Hitel mellé kötöttél lakásbiztosítást? A kampány neked hozhat a legtöbbet a konyhára!

Nemhogy nem zárja ki a korábban lakáshitel felvétel mellé kötött lakásbiztosítások tulajdonosait a biztosításokra feljegyzett hitelfedezeti záradék a márciusban induló lakásbiztosítási kampányból, hanem ellenkezőleg: az átlagos lakásbiztosítással bíró ügyfeleknél talán ebben a körben a legfontosabb a korábbi biztosítási szerződések áttekintése. A lakásbiztosítások újrakötésével az érintettek tízezreket spórolhatnak, ráadásul komoly mértékben javíthatják a család vagyonának biztosítási kondícióit – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.huszakértője.

Hitel mellé kötöttél lakásbiztosítást? A kampány neked hozhat a legtöbbet a konyhára!

A korábbi kötelező felelősségbiztosítási kampány mintájára idén márciusban a kormány jogszabály változtatásának köszönhetően minden élő lakásbiztosítás felmondható - függetlenül attól, hogy mikor van a biztosítási évfordulója.

A kormányzat az intézkedéssel szeretné fellendíteni a piacot, miután a pénzügyi termékek közül a bankszámla után talán a lakásbiztosítás az, amelyhez a legritkábban nyúlunk és aktualizáljuk azt - hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztetett, hogy a lakásbiztosítási szerződések jelentős részét évek óta nem vizsgálták felül a szerződést kötők - a lakásbiztosítások közel harmadát csak akkor váltják le a háztartások, amikor az érintett család lakást cserél.

Márpedig ennek köszönhetően sok lakásbiztosítás elavultnak minősíthető, hiszen a benne foglalt kártérítési értékek ma már köszönőviszonyban sincsenek az ingatlan- illetve az ingatlanban lévő vagyontárgyak értékével. Ezzel szemben a szerződések jelentős része drága: a szakértő szerint még a lakásbiztosítási kampány előtt is akár háromszoros díjat kérhetett egy-egy biztosító egy teljesen azonos paraméterekkel rendelkező lakásra kötött biztosítás díjaként, mint a piacon fellelhető legolcsóbb ajánlat.

A kormányzat vélekedése szerint a koncentrált verseny egyrészt tovább csökkentheti a biztosítási díjakat, hiszen a biztosítók versenyezni fognak egymással. A másik elérendő cél az, hogy az ügyfelek által kötött lakásbiztosítások valóban valós értéken térítsenek baj esetén és megszűnjön az úgynevezett alulbiztosítottság. Gergely Péter az Insura.hu biztosításközvetítő felmérésére is emlékeztetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a két cél együttesen is elérhető, azaz a biztosítási védelem a kampány során úgy is növelhető, hogy közben a biztosítási díj akár 10-20 százalékát, éves szinten 5-30 ezer forintot is lehet éves szinten spórolni egy kedvezőbb lakásbiztosítás kiválasztásával.

A hitelfedezeti záradék nem zár ki a kampányból

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a lakásbiztosítások jelentős részét az ügyfelek azért kötötték, mert a lakás megvásárlásához/építéséhez felhasznált lakáshitelt nyújtó bank ezt kötelezően előírta. Ilyen esetekben a lakásbiztosításhoz úgynevezett hitelfedezeti záradék társul, amely alapján az ingatlanban bekövetkező kár esetén a biztosító a kártérítési összeget alapesetben a hitelt nyújtó banknak fizeti ki. Természetesen ingóságot ért kár esetén, valamint kisebb károk bekövetkeztekor a bank az ügyfél számára engedményezi a kárkifizetést, hiszen nem gazdagodni akar, hanem a kölcsön fedezetét biztosító ingatlant akarja biztonságban tudni.

Gergely Péter az interneten fel- felmerülő véleményeket cáfolva arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen, hitelfedezeti biztosítékkal ellátott lakásbiztosítások is felmondhatóak a kampány időszaka alatt. Így a lakáshitel felvétel miatt lakásbiztosítást kötők sincsenek kizárva annak a lehetőségéből, hogy optimalizálják a lakásbiztosítási szerződésüket.

A hitelfedezeti biztosítékra vonatkozó szabályozás szerint annak az ügyfélnek, akinek hitelfedezeti záradékkal ellátott lakásbiztosítási szerződése megszűnik, 30 napon belül gondoskodnia kell arról, hogy a hitelszerződésben szereplő ingatlan értékére fedezetet nyújtó új lakásbiztosítást kössön, arra a meglévő hitel adatait új záradékként felvezesse, valamint az új biztosítás dokumentumait bemutassa a finanszírozó banknak. Ez a kampány időszak alatt átkötött biztosítások esetében is megvalósítható.

Fontos ugyanakkor figyelni a határidőkre, ha ugyanis a biztosítási védelem nem áll helyre, a 30 nap elmúltával – figyelmeztetés után - a bank felmondhatja a hitelszerződést és a teljes tartozás egyösszegben kifizetendővé válik.  

Lakáshiteleseknek kötelező

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a korábbi lakáshitel mellé kötött lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek számára kifejezetten ajánlott a kampány ideje alatt áttekinteni az egymással versengő biztosítói ajánlatokat.

Ennek egyik oka az, hogy a lakáshitel felvételekor sok ügyfél kötelező kellékként gondolt a lakásbiztosításra, azt sok esetben a bank által ajánlott konstrukcióval igyekezett letudni, nem tekintette át, hogy a piacon olcsóbb ajánlatok is lehetnek. A kormány ezen a téren tavaly már rendet tett: miután a lakásbiztosítás díja is beleszámít a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójába (thm) az ügyfelek számára némileg fontosabb lett, mennyiért is kötnek biztosítást.

A másik ok, amikért érdemes a kampány alatt áttekinteni a korábbi jelzáloghitel mellé kötött lakásbiztosítási szerződéseket, az abból a tényből fakad, hogy a hitelt nyújtó bank számára elsődlegesen a hitel ingatlanfedezete volt fontos. Ezért a lakáshitel szerződésekkel egy időben, az azok mellett kötött lakásbiztosítások esetében az átlagosnál gyakoribb probléma az, hogy a lakásbiztosításban szereplő ingóság fedezet, illetve megsérült vagyontárgyanként meghatározott maximális kártérítési limitösszeg alacsony, nem fedezi az ingatlanban lévő vagyontárgyak tényleges értékét.

A 2010 előtt kötött – s bizony még sok esetben élő – hitelszerződések egy részénél akár minimális lehet az ingóság védelem. Az új szerződések esetében a BiztosDöntés.hu szakértője szerint erre is van már válasz: a bankoknak minden hitelszerződés megkötése előtt fel kell hívnia a szerződő ügyfelek figyelmét a garantált ingóságfedezeti értékkel rendelkező Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO), valamint be kell mutatniuk a Magyar Nemzeti Bank MFO termékekre vonatkozó kalkulátorát.

Gergely Péter szerint ugyanakkor a korábban lakáshitelek mellé kötött lakásbiztosítások esetében a tavaly életbelépő ügyfélbarát megoldások még nem védték a háztartásokat, ezért kifejezetten fontos az, hogy a lakáshitelesek márciusban időt szánjanak biztosításuk felülvizsgálatára, hiszen ők nem csak több tízezer forintot spórolhatnak, hanem korrigálhatják a nem megfelelő szintű biztosítási védelmet is.

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás:

Megkezdődött a gazdák támogatásainak kifizetése

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 12:00
Megosztás:

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

A smart home, azaz az okosotthon témája köré szerveződik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mérnökkarának legkiemelkedőbb szakmai rendezvénye, a 17. Pollack Expo április 18-án és 19-én Pécsen - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2024. 04. 15. 11:30
Megosztás:

Ethena és a NEO ígéretesek, de ez az új kriptovaluta igazán ragyog

Annak ellenére, hogy a kriptopiac zűrzavaros időszakon megy keresztül, az Ethena (ENA) és a Neo (NEO) azok az altcoinok, amelyek jelentős árnövekedést produkálnak. Mindazonáltal egy új előértékesítési kriptovaluta, a DTX Exchange (DTX), úgy tűnik, hogy túlszárnyalja teljesítményüket az úttörő kereskedési stratégiákkal és nyereségekkel. Lássuk, miért van előnyben a DTX az ENA-val és a NEO-val szemben.
2024. 04. 15. 10:40
Megosztás:

Egy kis segítség, hogy milyen bőröndöt válassz az elkövetkezendő utazásaidhoz

Nem tudod eldönteni, hogy merev falú vagy puha bőröndöt válassz a közelgő nyári utazásaidhoz? Akkor feltétlenül olvasd el a mai cikkünket, amelyben az anyagminőség szerint rangsoroltuk a különböző bőröndöket!
2024. 04. 15. 10:30
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 04. 15. 10:15
Megosztás:

Enyhe emelkedés várható a nyitásban

Enyhe emelkedés várható a hétfői nyitásban a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 04. 15. 10:00
Megosztás:

Jórészt gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 0,90 százalékkal, 39 209 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 0,77 százalékkal süllyedt.
2024. 04. 15. 09:30
Megosztás:

Fedezd fel április ígéretes kriptovalutáit: TON, DTX, XRP

Meghatározni azt, hogy melyik digitális eszközökbe érdemes befektetni most, különösen kihívást jelenthet, mivel a piac turbulencián megy keresztül a Bitcoin felezési esemény előtti várakozások közepette. 2024 áprilisában azonban néhány kiemelt választás közé tartozik a Toncoin (TON) és az XRP, amelyek kitartásukat mutatják azzal, hogy megőrzik pozícióikat. Ezzel szemben egy új előértékesítési token, a DTX Exchange (DTX), is felbukkan, ami óriási nyereségpotenciállal rendelkezik.
2024. 04. 15. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 15. 08:30
Megosztás: