Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Manfred Güllner, a Forsa közvélemény-kutató intézet ügyvezetője egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a legutóbbi felmérésekből kibontakozó erőviszonyok alapján vagy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vagy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége gyűjtheti össze a legtöbb szavazatot a szeptember 26-i választáson, megszerezve a kormányalakítás lehetőségét.
   
Azonban az SPD-nek és a CDU/CSU pártszövetségnek is legalább két partnert kellene majd megnyernie, hogy többségi parlamenti támogatásra támaszkodó kormányt alakíthasson.
   
Ez a hármas koalíciós összetétel újdonság, és az utóbbi évtizedekhez képest nehezítheti a kormányzati munkát. Ráadásul a választás után visszavonuló kancellár, Angela Merkel "vákuumot hagy maga után".
   
Mindez akár "instabilitáshoz" is vezethet a végrehajtó hatalomban, "amelyhez nem vagyunk hozzászokva Németországban" - fejtette ki a Forsa vezetője.
   
Angela Merkel lehetséges utódairól szólva aláhúzta, hogy a jelenleg legnépszerűbb kancellárjelölt, a szociáldemokrata Olaf Scholz "csupán kihasználja ellenfelei gyengeségét".
   
Manfred Güllner úgy vélekedett, hogy Scholz a választók megítélése szerint a Merkel-kormány pénzügyminisztereként ugyan jó munkát végzett, "de ennél többről nincs szó". Így nincs is akkora tekintélye, kisugárzása, mint a korábbi SPD-s kancellároknak hivatalba lépésük előtt - tette hozzá.
   
A Zöldek jelöltje, Annalena Baerbock a szakértő szerint esélytelen a választók szemében, és a tavaszi jelölése után történt botlásai, melléfogásai a kampány döntő szakaszára már a pártja népszerűségét is megtépázták.
   
Ugyancsak rossz helyzetből vág neki az utolsó négy hétnek a CDU/CSU-jelöltje Armin Laschet CDU-elnök, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke.
   
A jobbközép pártszövetség már csak a kancellárjelölt leváltásával végezhetne biztosan az első helyen szeptember 26-án, vagyis ha Armin Laschet helyett a jóval népszerűbb CSU-elnök, Markus Söder bajor kormányfő indulna.
   
Erre azonban már nincs lehetőség, mert a levélszavazás lehetőségének megnyitásával augusztus 16-án elkezdődött a választási folyamat, és a menet közbeni csere jogi bizonytalanságot okozna - fejtette ki Manfred Güllner.
   
Kiemelte, hogy Armin Laschetnek nincs határozott politikai arculata, nincsenek saját témái és a nagy többség véleménye szerint különösen rosszul teljesített a válságkezelésben, amikor július közepén minden idők egyik legsúlyosabb árvize pusztított a tartományában.
   
Ugyanakkor a kampány legfontosabb eseményei, például a kancellárjelölti televíziós viták még hátra vannak, és a CDU/CSU összegyűjthet annyi szavazatot, amennyivel az SPD előtt végez, és így mégis Armin Laschet lesz Németország következő kancellárja - mondta a Forsa ügyvezetője.
   
A társaság legutóbbi, kedden ismertetett mérése szerint az SPD egy százalékponttal vezet, a szavazatok 23 százalékára számíthat, míg a CDU/CSU 22 százalékon áll.     
   
Egy másik kutató cég, a Kantar brit multinacionális piackutató csoporthoz tartozó Emnid, csütörtökön közölt adatai szerint az SPD és a CDU/CSU is 23 százalékon áll. A Zöldek támogatottsága mindkét felmérés szerint 18 százalékos.
   
Tavasszal néhány hétig a Zöldek vezettek a felmérésekben, nyár elejétől július közepéig pedig a CDU/CSU, amely a 30 százalékos szintig erősödött, megközelítve a legutóbbi, 2017-es választáson elért 32,9 százalékot. Az SPD nyár közepe óta csaknem 10 százalékponttal erősödött, támogatottsága a 14-15 százalékos szintről emelkedett 23 százalékra, meghaladva a 2017-es 20,5 százalékot.
   
A Bundestag kisebb pártjainak támogatottsága nem változott számottevően. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12-13 százalékára, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 10-11 százalékos eredményre számíthat, a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) 6-7 százalékon áll.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom az EU-ban

Romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban augusztusban - derült ki az Európai Bizottság előzetes gyorsbecsléséből.
2021. 08. 25. 05:00
Megosztás: