Négy új taggal bővült a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka

Négy új taggal bővült a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka: a szövetség pénteki ünnepségén Selmeci Attilát, Becsey Jánost, Gyurta Dánielt és posztumusz Halmay Zoltánt iktatták be.

Négy új taggal bővült a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka

Az eseményen részt vett Huszain al-Muszallam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA, illetve Antonio Silva, az európai szervezet, a LEN elnöke is.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédében elmondta, a világjárvány okozta sokk után a háború kitörése állította nem várt nehézségek elé az embereket, a magyar úszósport azonban megmutatta, hogy azok, akik képesek legyőzni a félelmeiket, bármire képesek. Erre példának hozta fel a nyári vizes világbajnokságot, amelyet mindössze négy hónap "felkészülés" után rendezett meg Magyarország - a FINA elnöke minden idők legjobbjának nevezte az eseményt -, Milák Kristóf szenzációs világcsúcsát, az úszók kiváló Európa-bajnoki szereplését, illetve a juniorok világbajnoki és Európai-bajnoki remeklését.

Schmidt Ádám kiemelte, később jöttek az energiaárak elszabadulása okozta nehézségek, a hazai úszósport jelene és jövője került veszélybe, lépni kellett, a sportállamtitkárság pedig kidolgozott egy programot, amelynek köszönhetően 3 milliárd forintból 77 létesítmény további működése biztosított idén. Hozzátette, már zajlanak az egyeztetések attól, hogy 2023-ban is zavartalanul működhessenek az uszodák.

Az eseményen részt vett Fürjes Balázs, a FINA elnökségi tagja és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke megnyitó beszédében elmondta, fantasztikus éve volt a magyar úszósportnak, az esztendő csúcseseményeként a hazai rendezésű világbajnoksággal. Hozzátette, köszönet a lehetőségért a FINA illetékeseinek. Az elnök kiemelte az Úszó Nemzet Programot, amelyben idén már 20 ezer gyermek vett részt. Wladár Sándor köszönetet mondott a kormánynak, amely segítsége nélkül nem születhettek volna meg az elmúlt évek eredményei, illetve nem maradhatott volna nyitva 77 uszoda.

"Ezzel megmentette a magyar úszósport múltját, jelenét és nem utolsó sorban a jövőjét" - mondta Wladár, aki Schmidt Ádámnak, illetve Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek adott át a válogatott versenyzők által dedikált úszósapkát.

Huszain al-Muszallam beszédében kiemelte a magyar kormány szerepét, amely egészen kivételes módon támogatja a sportot. Hozzátette, Magyarország és a magyar emberek igazi partnerei a szervezetnek, és köszönet mindenkinek, aki a vizes sportokat segíti munkájával.

Az eseményen díjazták az esztendő legjobb sportolóit. Az év férfi úszója természetesen többek között a hazai rendezésű világbajnokság két aranyérmet és egy világcsúcsot begyűjtő Milák Kristóf lett, míg a nyíltvízi úszók között az összetett világkupa-győztes Rasovszky Kristóf nyert.

A nőknél az év úszója Mihályvári-Farkas Viktória lett, aki a római Európa-bajnokságon 400 méter vegyesen arany-, 1500 méter gyorson pedig ezüstérmet nyert, míg a nyíltvízi úszók Olasz Anna diadalmaskodott.

A juniorok között a férfiaknál Mészáros Dániel, a nyíltvízi versenyzők között pedig Betlehem Dávid nyerte az elismerést, a nőknél a legjobb medencés versenyző Pádár Nikolett, a nyíltvízi szakágban pedig Fábián Bettina lett.

Az év csapata a római Európa-bajnokságon aranyérmes 4x200 méteres férfi gyorsváltó, Holló Balázs, Németh Nándor, Milák Kristóf, Márton Richárd, és Mészáros Dániel lett. Az év paraúszója Pap Bianka lett, aki Madeirában a világbajnok két-két arannyal és ezüsttel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője volt. Az év felfedezettjének Molnár Dórát választották, a mindössze 16 esztendős versenyző a felnőttek között hetedik volt 200 méter háton a világbajnokság, az Európa-bajnokságon pedig bronzérmet nyert. Az év pillanata a szurkolók szavazatai alapján az lett, amikor Milák Kristóf a római kontinensviadalon a 200 méter pillangón megnyert döntőjét követően felhívta maga mellé a dobogóra a második helyen végző csapattársát, Márton Richárdot.

A Modern Városok Kupája sorozatban nyújtott teljesítményéért Rasovszky Kristóf és Sebestyén Dalma vehetett át elismerést.

A gála csúcseseménye a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka idei választottjainak beiktatása volt: Halmay Zoltán három olimpián összesen hét érmet szerzett, közte 1904-ben a két bajnoki címet 50 és 100 yardon St. Louisban. Az úszótörténelemben ő volt az első, aki mindkét sprintszámot megnyerte.

Selmeci Attila egyike azon kevés kiváló szakembernek, aki úgy írta be a nevét örökre a sportág történelemkönyvébe, hogy úszómúlt nélkül érkezett a medencepartra. Legnagyobb sikereit Milák Kristóf edzőjeként érte el - és korábban az őt a színpadon méltató olimpiai bajnok Kovács Ágnes klasszissá válásában is nagy szerepe volt -, világ- és Európa-bajnoki címekhez, valamint tavaly olimpiai aranyhoz segítette korábbi tanítványát.

Becsey János szinte hihetetlen módon hat paralimpián szerepelt - először 1988-ban, majd még 2008-ban, Pekingben is tagja volt a csapatnak - legnagyobb sikereit 1992-ben Barcelonában aratta, ahol 50 és 100 gyorson lett paralimpiai bajnok világrekorddal. Méltatásában Sós Csaba egy rövid történet után csak annyit mondott: "Becsey János maga a magyar parasport."

Gyurta Dániel a legjobb mellúszóként került a halhatatlanok csarnokába, 2009-es világbajnoki címe után 200 méter mellen öt évig volt veretlen, közte további két vb-elsőséggel, illetve a 2012-es londoni olimpiai aranyéremmel, amelyet világcsúccsal nyert meg.

"Nekem a pályafutásom megkoronázása ez a mai nap, hogy bekerülhetek azon a sportolók közé, akik miatt én elkezdtem. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult azokhoz, amit elértem" - mondta Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagjaként dolgozó Gyurta Dániel.

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás:

Az erős szél miatt fakidőlések nehezíthetik hétvégén a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők - figyelmeztet a közútkezelő.
2023. 02. 03. 14:30
Megosztás:

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

A 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési határidő, február 15-e előtt online nyílt nappal várta az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), amelyet élőben követhettek az NKE hivatalos Facebook-oldalán február 2-án.
2023. 02. 03. 14:00
Megosztás:

A napokban érkeznek az emelt pedagógusbérek

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket, ami a harmadik 10 százalékos béremelés 2020 óta - tudatta a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 13:30
Megosztás:

Nőtt az innovációt végre hajtók száma a nagyobb cégek körében

A közepes és nagyvállalatok körében a második félévben nyolc százalékponttal több cég jelezte 2022 első félévéhez képest, hogy a felmérést megelőző két évben bevezetett új terméket vagy szolgáltatást, illetve jelentősen javított azok minőségén - közölte a K&H legújabb, tavalyi második felmérése alapján az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 13:00
Megosztás:

Januárban kimozdult a mélypontról a használtautó-import

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól - közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 03. 12:30
Megosztás:

Lendületes erősödésnek indult a kínai szolgáltatóipari szektor

Lendületes erősödésnek indult januárban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a Caixin gazdaságkutató intézet felmérésének pénteken publikált eredménye alapján.
2023. 02. 03. 12:00
Megosztás:

Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 11:30
Megosztás:

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 02. 03. 11:00
Megosztás:

Jóval többet költhetnek és drágább ingatlanban lakhatnak a csődben lévők

A kormány 21 százalékkal megemelte a magáncsőd alatti kifizetések, illetve kötelezettségek felső összeghatárát. Ennek megfelelően a bankszámla-szerződéseket is módosítani kell a bankoknak az adós kezdeményezésére. Az ilyen adósok az eddiginél sokkal drágább ingatlanban is lakhatnak ezután – írja a Bank360.hu.
2023. 02. 03. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás: