Bankmonitor közlemény: Lakáshitel kamatkörkép - 2022 még sok fejtörést okozhat

„Már a bizonytalan háborús helyzet előtt is folyamatos emelkedés volt megfigyelhető a lakáshitelek kamataiban. Jelen helyzetben minden nagyon gyorsan, akár percről percre is változhat. Szakértőink megvizsgálták, hogy milyen mértékben változtak idén az ingatlanhitelek költségei, és arra is kíváncsiak voltak, mennyire gyűrűzött már be az orosz-ukrán helyzet hatása a hitelpiacra.”

Bankmonitor közlemény: Lakáshitel kamatkörkép - 2022 még sok fejtörést okozhat

A kamatok emelése 2022-ben már szinte heti rendszerességgel okozhat fejtörést a még hitelfelvétel előtt állók számára. A szerencsésebbek azok, akik már tavaly belevágtak a nagy lakásvásárlási projektbe, pláne, ha ehhez még 2021 ősze előtt igényeltek lakáshitelt.

Ekkortól ugyanis nem túl drasztikus mértékben, de folyamatosan felfelé íveltek a kamatok. 2022 év elejétől pedig egyre jelentősebb mértékben (https://bankmonitor.hu/cikk/folytatodik-a-kamatemeles-7-banknal-dragabban-lehet-jelenleg-lakaskolcsont-igenyelni-mint-januarban/) és gyakrabban történnek kamatváltozások a bankoknál, ez pedig a jegybanki alapkamat emeléseknek köszönhető, amelyet az elszálló infláció is jelentősen támogat.

Hol állnak most a hitelköltségek?

Táblázatunk 10 évig fix kamatozású, 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelek THM érték szerinti összehasonlítását mutatja a 2022. januári és a legfrissebb, márciusi adatokkal.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának eredményei alapján látható, hogy a bankok is jelentős kamatemeléseken voltak kénytelenek eszközölni csupán 2 hónap alatt.

A THM értékek között jelentős különbségek vannak, amik a törlesztőrészletek mértékében is megmutatkoznak. Például egy most igényelt lakáshitel törlesztőrészletére több mint 7 ezer forinttal többet kéne fizetni havonta, mintha ugyanazt a kölcsönt januárban igényeltük volna.

A szomszédban dúló konfliktushelyzet még nem gyűrűzött be érdemben a kamatok szintjébe, ez azonban már nem valószínű, hogy sokáig így marad.

Mi várható a jövőben?

Sajnos a jelenlegi extrém gazdasági, politikai helyzetben ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, mire számíthatunk. A háború egyébként is kamatemelési környezetben érkezett a szomszédba, egyre romlik a hazai fizetőeszköz, krízis nélkül is magas az infláció, ez utóbbit a jegybanki alapkamat-emelés kéne, hogy valamelyest mérsékelje.

Ez egyelőre viszont hiú ábrándnak tűnik, kivéve, ha gyorsan békét kötnek a felek. A harcok és szankciók ugyanis csak tetézik a bajt, hatásuk a gazdasági folyamatokra is erős nyomást gyakorol, amelyet természetesen a hitelpiac is megérez.

Valószínű tehát, hogy a károk mérséklésére további, akár egyre nagyobb mértékű irányadó kamatemelésre lehet számítani az MNB részéről, ez pedig az új kölcsönök költségein is látszódni fog.

Egy esetlegesen elhúzódó háborús helyzet esetén pedig a bankok is magasabb kockázatot kénytelenek vállalni, így könnyűszerrel vezethetnek be komoly szigorításokat (https://bankmonitor.hu/cikk/mit-varhatunk-a-hitelpiactol-az-orosz-ukran-konfliktus-alatt/). Ez a helyzet tehát óvatosságra int minden egyes piaci szereplőt és pontosan azért, mert most minden nagyon érzékeny és bizonytalan.

Tehetünk valamit a kamatemelés ellen?

A közeljövőben tehát várhatóan nehezebb és költségesebb lesz lakáshitelhez jutni, ugyanakkor azonnal fejest ugrani se ajánlott, hiszen egy ekkora pénzügyi vállalás krízishelyzet nélkül is alaposan mérlegelendő.

Amennyiben mégis belevágunk a kalandba, előzetesen fel tudjuk venni a kapcsolatot a pénzintézetekkel és lehetőség van előzetes hitelbírálatra is. Ez pedig remek hír lehet abból a szempontból, hogy több bank is van, ahol ideig-óráig az előzetes kalkuláció eredménye és így a lakáshitel kondíciói rögzítésre kerülhetnek az igénylés tényleges időpontjáig.

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 05. 20:00
Megosztás:

Új módszerek alkalmazására használják a mesterséges intelligenciát az SZBK kutatói

Egyes sejtek felismerésére és elkülönítésére dolgoztak ki mesterséges intelligenciát (MI) használó megoldást a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai egy nagy nemzetközi konzorcium részeként. Az eljárás a biológiai alapkutatási kérdések megválaszolása mellett akár egyénre szabott terápiákhoz is alkalmazható - közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó intézmény a honlapján.
2024. 05. 05. 19:00
Megosztás:

Érkeznek az államháztartási adatok a jövő héten

A jövő héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről, valamint egyebek mellett a kiskereskedelem márciusi és a fogyasztói árak áprilisi alakulásáról.
2024. 05. 05. 18:00
Megosztás:

Több száz fogyasztó részesült kompenzációban, de részben hiányosan teljesített a 4Life és biztosító-partnerei

A GVH felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy vállalásaikat gondosan készítsék elő és maradéktalanul teljesítsék.
2024. 05. 05. 17:00
Megosztás:

Május 13-án indul a balatoni vasúti előszezon

Már az iskolai szünidő kezdete előtt egy hónappal, május 13-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat és növeli a kerékpárszállítási kapacitásokat a MÁV-Start - közölte a vasúttársaság szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 05. 16:00
Megosztás:

Két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát - írta a pénzügyminiszter szombaton Facebook-oldalán.
2024. 05. 05. 15:00
Megosztás:

Nőtt a Henkel negyedéves árbevétele

A Henkel német háztartás-vegyipari és kozmetikai konszern növekvő negyedéves árbevételről jelentett pénteken.
2024. 05. 05. 14:00
Megosztás:

Átfogó víziközmű rekonstrukciós program indul

Országos víziközmű rekonstrukciós program indul, ennek keretében kormányzati támogatással újul meg Szolnok víziközmű-hálózata - mondta az energiaügyi miniszter pénteken Szolnokon sajtótájékoztatón.
2024. 05. 05. 13:00
Megosztás:

Nagy László lett a SZTFH új elnöke

Sulyok Tamás köztársasági elnök Nagy Lászlót nevezte ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökévé - közölte az SZTFH pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 05. 12:00
Megosztás:

Éves csúcson a brit gazdaság aktivitása

Jelentős emelkedéssel egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.
2024. 05. 05. 11:00
Megosztás:

Többlettámogatáshoz juthatnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik, a közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel pénteken.
2024. 05. 05. 10:00
Megosztás:

A Richter tárgylóasztalhoz ült a Mithra Pharmaceuticals SA-val

A Richter ajánlatot tett és tárgyalásokat kezdett a Mithra Pharmaceuticals egyes belgiumi eszközeinek megvásárlásáról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett kibocsátói közleményben.
2024. 05. 05. 09:00
Megosztás:

Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.
2024. 05. 05. 08:00
Megosztás:

Top Altcoinok amiket most olcsón megvehetsz, mielőtt kilő az árfolyamuk

Ahogy az altcoinok piaca értékben elkezdett növekedni, sokan olyan altcoinokat keresnek, amelyeket kedvezményes áron vásárolhatnak meg, hogy befektetési portfóliójukat diverzifikálják anélkül, hogy túlságosan mélyen belemerülnének a szektor pénzügyi aspektusaiba.
2024. 05. 05. 07:00
Megosztás:

Új szankciók segítik a termelőket

Szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók általi, 30 napon túli késedelmes fizetések a gazdálkodók felé az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagnak köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
2024. 05. 05. 06:00
Megosztás:

Az Auchan debreceniket hívott vissza

Nem jelölt allergén jelenléte (szója) miatt az Auchan Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta a forgalomból az "Auchan Kedvenc csemege debreceni, 300 g és Auchan Kedvenc csípős debreceni, 300 g" terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2024. 05. 05. 05:00
Megosztás:

Váratlanul visszaesett az amerikai szolgáltatóipar áprilisban

Az elemzők által várt gyorsuló növekedés helyett csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 05. 05. 04:00
Megosztás:

Gyengülő ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás előző hónapban

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett végleges, az előzetest némileg meghaladó értékei alapján.
2024. 05. 05. 03:00
Megosztás:

Nagy segítség az egyetemeknek a HU-rizont program

A HU-rizont program 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, melyek Magyarország és a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
2024. 05. 05. 02:00
Megosztás:

Pénz- és szerencse horoszkóp a jövő hétre: a BIKA gazdagodik, a KOS lottón nyerhet nagyot

Heti pénz- és szerencse horoszkópunk útmutatással szolgál a jövő hétre (május 6-12.) vonatkozóan a pénzügyek terén. Megmutatjuk szerencseszámaidat és azt is, melyik nap célszerű szerencsét próbálnod, azaz melyik lesz a jövő héten a szerencsenapod.
2024. 05. 05. 01:00
Megosztás: