Továbbra is szárnyal a budapesti újlakás-piac

A 2020-as mélypont után ismét magára talált az újépítésű ingatlanok piaca. 2021 első félévében 111 társasházi projektben közel 4200 lakás értékesítése indult el, ami időarányosan 80 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A növekvő kínálat mellett a kereslet is élénkül, amit hosszú távon a rozsdaövezeti akcióterületekre vonatkozó új áfavisszatérítési támogatás még tovább fokozhat. Az OTP Ingatlanpont szakértői összeállításukban a fővárosi újlakás-piac helyzetét veszik górcső alá az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai alapján.

Továbbra is szárnyal a budapesti újlakás-piac

A 2020 első félévében regisztrált sokéves mélypont után a januártól visszavezetett 5 százalékos lakásáfa (CSOK igénybevételével 0 százalék) és az új otthonteremtési támogatások miatt mind a beruházók, mind a leendő vásárlók nagy reményekkel várták az idei évet. Ez az optimizmus az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adataiból is kiolvasható, hiszen 2021 első félévében 111, kétlakásosnál nagyobb volumenű projektben összesen közel 4200 lakás értékesítése indult el Budapesten, és 72 további projektben közel 13 ezer lakás áll előkészítés alatt.

„Rögtön az év elején megugrott az érdeklődés és a pozitív tendencia azóta is kitart. 2021 első félévében a kínálati oldalon időarányosan 80 százalékkal nőtt az eladó újlakások száma. Ami pedig a keresletet illeti, míg 2020 egészében 4700 újépítésű ingatlant értékesítettek, addig 2021 első félévében 3200 tranzakciót regisztráltunk, ami időarányosan 40 százalékos növekedést jelent” – jellemzi a piaci folyamatokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Bővülő újlakás-kínálat

A legtöbb, összesen 15 darab beruházás értékesítése a XI. kerületben indult el, szoros második helyezett a III. kerület 14 projekttel, míg 9 projekttel, kicsit leszakadva az élbolytól, a XIII. kerület végzett a harmadik helyen. Az I. és VII. kerületben nem indult csak új projekt, az V. és XXI. kerületben 1-1 beruházás értékesítése kezdődött el az első félévben. A projektek átlagos lakásszámát tekintve nagy a szórás, amit természetesen a kerületek adottságai (kertvárosi környezetben a kisebb pár lakásos beruházások jellemzőek) is befolyásolnak. A XIII. kerületben 203, a IX. kerületben 179, a VIII. kerületben 71 lakásos az átlagos projektméret, míg a XI. kerületben 28. Új lendületet kaptak a nagy beruházások is, idén az első félévben 12 darab 100 lakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult el, míg a teljes tavalyi évben 6 ilyen beruházást regisztráltak a fővárosban.

A már bejelentett, de még nem értékesített projekteket vizsgálva, a XI. kerületben 16 beruházásban 5500 lakás, a XIII. kerületben, 10 projektben 1800, Zuglóban 3 projekt keretében 1200 lakás, míg a X. kerületben, 6 projektben 920 lakás értékesítésének indulása várható a következő években.

Az idei évben minden kerületben várható új társasház átadása. 2000-nél is több lakással a listavezető a XI. kerület, 1800 a XIII., 900 pedig a IX. kerületben készül el a tervek szerint. 2022-es átadással jelenleg 4900 lakásról van tudomásunk, ebből közelítően 1700 a XIII., 700 a XIV. és 600 a VIII. kerületben épül. Az adatok kapcsán természetesen számolni kell az esetleges idei csúszásokkal is, illetve a szinte heti rendszerességgel induló nagyobb projektek lakásszámai is egyelőre mind a jövő évi, illetve a 2023-as átadási volument növelik.

A befektetők által hagyományosan preferált területek mellett újdonság, hogy a pesti oldal peremkerületeiben is látványos növekedésnek indult a beruházások száma és volumene. Míg a XVI., XVIII. és XXIII. kerületekben több ütemes óriásprojektek indultak el, addig a XV., XVII. és XIX. kerületekben kisebb lakásszámú társasházak nőnek ki a földből.

„A kertvárosokban egyre több a nagy projekt, de a hangsúly hagyományosan és továbbra is a rozsdaövezeteken van, itt épül a legtöbb és legnagyobb lakásszámú beruházás Budapesten. A régóta várt és a július végi bejelentés után most már valóban megvalósulni látszó kormányzati intézkedés, miszerint szeptembertől a rozsdaövezeti akcióterületeken épülő lakások 5 százalékos áfáját visszaigényelhetik a vevők, még nagyobb lökést adhat ezeknek a fejlesztéseknek” – tette hozzá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Élénkülő kereslet és növekvő árak

2021 első félévében a XIII. kerületben értékesítették a legtöbb újlakást, szám szerint 1040-et, a IX. és XI. kerületekben pedig közel 430-430 lakás talált új tulajdonosra. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adatai alapján, július elején 846 már átadott és 5843 még építés alatt álló ingatlanból válogathattak azok, akik most vagy a közeli jövőben szeretnének újépítésű lakást vásárolni. A VIII., IX. és XIII. kerületekben, ahol a beruházások volumene is nagy, még bőséges a kínálat, csakúgy, mint a III., XI. és XIV. kerületekben, ahol egymás mellett épülnek néhány lakásos és akár több százas volumenű projektek. Az eladatlan ingatlanok egyharmada (270 költözhető és 1950 épülő új lakás) a XIII. kerületben található. Az I., VII., XVI., XVII., XXI., XXII. és XXIII. kerületekben ugyanakkor egyenként mindössze tíz alatti már átadott lakásból válogathatnak az érdeklődők.

Az építőanyag-árak robbanásszerű növekedése miatt az az év elején még reálisnak tartott forgatókönyv, miszerint az áfacsökkenés az árak átmeneti és rövid távú mérséklődését vonhatja maga után, mára szertefoszlott és az újépítésű lakások árai folyamatosan növekednek. Az OTP adatbázisa szerint a 2022-2023-ban átadni tervezett, részben még csak tervasztalról árult fővárosi projektek négyzetméterárai 500 ezer és 3,8 millió forintos szélső értékek között mozognak, az átlagos négyzetméterár pedig közelíti az 1,1 millió forintot.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: