Újra beindult a kamathenger, drágított a hitelein a legnagyobb bank is

Mostanra szinte az összes nagybank hiteldrágításokkal válaszolt az MNB június vége óta több lépcsőben végrehajtott nagyarányú kamatemeléseire. Hosszú idő után lépett a legnagyobb hazai pénzintézet is, de összességében a hitelkamatok növekedése jócskán elmaradt az MNB-étől - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Újra beindult a kamathenger, drágított a hitelein a legnagyobb bank is

Június vége óta a Magyar Nemzeti Bank az alapkamatát 5,9-ről 9,75 százalékra emelte, míg az egyhetes betéti kamatát 7,25-ről ugyancsak 9,75 százalékra. A nagybankok az eltelt három hétben egészen múlt péntekig alig reagáltak erre a hitelajánlataikban, azóta azonban újra beindították a kamathengert. Összességében az elmúlt egy hónapban minden nagybank drágított valamennyit a személyi kölcsönein vagy jelzáloghitelein.

Az Unicredit és az Erste legutóbb még júniusban nyúlt a kamataihoz, a Raiffeisen pedig július elején. A többiek viszont egészen július közepéig vártak az újabb hiteldrágításokkal, az elmúlt napokban azonban végül valamennyien léptek, még a szokatlanul hosszú ideig nem változtató legnagyobb piaci szereplő, az OTP is.

Az emelések mértéke azonban a személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is jelentősen elmarad a bekövetkezett jegybanki emelésektől. Ennek eredményeként még az általános hiteldrágulások után is többnyire az alapkamat alatt lehet lakáshitelhez jutni a Bank360.hu értékelése szerint, de azért már nem ritka a 10 százalék feletti THM sem a jelzáloghiteleknél. Ez a személyi kölcsönöknél már teljesen általánosnak mondható magas havi jövedelem esetén is.

Az elmúlt napokban a bankok az alábbi kamatemeléseket hajtották végre a hiteleikben a Bank360.hu összegzése szerint:

Két hónapos szünet után az OTP Bank most a jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök kamatát is növelte. A jelzáloghiteleknél a módosítás érinti a lakáscélú, a szabad felhasználású és a fogyasztóbarát lakáshiteleket is.

Ötéves és 20 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél az emelés mértéke

  • - 7-13 millió forint hitelösszeg között 0,40 százalékpont,
  • - 13-31 millió forint hitelösszeg között 0,55 százalékpont,
  • - 31 millió forint feletti hitelösszeg esetén pedig 0,70 százalékpont.

10 éves kamatperiódusú hiteleknél

  • - 7 millió forint hitelösszeg alatt 0,20 százalékpont,
  • - 7-13 millió forint hitelösszeg között 0,60 százalékpont,
  • - 13-31 millió forint hitelösszeg között 0,75 százalékpont,
  • - 31 millió forint feletti hitelösszeg esetén pedig 0,90 százalékpont.

A személyi kölcsönöknél az ügyleti kamat mértéke 1 és 2 százalékponttal emelkedett az igényelt hitelösszegtől függően. Jelenleg 12,99 és 22,99 százalékos kamattal lehet személyi kölcsönt felvenni az OTP-nél.

A CIB Bank általános kamatemelést hajtott végre a jelzáloghiteleinél, amelyeket így drágábban igényelhetjük július 18-tól a kamatperiódus hosszától függően 1-1,2 százalékponttal. Az emelés érintette a hagyományos és a fogyasztóbarát lakáshiteleket, és a szabad felhasználású jelzáloghitelt is.

A K&H Banknál szintén általános emelés történt a jelzáloghiteleknél, a hagyományos és a minősített fogyasztóbarát kölcsönök is érintettek voltak. Legnagyobb mértékben az 5 éves kamatperiódusú hitel kamata drágult, 1,20 százalékponttal. A 10 éves kamatperiódusú kölcsönök ügyleti kamata 0,65 százalékkal lett magasabb, míg a fix 15 és fix 20 éves kamatperiódusú kölcsönök kisebb mértékben, 0,25 és 0,20 százalékponttal lettek drágábbak július 18-tól.

Szintén július 18-tól a Magyar Bankholding két tagja, az MKB Bank és a Takarékbank kéz a kézben emelte a jelzáloghitelek kamatait, miután a múlt héten ugyanezt tették a személyi hitelek ügyleti kamatával. Az ötéves kamatperiódusú és a fix kamatozású jelzáloghitelek kamatát 0,40 százalékponttal növelték, a 10 éves kamatperiódusú kölcsönökét pedig 0,59 százalékponttal.

Az Oberbanknál már július 15-től érvényessé vált az új árazás. Az ötéves kamatperiódusú lakáshiteleknél 2,30 százalékpont az emelés mértéke, ezzel az ügyleti kamat meghaladta a 13 százalékot. A 10 éves kamatperiódusú kölcsönöknél az emelés mértéke 1,40 százalékpont volt, 15 évnél pedig 1,44 százalékpont. Az ügyleti kamat minden esetben meghaladja a 12 százalékot.

A Provident is csatlakozott a kamatemelő hitelintézetekhez, az új feltételek július 19-től érvényesek. A kamatemelés mértékét a futamidő határozta meg:

  • - az 57 hetes futamidejű kölcsön kamata 2,59 százalékponttal,
  • - a 72 hetes futamidejű kölcsön kamata 2,57 százalékponttal,
  • - a 110 hetes futamidejű kölcsön kamata 2,60 százalékponttal,
  • - a 30 hónapos futamidejű kölcsön kamata pedig 2,63 százalékponttal emelkedett.

Az ügyleti kamat így a Providentnél 25,85 és 26,04 százalék között van.

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás:

Kevesebb pénz megy el reklámra a cégeknél

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 04. 23. 11:30
Megosztás:

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Konica Minolta IoT Live Show-t

A gépek kommunikációja és a mesterséges intelligencia lesz ezúttal is fókuszban a Konica Minolta IoT Live Show-n, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban.
2024. 04. 23. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 10:40
Megosztás:

Három képzés, ami hozzájárulhat a csapat hatékonyságához

Akár egy régóta együtt dolgozó, akár egy most induló új csapatról van a szó, a hatékony munkát jól támogathatja néhány közös képzés. Segítheti a tagok közötti kommunikációt vagy éppen a projektek hatékonyabb kezelését, aminek az eredménye gördülékenyebb együttműködés és sikeresebb munkafolyamatok lehetnek.
2024. 04. 23. 10:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 23. 10:00
Megosztás: