Foganatja volt a helyreállítási intézkedéseknek

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő és az ellenállóképességet fokozó európai uniós eszköz (RRF) félidős értékelése azt mutatja, hogy a finanszírozás a reformok és beruházások végrehajtásában pozitív változást és kézzelfogható eredményeket hozott - jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Foganatja volt a helyreállítási intézkedéseknek

Az értékelést bemutatva az olasz biztos azt mondta: a NextGenerationEU nevű helyreállítási terv középpontjában álló, 800 milliárd euró értékű reform- és beruházási eszköz végrehajtása "jól halad", a pénzügyi csomag teljesítette eddigi céljait.

Az Európai Bizottság 2023. végéig több mint 1150 "mérföldkövet" és célt értékelt, és megállapítása szerint a terveikben szereplő reform- és beruházási menetrendet az uniós tagállamok kielégítően teljesítik. A brüsszeli testület az RRF alapból ez idáig közel 225 milliárd eurónyi támogatást folyósított a tagállamoknak, valamint 67 milliárd euró előfinanszírozást a reformok és beruházások végrehajtásának fellendítésére, a koronavírus-járvány okozta válság, majd pedig az energiaválság költségvetésre gyakorolt rövid távú hatásainak enyhítésére.

Az EU-ban a gazdasági aktivitás visszatért a járvány előtti szintre, a munkanélküliség pedig rekordalacsony, 6 százalék körüli szintre csökkent. Az uniós foglalkoztatás várhatóan rövid távon akár 0,8 százalékkal is nőhet - mondta Gentiloni.

Az állami beruházások 2019. és 2025. között várható növekedésének körülbelül a fele az uniós költségvetésből, különösen a helyreállítási alapból finanszírozott beruházásokból származik - tájékoztatott. A korábbi válságokkal ellentétben az állami beruházások Európában a koronavírus-járvány és az azt követő energiaválság idején nőttek, a 2019-es 3 százalékról 2023-ra 3,3 százalékra. 2024-ben az állami beruházások várhatóan elérik a GDP 3,4 százalékát - részletezte.

Az uniós biztos kijelentette: az RRF kulcsfontosságú eszköz az EU zöld átállásának felgyorsításában. Kiemelte: valamennyi tagállam terve meghaladta az éghajlat-politikai célkitűzésekre vonatkozó 37 százalékos célt sőt, egyes tagállamok teljes tervük több mint 50 százalékát a zöld menetrendnek szentelték. A helyreállítási tervek REPowerEU fejezetei révén a tagállamok további 60 milliárd eurónyi forrást fordíthatnak a zöld átállásra. A finanszírozás elősegíti az energiamegtakarítást, a tiszta energiatermelés felgyorsítását és az EU energiaellátásának diverzifikációját, valamint a nulla nettó kibocsátású ipar gyártási kapacitásának bővítését - emelte ki.

Emlékeztetett: nemzeti terveiket a tagállamok frissítették is, hogy azokkal képesek legyenek kezelni az Oroszország Ukrajna elleni háborúja, a magas infláció és az ellátási láncok megszakadása következtében megnövekedett energiaárakat. 2023. végéig az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta mind a 27 nemzeti terv felülvizsgálatát, hogy maximalizálja hatásukat. A frissítések közel 150 milliárd euróval növelték a gazdaságoknak nyújtott uniós támogatás mértékét - mondta.

Az uniós biztos kiemelte, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz révén nyújtott finanszírozás okozta pozitív lendület várhatóan folytatódni fog, tekintettel arra, hogy az RRF a jelenlegi tervek szerint 2026-ig érvényes. Az uniós bizottság jelenleg 18 kifizetési kérelmet értékel, és arra számít, hogy 2024-ben több mint 20 további kifizetési kérelmet nyújtanak be a tagállamok. Ennek alapján a testület több mint 100 milliárd eurós finanszírozás kifizetésére számít az év végéig.

Gentiloni arra figyelmeztetett, hogy a zökkenőmentes végrehajtás biztosításához kellő rugalmasságra van szükség a nemzeti tervek kialakításában és végrehajtásában. A tagállamok megfelelő adminisztratív kapacitása kulcsfontosságú a gyors végrehajtáshoz, csakúgy mint a regionális és helyi hatóságok, valamint a szociális partnerek szoros bevonása a megvalósítás során.

A helyreállítási eszköz gyors bevezetése és a gyorsan végzett kifizetések azt mutatják, hogy az RRF támogatta a tagállamokat a válság idején, és a befektetések és reformok egyedülálló kombinációja segíti a gazdaságokat abban, hogy jobban felkészüljenek a jövőre - tette hozzá a gazdaságpolitikai biztos.

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás:

Miért hasznos a pólya? Ismerd meg az alapvető babakelengye-tartozékot!

A régmúltban természetes volt a pólya használata, de vajon napjainkban is ugyanolyan hasznos? Milyen funkciókat lát el, miért van rá szükség? Ebben az írásunkban ezt a témakört fejtjük ki, hogy segítsünk eligazodni.
2024. 04. 15. 12:30
Megosztás:

Megkezdődött a gazdák támogatásainak kifizetése

Megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése. Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 12:00
Megosztás:

Az okosotthon áll az idei pécsi Pollack Expo középpontjában

A smart home, azaz az okosotthon témája köré szerveződik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mérnökkarának legkiemelkedőbb szakmai rendezvénye, a 17. Pollack Expo április 18-án és 19-én Pécsen - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2024. 04. 15. 11:30
Megosztás:

Ethena és a NEO ígéretesek, de ez az új kriptovaluta igazán ragyog

Annak ellenére, hogy a kriptopiac zűrzavaros időszakon megy keresztül, az Ethena (ENA) és a Neo (NEO) azok az altcoinok, amelyek jelentős árnövekedést produkálnak. Mindazonáltal egy új előértékesítési kriptovaluta, a DTX Exchange (DTX), úgy tűnik, hogy túlszárnyalja teljesítményüket az úttörő kereskedési stratégiákkal és nyereségekkel. Lássuk, miért van előnyben a DTX az ENA-val és a NEO-val szemben.
2024. 04. 15. 10:40
Megosztás:

Egy kis segítség, hogy milyen bőröndöt válassz az elkövetkezendő utazásaidhoz

Nem tudod eldönteni, hogy merev falú vagy puha bőröndöt válassz a közelgő nyári utazásaidhoz? Akkor feltétlenül olvasd el a mai cikkünket, amelyben az anyagminőség szerint rangsoroltuk a különböző bőröndöket!
2024. 04. 15. 10:30
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 04. 15. 10:15
Megosztás:

Enyhe emelkedés várható a nyitásban

Enyhe emelkedés várható a hétfői nyitásban a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 04. 15. 10:00
Megosztás:

Jórészt gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A térség irányadó mutatója, a tokiói börze Nikkei 225 indexe 0,90 százalékkal, 39 209 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 0,77 százalékkal süllyedt.
2024. 04. 15. 09:30
Megosztás:

Fedezd fel április ígéretes kriptovalutáit: TON, DTX, XRP

Meghatározni azt, hogy melyik digitális eszközökbe érdemes befektetni most, különösen kihívást jelenthet, mivel a piac turbulencián megy keresztül a Bitcoin felezési esemény előtti várakozások közepette. 2024 áprilisában azonban néhány kiemelt választás közé tartozik a Toncoin (TON) és az XRP, amelyek kitartásukat mutatják azzal, hogy megőrzik pozícióikat. Ezzel szemben egy új előértékesítési token, a DTX Exchange (DTX), is felbukkan, ami óriási nyereségpotenciállal rendelkezik.
2024. 04. 15. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 15. 08:30
Megosztás:

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás: