó.hu-t, Autonavigátor.hu-t, valamint az ED Grouphoz tartozó Jófogást és Vaterát is.
2024. 06. 17. 15:30
Megosztás:

A bankok is drukkolnak a labdarúgó válogatott sikeréért

Nagyon megdobná a magyar labdarúgó válogatott németországi sikere az áruhitelezést – épp ezért a kereskedők és a bankok is szurkolnak azért, hogy a magyar válogatott kiköszörülje a svájci bicska okozta csorbát Németország ellen – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője a sorsdöntő mérkőzés előtt.
2024. 06. 17. 15:00
Megosztás:

Brutális, közel 20%-os emelkedés várható az építőipari árakban

Az építőipar 1-2 éve megtorpanó fázisban van, az idei év második felére azonban szakemberek az iparág fellendülését jósolják, ami nem csak egy közel húsz százalékos emelkedést jelenthet az árakban, de jó eséllyel szakemberhiánnyal is szembe kell néznie az építtetőknek. A Budapest környéki agglomerációban már most nehéz ár-érték arányban megfelelő ingatlanhoz jutni, hamarosan azonban szinte lehetetlen lesz.
2024. 06. 17. 14:30
Megosztás:

Az EU elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályt

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló rendeletet, a jogszabály intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 06. 17. 14:00
Megosztás:

Komplex fejlesztés zárult Salgótarjánban

A salgótarjáni SVG-Hungary Gépgyár Zrt. 206 millió forintos beruházással bővítette termelőkapacitását, és korszerűsítésekkel csökkentette az energiaköltségeket - tájékoztatta az MTI-t a cég hétfőn.
2024. 06. 17. 13:30
Megosztás:

Kissé javultak Svájc GDP-előrejelzései

A svájci gazdaság az idei évben 1,2 százalékkal bővülhet - áll a svájci gazdasági államtitkárság (SECO) hétfőn közzétett előrejelzésében. Az előző, márciusban közzétett prognózisban még 1,1 százalékos svájci GDP-növekedés szerepelt 2024-re.
2024. 06. 17. 13:00
Megosztás:

A budapesti bérleti díjak a középmezőnyben járnak

Tavaly 17 százalékkal emelkedett a budapesti központi elhelyezkedésű lakások bérleti díja 2022-höz képest, ezzel a magyar főváros az európai uniós fővárosok között a középmezőnyben van közvetlenül Madrid és Zágráb után - ismertette az MTI-vel a Duna House az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány részleteit hétfőn.
2024. 06. 17. 12:30
Megosztás:

Oroszországban felgyorsult az éves infláció májusban

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az áprilisi 7,8 százalék után májusban 8,3 százalék volt az éves infláció Oroszországban.
2024. 06. 17. 12:00
Megosztás:

Néprajzi kiállítás nyílik a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Takarékos módi címmel nyílik néprajzi kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).
2024. 06. 17. 11:30
Megosztás:

A gazdaságot is felpörgethetik a nyári sportesemények?

Az idei nyár különösen sok izgalmat tartogat a sportkedvelőknek, hiszen nem csak a Németországban rendezett labdarúgó-Európa-bajnokságon, de a párizsi olimpián is szurkolhatnak a magyar sportolóknak. Bár hazánk nem szervezője egyik sporteseménynek sem, a rendezvények így is kimutatható hatást gyakorolnak a gazdaság különböző területeire. Az MBH Elemzési Centrum szakértői megvizsgálták, pontosan mely ágazatokban és milyen mértékű mozgásokra lehet számítani az Eb és az olimpia kapcsán.
2024. 06. 17. 11:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 2,01 százalékkal, 38 074 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 1,62 százalékkal süllyedt.
2024. 06. 17. 10:00
Megosztás:

Kriptovaluták már a Neon54-nél is

Az utóbbi években a kriptovaluták világa nagy fejlődésnek örvendhet. Manapság már számos területen használatosak például az online játékokban is.
2024. 06. 17. 09:49
Megosztás: