Mivel fűtsön a magyar ember ha nem lesz gáz vagy az Unió betiltja a gázkazánokat?

A magyarországi háztartások jellemzően földgázzal fűtenek. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az ország 2877 településén érhető el vezetékes földgáz. Az ellátottság 2000 és 2005 között 80%-ról 91%-ra emelkedett, azóta ez az arány lényegesen nem változott. A lakossági felhasználók 73%-a gázfűtést alkalmazott otthonaiban. A legmagasabb gázellátottsági arány Pest, Fejér és Csongrád-Csanád megyékben volt (83 és 81–81%), míg Komárom-Esztergom, Tolna és Baranya megyékben a legkisebb (46 és 54–54%).

Mivel fűtsön a magyar ember ha nem lesz gáz vagy az Unió betiltja a gázkazánokat?

A lakossági gázfogyasztás 3,4 milliárd m3 volt (2019-es adat). A háztartások gázfogyasztása 2000 és 2006 között növekedett, illetve magas szinten stagnált, ezt követően 2014-ig csökkenő tendencia jellemezte a fogyasztás alakulását, amely az utóbbi években ismét inkább növekszik - áll a KSH kiadványában. A gázfogyasztást jelentősen befolyásolja az időjárás alakulása, például a 2017-es, átlagosnál hidegebb tél kiugró lakossági gázfogyasztást eredményezett.

Az IEA szeretné betiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Ehhez képest hazánkban az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik, ami azért kedvezőtlen, mert ez – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Ma már van olyan alternatíva, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.

Nézzük milyen alternatívák állnak rendelkezésre:

1. Fekete bekötés - Engedély nélkül bekötött hagyományos gázkészülékek

2. Régi technológiát alkalmazva - Szenes kályha, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, stb.

3. Elektromos fűtés - Kazán, klíma berendezés

4. Modern fűtési technológia - Kondenzációs kazán, hibrid kazán, hőszivattyú

Nézzük sorba ezeket a megoldásokat!

1. Engedély nélküli (hagyományos gázkazánok közé tartozik a nyílt égésű és a turbós gázkazánok) bekötés nem jó irány, mert:

- nem energiatakarékos

- nem környezetbarát

- engedély hiánya miatt nincs garancia

- fennáll a szénmonoxid mérgezés veszélye

2. Régi fűtési technológia (szenes kályha, vegyes tüzelésű kazán, elektromos kazán, olajkályhák, nyílt terű kazánok, stb.) 

A régi fűtési technológiák nagy előnye:

- kezdeti költségek alacsonyabbak lehetnek 

- már ismerjük ezeket a technikákat

A régi fűtési technológiák hátránya:

- nem energiatakarékos

- nem környezetbarát

- macerás vele fűteni (nem felel meg a komfort igényeknek)

- instabil jövőkép

3. Elektromos kazán, klíma berendezés (elektromos árammal működő fűtés)

Fontos megjegyezni, hogy ezekhez a technológiákhoz olyan hálózattal kell rendelkeznie az épületnek, amely elbírja a nagyobb elektromos igényt és nem kell újrakábelezni a házat.

a) Elektromos kazán

Előnye:

- könnyű telepíteni

- nem kell engedélyezni

- hagyományos kazánnal azonos ár

- nincs szükség gázra

- csendes működés

Hátránya:

- a kezdeti költségek alacsonyak  viszont hosszú távon nagyon sokat fogyaszt. Ez az összeg akár a legdrágább kondenzációs kazán árával is vetekszik.

b) Fűtés klímával, ami inkább egy rövidtávú, szükségmegoldás 

Előnye:

- könnyű telepíteni

- nem kell engedélyezni

- kicsi lakásban „olcsó” üzemeltetés

Hátránya:

- zajos

- szerviz igénye van (állandó tisztítás)

4. Modern technológiák (hibrid kazán, hőszivattyú, kondenzációs kazán)

1. Hibrid kazán 

Ez a legújabb, legtakarékosabb kazántechnika, amely ugyan drágább, de hosszútávon a legtakarékosabb technológia

Előnye:

- ez a technológia hasonlít a legjobban a mostani kazán megoldásokhoz

- energiatakarékos

- lakás méretétől függően akar 15-30%-al is kevesebb lehet a gázszámla

- környezetbarát és biztonságos

- lakástól függően akar 50%-al kevesebb gázszámla

- igényeiknek megfelelően az új energiacímke segítségével jobban meg tudják ítélni a vásárláskor, hogy melyik terméket vegyék meg

- megtalálható benne a hűszivattyú és a kondenzációs kazán pozitívumai, és a készülék a gáz mellett a levegőből nyerhető hőenergiát is felhasználja. Így az eddig ismert gázkészülékekhez viszonyítva jóval több energiát tud megtakarítani

Hátránya:

- a hosszabb kémény kivezetéstől függően a kezdeti beruházási költség magasabb lehet

2. Hőszivattyú

Előnye:

- Lecsatlakozhatunk a gázhálózatról (függetlenséget biztosít)

- energiatakarékos (minimalizálni lehet a költségeket)

- környezetbarát

- amennyiben napelemmel oldják meg a fűtés a számla meg is szűnik

- igényeiknek megfelelően az új energiacímke segítségével jobban meg tudják ítélni a vásárláskor, hogy melyik terméket vegyék meg

Hátránya:

- a legtöbb rendszerrel 0 fok alatt nem érdemes fűteni

3. Kondenzációs kazán

Előnye:

- ez hasonlít a legjobban a hagyományos kazánmegoldásokhoz

- energiatakarékos

- lakástól függően megtérülhet az ára (15-30%-os számlacsökkenés)

- környezetbarát és biztonságos

- amennyiben nem kell költséges kéménykivezetést építeni úgy a kondenzációs kazán ára megegyezik a hagyományos kazán árával

Hátránya:

- magasabb beruházási költség, a kéménykivezetés kiépítése végett

Vásárlási tanácsok:

1. Épületgépész kereskedésben vásároljanak

2. Konzultáljanak szakemberrel

3. Olyan márkát (gyártót) válasszanak, akiknél a szervízhálózat stabil és könnyen elérhető

A családi költségvetés legnagyobb kiadása a fűtésszámla, ezért vásárláskor érdemes arra koncentrálni, hogy az elkövetkezendő 15-20 évben mennyivel fognak az adott fűtési technológiával kevesebbet költeni.  

--- 

A cikk kapcsán az alábbi szakmai hozzászólás érkezett a ProfitLine szerkesztőségébe:

A szerelők tapasztalatával és a gyártók szemével szeretném bemutatni, hogy mit tapasztaltunk az elmúlt 15 évben.

A gázkazános (kondenzációs) :amiben hibáztak és elkerülhető lett volna az a következő:
Nem kértek árajánlatot és  át is verték őket számlát nem kaptak hamis arcképes igazolvány számmal küldték be az MVM-nek az egyszerűsített készülék cserés nyomtatványt EPH nem megfelelő volt.
Ez Fóton történt és a tulaj engem bízott meg mivel szerette volna ha az újonnan kicserélt gázkazánja amit addigra elvittek működne akár télen is, mert mikorra már kint voltam se gázkazán se normális rendszer nem volt.

A kéményt jól megcsinálták ,de a régi fűtés rendszerre való rá csatlakozás az kritikán aluli volt.
Mivel koszos régi fekete acél csővekkel készült a rendszer így egyértelmű hogy a modern kazánok csak nagyon kis százalékban viselik el ezt a régi rendszerre való sok feketeacél csőves rá csatlakozást azaz le kell választani őket.

1.hiba a lemezes hőcserélő kicsi volt.Néha igenis nem csak a magán életben de itt is kiderül hogy valami nem passzol igazán.

Itt alul méretezett volt a hőcserélő és gyenge volt a szivattyú ráadásul nem jól volt bekötve azaz túl kicsik voltak a cső méretek ráadásul réz cső volt repedt lyukas és túlfolyatott  forrasztással.

Amint bekerült a megfelelő Kondenzációs Gázkazán és a hozzá tartozó megfelelő minőségű szerelés technológia láss csodát kitűnően és felé annyi gázt fogyasztva működik a mai napig.

A tulaj azóta is kergeti a csalót aki átverte, ha el nem kapta.

A tanulságok ebből a meséből a következők:

Ha a kapzsiságunk hajt hogy a legolcsóbban a leggyorsabb megoldást kapjuk meg belefuthatunk az átverésbe elég hamar mert a kalózok itt vannak körülöttünk és nekünk kell még az elején jó döntést hoznunk ehhez szeretnék pár tanácsot és tippet adni ha már úgyis a nyakunkon a gázkazán cserés támogatás:

1. Mindig keressünk utánna van-e cég a szerelő mögött,még ha egyéni vállalkozóról van is szó legyen számla és felelősség biztosítása mert ez veszélyes üzem.

2. Tudjuk mihez keresünk kazánt és milyen minőségben a minimum az 5 év garancia amit elkell várnunk a gyártótól a kazántestre ,de jobb ,ha 10 év kapunk mert régi rendszerhez felújítani új kazánnal csak így érdemes a rövid idejű garancia és a lemezeshőcserélős leválasztás hosszú távon drágább lesz mint megtalálni egy kiváló szerelőt aki fogja tudni milyen kazán is kell a rendszerhez.
Itt megjegyezném hogy a tapasztalat: NEM 15-20 évre gyárt mindenki kazánt így előfordulhat hogy garancia után lyukadt ki a kazántest ami volt 3 év...

Ha van az épületen jó minőségű szigetelés kellő vastagságban még a tetőn is és a nyílászárók is megfelelőek akkor már a hőszivattyú is megérdemli a helyét a megfelelő hő leadó rendszerrel de addig ameddig nem áll rendelkezésre egy modernizált épület a hőszivattyú álomból számla rémálom lehet.

Ugyan ez már nem mindig igaz a gázkazánra mert régi fekete acél vagy rézcsőves rendszerre már előnyben lehetünk mert nem kell felújítani a teljes fűtés rendszert hanem egy összetett kazáncserével ezt lehet modernizálni és számla gyilkossá válik azaz már csak a felét fogyasztjuk az előzőhöz képest viszont a régi kazánjaink sokszor kezesek voltak és akár 10évig is elvoltak karbantartás nélkül mielőtt feldobták volna a bakancsot a mai kazánokat a garancia idő alatt évente akár többször is van hogy tisztítani kell de garancia után van hogy ugyan úgy évente jobb esetben 2 évente,miért mondom ezt? Mert a mai nap már senki nem vállal 5000- forintért minőségi kondenzációs kazán tűztér tisztítást. Azaz vállal maximum nem végzi el,de a pénzt felveszi...

A szervizes tudja hogyan kell takarítani karbantartani egy cég aki mindent is mos és vegyszerez na azzal csak akkor beszéljünk ha a szervizes is helyesli a döntésünk mert van vegyszer amivel  kazán testet tönkre lehet tenni.

A javasolt recept a következő:

Ne kapkodjunk és ne bízzunk ismeretlen magukat márka szervizes zsoldosnak kiadott embernek akik feketén számla és cég nélkül probálkoznak emelkedjünk feljebb és ennyire ne legyünk olcsó jánosok mert a végén a bokánkat nagyon megüthetjük ráadásul mégeszer meg kell csinálnia immár jól a munkát a kókler után.

Benedek Csenger Detre
+36302436416
info@kazanmesterek.hu

Kedvezőtlen volt az április a fogyasztói bizalomra nézve az Egyesült Államokban

Romlott áprilisban, immár a harmadik egymást követő hónapban a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 02. 15:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt az Eximbank nyeresége

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 2,25 milliárd forintról 18,583 milliárd forintra növelte a nyereségét tavaly éves összevetésben - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett beszámolóban.
2024. 05. 02. 14:30
Megosztás:

Csalódást keltő előrejelzés miatt ütötték az AMD-t

Nagy figyelem övezte az Nvidia legfőbb vetélytársának számító vállalat első negyedéves gyorsjelentését.
2024. 05. 02. 14:00
Megosztás:

Nagyot lendített az EU-tagság Közép-Európa gazdaságán

Jelentős felzárkózási lendületet adott az EU-tagság eddigi húsz éve a közép-európai uniós gazdaságoknak - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedden Londonban ismertetett tanulmányában.
2024. 05. 02. 13:30
Megosztás:

Az OMV jobb eredménye a MOL részvényárát is növelheti

Az OMV idei első negyedéves gyorsjelentése kedvező képet nyújtott a cég tevékenységéről.
2024. 05. 02. 13:00
Megosztás:

A kereskedők belementek az üzemanyagárak csökkentésébe

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.
2024. 05. 02. 12:30
Megosztás:

Megtekinthető a 2024-2028-as Konvergencia Program

A kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot a következő években, miközben a magyar gazdaság az egyik legnagyobb növekedést érheti el az Európai Unióban - áll a Pénzügyminisztérium (PM) által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programban a szaktárca keddi tájékoztatása szerint.
2024. 05. 02. 12:00
Megosztás:

Történelmi jelentőségű a kínai államfő budapesti látogatása

Hszi Csin-ping kínai államfő jövő heti hivatalos magyarországi látogatása mérföldkő lesz a két ország közötti kapcsolatok történetében és új lendületet adhat az együttműködés erősítésében, valamint fontos globális hatásokkal is jár - jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 05. 02. 11:30
Megosztás:

Az 5 legjobb mémcoin, amelyeket nem szabad kihagynod ebben a piaci visszaesésben

A jelenlegi kriptopiaci visszaesés számos lehetőséget kínál a profitszerzésre. A mémcoinok éppen a kriptovilág középpontjában állnak. Ma az öt legígéretesebb mémcoinról fogunk beszélni: KangaMoon (KANG), Dogecoin (DOGE), Pepe (PEPE), Shiba Inu (SHIB) és Bonk (BONK). Nézzük meg, miért ők a legjobb mémcoinok, amelyeket érdemes most vásárolni.
2024. 05. 02. 11:05
Megosztás:

A Eurowag üzemanyagtöltő hálózatot épít ki Európában

A Eurowag üzemanyagtöltő-állomás hálózatot épít ki Európa legfontosabb tranzitútvonalain, amelynek szolgáltatásai kizárólag tehergépjárművek számára érhetőek el - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 02. 11:00
Megosztás:

Hatással vannak-e a nagyobb kulturális események a részvényárakra?

Aki még ismerkedik az értékpapírok, a tőzsde világával annak az egyik első dolog, amit meg kell tanulnia, hogy az nem önmagában működik, külső hatások nélkül. Az értékpapírok árára, a tőzsdei mozgásokra mindennemű globális, sőt néha lokális események hatással lehetnek.
2024. 05. 02. 10:30
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 02. 10:00
Megosztás:

Két éves hátrányt dolgozott le a lakáspiac áprilisban

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, és a feladott lakáshirdetések száma is jelentősen növekedett, ami további élénkülést vetít előre 2024-re vonatkozóan. - áll az ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítőjében.
2024. 05. 02. 09:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama

A forint árfolyama csütörtök reggelre alig változott az euróval és a svájci frankkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a dollár ellenében viszont 0,3 százalékkal erősödött.
2024. 05. 02. 09:15
Megosztás:

Hiányosak a diákok pénzügyi ismeretei

Az internetes bankolásban járatosak a magyar fiatalok, a biztosítások adta lehetőségekről viszont keveset tudnak - közölte a DUE Médiahálózat az általa indított Nagy Diák Pénzügyes Teszt eddigi eredményei alapján kedden az MTI-vel.
2024. 05. 02. 08:30
Megosztás:

Folytatják a Légi és Gépipari Képzőközpont fejlesztését Békéscsabán

Tovább fejlesztik a Légi és Gépipari Képzőközpontot Békéscsabán, a szakképző intézmény egymilliárd-hétszázmillió forintot nyert el energetikai korszerűsítésre, új oktató műhelyek kialakításra és gépbeszerzésre.
2024. 05. 02. 08:00
Megosztás:

Meghaladta a várakozásokat az euróövezet GDP-je az első negyedévben

Az idei első negyedévben a vártnál jobbnak bizonyult a GDP-növekedés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes kalkuláción alapuló keddi jelentése alapján. Az unióban Magyarország, két másik országgal, a második legjobb negyedéves növekedést érte el.
2024. 05. 02. 07:30
Megosztás:

Ezekkel az átutalási korlátozásokkal futnak a csalók után a hazai bankok

Drámai mértékben megnövekedett az átutalásos csalások mértéke, amelyben az ügyfelet megtévesztve vonják be a visszaélésbe, így sokszor saját maga utalja el a lopott pénzt a bűnözőknek. A bankok legkésőbb szeptember 1-jén vezetik be a csalások visszaszorítására szolgáló átutalási limiteket, de néhány bank már előbb is lépett. Mivel az ügyfelek sokszor nem ismerik fel ezeket a visszaéléseket, a csalások megelőzésében most minden perc számít.
2024. 05. 02. 07:00
Megosztás:

A vállalkozások mellett a lakosság számára is hozzáférhetők lesznek támogatott, kamatmentes kölcsönök

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.
2024. 05. 02. 06:00
Megosztás:

Nemzetközi üzletfejlesztési alelnököt nevez ki az AutoWallis a régiós terjeszkedés támogatására

Tovább fokozza régiós terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután nemzetközi üzletfejlesztésért felelős alelnökévé nevezte ki Andrew Prestet, aki eddig a Nagykereskedelmi Üzletág vezetője volt. Korábbi pozícióját a vállalaton belülről érkező Bihari Pál foglalja el. Az átalakítás hozzájárul ahhoz, hogy a régió 16 országában jelen levő AutoWallis a jövőben még hangsúlyosabban fókuszálhasson a nemzetközi terjeszkedésre, mely a növekedés fő iránya lehet a következő években is.
2024. 05. 02. 05:00
Megosztás: