Mit csinál egy automata tesztelő?

A tesztelők között már-már alapvetésnek számít, hogy tökéletes szoftver nem létezik. A különböző mérések és teszteredmények ugyanis csupán azt mutatják ki, hogy az általuk tesztelt program a mérés ideje alatt hibamentesen működött-e. A sűrűn változó szoftverkörnyezet miatt azonban szükségszerű, hogy a szakemberek minél rövidebb idő alatt minél többféle módon vizsgálják meg az adott programot. Csak így bizonyosodhatnak meg ugyanis arról, hogy az alkalmazás képes lesz-e hosszú távon is hiba nélkül működni, illetve, hogy megfelel-e a felhasználói igényeknek. Minél több tesztet hajtunk végre, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy az alkalmazásunk megfelelően működik, és „piackész” állapotba került. Ahhoz azonban, hogy ezt megállapíthassuk, automata tesztelőkre van szükségünk. Nem mindenki számára egyértelmű, hogy mit is takar pontosan ez a feladatkör és milyen előnyök jellemzik. Egyáltalán mi a különbség az automatizált és a manuális tesztelés között?

Mit csinál egy automata tesztelő?

Egyre növekvő felhasználói igények

A tesztelők manapság egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. A munkájukat ugyanis nem csak a folyamatosan változó szoftver körülmények, hanem az egyre növekvő felhasználói igények is rendkívül megnehezítik. Természetesen a legtöbb szoftverfejlesztő cég célja, hogy ezeket az igényeket maradéktalanul kielégítse, éppen ezért igyekeznek minél változatosabb és nagyobb felhasználói élményt biztosító alkalmazásokkal előrukkolni.

Meglehet ugyan, hogy ezek az applikációk teljesen lenyűgözik a felhasználókat, a tesztelőket azonban rengeteg kihívás elé állítják. Ugyanis minél több program kerül ki a piacra, annál többféle tesztet kell majd azokon elvégezni. Emiatt a fejlesztő cégek számára létfontosságú, hogy rendelkezzenek legalább egy automata vagy manuális tesztelővel, aki ellenőrzi az alkalmazások működési folyamatait, és felméri, hogy azok eleget tesznek-e a megrendelők igényeinek, elvárásainak.

Mi a különbség a „kézi” és az automatikus tesztelés között?

Az automata tesztelők a regressziós tesztek és egyéb feladatok automatikus végrehajtásához szükséges kódot – vagyis a szkriptet - írják meg. Az általuk létrehozott parancssor önműködővé teszi a tesztelési folyamatokat, és lehetővé teszi, hogy kizárják belőlük a hiba kockázatát. Fontos azonban tudni, hogy az automatizált tesztelések közel sem végeznek mélyreható vizsgálatokat. A segítségükkel kapott eredmény voltaképp azt mutatja meg, hogy a szoftvernek szüksége van-e alaposabb vizsgálatokra.

A kézi tesztelés esetén azonban már egy kicsit más a helyzet. A manuális tesztelő maga hajtja végre a tesztelést, és végig figyelemmel követi a munkafolyamatot. Felméri az adott szoftver vagy program legfontosabb tulajdonságait, elvégzi a tesztelést, kiértékeli az eredményt, és rögzíti azt a teszt jelentésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy az emberi hibalehetőség miatt könnyen lehet, hogy a folyamat végeredménye nem lesz pontos.

Összegezve az eddigieket, az automatikus tesztelés voltaképp a manuális tesztelés automatizált, rizikómentes változata. Tévedünk azonban, ha azt gondoljuk, hogy az automatizált tesztelések idővel ki is válthatják a manuális tesztelők munkáját. Utóbbiakra ugyanis éppúgy rendkívül nagy szükség van, hiszen a mai technológia nem teszi lehetővé, hogy olyan tesztek készüljenek, amelyek a manuális tesztelők problémamegoldó, alkalmazkodó és döntéshozói képességeivel versenyre kelhetnének. Arról pedig már nem is beszélve, hogy az automatikus tesztelést csak azoknál a programoknál használhatjuk hatékonyan, ahol ritkán, vagy épp egyáltalán nem változik a szoftver környezete. Végül, de nem utolsó sorban, az emberi jelenlétnek köszönhetően az elkészült alkalmazás sokkal felhasználóbarátabb élményt fog nyújtani.

A manuális tesztelés legfőbb előnyei

Számos előnye van annak, ha automatizált teszteléssel dolgozunk, például:

- nem fáradunk el annyira,

- felgyorsíthatjuk az adatellenőrzés folyamatát,

- ki tudjuk küszöbölni a folyamatokból az emberi hibafaktort,

- a nap bármely szakában futtathatunk vele ellenőrzéseket,

- nem kell sokat várnunk a folyamatokra, hiszen rendkívül gyorsan lezajlanak, emiatt pedig kevesebb eséllyel fogunk kicsúszni a határidőkből.

A felsoroltakból jól látható, hogy az automatizált teszteléssel rengeteg idő és energia spórolható meg, ezért érdemes az elsajátításába még- vagy már most belevágni.

Bizonyára meglepően hangozhat, de érdemes figyelembe venni, hogy ennek a szakmának a kitanulásához nem szükséges korábbi szoftverfejlesztői tapasztalat. Egy könnyen tanulható, ugyanakkor rendkívül jövedelmező szakmáról van szó, amelyet a szoftver-architektúrák ismeretével, és egy jól kivitelezett keretrendszerrel könnyedén el lehet sajátítani, és gyorsan el lehet vele helyezkedni a piacon, tesztelőkre ugyanis mindig nagy szükség van.

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás:

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 04. 19. 15:30
Megosztás:

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás: