Mi mindent érdemes tudni a kompresszorokról?

A kompresszor olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a levegőt vagy más gázokat a légköri nyomásnál magasabb nyomásra sűrítsük. Ennek során pedig összenyomja a légkörből vett levegőt és növeli annak nyomását. A kompresszorokat számos különböző iparágban használják, például az autóiparban, a vegyiparban, a textiliparban, az élelmiszeriparban, az energiaiparban, az egészségügyben, de még az üvegiparban is. Emellett a ház körül vagy utazásnál is nagy hasznukat vehetjük. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezekről a szerkezetekről!

Mi mindent érdemes tudni a kompresszorokról?

Melyek a kompresszorok felhasználási területei?

A kompresszorok számos ágazatban létfontosságúak, a kisvállalkozásoktól a nagy ipari üzemekig. A sűrített levegőt számos területen használják, legyen szó például autógumik felfújásáról, öntő- és préslapok létrehozásáról, vagy éppen gázsűrítési folyamatokról a kőolajiparban és vezérlő- és működési mechanizmusok a nyersfém szektorban. Vagyis igen széles a felhasználási területük.

Mi is az a kompresszor?

A kompresszorok alapvetően két típusra oszthatók a szerint, hogy miként működnek. A térfogat- kiszorításos kompresszorokra és turbókompresszorokra. A kiszorításos kompresszorok azon az elven alapulnak, hogy a levegőt meghatározott térfogatban összenyomva növelik a nyomást. Az ilyen típusú gépeket dugattyújuk, hengerük, forgórészük és testük alakja vagy száma szerint típusokra osztják. A többi pedig azon az elven működik, hogy turbinák segítségével növelik a levegő sebességét, majd a sebesség csökkentésével nyomást szereznek. A kompresszortípusok működési elvük szerint több különálló csoportba sorolhatók.

Dugattyús kompresszorok - a sűrített levegő azáltal keletkezik, hogy a dugattyú előre-hátra mozgásával összenyomja a levegőt vagy a gázt. A kompressziós folyamat a dugattyú és a henger, valamint a szívó- és nyomószelepek között megy végbe.

Csavarkompresszorok - kompressziós mozgása a két, egy testben elhelyezett rotor összekapcsolásával kialakított csavarblokkban történik. A levegő a szívónyílásból a kompressziós kamrába kerül. A rotorok fogközei levegővel vannak feltöltve. Az ellentétes irányban forgó rotorok lezárják a beszívott levegő szívónyílását, és kompressziós területet hoznak létre a test és a rotor fogközei között. A forgórészek fordított forgásával a levegő a fokozatosan csökkenő térfogatban a foghézagok irányába mozog. A sűrített levegő a csavarblokk kimenetén távozik.

Centrifugális kompresszorok - működési elve szerint a levegő központilag kerül a gyűrű alakú kamrába, és a levegő a centrifugális erő hatására felgyorsul a körközépen belüli forgómozgás következtében. De amikor eléri a külső oldalt, lelassul. A sebesség csökkenése a nyomás növekedését is eredményezi. A levegő bekerül a gyűjtőgyűrűbe, és kilökődik.

Axiális áramlási kompresszorok - működési rendszerében a levegő a forgástengellyel párhuzamosan lép működésbe és spirálisan halad. Így a nyomás folyamatosan növekszik.

Forgó elmozdulású kompresszorok - a levegőt a külső központi szivattyúk kis, egymást követő térfogatokká alakítják át. A térfogat csökkenésével biztosított a nyomás növekedése. A motor forgó része kiszívja a folyadékot a bemeneti nyílásából, körkörösen forgatja maga körül és a kimeneténél továbbítja a nagynyomású részhez.

Jet kompresszorok - kétféle sugárkompresszor létezik. Hidraulikus valamint, gáz- és gőzkompresszorok. A hidraulikus kompresszorok olyan szerkezetek, melyek leeső vizet vagy nyomás alatt lévő vizet használnak úgy, hogy nyomást gyakorolnak a levegőre. A gáz- és gőz változatok nyílásokkal rendelkeznek, amelyeken a sűrített levegő vagy gőz távozik. A nagynyomású levegő kitágul, miközben kilép ezen a nyíláson, és gyors mozgásának köszönhetően magával viszi a levegőt.

Milyet érdemes választani a széles kínálatból?

Az ideális eszköz kiválasztásánál mindenképpen azt kell figyelembe venni, hogy mire szeretnénk használni majd a későbbiekben. Hiszen ha ritkábban kerül elő a gép, akár a 2-3 bar nyomással üzemelő szerkezetek is elég teljesítményt adhatnak. Ám természetesen a határ innentől kezdve a csillagos ég a kifejezetten nagy méretű, speciális típusokig. Ha te is szeretnél szétnézni a kínálatban, érdemes a Szerszámkell webáruház kompresszorait áttekinteni.

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
2022. 12. 02. 21:00
Megosztás:

97 éves a magyar rádiós műsorszórás

1925. december elsején indult el Magyarországon a rendszeres rádiósugárzás. Az évfordulóról közös ünnepségen emlékezett meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Média Klub szakosztálya, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Postamúzeum.
2022. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Forinterősödés péntek kora este

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 564,08 pontos, 1,22 százalékos csökkenéssel, 45 804,29 ponton zárt pénteken.
2022. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Eljött a mobil korszak: ezek a legfontosabb mobilalkalmazás-tesztelési trendek

Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is, a felhasználók azonban mára jobban kedvelik a mobilalkalmazásokat, mint a mobil weboldalakat. A hiba azonban azonnali piacvesztést okozhat, ezért érdemes alaposan tesztelni – áll a Deloitte tanulmányában.
2022. 12. 02. 17:30
Megosztás:

1,7 százalékkal nőtt a cseh GDP a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző negyedévhez mérve viszont 0,2 százalékkal visszaesett - közölte a felülvizsgált becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.
2022. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.
2022. 12. 02. 16:00
Megosztás:

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát

Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja az utat a volt elnök elleni vizsgálat folytatása előtt, amelyet az igazságügyi minisztérium (Department of Justice) folytat.
2022. 12. 02. 15:30
Megosztás:

Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartja a Joe Biden diákhitel-elengedési programjának felfüggesztését

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az elnök által meghirdetett diákhitel-elengedés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött, jóváhagyva egy alsóbb szintű bírósági döntést, illetve felülbírálva egy másik bíróság határozatát.
2022. 12. 02. 15:02
Megosztás:

Új szereplő a magyar tőzsdén: MULTIHOME Nyrt. becsengetett

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, a MULTIHOME Nyrt. részvényeinek bevezetését kereskedésindító csengetés jelezte a BÉT-en. Az exkluzív minőségben kivitelezett design-otthonokat fejlesztő és forgalmazó társaság a tőzsdére lépés felé vezető úton a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettáját is igénybe vette – sikerrel pályázott az európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Program keretein belül, amely a finanszírozási oldal mellett szakmai támogatást is nyújtott a megjelenéshez.
2022. 12. 02. 14:30
Megosztás: