Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

A KSH adatai szerint mintegy 220 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az üres álláshelyek aránya pedig 2,3 százalék. Ez utóbbi adat azonban sokat csökkenhetne, ha a kereslet és a kínálat megtalálná egymást, ennek azonban néha egészen banális akadályai vannak.

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Ma már rengeteg nyomtatott és online felületen jelentkezhetünk álláshirdetésre, ám a bőség zavara néha nem feltétlenül a több lehetőséget jelenti. Sokan ugyanis elvesznek az információk között és akadnak, akik végül nem a megfelelő felületen jelzik érdeklődésüket az állás iránt. Aki azonban tényleg el szeretne helyezkedni és időt, valamint energiát is hajlandó a munkakeresésbe fektetni, nyilvánvalóan nagyobb sikerrel pályázik a számára megfelelő állásokra. A leggyakoribb hibák, noha banálisnak tűnnek, mégis rendszeresen előfordulnak. Ezek között első helyen szerepel, hogy az álláskereső nem olvassa el kellő figyelemmel a hirdetést, vagy elolvassa, de nem értelmezi megfelelően. Sokan esnek abba a hibába is, hogy egy megosztott álláshirdetés alá kommentelnek egy közösségi oldalon, így az érdeklődésük nem jut el a megfelelő helyre.

„Várpalotán és környékén, de akár Veszprém vagy Fejér megyén belül is több felületen kereshetnek állást az érdeklődők. Több állással kapcsolatos Facebook-csoportot is üzemeltetek, és a Várpalotainfó nyomtatott és online verziójában, valamint a Facebook oldalán is rendszeresen megosztjuk a hirdetéseket. Azt tapasztalom, hogy leginkább a kevésbé iskolázott és főként gyári betanított munkákat, raktáros, gépbeállító állásokat keresők nincsenek tisztában a sikeres álláskereséshez nélkülözhetetlen információkkal, holott ezeken a területeken a legnagyobb a fluktuáció” - mesélte a tapasztalatait Sütő-Kicsák Krisztina, a Várpalotainfó társtulajdonosa.

Ezek a leggyakoribb hibák

Krisztina több cikket is publikált az oldalon, amelyekben hasznos tanácsokkal látja el az álláskeresőket, ám újra és újra visszatérő hibákkal találkozik. Ezek közül a leggyakoribb, hogy nem olvassák el figyelmesen a hirdetéseket, vagy épp a megosztott álláshirdetések alatt jelzik az érdeklődésüket, de az is előfordul, hogy az újság szerkesztőségét hívják fel és ott szeretnének jelentkezni a meghirdetett munkára.

„Gyakori hiba az is, hogy sokan nem kattintanak az eredeti hirdetésre, vagy épp nem nézik meg a dátumot és áprilisban jelentkeznek egy hónapokkal ezelőtt feladott hirdetésre, ami jó eséllyel már nem aktuális. A legtöbb helyen önéletrajzot is kérnek, de nagyon sokan nem rendelkeznek vele vagy ha igen, nem küldik el. Állások terén a régióban most még túlkínálat van, vagyis több a meghirdetett állás, mint a jelentkező, ám a jóslatok szerint ez a tendencia hamarosan megfordulhat, így érdemes minél előbb lecsapni a legjobb állásokra” - tette hozzá Sütő-Kicsák Krisztina.

Krisztina szerint az is nagyon fontos lenne, hogy a cégek legalább egy sablon-válaszban reagáljanak a jelentkezésekre, hogy az álláskeresők tudják, hogy jelentkezésük eljutott a megfelelő helyre és amennyiben sikeres volt a jelentkezés, értesítik őket. Krisztina emellett azzal kapcsolatban is megosztott néhány tippet, hol érdemes állást keresni.

„A gyári betanított munkák, raktárosi, csomagoló, operátor és hasonló állásokat megtalálják nyomtatott újságban - Várpalotán a Várpalotainfóban jelentetik meg a cégek a legtöbb álláshirdetést, ezért érdemes minden héten keresni a posta vagy gyűjtőládában, vagy online ha feliratkozik a hírlevélre –, online állásportálokon, ahol szakterületenként szűrhetőek a különböző álláslehetőségek, Facebookon, a különböző állásajánlat gyűjtésével és közvetítésével foglakozó csoportokban, további olyan közösségi média felületeken, mint a LinkedIn, Pinterest, Youtube vagy az Instagram. Érdemes a plakátokra is figyelni a városban vagy az út mentén, mert sok nagyobb cég ezeken a felületeken is felhívja a figyelmet a betöltetlen pozíciókra” - sorolta a Várpalotainfó társtulajdonosa.

Megtartotta első éves rendes közgyűlését az MBH Bank

A hármas bankfúzió 2023. áprilisi lezárultát és az egyesült MBH Bank Nyrt. létrejöttét követő első éves rendes közgyűlését tartotta meg ma a hitelintézet.
2024. 04. 29. 22:00
Megosztás:

Közel két éve vált minden eddiginél hatékonyabbá a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása

Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási eljárást, azonban annak ellenére, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az esetek többségében ez a legelőnyösebb eszköz mind a vállalkozások, mind azok hitelezői számára, egyelőre a szakmai körökben is nagy a bizonytalanság a lehetőséget illetően. Ezt kellőképp szemlélteti a tény, hogy mindössze egy nyilvános szerkezetátalakítási eljárás indult a törvény hatálybalépése óta Magyarországon. A BDO Legal az alábbiakban foglalja össze a szerkezetátalakítási eljárás előnyeit a korábbi reorganizációs lehetőségekhez képest.
2024. 04. 29. 21:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot biztosít a kormány a kávéházi cigányzene megőrzésére

Magyarország Kormánya közel 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is. A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. A Kormány összességében mintegy 15 milliárd forint értékű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programot indított, ennek első eleme indul el most. A zenekarvezetők április 29-étől jelentkezhetnek a támogatásra.
2024. 04. 29. 21:00
Megosztás:

Átadták a megújított Szabadság téri játszóteret

Akadálymentes és mozgásfejlesztő játszóeszközökkel, négy új fával és majdnem 900 négyzetméternyi zöldfelülettel átadták a klímatudatosan megújított Szabadság téri játszóteret - közölte Budapest V. kerületének önkormányzata hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 29. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

Vegyes zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 04. 29. 19:30
Megosztás:

Történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 67 885,92 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.
2024. 04. 29. 19:00
Megosztás:

McKesson, Cardinal Health, Cencora: három óriás uralja az amerikai gyógyszer nagykereskedelmi piacot

A magyar befektetők talán kevéssé ismerik az amerikai gyógyszer nagy- és kiskereskedelmi piacot.
2024. 04. 29. 18:30
Megosztás:

Jó évet zárt tavaly az OXO Technologies Holding Nyrt.

Az OXO Technologies Holding Nyrt. a 2023-as üzleti évet 943 171 euró adózás utáni eredménnyel zárta, eszközállománya pedig 2 millió euróval 16,182 millió euróra nőtt - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacán jegyzett, tőkebefektető vállalat hétfőn.
2024. 04. 29. 18:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az amerikai tőzsdék

Pluszban nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 04. 29. 17:30
Megosztás:

A Pensum Group huszonkétmillió forint osztalékot fizet

A Pensum Group Nyrt. 22 millió forint, részvényenként 11 forint osztalékot fizet a 2023-as üzleti évre - közölte a humánerőforrás-szolgáltatásokkal foglalkozó társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 29. 17:00
Megosztás:

Az Országgyűlés elfogadta a GVH 2023-as beszámolóját

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolóját - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 16:30
Megosztás:

A kormány elkötelezett a biztonságos munkahelyek mellett

A kormány elköteleztetett a foglalkoztatás bővítése mellett, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de csak egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkahelyeken - mondta Zöld-Nagy Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, a veszélyes anyagok kezeléséről rendezett szakmai konferencián.
2024. 04. 29. 16:00
Megosztás:

A hazai vállalkozások helyzetéről folytatott tárgyalást Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét, az egyeztetés folyamán a felek a magyar gazdaság aktuális helyzete mellett áttekintették a magyarországi vállalatok versenyképességét befolyásoló hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokat, a rövid és hosszú távú célokat, kihívásokat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 15:30
Megosztás:

Technológiai fejlesztések szükségeltetnek a termelésben

A technológiai fejlesztések megszüntethetik a nemzetközi nagyvállalatok, valamint a magyar kis- és közepes vállalkozások közötti termelékenységi különbséget - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Smart Manufacturing Festival (Smartman) hétfői záróeseményén Budapesten.
2024. 04. 29. 15:00
Megosztás:

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az unióban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése szerint.
2024. 04. 29. 14:30
Megosztás:

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek kereskedelmi megállapodást készül kötni

Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.
2024. 04. 29. 14:00
Megosztás:

Zugpénzváltót bírságoltak meg Hévízen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a hévízi Ajsa-Kühne Kft.-re és azonnali hatállyal megtiltotta a felügyeleti engedély nélküli pénzváltási tevékenység folytatását - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 13:30
Megosztás:

Kiosztották a Szakma Sztár Fesztivál díj nyerteseit

Az idei Szakma Sztár Fesztivál zárónapján 21 agrárszakmában 63 diák részesült elismerésben - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 13:00
Megosztás:

Elindul a KKV Technológia Plusz Hitelprogram

Újabb, a magyar gazdaságot, a kis- és közepes vállalkozásokat erősítő programot indít a kormány. Keddtől indul a GINOP Plusz program 1. prioritásához tartozó KKV Technológia Plusz Hitelprogram - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 29. 12:30
Megosztás: