Lehet, hogy ez már a válság előszele a hazai ingatlanpiacon?

Enyhe lassulást lehet érzékelni az ingatlanpiaci forgalomban az elmúlt hetekben, mely elképzelhető, hogy nem a nyári szezonnak, hanem már a globális válságnak, a magas inflációnak, a bizonytalan gazdasági helyzetnek köszönhető.

Lehet, hogy ez már a válság előszele a hazai ingatlanpiacon?

Az elmúlt egy évben tovább emelkedtek az árak a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiacán, mintegy 3-5 százalék körül mértékben. A kereslet erősebb volt, mint a kínálat, és utóbbi továbbra sem igazán “minőségi” - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Azt is hozzátette azonban, hogy egyre inkább “kivárás” érzékelhető: a nagy kérdés az, hogy ez a nyári szezonnak köszönhető, vagy pedig tartóssá válik a globális válság hatására. Ezt a kérdést azonban csak az őszi hónapok fogják megválaszolni - jegyezte meg a szakértő.

Mindenesetre az elmúlt hónapokban óriási infláció bontakozott ki, mely persze hatással volt a hitelkamatokra, ennek eredményeként pedig a hitelre vásárló vevők gyakorlatilag teljesen “felszívódtak” a piacról - fogalmazott Sebestyén Tamás, aki szerint sokan egyébként is meggondolják, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben bele merjenek-e vágni egy 20-25 éves elköteleződésbe.

A készpénzes vevők ugyanakkor változatlanul jelen vannak a piacon, annál is inkább, mivel az infláció ellen sokan próbálják ingatlanvásárlással felvenni a harcot. Ők pedig a szakértő tapasztalatai szerint ki is egyensúlyozzák a hitelre vásárlók hiányát.

Emiatt az eladók továbbra is érzékelik a vevők jelenlétét, így a hirdetési árak folyamatosan emelkedtek. Eddig legalábbis. Elképzelhető ugyanis, hogy ez a növekedés a közeljövőben megtorpan, bár ezt még nem lehet biztosra venni - jegyezte meg Sebestyén Tamás.

Az értékesítési idők sem nyúlnak egyelőre, tehát egy jó adottságú, és persze reálisan árazott ingatlan akár heteken belül is el lehet adni. Jellemző egyébként, hogy az eladók nagy része mintegy 10-15 százalékkal túláraz, ők nem tudják ilyen gyorsan nyélbe ütni a tranzakciót, nekik szükségük van néhány hónapra ahhoz, hogy szembesüljenek a valósággal, és megtalálják a piaci árat.

Ezeknél a túlárazott ingatlanoknál lehet egyébként azzal a jelenséggel találkozni, hogy ha van is rájuk érdeklődő, akkor az megpróbál erősen alkudni, akár mintegy tíz százalékot is. Ugyanakkor akadnak olyan piaci áron, vagy akár alulértékelve kínált ingatlanok is, melyeknél felfelé licitálás kezdődik az érdeklődők részéről, így több százezer, vagy akár több millió forinttal magasabb áron kelhet el az ingatlan, mint arra volt is példa a közelmúltban az ingatlanközvetítő tapasztalatai alapján.

A legnagyobb kereslet most a felújított, újszerű, jó állapotú ingatlanok iránt mutatkozik, melyek költözhetők, és nem szükséges őket felújítani. Ennek oka a munkaerőhiány és az építőanyagok árának emelkedése, mely sok vevőt elriaszt a felújítandó ingatlanoktól. Utóbbiakat ezért egy kicsit, úgymond, alul kell árazni, hogy értékesíthetők legyenek, hiszen az elmúlt három évben nagyjából duplájára nőttek a felújítási költségek.

A négyzetméterárak a panellakások esetében átlagosan 700-800 ezer forint környékén járnak a két kerületben, ugyanakkor vannak olyan jó adottságú, “exkluzívan” felújított, gépesített, bútorozott panellakások, melyekért közel 1 millió forintos négyzetméterárat is elkérhet a tulajdonosa. A téglaépítésű lakások négyzetméterára szintén ebbe az árkategóriába esik, tehát 10-20 százalékkal drágábbak egy átlagos panelnél.

Családi házaknál négyzetméterárakról továbbra sem érdemes beszélni, ugyanakkor azt el lehet mondani, hogy a XIV. és XVI. kerületben 100 millió alatt már nem lehet “szép” házat kapni - mondta Sebestyén Tamás. Az erősen felújítandó vagy bontandó kategóriába tartozó ingatlanok ára 60-80 millió forint között mozog, ugyanakkor a költözhető, újszerű családi házak ára mindkét kerületben 120-130 millió forint között változik. A két kerület árai között egyébként szinte már nincs is különbség - jegyezte meg.

Ami a méreteket, elosztást illeti, családi házaknál a nappali plusz három szobásokat keresik leginkább, míg lakásoknál a kétszobás a sztenderd. Jó persze, ha van hozzá garázs, vagy kocsibeálló, mert az sok helyszínen nagy érték. Ami az elhelyezkedést illeti, leginkább a kertvárosi környezet kedvelt a vevők körében, tehát ami nem forgalmas és nem zajos, miközben persze fontos a jó infrastrukúra is.

Az újépítésű ingatlanoknál egyre inkább problémát jelent, hogy itt nem 5 százalékos, hanem 10-20 százalékos áremelkedés következett be az elmúlt egy évben, így lassan elérik az árak azt a lélektani határt - hiszen közel másfél milliós négyzetméterárakról beszélünk -, ahol a vevők már inkább a szépen felújított használt ingatlanok piacán néznek körül.

Sokan vannak persze, akik semmilyen ingatlant nem tudnak megvásárolni, így a bérlakások között keresgélnek. Az árak azonban itt is emelkedtek, a szakértő becslése szerint fél év alatt akár 10 százalékkal is, így egy kétszobás téglalakás bérleti díja már eléri a 140-150 ezer forintot, míg a panelek 5-10 százalékkal olcsóbbak. Ennek ellenére azt lehet látni, hogy könnyebb most kiadni az albérleteket, mint néhány hónappal korábban.

Hogy innen merre mozdul a piac, az majd csak az őszi hónapokban válik világossá, amikor kiderül, hogy csak egy ideiglenes megtorpanásra került sor a nyári szezon miatt, vagy pedig elérte a válság az ingatlanpiacot is - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás:

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás: