Egy banki kétharmad, aminek senki nem örül

Az MNB adatai szerint a piaci lakáshitelek kamatai már februárban kétharmaddal magasabb szinteken álltak, mint amilyen szinten mondjuk a támogatott CSOK-hitelt igényelhetik az arra jogosultak. Ráadásul a money.hu Kamattükre szerint az amúgy is hatéves csúcson lévő kamatok emelkedése áprilisban űrsebességre kapcsolt, így viszont komoly kérdés, hogy a jövőben mennyien állnak majd el a piaci hitelfelvételtől amiatt, hogy nem tudják finanszírozni a tervezett kölcsönt.

Egy banki kétharmad, aminek senki nem örül

Hatéves csúcson a lakáshitel kamatok

Múlt hét pénteken adta ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a februári hitelstatisztikákat. Ebből az összevetésből kiderült, hogy a piaci lakáshitelek átlagkamata 5,02 százalékra emelkedett – utoljára 2016. áprilisában mért a jegybank ilyen magas kamatszintet. Az öt százalék felé kúszó piaci lakáshitel kamatok azt jelentik, hogy azok, akik nem rendelkeznek semmilyen lehetőséggel, hogy valamilyen formában támogatott hitelt vegyenek fel, azoknak februárban már kétharmaddal magasabb kamat mellett tudtak csak hitelt felvenni, mint azok, akik pl. jogosultak a CSOK hitelre, s csak 3 százalékos kamatot fizetnek. Ettől a kétharmadtól aligha lesznek boldogok az emberek – politikai hovatartozástól függetlenül.

Csak a támogatott megy

A kamatkülönbség okán jól látható a hangsúly átterelődése a támogatott konstrukciók felé. Februárban a bankok által folyósított 104 milliárd forint lakáshitelnek már közel 38 százaléka valamilyen támogatott konstrukcióban került folyósításra – ez bődületes új csúcsnak számít. A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy egy évvel korábban a támogatott lakáshitelek részaránya a 15 százalékot sem érte el a folyósításon belül – igaz, akkor még a piaci hitelek átlagkamata is csak 3,73 százalék volt.

A támogatott hitelek térnyerését alaposan befolyásolhatja persze, hogy mikortól és milyen formában újul meg a zöld hitel – miután azonban az eddig leszerződött hitelek folyósítása folyamatos lesz, a  money.huszakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a támogatott konstrukciók részaránya a további hónapokban is komoly további erősödés előtt áll.

Űrugrások a kamatokban

Főleg azért, mert a piaci lakáshitelek drágulása megállíthatatlan. A  money.hu Kamattükrében már korábban jeleztük, hogy az irányadó kamat elmúlt másfél hónapban bekövetkezett emelkedését a bankok zöme áprilistól követi le, ráadásul úgy, hogy a jegybanki intézkedések tompítására eddig rendelkezésre álló kamatfelár az elmúlt hónapokban lényegében eltűnt a kölcsönök mögül.

Ez mindennél jobban látszik a Sopron Banknál. A 10 éves kamatperiódusú Új Otthon lakáshitel kamata 140 bázisponttal, 7,09-ről 8,49 százalékra nőtt, a hasonló kamatperiódussal bíró piaci kamatozású, lakáscélú forint hitel 1,36 százalékos emelkedés után 8,45 százalékon érhető el áprilistól. Az 5 évre fixált lakáshiteleknél 81 bázispontos emelés után 7,90 százalékos kamat alakult ki. A szabadfelhasználású jelzáloghitelt 10 éves kamatperiódusban 4 bázispont híján 2 százalékkal magasabb, 9,95 százalékos kamaton folyósítja a bank, mint márciusban, az 5 éves kamatperiódusú kölcsön „csak” 171 bázisponttal lett magasabb, s így 8,9 százalékos induló kamaton érhető el.

Drámai az emelkedés a CIB Banknál is. A pénzintézetnél az 5 éves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) 97 bázisponttal százalékponttal, a hasonló kamatperiódussal bíró szabadfelhasználású kölcsön 1 százalékponttal lett drágább áprilistól. A 10 éves MFL-konstrukció 77 bázisponttal drágult, így már csak a Magnifica kedvezménycsomagra jogosultak fizetnek 6 százalék alatti (5,95%) kamatot. A 10 éves szabadfelhasználású konstrukció visszafogottabban, csak 40 bázisponttal drágult, viszont a felújítási célú hiteleknél 60 bázispont volt az emelkedés. A végig fix lakáshiteleknél is 0,4 százalékpont volt az emelés – míg a hasonló kondíciókkal bíró szabadfelhasználású hitelnél 50 bázispont volt a drágulás.

Április 1-től a K&H-nál az 5 éves kamatperiódussal rendelkező hitelek 40, a 10 év évre fixált hitelek kamata 30 bázisponttal emelkedett. Komolyabb emelésre a bank a 15 és 20 évre végig fix konstrukciók esetében kényszerült. Itt közel 1 százalékos, 90 bázispontos emelést hajtott végre a bank, így azok a legjobb minősítésű (K1 kategóriába tartozó) ügyfelek számára is minimum 7,74, illetve 7,94 százalékos kamat mellett érhetőek el.

Március 29-től drágított az Unicredit Bank. Az 5 éves kamatperiódussal futó MFL hitelnél 59 bázispontos volt az emelés, az ennél hosszabb, 6-8 évre fixált lakáshiteleknél szerényebb, 44 bázispontos volt az emelkedés. A banknál a fentieknél hosszabb időre előre kiszámítható törlesztést ígérő kamatperiódussal bíró hiteleknél mindössze 0,3 százalékpontos emelést történt. Ugyanakkor a bank a kamatainak meghirdetése után jelezte, hogy a hosszú hónapokon keresztül előre megjelölt kereskedelmi partnerein keresztül kínált további 30-50 bázispontos kamatkedvezmény e hét hétfőtől, április 4-től nem érvényesíthető.

A többiekhez képest kifejezetten visszafogottan drágított a Raiffeisen Bank. A bank egységesen, valamennyi lakáshitel és szabadfelhasználású jelzáloghitel termékét 30 bázisponttal magasabb kamaton kínálja április 1-től. A legkedvezőbb kamaton, 5,79 százalékon a 10 éves kamatperiódussal rendelkező változó kamatozású, illetve a 10, 15 vagy 20 évre szóló, végig fix konstrukciók kölcsönét kínálja a bank.

Többen nem kaphatják meg az igényelt hitelösszeget

Ha a fenti kamatszinteket a jegybank 5,02 százalékos februári átlagkamatával összevetjük, drámai emelkedés olvasható le. Nagy kérdés, hol lesz a vége a hegymenetnek és az is, hogy az egyre magasabb kamatok mennyi potenciális hitelfelvevőt riasztanak el, vagy – a hitelfék szabályok hitelezhetőségi előírásai miatt – zárnak el a tervezett összegű lakáskölcsön felvételétől.

Mi a normális vércukorszint 60 év felett a nők és a férfiak esetén?

Az öregedés természetes folyamat, amely számos változást hoz a testünkben, beleértve a vércukorszint szabályozásának képességét is. A megfelelő vércukorszint fenntartása különösen fontos a 60 év felettiek számára, hogy elkerüljék a cukorbetegség és más egészségügyi problémák kialakulását. De vajon mi számít normális vércukorszintnek ebben a korban?
2024. 05. 16. 01:00
Megosztás:

A legtrendibb előértékesítést a 99Bitcoins produkálja, már 1 millió dollár fölött jár a learn-to-earn projekt

Egy izgalmas, új projekt körül nagy mostanában a felhajtás az Ethereumon. A 99Bitcoins egy innovatív, „learn-to-earn” platform, amely már több mint 1 millió dollárt gyűjtött össze az előértékesítés alatt.
2024. 05. 16. 00:01
Megosztás:

Visszapattanás előtt az építőipar

A lakásépítések számának csökkenése ellenére, a kamatok mérséklődése, az építőanyagárak normalizálódása és az új Otthonfelújítási Program közvetlen és közvetett hatásai miatt pozitív fordulatban bízik a Mapei Kft.
2024. 05. 15. 23:00
Megosztás:

Fokozatos bővülés jellemzi az EU gazdaságát

A magas geopolitikai kockázatok ellenére az év elején tapasztalt, vártnál jobb növekedés és az infláció folyamatos csökkenése az Európai Unió gazdaságának fokozatos bővülését eredményezte - közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.
2024. 05. 15. 22:30
Megosztás:

Holnaptól lesznek elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint százötvenmilliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 05. 15. 22:00
Megosztás:

Nőtt az euróövezet ipari termelése márciusban

Márciusban az elemzői várakozásokat némileg meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint.
2024. 05. 15. 21:30
Megosztás:

Több ezer nyertes család a Napenergia Plusz Programban

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton. A mostanáig megítélt több mint 40 milliárd forint állami hozzájárulás a zöldenergia termelésében és tárolásában segíti a háztartásokat - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 15. 21:00
Megosztás:

Fejlesztésen esett át a fővárosi távhőszolgáltatás

Bővült és korszerűsödött a budapesti távhőszolgáltatás, energiahatékonysági pályázat részeként a FŐTÁV Budapest tizenhárom kerületében 201 hőközpontot újított fel - közölte a BKM Budapesti Közművek szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 15. 20:30
Megosztás:

Kissé enyhült az amerikai infláció

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a márciusi 3,5%-ról 3,4%-ra mérséklődött áprilisban az éves infláció az Egyesült Államokban.
2024. 05. 15. 20:00
Megosztás:

Erősödött szerdán a forint

Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 05. 15. 19:30
Megosztás:

Erős zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 15. 19:00
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 190,4 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel 68 673,84 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 15. 18:30
Megosztás:

Lelassult az éves infláció áprilisban Franciaországban

Franciaországban 2,2 százalékra lassult az éves infláció áprilisban a márciusi 2,3 százalékról - közölte végleges adatként a francia statisztikai hivatal (Insee) szerdán.
2024. 05. 15. 18:00
Megosztás:

Márciusban csökkent az ipari termelés

2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentős eltérést a nyers és munkanaphatástól megtisztított adat között az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában.
2024. 05. 15. 17:30
Megosztás:

Országszerte összeírást kezd a KSH

Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május 23-ig online, azt követően pedig - június 15-ig - összeírók segítségével személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 15. 17:00
Megosztás:

Nőtt a román gazdaság az első negyedévben

A román gazdaság teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt az első negyedévben 2023. azonos időszakához viszonyítva - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 15. 16:30
Megosztás:

Éves viszonylatban csökkent az építőipari termelés volumene

2024. márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 15. 16:00
Megosztás:

Gyorsuló növekedés várható Európa egyes térségeiben

A globális geopolitikai feszültségek ellenére gyorsuló gazdasági növekedés várható idén és jövőre az európai feltörekvő térségben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett friss regionális előrejelzése szerint.
2024. 05. 15. 15:30
Megosztás:

Támogatni kell a szülési szabadságból visszatérőket

Azokhoz a munkáltatókhoz térnek vissza motiváltan, felkészülten a munkavállalók a szülés utáni szabadságról, amelyek támogatták a távozás folyamatát, és a szabadság idején is tartották a kapcsolatot a dolgozóikkal - derül ki a Profession.hu MTI-hez eljuttatott felméréséből.
2024. 05. 15. 15:00
Megosztás:

A Duna House közzétette az osztalék végleges mértékét

A Duna House Holding Zrt. kedden közzétette a 2023. év után fizetett osztalék végleges mértékét, amely szerint egy darab "A" sorozatú törzsrészvényre 125,21 forint bruttó osztalékot fizet az osztalékra jogosult részvényeseknek.
2024. 05. 15. 14:30
Megosztás: