Lezárult az ötödik OTP Startup Booster Program

Sikeresen zárta az OTP Csoport a startupokkal közös három hónapos pilot időszakot az ötödik Startup Booster Programban. A november 30-án online megrendezett Demo Day záróeseményen 11 startup mutatta be az elmúlt három hónap eredményeit, amelyben az OTP Bank hazai szakterületei mellett az OTP Csoport bolgár, román, szerb, szlovén és ukrán leánybankjai vettek részt. A legnagyobb üzleti potenciált jelentő megoldások éles bevezetésére a Csoport és a startupok folytatódó közös munkájának eredményeként a 2023 januárjában induló hat hónapos roll-out szakaszban kerülhet sor.   

Lezárult az ötödik OTP Startup Booster Program

Az idén ötödik alkalommal elindított OTP Startup Booster Program egy nemzetközi partnerségi kezdeményezés, amelyben a világ minden tájáról érkezett startupok kapnak lehetőséget arra, hogy kölcsönösen előnyös kapcsolatokat építsenek ki az OTP Csoporttal, együtt dolgozhassanak a kelet-közép-európai pénzügyi szektor vezető szereplőivel, és esélyt kapjanak vállalkozásaik fejlesztéseinek gyakorlati alkalmazására. A program célja, hogy az OTP Csoport és a fejlődő vállalkozások célorientált, üzleti fókuszú, hosszútávú partnerségével születhessenek újabb innovatív megoldások.

A pályázatok fókuszában most is az ügyfélélmény növelése, a digitális fejlődés és a hatékonyságnövelés állt. Kiemelt figyelmet kapott a termékek és szolgáltatások hatékonyságának optimalizálása, hogy a felszabadítható extra kapacitást új, értékteremtő projektekbe fektethessék. Idén a program egy új területtel is bővült: az alapvető banki termékeken kívül már fenntarthatósági, illetve agrár témakörben is lehetett jelentkezni.

A programra az idei évben 55 országból összesen 256 pályázatot nyújtottak be Új-Zélandtól Észtországig. A tesztidőszakot kilenc országból érkezett 11 startup teljesítette.

„Az OTP Startup Booster Program 2017-es indulása óta nagy fejlődési utat jártunk be. Mostanra több mint 1600 érett fázisban lévő vállalkozással vizsgáltuk meg az együttműködés lehetőségét, és az egységes módszertannak köszönhetően ma már az OTP Csoport minden tagországa csatlakozhat a programhoz. A csoportszintű tudásmegosztással tovább erősíthetjük és bővíthetjük partnerkapcsolatainkat, ezáltal pedig a teljes kelet-közép-európai régióban kínálhatunk a hatékonyságot fokozó és az ügyfeleink igényeit még jobban szolgáló innovatív megoldásokat” –nyilatkozta Csányi Péter, az OTP Bank Digitális Divíziójának vezetője. 

A pilot szakasz 2022. szeptember 5-én indult és november 25-ig tartott, az OTP Csoport hat érintett tagországa is részt vett a kiválasztott projektek fejlesztésébe.

„Ez a második év, hogy nemzetközi szinten indítottuk el a programot. Idén több országból köszönthettük a jelentkezőket, mint tavaly, és újabb külföldi leánybankjaink kezdhették meg a tesztidőszakot a kiválasztott startupokkal. A bankszakmai és szervezeti igények mellett minden évben az aktuális gazdasági-társadalmi kihívásokra helyezzük a hangsúlyt, ezért idén a bankon túlmutató, fenntarthatósági célokat szolgáló pályázatokat is vártunk. Büszke vagyok arra, hogy a csapatoknak sikerült a nyelvi akadályokat, időbeli és távolsági nehézségeket is leküzdve értéket teremteni” – emelte ki Fischer András, az OTP Bank Innovációs Igazgatóságának vezetője.

A Demo Day esemény bevezető előadását Payal Dalal, a Mastercard Center for Inclusive Growth központ társadalmi hatásért és nemzetközi piacokért felelős alelnöke tartotta a jelenlegi, felgyorsult világunkat meghatározó innovációs lehetőségekről, illetve azok társadalmi vonatkozásairól. A startupok prezentációit a nézőkön kívül kilenc főből álló szakértői csoport értékelte. Ők a programban részt vevő leánybankok és az OTP Csoport szakterületeinek vezetőiből, illetve a program külső partnereinek képviselőiből álltak.

A 2022-es Demo Day-en a startupok a két szponzori díj mellett a közönségdíjért is versenybe szálltak. A közönségdíjat az a csapat kapta, amelynek a prezentációjára a legtöbb szavazat érkezett a körülbelül 500 főt számláló közönségből. Az OTP Csoport kiemelt hangsúlyt helyez a közös értékek támogatására, ezért a közönség körében megszavazott legnépszerűbb startup által választott nonprofit szervezetnek 500 000 Ft támogatást biztosít a közönségdíjas csapat nevében.

Az OTP Startup Booster Program 2022-es díjazottjai:

-    A Cogo nyerte el a KiwiTech Global Innovation Award díjat,
-    az AWS (Amazon Web Services) Most Promising Startup díját az Agremo kapta,
-    a közönség pedig a deskbirdnek szavazta meg a legjobb ötletért járó díjat.

Az OTP Startup Booster Program 2022-es résztvevői:

-    Az Agremo megoldása egy egyedülálló mesterséges intelligencia, amely drón- és műholdképek segítségével hatékony és objektív szántóföldi és terményismeretet tesz lehetővé.

-    A Cogo termékeivel a vállalkozások és ügyfelek a banki tevékenységükhöz kapcsolódóan nyomon követhetik CO2-kibocsátásukat, és mérhető lépéseket tehetnek annak csökkentése érdekében.

-    A deskbird csapata olyan kulcsrakész irodai menedzsmentfelületet kínál, amelynek segítségével mérhető, kezelhető és optimalizálható az iroda kihasználtsága.

-    Az Ender Turing mesterséges intelligencia alapú felülete pénzügyi szolgáltatók, távközlési és közintézmények értékesítési és ügyfélszolgálati csapatainak hívásait, csevegéseit és e-mailezését elemzi, valós idejű visszajelzést ad az alkalmazottaknak és vezetőknek.

-    A GetMonety a tinédzserek és fiatal felnőttek számára kínál edukációs platformot a pénzügyi termékek céljairól és használatáról.

-    A Mclimate olyan IoT megoldást kínál, amelynek segítségével régi épületek tehetőek „okossá”, javítva az energiahatékonyságot, csökkentve a karbonkibocsátást és a karbantartási költségeket.

-    A RegSearch egy szabályzatkezelési rendszer, amely összekapcsolja a külső és csoportos szabályozásokat a belső szabályzatokkal, így gördülékenyebbé téve a jogi megfelelőség, a riporting és egyéb üzleti folyamatokat.

-    A Soleadify adatainak köszönhetően a vállalatok képesek lehetnek a kockázatok előrejelzésére és a lehetőségek feltérképezésére, valamint az ellátási láncok, a biztosítási, a hitelezési és a magánpiaci folyamatok automatizálására.

-    A White Label Loyalty platformja a tranzakciók és tevékenységek gamifikációjával segít jobban megérteni az ügyfeleket és növelni az ügyfélélményt.

-    A yieldsApp egy mezőgazdasági mesterséges intelligencia alapú platform, amely előre jelzi és diagnosztizálja a kártevőket, a betegségeket, a talaj egészségét, a tápanyag-rendellenességeket, javaslatokat fogalmaz meg közvetlenül a gazdálkodóknak.

-    A Zuko egy űrlapelemző szoftver, amely több platformon átívelő viselkedési elemzéssel javítja a konverziós arányt, és ezzel hozzájárul az ügyfelek megtartásához és új ügyfelek megnyeréséhez.

A három hónapos pilot időszak során a cégek az OTP Csoport mentorain kívül a program külső partnereitől is jelentős szakmai támogatást kaptak – a 11 vállalkozás összesen 21 mentorral találkozhatott és 78 személyre szabott mentoring alkalmon vett részt. Az ötödik Startup Booster Program utolsó szakaszában, a 2023. januárban induló hat hónapos roll-out szakaszban a tesztidőszak sikeres projektjeit a vállalatok és az OTP Csoport tagjai a közös munka folytatásaként az ügyfelek rendelkezésére bocsátják, vagy belső folyamataikba integrálják.

Az érdeklődő innovatív vállalkozások a www.otpstartup.com weboldalon tájékozódhatnak a Csoporttal való további együttműködés lehetőségeiről.

A legcsapadékosabb és a második legenyhébb volt az idei január 1901 óta

Az idei január volt a legcsapadékosabb és a második legenyhébb 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken.
2023. 02. 06. 06:00
Megosztás:

A NATO szerint Oroszország nem tett eleget az Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek

A szövetségesek aggodalommal állapítják meg, hogy Oroszország nem tett eleget a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek - jelentette ki az Észak-atlanti Tanács pénteken, azt követően, hogy az Egyesült Államok korábban a megállapodás megsértésével vádolta Moszkvát.
2023. 02. 06. 05:00
Megosztás:

Romániában részletekben is kifizethetik késve kiállított villanyszámláikat a fogyasztók

Romániában a késve kiállított villanyszámlák részletekben történő kiegyenlítésének lehetővé tételére kötelezte a szolgáltatókat az energetikai szabályozó hatóság (ANRE), ugyanakkor előírta számukra, hogy részletes magyarázatot is mellékeljenek a számlán szereplő tételekhez.
2023. 02. 06. 04:05
Megosztás:

Biztosítani kell a nyíregyházi Electrolux-dolgozók továbbfoglalkoztatását

A nyíregyházi Electrolux-gyár bezárása esetén a kormánynak és a cégvezetésnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az ott dolgozók "munkából munkába" kerüljenek, azaz lehetőséget kapjanak más munkahelyeken történő elhelyezkedésre - jelentette ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken.
2023. 02. 06. 03:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 06. 02:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 06. 01:00
Megosztás:

Tőkeprogramot indít a kormány

A kormány egy tőkeprogram indítását tervezi annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő mennyiségű forrással rendelkezzenek, legyen szó akár forgóeszközökről, akár az elhalasztott beruházások megvalósulásáról - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatokat díjazó ünnepségén szombaton Budapesten.
2023. 02. 06. 00:05
Megosztás:

Hideg idő lesz a jövő héten, kemény éjszakai fagyokkal

Alapvetően napos, de hideg idő várható a jövő héten, csapadékra nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét elején 0 Celsius-fok körül alakul, majd a hét közepétől lassan emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, vasárnap kora délután már 3, 8 fok lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.
2023. 02. 05. 22:00
Megosztás:

Olaszországban hackertámadás érte az internethálózatot

A nemzeti kiberbiztonságért felelős ügynökség (Acn) közlése szerint vasárnap "tömeges" támadás érte az olaszországi internethálózatokat, emiatt az reggel óta akadozik.
2023. 02. 05. 19:05
Megosztás:

Fennakadásokat okoz a hó és a viharos szél Szerbiában

Áramkimaradásokat és baleseteket okozott a hó Szerbia déli részén, míg a viharos erejű szél miatt az ország egész területén történtek balesetek és fennakadások szombaton és vasárnap.
2023. 02. 05. 18:00
Megosztás:

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás: