Hülye vagy?! Elolvasás nélkül alá ne írd!

Olvasd el, mielőtt aláírod! – halljuk a figyelmeztetést jogi szakemberektől, de laikusoktól is unos-untalan.

Hülye vagy?! Elolvasás nélkül alá ne írd!

Azt gondolnánk, hogy a legtöbbünknek ez már beleivódott a gondolkodásába, és ha ugyan az internetes vásárlások alkalmával az általános szerződési feltételeket nem is mindig olvassuk el betűről betűre, de legalább a munkánkhoz, munkaviszonyunkhoz kapcsolódó dokumentumokat tüzetesen átnézzük, különösen akkor, ha munkáltatói pozícióban írjuk alá azokat.

Az alábbi cikkünkben két olyan friss és precedensképes bírósági döntést fogunk bemutatni, amelyek alapját képező jogvita elkerülhető lett volna, ha a munkáltató kellő körültekintéssel jár el, és elolvassa a munkavállalója munkaviszonyának megszüntetéséhez kapcsolódó dokumentumokat – mondta dr. Szauter Dóra Amina, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

Első eset

Az első esetben a munkáltató ajánlatot tett a munkavállalójának, amelyben vállalta, hogy 5500 eurót fizet a munkavállalónak, amennyiben közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt. A fent említett összeg minden olyan igény kielégítésére szolgált, amely a munkaviszony lezárásával kapcsolatban merülhetett fel.

A munkavállaló kevesellte az összeget, ezért gondolkodási időt kért, továbbá kérte a munkáltatót, hogy küldje meg részére írásban is a megállapodás tervezetét. A munkáltató eleget téve a munkavállaló kérésének, másnap szerkeszthető, kétnyelvű formátumban meg is küldte a tervezetet a munkavállaló részére.

A munkavállaló a tervezetben az ajánlott összeget átírta 5500 euróról 25 500 euróra. Az összeget mind számmal, mind betűvel feltüntette, és ki is vastagította félkövér betűtípus használatával, majd az aláírt dokumentumot pdf formátumban visszaküldte a munkáltató részére azzal az e-mail üzenettel, hogy „Aláírtam! Zs.”

A különbséget az összeg tekintetében láthatjuk: tetemes, átszámítva megközelítőleg 6,5 millió forint volt az ajánlat megtételekor érvényes euró-forint árfolyamon. A munkáltató a dokumentum tartalmát nem vitatva aláírta a részére eljuttatott megállapodást.

A munkáltató a bíróságtól kérte a megállapodás érvénytelenségének megállapítását megtévesztésre hivatkozással, mivel álláspontja szerint a munkavállaló azzal, hogy a változtatást részére nem jelezte és nem indokolta, megtévesztette.

Az eljárás során a munkáltató ügyvezetője, aki a megállapodást a munkáltató nevében aláírta, elismerte, hogy a munkavállaló által aláírt megállapodást úgy írta alá, hogy azt nem olvasta el.

A munkáltató keresetét mind az elsőfokú, mind pedig a fellebbviteli bíróság elutasította, és kimondta, hogy az ügyvezetőnek számítania kellett volna rá, hogy eltérő összegre vonatkozó tervezetet fog kapni a munkavállalótól.

Fontos szempont volt a fenti esetben a tájékoztatási kötelezettség kérdésköre is, hiszen szerződéskötéskor és annak megszüntetése során is a jogszabály együttműködési és tájékoztatási kötelezettséget határoz meg a felek számára, amelynél fogva a munkáltató és a munkavállaló kötelesek együttműködni és tájékoztatni egymást a szerződést érintő lényeges körülményekről.

Ezzel együtt mind a jogszabály, mind pedig a bírói gyakorlat leszögezi, hogy a tájékoztatási kötelezettség nem mentesíti a szerződő feleket azon kötelezettségük alól, hogy maguk is tájékozódjanak a szerződés tartalmáról és annak lényeges kérdéseiről, hiszen nem hivatkozhatnak a felek a tájékoztatási kötelezettség megsértésére olyan tény miatt, amit ismerniük kellett. A vizsgált esetben márpedig a munkáltató ügyvezetőjének ismernie kellett volna annak a megállapodásnak a tartalmát, amelyet aláírt.

A második eset

A második esetben a munkáltatónak egy adminisztrációs hiba folytán kellett közel 1,3 milliós összeget „ajándékoznia” a volt munkavállalójának. Az eset leírása szerint a személyzeti vezető, aki előkészítette a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez szükséges okiratot, egy volt munkavállalóval megkötött hasonló dokumentumot használt fel mintaként.

A felek által aláírt megállapodásban benne maradt a mintában meghatározott összegű pénzbeli megváltás 1 292 238 forintos összegéről szóló kikötés, amelyet a volt munkavállaló részére ugyan megfizetett, azonban a perrel érintett esetben ez nem állt volna szándékában.

A munkáltató a megállapodást letette a munkavállaló elé, és kérte, hogy írja alá, azonban további instrukciót a munkavállaló nem kapott. Amikor ezt követően a munkavállaló követelte volt munkáltatójától az összeget, az adminisztrációs hibára és téves összegre hivatkozva nem akart fizetni, így hát a munkavállaló pert indított.

Az ügyben végül a Kúria mondta ki a végső szót, és kötelezte a munkáltatót az 1 292 238 forint munkavállaló részére történő megfizetésére. Az ügyben a másodfokú bíróság is hivatkozott arra a következetes bírói gyakorlatra, mely szerint nem hivatkozhat megtévesztésre az a fél, aki a szerződést elolvasás nélkül írta alá.

Ennek a hátterében az a munka törvénykönyvében rögzített rendelkezés áll, hogy nem támadhatja meg a szerződést az, aki a tévedését felismerhette vagy a tévedés kockázatát vállalta. A felismerés lehetősége nyilvánvalóan adott volt mindkét ismertetett jogesetben, ugyanis az aláírás előtt a munkáltató a megállapodást kétségkívül elolvashatta volna.

Összegezve a fent írtakat, leszögezhetjük, hogy az aláírandó iratok elolvasására vonatkozó tanács megtartása fokozottan ajánlott, ezért arra bíztatunk mindenkit, hogy legyen szó bármilyen egyszerűnek is tűnő megállapodásról, alapos átolvasás és értelmezés nélkül semmiképp se írja azt alá – zárta szavait dr. Szauter Dóra Amina, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás munkatársa.

Bővült a hazai lakáshitel-állomány

A lakáshitel-állomány tavaly az állami támogatású hitelezés hatására bővült. 2023 év végén az államilag támogatott lakáshitelek állománya 7,1, a támogatás nélkülieké 0,3 százalékkal haladta meg az előző év végit - állapította meg legfrissebb elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 24. 17:30
Megosztás:

Letelepszik nálunk a Fiberhome

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártani, a nyolcmilliárd forintos beruházás nagyjából 150 új munkahelyet teremthet - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 24. 17:00
Megosztás:

Bírságot kapott az Erste Befektetési Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságának értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, IT sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 24. 16:30
Megosztás:

Javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben javult a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 24. 16:00
Megosztás:

Csúcsot döntöttek a Volvo Cars eladásai az első negyedévben

A kínai többségi tulajdonú Volvo Cars a közös és társult vállalkozásokat nem számítva 6,8 milliárd svéd korona (230,86 milliárd forint) működési bevételre tett szert az idei első negyedévben, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég honlapjára szerdán feltöltött adatokból.
2024. 04. 24. 15:30
Megosztás:

Primark az Arena Mall-ban nyitja meg első magyarországi üzletét

Bejelentette első magyarországi üzletének nyitási időpontját a Primark. A nemzetközi divatáruház várva várt üzlete Budapesten, a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban kap helyet, és május 28-án, kedden 10 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt. A nyitás mintegy 180 munkahelyet teremt Magyarországon.
2024. 04. 24. 15:00
Megosztás:

Éves csúcsok közelében a brit gazdaság

Jelentős emelkedéssel csaknem egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.
2024. 04. 24. 14:30
Megosztás:

Élőben közvetítik Marozsán Fábián Madrid Masters tennis meccsét - melyik TV adja?

Újra együtt a teniszvilág elitje: elindult az év második, 1000-es besorolású salakos versenye Madridban, a Network4 pedig élőben közvetíti a legfontosabb eseményeket. A férfiak között szurkolhatunk az idén szárnyaló Marozsán Fábiánnak is.
2024. 04. 24. 14:12
Megosztás:

Nem fizet osztalékot a Vertikal Group Nyrt. a 2023-as eredménye után

A Vertikal Group Nyrt. nem fizet osztalékot a 2023-ban elért 765,273 millió forintos adózott eredményéből, melyet az igazgatóság javaslatára, a növekedési célokkal összhangban teljes egészében eredménytartalékba helyeznek - közölte a társaság az éves rendes közgyűlését követően kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 14:00
Megosztás:

Eljött a karikagyűrű-választás ideje? Ezeket érdemes szem előtt tartani az anyagiak mellett!

Akár kis szertartásban, akár nagy banzájban gondolkodunk, az esküvőszervezés fontos része minden esetben a karikagyűrűk kiválasztása. Ezeket az ékszereket ideális esetben akár életünk végéig hordjuk, így fontos alaposan átgondolni a döntést.
2024. 04. 24. 13:30
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2024. 04. 24. 13:00
Megosztás:

Nőtt az Egyesült Államokban az eladott új lakások száma múlt hónapban

Az Egyesült Államokban 8,8 százalékkal nőtt az új lakások eladása márciusban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 693 ezer volt - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közzétett adataiból.
2024. 04. 24. 12:30
Megosztás:

Indul a sencseni repülőjárat

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, ahova hetente két járat is fog közlekedni - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 24. 12:00
Megosztás:

Magyarország készíti az unió jövő évi költségvetését

Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a magyar elnökség egyik fontos feladatára, a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is - mondta Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint, miután hivatalában fogadta Thomas Westphalt, az Európai Unió tanácsának főigazgatóját.
2024. 04. 24. 11:30
Megosztás:

Az EY részévé válik a denkstatt tanácsadó cég

A fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó denkstatt a jövőben "EY denkstatt" márkanéven, az EY fenntarthatósági csapatának részeként segíti a vállalatokat a zöld átállással kapcsolatos kérdések kezelésében - tájékoztatta az MTI-t az EY tanácsadó kedden.
2024. 04. 24. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2024. 04. 24. 10:30
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 24. 10:00
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a BÉT-en az elemző szerint

A kedvező nemzetközi hangulat miatt pozitív tartományban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 24. 09:30
Megosztás:

A DTX token a 2024-es év legjobb vételnek ígérkező kriptovalutájaként tűnik fel, felülmúlva a Cardano és a Sei árdinamikáját

A DTX Exchange által kibocsátott DTX token hatalmas figyelmet kelt a piacon. Az éjszaka alatt bekövetkezett fejlődése elhomályosítja az olyan jelentős altcoinokat, mint a Cardano (ADA) és a Sei (SEI), annak ellenére, hogy ezek is lenyűgöző teljesítménymutatókkal rendelkeznek.
2024. 04. 24. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 24. 08:30
Megosztás: