Bankmonitor közlemény - "Februárban változna a hitelkamatod? 11 százalékkal mérsékelheti a törlesztőrészletedet a kamatstop"

Már közzétették azokat a BUBOR értékeket, amelyek a februárban átárazódó, változó kamatozású kölcsönökre érvényesek. Az elmúlt napok MNB döntései után nem meglepő, hogy az érintett hitelek referenciamutatójának értéke is emelkedett. Szerencsére a kamatstop miatt ez a hatás jelenleg csak mérsékelten jelenik meg a törlesztőrészletekben.

Bankmonitor közlemény - "Februárban változna a hitelkamatod? 11 százalékkal mérsékelheti a törlesztőrészletedet a kamatstop"

A változó kamatozású lakáshitelek kamata - azon kölcsönök, amelyek kamatát a bank egyoldalúan, akár éven belül is módosíthatja - jellemzően egy referenciamutatótól, a BUBOR értékétől függ. A februárban átárazódó kölcsönök (https://bankmonitor.hu/lakashitel-kalkulator/) kamatát a mai napon, január 28-án érvényes BUBOR alapján számolják ki.

A mutató értéke az elmúlt napok eseményeinek hatására tovább emelkedett. De mi is történt a héten?

- A jegybank 0,5 százalékponttal megemelte az alapkamatot, melynek értéke jelenleg 2,9%.
- Emellett az MNB az egyhetes betéti kamatokat is megnövelte 0,3 százalékponttal. Ezzel az irányadó kamatnak tekinthető hozamszint jelenleg 4,3%.

Komoly mértékben drágulnának a változó kamatozású lakáshitelek

Nagyságrendileg 500 ezer család rendelkezik változó kamatozású kölcsönnel, ezek egy részének pedig most februárban lenne kamatfordulója. A piaci folyamatok miatt ezen kölcsönök kamata érdemben emelkedne.

A kamat 2,46-4,04 százalékponttal emelkedne a szerződéses feltételek alapján. Ez egy 10 millió forint fennálló tartozású és 10 éves hátralévő futamidejű kölcsön esetén - 2,5 százalékos fix kamatfelárt feltételezve - a törlesztőrészlet 12-20 ezer forintos emelkedését eredményezné. Ez 11-20 százalékos többletkiadást jelentene havonta. (A kölcsön aktuális törlesztőrészlete 97-103 ezer forint, mely februártól 116-118 ezer forintra emelkedne.)

A kamatstop jelentősen csökkenti a kamatok tényleges növekedését

Az idei év elején bevezetett kamatstop https://bankmonitor.hu/cikk/megjelent-a-kormanyrendelet-a-kamatstoprol/) értelmében a változó kamatozású lakáshitelek kamatának meghatározásakor a 2021. október 27-i BUBOR értékből kell kiindulni. Gyakorlatilag mindegy a kamatfordulókor érvényes BUBOR nagysága, hiszen a kölcsön havi törlesztője nem az alapján módosulna. (Természetesen, ha az aktuális BUBOR értéke kisebb a kamatstopban meghatározott értéknél, akkor az aktuális hozamszint lesz az irányadó. Jelen helyzetben ettől azonban igen messze vagyunk.)

A februárban forduló hitelek kamata a kamatstop miatt 2,42-2,48 százalékponttal kisebb lesz. Emiatt a korábbi példában szereplő 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű hitel esetében 12 ezer forinttal lesz kisebb a törlesztőrészlet, mint a kamatfixálás nélkül lenne.

Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a kölcsön kamata nem emelkedik:

- A 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel esetében a kamat ténylegesen változatlan szinten marad, a törlesztőrészlet továbbra is 103 ezer forint lesz, a kamatstop miatt 11 százalékkal lesz kisebb a havi fizetnivaló.

- A 6 havi BUBOR-hoz kötött kölcsönnél a kamat 0,75 százalékponttal emelkedik. A törlesztőrészlet 3 500 forinttal lesz magasabb az eddiginél, ugyanakkor 12 ezer forinttal lesz kisebb, mint ha nem lenne kamatstop.

- A 12 havi BUBOR-hoz kötött konstrukció kamata 1,62 százalékponttal lesz magasabb, emiatt a törlesztőrészlet 7 700 forinttal emelkedik. A kamatstop nélkül azonban még 12 ezer forinttal többet kellene fizetni az adott kölcsön után minden hónapban.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kamatstop egy átmeneti intézkedés, amely 2022. június végéig védi az érintett kölcsönök adósait. Ezt követően a hitelek kamata a piaci feltételeknek megfelelően megváltozik, ami jelen állapot szerint komoly drágulást eredményezhet.

Éppen ezért minden adósnak érdemes lehet még a biztonságos időszak alatt hosszabb távú megoldást keresnie https://bankmonitor.hu/hitelkivaltas-reszletek/). Érdemes szétnézni a hitelpiacon, ajánlatot kérni akár egy független pénzügyi tanácsadón keresztül. A meglévő kölcsönt ugyanis le lehet cserélni - szakszóval kiváltani - egy új hitelre, melynek kamatperiódusa hosszabb lehet. Ezzel a lépéssel a kamatemelés kockázata jelentősen csökkenthető, ráadásul a jelenlegi piaci környezetben a hosszú kamatperiódusú konstrukciók költsége érdemben nem magasabb a meglévő, változó kamatozású hitelekénél.

Így teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden. A térség irányadó tőzsdéjén, a tokióin 0,39 százalékkal, 38 314 pontra nőtt a vezető Nikkei225 index. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,07 százalékkal emelkedett.
2024. 05. 14. 09:00
Megosztás:

Meglepetést okozott a Richter, emelkedés várható a tőzsdén

A Richter vártnál jobb első negyedéves eredményének köszönhetően emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 284,4 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 68 917,55 ponton zárt hétfőn.
2024. 05. 14. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 14. 08:00
Megosztás:

Örülhetnek a Richter befektetők - piaci konszenzus feletti számokat közölt a tőzsdei vállalat

A Richter Gedeon Nyrt. nyeresége emelkedett, bár árbevétele csökkent: A gyógyszeripari vállalat az első negyedévben 203,4 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 3,0 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest - jelentette be kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az elemzők előrejelzése szerint 3,6%-os csökkenésre és 202 milliárd forintos bevételre lehetett számítani, így a társaság az elemzői várakozásokat felülteljesítette.
2024. 05. 14. 07:30
Megosztás:

579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn.
2024. 05. 14. 07:00
Megosztás:

Már igényelhetőek az előadó-művészeti támogatások

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) idén is meghirdeti az előadó-művészeti támogatás programját, melynek keretösszege 4 milliárd forint.
2024. 05. 14. 06:00
Megosztás:

Így lehetne jobb a magyarok anyagi helyzete - országos kutatási eredmények

Egy friss, országos kutatás eredményei szerint a magyarok úgy vélik, akár már az óvodában el lehetne kezdeni a pénzügyi ismeretek átadását, ha pedig az iskolai oktatásról van szó, kötelező és lehetőleg önálló tárgyként kellene tanítani, mégpedig főként a megtakarítások hatékony kezelését, a saját pénzügyi célok meghatározását, illetve a felelős pénzügyi döntések meghozatalát.
2024. 05. 14. 05:30
Megosztás:

Szuperzöld irodáival büszkélkedik a legnagyobb hazai üzemeltető

A legnagyobb magyarországi irodaportfólióval rendelkező CPI Hungary a BudaPart Gate kapcsán dicsekszik el szállodai szintű szolgáltatásaival. Sajtóanyagukban kihangsúlyozzák, hogy mennyire figyelnek a fenntarthatóságra legyen szó a beépített anyagok jelentős újrahasznosítottanyag-tartalmáról vagy éppen a megújuló energiáról, ami a kiszámítható rezsiszámlához is hozzájárul.
2024. 05. 14. 05:00
Megosztás:

Albérleti szerződés - közjegyző előtt kössük meg?

Rugalmasabbá váltak a bérbeadók az ipar-kereskedelmi-szolgáltató ingatlanok piacán, a bővülő kínálat mellett a bérlők a tapasztalatok szerint könnyebben váltanak aktuális helyzetüknek jobban megfelelő bérleménybe, és egyre gyakoribbak az igények a rövid távú bérletre. Mindezt jól szemlélteti, hogy három év alatt csaknem 15 százalékkal nőtt a közjegyző közreműködésével készített bérleti szerződések száma. Jellemzően cégek kötnek közokiratba foglaltan bérleti szerződést, magánszemélyek elsősorban csak akkor, ha a bérbeadó vagy a bérlő külföldi állampolgár. A lakáspiacon jellemzőbb, hogy a bérbeadók egyoldalú kötelezettségvállalást, úgynevezett „kiköltözési” nyilatkozatot kérnek a bérlőtől, azt a bérbeadás feltételül szabják.
2024. 05. 14. 04:30
Megosztás:

Érdemes végre Nike részvényt venni?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati és sportszergyártó vállalata, a Nike. A koronavírus utáni felpattanás óta a 2011 őszén elért 180 dolláros árfolyam az elmúlt kettő és fél évben lefeleződött. A visszaesést nem lehet egy konkrét okra visszavezetni, valójában több kedvezőtlen tényező együttállásával magyarázható.
2024. 05. 14. 04:00
Megosztás:

A Rollblock (RBLK) vezeti a legígéretesebb altcoinok listáját, mint a SOL, AVAX és BNB, 1000x-es növekedési potenciállal

A Rollblock (RBLK) hamarosan az egyik legkiemelkedőbb altcoinná válhat. Köszönhetően hosszú távú növekedési potenciáljának, ez az első szakaszban lévő előértékesítési csillag képes lehet versenyezni olyan óriási érmékkel, mint a Solana (SOL), az Avalanche (AVAX) és a Binance Coin (BNB). Valójában bizonyos elemzők szerint ez az újonc lehet a következő 1000-szeres növekedési potenciálú altcoin 2024-ben. Vizsgáljuk meg, hogy miért.
2024. 05. 14. 03:30
Megosztás:

Fontos határidő előtt állnak a társasházi lakók

Május 31-én lejár az OTP Bank Társasházi Pályázatának határideje, amelyre idén már három kategóriában lehet nevezni.
2024. 05. 14. 03:00
Megosztás:

Ha kitörne a 3. világháború, akkor ide menekülj a ChatGPT szerint

A jelenlegi geopolitikai helyzetben a 3. világháború kitörésének esélye sajnos nem teljesen kizárható. Bár senki sem szeretne ilyen forgatókönyvre gondolni, érdemes felkészülni arra az eshetőségre, hogy hol találhatunk biztonságot egy ilyen konfliktus esetén.
2024. 05. 14. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjasok figyelmébe is: Július 1-től hatalmas változás jön az orvosi rendelőkben!

Ma az emberek legfontosabb elvárása az egészségügy szervezésével foglalkozók felé az, hogy minél hamarabb bejussanak az orvoshoz. Így most egy jó hírrel szolgálhatunk.
2024. 05. 14. 01:00
Megosztás:

Ez a három mém érme akár 50-szeres profittal is kecsegtet

A mém érmék 2024-ben elképesztő sebességgel férkőztek be újra a befektetők kegyeibe. Látványos hozamokat termelnek, miközben - köszönhetően a technológia fejlődésének – egyre több extrával rendelkeznek. Ezek közül a legnépszerűbbek a különböző lekötési lehetőségek, amelyek már az előértékesítés ideje alatt elérhetők. Az eredeti mém érme koncepció mellé tehát határozottan bekerült a hasznosság is, ami még ellenálhatatlanabbá teszi ezeket a mém érméket.
2024. 05. 14. 00:01
Megosztás:

Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates

Az Emirates Group minden idők legjobb pénzügyi teljesítményéről számolt be a ma közzétett éves pénzügyi jelentésében: a cégcsoport rekordot jelentő, 5,1 milliárd dolláros nyereséget ért el, amely 71%-kal több, mint tavaly. A cégcsoport bevételei 15%-kal, 37,4 milliárd dollárra, új csúcsra emelkedtek. A pénzügyi év vége az eddigi legmagasabb 12,8 milliárd dolláros készpénzegyenleggel zárul. Az elmúlt két év összesített, csoportszintű nyeresége meghaladja a 2020-2022-es, pandémiás időszak veszteségét.
2024. 05. 13. 23:30
Megosztás:

Szigorúbb versenyszabályok hatálya alá vonták a Booking.com-ot

Az Európai Bizottság a szálláshely-közvetítő Booking.com-ot felvette azon digitális vállalatok listájára, amelyek méretüknél fogva szigorúbb versenyszabályok hatálya alá tartoznak, egyúttal vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az X közösségimédia-platform mentesülhet-e e szabályok alól - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.
2024. 05. 13. 23:00
Megosztás:

Szeretünk családon belül dönteni a piszkos anyagiakról

Pénzügyi kérdésekben szakértők és banki tanácsadók véleményét kevesen kérik ki Magyarországon, a többség családon belül dönt, azonban sokan gondolják fontosnak a pénzügyi ismeretek tanítását akár már az óvodától kezdve - ismerteti az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében felmérésének megállapításait.
2024. 05. 13. 22:30
Megosztás:

Több mint húszezren szavaznának átjelentkezéssel az önkormányzati választáson

A határidő lejárta előtt két és fél héttel már több mint húszezren jelezték, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni - derült ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjának adataiból.
2024. 05. 13. 22:00
Megosztás:

Szigorított előírásokat fogadott el a nehézgépjárművekre az unió

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási előírásokról, valamint a hatályos uniós szabályok módosításáról és szigorításáról szóló rendeletet, az immár naprakész szabályok tovább kívánják csökkenteni a közúti közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását, valamint 2030-ra, 2035-re és 2040-re vonatkozóan új célértékeket állapítanak meg - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 05. 13. 21:30
Megosztás: