Kevesebb a hiteligénylő, emiatt nem tudnak nagyot emelni a bankok

A jegybanki irányadó kamat ismét felgyorsuló emelkedését a bankok nem tudják lekövetni, hiszen egyre több potenciális hitelfelvevőt rettentenek el még a moderáltan emelkedő kamatszintek is. A money.hu kamattükre arra is rámutat, hogy a magas infláció a fogyasztási hitelek keresletét is érezhetően visszafogja, ezért itt újra akciózni kényszerülnek a bankok.

Kevesebb a hiteligénylő, emiatt nem tudnak nagyot emelni a bankok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a múlt héten újabb 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, az 5,85 százalékos szint azt jelenti, hogy 2 hét alatt 1,25 százalékponttal drágult a jegybank irányadó mutatója. Ezzel a régióban a legmagasabb kamatszintet Budapest kínálja.

A döntés láthatóan jótékonyan hatott a forint árfolyamára, az emelkedő kamat miatt egyre kevésbé éri meg a forintgyengülésére játszó (short) pozíciókat felvenni a piacon. Ezt a versenyt tehát – egyelőre – nyeri a jegybank.

Nem tartják a lépést az MNB-vel a bankok

A másik oldalon viszont az irányadó kamat folyamatos emelkedése miatt egyre komolyabb problémák várhatóak a lakáshitelek piacán. A piaci folyamatok alapján a money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a hitelkamatok emelkedése a béremelkedést is felzabálja. A szeptemberi átlagbérből egy átlagos adós a hitelfél szabályokat betartva még 23,3 milliós hitelt tudott felvenni. Március elején ugyanakkor már a legjobb ajánlat is 8,2 százalékkal kisebb 21,4 hitel felvételét teszi lehetővé ugyanakkora bérből. A helyzet tovább fog romlani, hiszen a bankok zöme az elmúlt 2 hét drasztikus kamatemelését csak a következő hetekben – jellemzően április elején – fogja beárazni hiteltermékeibe.

Mindez annak ellenére igaz, hogy a bankok egyelőre messze alulteljesítők abban a tekintetben, hogy milyen mértékben emelik hitelkamataikat. Vegyük a legfrissebb példát. A jövő hétfőtől egységesen minden 5 éves kamatperiódusú hitelének kamatánál 30, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 éves futamidejű ügyleteknél pedig 20 bázispontos emelést hajt végre az Erste Bank.  Ez az emelés ugyanakkor szinte bizonyosan a kamatfelár további csökkenését eredményezi majd, hiszen február 14., a bank legutóbbi emelése óta a bankközi piacon az 5 éves kamatfelár (BIRS) 109, a 10 éves 91 bázisponttal lett magasabb.

Az MNB hitelezési jelentésében maga is jelezte, hogy a historikusan mélyponton lévő, 1 százalékos, vagy annál is kisebb kamatfelárak nem tarthatóak sokáig. Ugyanakkor a money.hu értékelése szerint, amíg a bankoknak folyamatosan le kell követniük az irányadó kamat emelkedését, nincs módjuk a kamatfelár növekedésére. Ennek oka az, hogy a kamatemelés miatt így is szűkül a hiteligény a lakosság körében: többen visszatáncolnak a hitelfelvételtől, mások esetében pedig a hitelezhetőségi korlát lesz egyre keményebb.

Szűkül a kereslet, akcióznak a személyi hiteleknél

A hitelkereslet visszaesése lesz az, ami miatt a személyi kölcsönök piacán sem teszi lehetővé azt, hogy érdemben emelkedjenek a kamatok. A lakosság az emelkedő inflációra válaszul egyébként is visszafogja a fogyasztását, jobban megnézi, mire is ad ki pénzt. Ilyen helyzetben pedig kiváltképp kevesebben akarnak majd hitelből beruházni – még akkor is, ha sejthető, hogy egy előrehozott vásárlásnál kisebb árakkal találkozhatunk, s az is, hogy a személyi kölcsön kamatok is kedvezőbbek lesznek, mint néhány hónap múlva.

A hitelkereslet visszaesését jelezheti az, hogy a Provident március 8-tól egy új, 12 hetes futamidejű hitelt, a Start kölcsönt kínálja új ügyfeleinek. A maximum 200 ezer forintos gyorskölcsön éves kamata 8 százalékos (a Teljes Hiteldíj Mutató 8,3% - épp a februári inflációs mértékkel egyezik meg.)

Persze, azért a kamatemelés itt is megjelenik. Az UniCredit Bank például egy év után nyúlt a stabil kamat személyi kölcsön kamataihoz. A legjobb ajánlat 6,55 százalékról 7,38 százalékra drágult, ráadásul ehhez a korábbi 3,2 millió forint helyett már minimum 6 millió forintot kell felvenni, igaz, a törlesztés 7 év helyett 8 évre is kitolható. Abban viszont nincs változás, hogy a legjobb kamat eléréséhez továbbra is elegendő havi 300.000 forintos jóváírás vállalása, ám megmaradt feltételként a Generali Biztosító csoportos hitelfedezeti biztosítás megkötése is. A felújítási személyi kölcsönnél a kamatok 0,53-0,63 százalékponttal nőttek.

money.hu

Mitől szűz valójában az extra szűz olívaolaj?

Mitől szűz az extra szűz olívaolaj? Miért drágább és mennyiben más, mint az ami nem extra szűz? Milyen elvárások vannak az extra szűz olívaolajjal szemben? Milyen technológiát használnak az olaj sajtolásakor és mitől függ, hogy egy olaj milyen minőségű lesz? Milyen egyéb minőségi kategóriák vannak az olívaolajok között?
2024. 10. 23. 05:00
Megosztás:

Nagy Márton: elérhető az 1.000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos átlagkereset

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjaival, mindazon munkáltatói és munkaadói szervezetek képviselőivel, amelyek részt vesznek a minimálbér meghatározásában.
2024. 10. 23. 04:00
Megosztás:

Nem változtatott a magyar kamaton az MNB - hogy állunk most?

Ezúttal kamattartásról határozott az MNB. Az előzetes várakozásoknak és jegybanki kommunikációnak megfelelően 6,50 százalékon maradt a hazai alapkamat.
2024. 10. 23. 03:00
Megosztás:

Ha ez a 8 tárgy a hálószobádban van, akkor meghatározza, mennyi pénz áll a házhoz!

Van néhány tárgy, amelyről az ezoterikus hagyományok azt tartják, hogy befolyásolhatják a pénzügyeidet. Ezek a hétköznapi tárgyak nemcsak dekorációk, hanem jelek, amelyek felfedik, mennyire lesz sikeres anyagilag a jövőd.
2024. 10. 23. 02:00
Megosztás:

Megvizsgáltuk az Algopyrint! Kiderült, miért működik ilyen hatékonyan

Az Algopyrin, ez a jól ismert fájdalomcsillapító, évtizedek óta kíséri mindennapjainkat. De mi teszi különlegessé? A gyógyszerpiacon számtalan fájdalomcsillapító verseng a figyelmünkért, mind azt ígérve, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a fájdalmat. Mégis, amikor igazán elviselhetetlen fej- vagy fogfájás üti fel a fejét, sokan újra és újra az Algopyrint választják.
2024. 10. 23. 01:00
Megosztás:

Megütötték rendesen a GE részvényeit

Harmadik negyedéves jelentését követően mélyrepülésbe kezdett a GE Aerospace árfolyama, a piacnyitás óta már 8 százalékot csökkent.
2024. 10. 23. 00:30
Megosztás:

Az ApeCoin árfolyam 130%-ot ugrott az ApeChain bevezetése után – a Pepe Unchained lehet a következő?

Az ApeCoin (APE) legutóbb 130%-os növekedésével került a figyelem középpontjába. A látványos emelkedés az ApeChain nevű, Layer 3 blokklánc elindításának köszönhető, amely új lehetőségeket kínál az APE token felhasználására.
2024. 10. 23. 00:01
Megosztás:

Egy veterán kriptobefektető szerint egy olcsó XRP rivális 30 nap alatt 20 000%-os növekedést érhet el

Egy tapasztalt kereskedő szerint egy megfizethető XRP rivális akár 20 000%-os növekedést is elérhet egy hónap alatt. Az ilyen hatalmas nyereség lehetősége lázba hozta a kriptovaluta rajongókat, miközben az új kitörési sztárt keresik a digitális valuta világában. A piacok folyamatos változásával a befektetők arra törekednek, hogy felfedezzék, mely feljövő érmék hozhatnak rendkívüli hozamokat.
2024. 10. 22. 23:30
Megosztás:

Ezek lehetnek az 5 leggyorsabban dráguló altcoin, amelyet érdemes megvásárolni idén októberben, akár 8000-szeres hozamot is hozhat 2024 decemberéig

Október kiváló lehetőséget kínál bizonyos altcoinokba való befektetésre, amelyek akár 8000-szeres értéknövekedést is elérhetnek 2024 decemberére. Fedezze fel azt az öt gyorsan növekvő kriptovalutát, amelyek kis befektetéseket jelentős vagyonná alakíthatnak. Ez a cikk bemutatja a kriptopiac potenciális játékmódosítóit.
2024. 10. 22. 23:00
Megosztás:

Kötelező altcoinok, amelyek akár 15-szörös növekedést érhetnek el az év végéig – Plusz 1 új érme, amit érdemes felfedezni

Ahogy a kriptopiac potenciális növekedésre készül, bizonyos altcoinok felkeltették a szemfüles befektetők figyelmét. Ezek a digitális eszközök akár tizenötszörös értéknövekedést is elérhetnek az év végéig. Emellett egy új szereplő is hullámokat kelt a kripto szférában. Ideje megvizsgálni, mely érmék mutathatnak jelentős növekedési potenciált.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

2024 első három negyedévében is európai második a magyarországi e-autóflotta bővülése

Málta után Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma az idei első kilenc hónapban - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében.
2024. 10. 22. 22:00
Megosztás:

Ahogy a kriptotőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme (DOGEN) a szakértők szerint 17 000%-kal szárnyalhatja túl a DOGE-t

Egy új szereplő a kripto világában készül túlszárnyalni a Dogecoint, az elemzők szerint pedig akár 17 000%-os növekedést is elérhet. Ahogy a tőzsdék egyre gyorsabban listázzák az új tokeneket, ez a mémérme egyre nagyobb figyelmet kap. Ez a cikk feltárja azokat az érméket, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak.
2024. 10. 22. 21:30
Megosztás:

Rejtett tartalék a munkaerőpiacon: karrierszünet után visszatérőket vár a Morgan Stanley

Szülési szabadság, hozzátartozók ápolása, betegségből való felépülés vagy éppen továbbtanulás – akármilyen okból is szakítja meg valaki a karrierjét hosszabb időre, sokaknak nem könnyű visszarázódni a munka világába. Pedig ezek az inaktív szakemberek fontos tartalékot jelenthetnek egy olyan kifeszített munkaerőpiaci környezetben, mint a mostani. A Morgan Stanley budapesti irodája immár kilencedik alkalommal hirdette meg Return to Work – Lendülj újra munkába! programját, amelynek keretében a karrierjüket bármilyen okból megszakítóknak segít visszarázódni. A 16 hetes képzésre október végéig lehet jelentkezni.
2024. 10. 22. 21:00
Megosztás:

A PEPE legutóbbi megbotlása utat nyitott Dogen 11.000%-os ralija előtt, miközben a Dogecoin küzd, hogy visszaszerezze a mémcoinok trónját

A mémérmék világa gyors ütemben változik, ahogy egy token hibái mások számára megnyitják az utat a fellendülésre. Míg egy jól ismert kedvenc azon küzd, hogy visszaszerezze vezető pozícióját, egy váratlan versenyző elképesztő nyereségekkel tört előre. Ez a cikk a kriptomém világ változó dinamikáját tárgyalja, és feltárja, mely érmek mutathatnak ígéretes növekedést.
2024. 10. 22. 20:30
Megosztás:

Japán hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot

A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
2024. 10. 22. 19:30
Megosztás:

Így élénkülhet jövőre a lakáspiac

A fiatalokat hozhatja helyzetbe a kormányhatározatba foglalt, 21 pontból álló Új Gazdaságpolitikai Akcióterv, amely támogatásokkal és korlátozásokkal élénkítené jövőre a lakáspiac forgalmát - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.
2024. 10. 22. 19:00
Megosztás:

Csinálj 500 dollárból akár 1 milliót ezzel a mesterséges intelligencia alapú kriptovalutával, amely várhatóan túlszárnyalja a Shiba Inut és a Chainlinket a 2024-es altcoin őrületben

Egy 500 dolláros befektetés elképesztő módon akár 1 millió dollárrá is változhat egy forradalmi mesterséges intelligencia (AI) alapú kriptovalutával, amely jelenleg nagy figyelmet kap. A digitális eszköz várhatóan túlszárnyalhat olyan jelentős tokeneket, mint a Shiba Inu és a Chainlink, miközben exponenciális növekedés előtt áll a 2024-es altcoin-őrületben. Ez a cikk bemutatja, hogyan válhat ez az új kriptovaluta játékváltóvá a befektetők számára, akik rendkívüli hozamokra vágynak.
2024. 10. 22. 18:30
Megosztás:

Így fejlesztik az agrárképzéseket

Innovatív fejlesztések történtek az agrárszakképzésben - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium okostanterem átadó ünnepségén az AM keddi közleménye szerint.
2024. 10. 22. 18:00
Megosztás:

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nem változtak a világgazdaság idei és jövő évi kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta.
2024. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott keddi ülésén az alapkamaton, amely így változatlanul 6,5 százalék, nem változott a kamatfolyosó két széle sem.
2024. 10. 22. 17:00
Megosztás: