Itt az új otthonfelújítási támogatás feltételei

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében 2024. június 17-e délutánra ígérte a régen várt új Otthonfelújítási program részletes igénylési feltételeinek megjelenését. A program több ponton változott, amely az igénylőknek kedvez majd.

Itt az új otthonfelújítási támogatás feltételei

Az Otthonfelújítási program indulását valószínűleg sokan várják már tűkön ülve. Hamarosan vége azonban a várakozásnak, szűk két hét múlva már igényelhető lesz a támogatás - számolt be a legújabb fejleményekről Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetre rekord mennyiségű, csaknem 500 javaslat érkezett. Ezeket a minisztérium több ponton megfontolásra és a feltételek közé beépítésre érdemesnek minősítette, így július 1-jén ezen változásokkal indul majd a program.

A támogatás keretében az 1990. december 31. előtt épült lakóépületek energetikai korszerűsítését lehet elvégezni. A támogatás feltétele, hogy a munkálatok révén legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el az igénylők.

A legfontosabb módosításokat a minisztérium is összefoglalta.

1. A vissza nem térítendő támogatást kiegészítő kamattámogatott hitel futamideje a lehetséges 8 év helyett 12 évre módosul. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitel havi törlesztőrészlete a leghosszabb futamidő mellett 14-25 ezer forint lehet. Ez az eredetileg kalkulált 25-36 ezer forintos törlesztőhöz képest akár 10 ezer forintos megtakarítást is jelenthet havonta.

A hosszabb futamidő alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez, és mivel a kölcsön kamatmentesen törleszthető, nem jár többlet kamatfizetéssel sem. A lehetőség elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek kedvez, hiszen így akár magasabb hitelösszeg igénylésére lehetnek jogosultak – mondja Gergely Péter.

Ezen felül a hiteltörlesztéssel járó kiadást még nagyobb arányban kompenzálhatja a felújítás nyomán keletkező rezsi megtakarítás.

otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei

2. Elszámolható munkálatokat és anyagokat érintő változások

A támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése is. A kedvelt fűtési rendszer felvételét sokan, többek között szakmai szervezetek is kérték.

A műanyag nyílászárók beépítését eddig is tartalmazta a pályázati felhívás, a végleges változatban azonban fa szerkezetű nyílászárók beépítése is szerepel majd.

A támogatott építési anyagok között az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is szerepelni fog.

3. A saját forrásba a lakástakarékpénztári megtakarítás is beleszámít

Gergely Péter szerint a döntés majdhogynem magától értetődő, hiszen a lakástakarékpénztár célja épp a lakáscélra történő megtakarítás képzése. A lakástakarékpénztárban tartott összeg piaci lakáshitelekhez önerő lehet, és fogyasztóbarát lakáshitelek előtörlesztésére is használható. A lehetséges felhasználási módok között a lakásfelújítás is szerepel.

A Fundamenta mellett újra kínál megtakarítási konstrukciókat az OTP Lakástakarékpénztár és az Erste Lakástakarék, de sokaknak korábbi élő szerződése van.

4. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további, el nem számolható forrás is felhasználható.

Ezzel magasabb költségvetésű felújítás is megvalósítható, ha az eredeti költségkeret nem tenné lehetővé a 30 százalékos energiahatékonyság növekedést.

5. Családok számára kedvezőbb lesz a jövedelemszámítási mód

A vissza nem térítendő támogatás arányának meghatározásához szükség van a család jövedelmi szintjének kiszámítására. Az új szabály szerint ehhez az igénylővel egy háztartásban élő, önálló keresettel nem rendelkező gyermekeket is figyelembe veszik.

Az új számítási mód kedvezőbb lesz a családok számára.

Július 1-jétől igényelhető

Az Otthonfelújítási támogatást a minisztérium közlése alapján 2024. július 1-jétől lehet igényelni az erre kijelölt MFB Pontokon.

Az MFB pontokat 134 járás 266 bankfiókjában jelölik majd ki. A bankfiókok között a Gránit Bank, az OTP Bank és az MBH Bank fiókjai szerepelnek majd.

A támogatás keretösszege 108 milliárd forint, amelyből várhatóan közel 20 ezer háztartás otthona újul majd meg. A várakozások szerint a program közel 130 milliárd forint értékű megrendelést generál majd az építőiparban és az építőanyagok kereskedelmében. A program nyomán modernebb, energiatakarékos épületek születnek majd, amely lehetővé teszi, hogy minél több háztartás férjen be a rezsicsökkentés átlaga alá.

Vegyesen indítottak a vezető európai tőzsdék

Vegyesen kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 23. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 23. 08:00
Megosztás:

Egy Mesterséges Intelligencia kriptó token megrázza a piacot, és lehagyja a Donald Trump által inspirálta Solana mémérméket

Ahogy közelednek az amerikai elnökválasztások, a Trump alapján készült Solana mémérmék nemrégiben nagy figyelmet kaptak; azonban egy hirtelen érkező új szereplő, egy AI kriptodeviza, felkavarta a piacot egy új koncepcióval.
2024. 07. 23. 07:30
Megosztás:

Befektetés Chainlinkbe vagy Ripple XRP-be? Navigálj a kriptopiacon a WW3 Shiba emelkedését meglovagolva!

Miközben az olyan bevált szereplők, mint a Chainlink (LINK) és a Ripple (XRP) népszerű választások, az új mém érme a <a href="https://ww3shiba.com/" target="_blank">WW3 Shiba</a>, amely egy play-to-earn modellben működik, jelentős érdeklődést kelt.
2024. 07. 23. 07:00
Megosztás:

Az OXO Technologies Holding több lépésben felvásárolja és beolvasztja a 3TS Capitalt

Elvi megállapodást írt alá az OXO Technologies Holding és a 3TS Capital Partner, melynek értelmében az OXO Technologies több lépésben többségi tulajdont szerez a 3TS Capital Partnerben, majd a fennmaradó részesedések apportálásával a tulajdonosok egyesítik a két cégcsoportot. A tranzakció eredményeként a régió egyik piacvezető kockázati- és magántőke befektető csoportja jöhet létre.
2024. 07. 23. 06:00
Megosztás:

Ezért éri meg a pénztárcánknak, ha intelligens otthont alakítunk ki

Az intelligens otthon rendszerek népszerűsége az elmúlt években folyamatosan növekszik a technológiai fejlődésnek és a fogyasztói igények változásának köszönhetően. Egyik legnagyobb előnyük azonban, hogy a kényelem és a biztonság mellett egy energiahatékonyabb háztartás vezetését teszik lehetővé, ami azt is jelenti, hogy jelentős megtakarításokat is eredményezhetnek az energiaszámlákon.
2024. 07. 23. 05:00
Megosztás:

Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 07. 23. 04:00
Megosztás:

Már 25 éve támogatja a növényvédelmet a nyírségi agrovállalat

25. születésnapját ünnepli idén a Nyír-Chem Kft., a Szabolcs Szatmár-Bereg vármegyei és környéki gazdálkodók megbízható szakmai partnere. A vállalat mezőgazdasági szakáruházzal, szaktanácsadással, különleges szolgáltatásokkal és egyedülálló kínálattal is a minőségi növényvédelem éllovasa a környéken.
2024. 07. 23. 03:00
Megosztás:

Mennyit keres most egy fizikai munkás? Átlag órabérek Magyarországon 2024

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez a szint 13,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1853 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban is intenzív maradt a bérek emelkedése: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 második negyedévéhez képest 10,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt.
2024. 07. 23. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjasok több WC-papírt fogyasztanak - mi ennek az oka?

A háztartási cikkek fogyasztása sokféle tényezőtől függ, és a WC-papír sem kivétel ez alól. Érdekes megfigyelés, hogy a nyugdíjas korosztály gyakran több WC-papírt használ, mint a fiatalabb generációk. Ennek több oka is lehet, amelyek biológiai, életmódbeli és szokásbeli tényezőkre vezethetők vissza.
2024. 07. 23. 01:30
Megosztás:

Zavarnak a legyek? Így tartsd távol őket egy egyszerű módszerrel!

A nyár beköszöntével nemcsak a jó idő és a hosszú nappalok érkeznek meg, hanem sajnos a legyek is. Ezek az apró, de annál idegesítőbb rovarok mindenhol ott vannak: az ételben, az italban, a konyhapulton és még az arcunk körül is zümmögnek. Nem csak zavaróak, de számos betegséget is terjeszthetnek, így érdemes hatékonyan védekezni ellenük. Szerencsére léteznek egyszerű, olcsó és természetes módszerek, amelyek segítségével távol tarthatjuk őket otthonunktól. Mutatjuk hogyan!
2024. 07. 23. 01:00
Megosztás:

Új kripto lép tőzsdére – még van lehetőséged olcsón vásárolni

A közelmúltban tapasztalt piaci visszaesés ellenére néhány mém érme gyarapodni tudott, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette.
2024. 07. 23. 00:01
Megosztás:

A Minotaurus ($MTAUR) előértékesítés teljes lendületben a piaci kihívások ellenére

A kriptopiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a JPMorgan elemzői kétségbe vonják a közelmúltbeli korrekció fenntarthatóságát.
2024. 07. 22. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány és nőtt az államadósság az idei első negyedévben

Az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány az idei első negyedévben az tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, míg az államadósság aránya mindkét körben nőtt - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként hétfőn.
2024. 07. 22. 22:00
Megosztás:

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.
2024. 07. 22. 21:00
Megosztás:

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School" program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.
2024. 07. 22. 20:00
Megosztás:

Ötből négy magyar diák megfelelő pénzügyi alapműveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.
2024. 07. 22. 19:00
Megosztás:

Az employer branding kulcsa az autókölcsönző szektorban: hogyan legyen a legvonzóbb munkahely a piacon?

Az autókölcsönző szektor egy dinamikusan változó, folyamatosan toborzó iparág, ahol a szezonális ingadozások és a folyamatos fluktuáció kihívásokat jelentenek. Legújabb kutatásunk rávilágított, hogy az autókölcsönző cégek online jelenléte jelentős, de a munkavállalói kommunikáció hiányzik.
2024. 07. 22. 18:38
Megosztás:

Idén az első félévben az ingatlanpiac éves összevetésben jobban teljesített

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a DH hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 18:00
Megosztás: