Tavaly május óta először csökkent a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. január és március közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 725 ezer fő volt, 29 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 100 ezer fő felett stabilizálódott 2023-ban, január-március között 109 ezer fő volt, 8 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 5 ezerrel, 63 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 74,7%-ra emelkedett január-március között. Egy éve 74,3%-on, a megelőző három hónapban 74,6%-on állt a mutató.

Tavaly május óta először csökkent a háromhavi munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 229 ezer fő volt a vizsgált három hónap átlagában, egy év alatt 30 ezer fős a növekmény, míg a megelőző három hónaphoz képest 3 ezer fővel csökkent a számuk. A nemzetközi módszertan szerint számított munkanélküliségi ráta január-március között 4,6%-ot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 4,1%-kal, a megelőző három hónaphoz képest is 0,2 százalékponttal magasabb értéket közöltek.

Az NFSZ nyilvántartásában 236,1 ezer regisztrált álláskereső szerepelt márciusban, 7,7 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Az álláskeresők száma egy év alatt 3,2%-kal csökkent, egy hónap alatt pedig 0,3%-kal bővült. Az üres álláshelyek száma (negyedéves adatközlések) 2023. IV. negyedév végén 74 450 volt, közel 8,5 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, és a tavalyi harmadik negyedévhez képest is 4,1 ezer feletti volt a mérséklődés.

Kilátások

A munkaerőpiac feszességének korábban látott oldódása a mai adattal mintha lassulni látszana. A foglalkoztatottság növekedése kitart, miközben a munkanélküliségi ráta csökkenésnek indult, mivel a háromhavi átlagos adat visszatért a januári 4,6 százalékra. Ez ugyan elmarad az általunk várt, 4,5 százalékos értéktől, ugyanakkor amellett, hogy csökkenést jelent (amire utoljára tavaly májusban láttunk példát), a márciusi egyhavi adatnál már csak 4,4 százalékot látunk. Azaz joggal lehet arra számítani, hogy a következő hónapokban további csökkenést fog regisztrálni a KSH a munkanélküliségi rátában.

Továbbra is kedvező fejlemény, hogy az inaktivitás csökkenése éves összehasonlításban még mindig markáns. Mindez a foglalkoztatottak bővülése és a népesség kismértékű csökkenése mellett a munkanélküliek számának emelkedésében csapódik le éves összehasonlításban. Ugyanakkor utóbbiak körében éves alapon már kisebb az emelkedés, mint egy hónappal ezelőtt, ami ugyancsak a munkaerőpiac oldódásának a lelassulására, megállására utal.

A fentiek mellett ugyanakkor elég valószínű, hogy ebben a szezonalitásnak érdemi szerepe lehet: a téli időszakban a foglalkoztatottak száma mindig csökkenni szokott, a tavaszi hónapokban azonban ez megfordul. A szezonalitásnak a munkanélküliségi ráta további csökkenésében is bizonyára lesz még szerepe. Az év második felében azonban egyre inkább elkezdhet érződni a gazdaság talpra állása a munkaerőpiacon is, így év végére a munkanélküliségi ráta visszatérhet a 4%-os szint alá.

A munkaerőpiac elmúlt egy évben látott oldódása mellett továbbra is feszesnek tekinthető, a teljes foglalkoztatottság állapota nincs túlságosan messze. Erre a mai adat is ráerősít, mivel a korábbi oldódás megállására utal. Ahogy az év második felében a gazdasági növekedés erőteljesebbé válhat, úgy jelenthet ez nyomást az inflációra, amelynek éves értéke amúgy is emelkedhet a bázishatás és a nagyon magas reálbérnövekedés miatt. Emiatt különösen fontos lenne, hogy a vállalatok erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába, illetve valósítsanak meg olyan, elsősorban tőkeintenzív beruházásokat, amit eddig a kellő számban rendelkezésre álló munkaerő miatt nem valósítottak meg vagy nem térült volna meg.

Lakásbiztosítást váltott? Erre még figyelnie kell!

Nem dőlhet hátra az a több százezer ügyfél, aki leváltotta márciusban az addigi lakásbiztosítását. Nem biztos ugyanis, hogy mindenkinek érvényes a felmondása, akinek pedig véletlenül két biztosítónál is lett így szerződése, az mindkét cégnek fizethet. Az is lecserélheti viszont még a biztosítását, aki lemaradt a váltási kampányról - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2024. 05. 16. 03:00
Megosztás:

Miért adják el a befektetők a PEPE, WIF és BONK mémérméket, hogy felhalmozzák ezt az új kriptovalutát?

Mindig aggodalomra ad okot, amikor a befektetők elkezdik eladni kriptoportfólióikat. Bár ez nem feltétlenül jelent katasztrófát az eladásra kerülő kriptotokenek számára, egyszerűen arra utal, hogy egy jobb kriptobefektetési alternatíva jelent meg a kriptopiacon.
2024. 05. 16. 02:30
Megosztás:

Dobrev Klára vagy Dúró Dóra az esélyesebb a frizurája alapján?

Egy női politikus frizurája nem csak az önkifejezésről szól, hanem a politikai imázs kialakításának az eszköze, amely hatással van az emberek véleményére. Vajon mit árul el a politikusnők frizurája?
2024. 05. 16. 02:00
Megosztás:

Mi a normális vércukorszint 60 év felett a nők és a férfiak esetén?

Az öregedés természetes folyamat, amely számos változást hoz a testünkben, beleértve a vércukorszint szabályozásának képességét is. A megfelelő vércukorszint fenntartása különösen fontos a 60 év felettiek számára, hogy elkerüljék a cukorbetegség és más egészségügyi problémák kialakulását. De vajon mi számít normális vércukorszintnek ebben a korban?
2024. 05. 16. 01:00
Megosztás:

A legtrendibb előértékesítést a 99Bitcoins produkálja, már 1 millió dollár fölött jár a learn-to-earn projekt

Egy izgalmas, új projekt körül nagy mostanában a felhajtás az Ethereumon. A 99Bitcoins egy innovatív, „learn-to-earn” platform, amely már több mint 1 millió dollárt gyűjtött össze az előértékesítés alatt.
2024. 05. 16. 00:01
Megosztás:

Visszapattanás előtt az építőipar

A lakásépítések számának csökkenése ellenére, a kamatok mérséklődése, az építőanyagárak normalizálódása és az új Otthonfelújítási Program közvetlen és közvetett hatásai miatt pozitív fordulatban bízik a Mapei Kft.
2024. 05. 15. 23:00
Megosztás:

Fokozatos bővülés jellemzi az EU gazdaságát

A magas geopolitikai kockázatok ellenére az év elején tapasztalt, vártnál jobb növekedés és az infláció folyamatos csökkenése az Európai Unió gazdaságának fokozatos bővülését eredményezte - közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.
2024. 05. 15. 22:30
Megosztás:

Holnaptól lesznek elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint százötvenmilliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 15. 22:00
Megosztás:

Nőtt az euróövezet ipari termelése márciusban

Márciusban az elemzői várakozásokat némileg meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint.
2024. 05. 15. 21:30
Megosztás:

Több ezer nyertes család a Napenergia Plusz Programban

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton. A mostanáig megítélt több mint 40 milliárd forint állami hozzájárulás a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a háztartásokat - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 15. 21:00
Megosztás:

Fejlesztésen esett át a fővárosi távhőszolgáltatás

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás, energiahatékonysági pályázat részeként a FŐTÁV Budapest tizenhárom kerületében 201 hőközpontot újított fel - közölte a BKM Budapesti Közművek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 15. 20:30
Megosztás:

Kissé enyhült az amerikai infláció

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a márciusi 3,5%-ról 3,4%-ra mérséklődött áprilisban az éves infláció az Egyesült Államokban.
2024. 05. 15. 20:00
Megosztás:

Erősödött szerdán a forint

Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 15. 19:30
Megosztás:

Erős zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 15. 19:00
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 190,4 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel 68 673,84 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 15. 18:30
Megosztás:

Lelassult az éves infláció áprilisban Franciaországban

Franciaországban 2,2 százalékra lassult az éves infláció áprilisban a márciusi 2,3 százalékról - közölte végleges adatként a francia statisztikai hivatal (Insee) szerdán.
2024. 05. 15. 18:00
Megosztás:

Márciusban csökkent az ipari termelés

2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentős eltérést a nyers és munkanaphatástól megtisztított adat között az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában.
2024. 05. 15. 17:30
Megosztás:

Országszerte összeírást kezd a KSH

Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május 23-ig online, azt követően pedig - június 15-ig - összeírók segítségével személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 15. 17:00
Megosztás:

Nőtt a román gazdaság az első negyedévben

A román gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt az első negyedévben 2023. azonos időszakához viszonyítva - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 15. 16:30
Megosztás:

Éves viszonylatban csökkent az építőipari termelés volumene

2024. márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 15. 16:00
Megosztás: